Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Učenje Vatre - Put ka zdravom duhu i tijelu

Preskoči sadržaj

Sadržaj:

  1. Učenje Vatre - Put ka zdravom duhu i tijelu (trenutno prikazana)
  2. stranica
  3. stranica
  4. stranica
  5. stranica
  6. stranica
  7. stranica

Učenje Vatre - Put ka zdravom duhu i tijelu

Preneseno sa Galaksija foruma ( thanx to Vjetar )

Informacije o Učenju potječu iz knjiga "Kako mijenjati sudbinu nabolje" i "Put ka zdravom duhu i tijelu" od Mirne Amon.
Knjige o Učenju Vatre nisu djelo jednog autora. One su plod konzultacija Sile Vatra i tisućljetnih iskustava Učitelja Vatre, prenošenih usmenim putem s Učitelja na učenika, a krajem XX. stoljeća pretočenih u pisanu riječ.


PORIJEKLO UČENJA VATRE

Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svijesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smjeru.
Sila Vatra

Sudbina postoji, ali postoji i naša akcija, spremnost i nespremnost, dobra i loša volja. Nije nam sudbina kriva baš za sve. Ona nam postavlja prepreke, ali nam nudi i pred-nosti kojima možemo svladati te prepreke.
Sila Vatra

Oduvijek je čovjek želio promijeniti svijet. Da bi mijenjao svijet, on mora, najprije, izabravši kojim će putem duhovnog razvoja koračati – slijedeći svoju unutarnju prirodu – spoznati sebe. Bezbroj je putova samospoznaje. Bilo da je to Učenje Vatre, joga, kršćanstvo, islam, budizam ili neko drugo učenje, svi putovi duhovnog uspona vode do potpune samospoznaje, cilja koji je dovoljno moćan da u sebe ugradi sve putove, da objedini i pomiri sve razlike.
Kada čovjek dođe u doticaj s nekim učenjem, ponajprije želi znati porijeklo učenja i sklon je pripisati ga Istoku. Učenje Vatre, međutim, potječe prema legendama iz antičke Grčke, iz Apolonova hrama u Delfima. Kažemo prema legendama zato što postoji malo pisanih tragova. Učenje je bilo zatvoreno u krug malog broja posvećenika i prenošeno je usmenim putem s Učitelja na učenika. Isto tako, u njemu nalazimo tragove mnogih učenja. Je li Učenje Vatre isijavalo Znanje u druga učenja ili je kompilacija tih učenja, također je nepoznanica. Osim toga, ako razmišljamo o mogućnosti da je naša svijest dio sveopće svijesti, onda zapravo porijeklo Učenja Vatre kao i drugih Paralelnih Znanja treba tražiti na njezinim najfinijim razinama. Pravi odgovor na ovo pitanje glasi:

“Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svijesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smjeru.”

Učenje Vatre podrazumijeva samorazvoj, obranu i liječenje. Sve aktivnosti unutar Učenja Vatre odražavaju jedinstvo ova tri principa. Samorazvoj zahtijeva od nas da sve što činimo, činimo tako da nas to vodi u nas same i pritom otvara prema svijetu koji nas okružuje. Kad spoznamo sebe, shvatimo da je ono što smo godinama tražili negdje drugdje zapravo u nama. O tome svjedoči i natpis u Apolonovu hramu u Delfima: “Upoznaj samoga sebe, upoznat ćeš cijeli svijet.” Tehnike samorazvoja unutar ovog Učenja su meditacije i ples Vatre. Obrana je zahtjev da sve što činimo bude sigurno, a liječenje maksimalno zdravo po nas i našu okolinu. Pri tom mislimo na zaštitu, život u skladu sa svojom prirodom i na biljne mješavine Orlovu, Planinsku, Jezersku, Hijacintovu i Feniksovu vodu.

Mislimo također da je u ovom dijelu važno napomenuti da Učenje Vatre nije niti religiozno niti ateističko. Ono se prema religioznosti odnosi na sljedeći način: “Čovječe, tvoj problem nije da li Bog postoji ili ne. On, svakako, postoji i mimo tvoje volje. Tvoj problem je kako umanjiti ono što je loše i uvećati ono što je dobro u tebi.” Unutar Učenja Vatre nevažno je, dakle, slijedi li čovjek nekakav ideološki, religiozni ili drugi put. Ako on svoju religioznost ili ateizam ne nameće drugima i ako izabrani put odgovara njegovoj unutarnjoj prirodi i vodi ga samospoznaji, onda je to pravi put za njega.

Cilj Učenja Vatre i mnogih drugih učenja je samospoznaja, osvjetljavanje svih Kvaliteta Duha u nama. To su: Eros, Radost, Emotivnost, Ljubav, Ravnoteža, Zakonitost, Progresivnost, Snalažljivost, Stabilnost, Formativnost, Pokretljivost i Međuzavisnost. Iz inkarnacije u inkarnaciju, čovjek pokušava osvijetliti sve Kvalitete Duha u sebi. Kad mu to pođe za rukom, kad sve ono što je bila tama postane Svjetlo, govorimo o potpunoj samospoznaji. Polazeći od ovih postavki mi u Učenju Vatre govorimo također o postojanju sudbine. Dvije najizraženije Kvalitete čine osnovne koordinate naše sudbine. One su povezane, u funkciji su našeg napretka i očituju se u našem datumu rođenja tako da je u godini izražena snaga, a u mjesecu rođenja moguće slabosti, bolesti, prepreke. Čovjek se ne treba bojati prepreka jer one proizlaze iz strukture njegova bića, one su neka vrsta zadatka. Treba ih postati svjestan i pokušati umanjiti odnosno nadići određenim aktivnostima, ovisno o tome u kojem sklopu Kvaliteta je pojedinac rođen (pozitivnim mislima, načinom prehrane, bavljenjem sportom ili tehnikama poput joge, meditacija, plesa Vatre i sl.).
O sudbini se oduvijek razmišljalo, pričalo, nagađalo. Htjeli smo zaviriti u nju, ali smo je se pomalo i plašili. Pokušavali smo je tumačiti, ali i dokučiti njezinu datost i naše mogućnosti mijenjanja. Njome su se u prošlosti bavila razna učenja, a bave se i danas. Tumačenje sudbine može nas zabaviti, ali i potaknuti na razmišljanje, kako biste prestali kriviti druge za svoje neuspjehe, poraze, loše poteze u životu, podsjetiti vas da radom na sebi možemo mijenjati ne samo sebe već i svoju okolinu, pomoći vam da otkrijete i iskoristite svoje sposobnosti na najbolji mogući način. Kako se tumači sudbina utemeljena na ovakvom načinu razmišljanja, pokazat ćemo na nekoliko primjera.


Hajde, za početak, da se malo zabavimo. Rođeni ste, recimo, 20. travnja 1969. godine. Ukratko, što reći o vama? Pođimo od ugodnije strane vašeg karaktera. Veliki ste šarmer, pravi prijatelj. Sposobni ste, imate razvijenu intuiciju, snalažljivi ste, uspješni u poslu. Umijete stvoriti novac, ali ga olako i potrošiti. Odgovara vam mlađe društvo, izlasci, putovanja, druženje s ljudima. Volite lijepe žene (ne mogu proći nezamijećene pored vas) i kod njih vam je često važnija duljina nogu od ljepote duha. Noću vam padaju na um genijalne ideje. Ujutro, međutim, bolje vas je ništa ne pitati ili bar ne očekivati pretjerano suvisle odgovore.

A sada o onom manje ugodnom. Tvrdoglavi ste, svojeglavi i kad se čini da ćete poslušati nečiji savjet, na kraju uvijek uradite po svome. Ponekad se doista ulijenite, više pričate o tome kako radite nego što to doista činite. Dobar ste glumac, umijete tuđe zasluge prikazati kao svoje. Volite biti dominantni, nametati svoje mišljenje drugima. S vremena na vrijeme potreban vam je poticaj, podrška, kako biste se pokrenuli s mrtve točke. O kocki, nekim drugim porocima ili planovima o brzom bogaćenju da i ne govorimo. U vašem životu, povišenu aktivnost smjenjuju periode lijenosti, bezvoljnosti. U kojem omjeru, možemo lako otkriti, zavirivši u rukopis ili prema izboru zanimanja. Ako nam, primjerice, kažete da ste trgovački putnik ili tajni agent, reći ćemo vam da ste dobro odabrali. Pitate se odakle vas tako dobro poznajemo. Pitanje upućeno vama glasi: Jeste li se, čitajući ovo, samo dobro zabavili?

Ozbiljnija strana cijele priče izlazi na vidjelo kada se u kući odlučuje što bi bilo dobro za dijete. Treba li studirati pravo ili medicinu zato što je to obiteljska tradicija ili možda slikarstvo ili arhitekturu o čemu sanja od malih nogu. Ili igrati tenis (ako je rođeno između 10. kolovoza i 9. rujna), a zapravo mu više odgovaraju grupni sportovi poput košarke ili odbojke. Tjerati bolešljivo dijete, rođeno od 10. rujna do 9. listopada, da jede meso s uvjerenjem kako mu činite dobro, a ono iz dana u dan biva sve bolesnije zbog toga što bi ustvari trebalo biti vegetarijanac.

Ili kao psiholog dati mišljenje da dvoje imućnih ljudi (rođenih, na primjer; ona 14. listopada 1967. a on 11. studenog 1955. godine) mogu usvojiti dijete jer imaju dovoljno novaca da mu mogu sve pružiti u životu. Mi bismo, međutim, rekli da je to samo još jedan od njezinih brojnih pokušaja da spasi brak.TEHNIKE SAMORAZVOJA

Ne dozvoli da ti se život svede samo na posao, jelo, spavanje. Možda te tehnike samorazvoja iz Učenja Vatre ponukaju da počneš razmišljati o izboru puta u sebe. Putova je bezbroj. Jedan od njih je tvoj.

MEDITACIJE

Meditacije dijelimo na: meditaciju na zvuk, vizualne meditacije, meditaciju na tekst i meditaciju na sliku Učitelja Vatre.

MEDITACIJA NA ZVUK je meditacija na mantre, odnosno na nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre. Laganim ponavljanjem mantre usmjeravate se na određenu Kvalitetu Duha, osvjetljavate je, budite njezine potencijale. Svaku mantru moguće je prevesti. Zbog širokog spektra značenja svakog slova na jeziku Vatre, prijevod se može formulirati na više načina. Na primjer, mantra OAMAO sadrži muško slovo O, A je trajni dio muškog principa, M je Svjetlo, Bog, zakon ili hram. Stoga bismo je mogli prevesti “Mi smo uvijek aktivni u želji da dosegnemo Svjetlo” ili “Kroz nas se trajno ispoljava božanska sila”. Za vrijeme meditacije važno je ponavljajti mantru i ne baviti se njezinim značenjem.

Nabrojat ćemo koju Kvalitetu Duha osvjetljava svaka pojedina mantra, a vi ćete potom napraviti svoj izbor. DOOŽOD ( čita se DODŽOD ) je mantra Erosa. ROLOR donosi osjećaj sreće, radosti, optimizma. XOROX (čita se HOROH) je za smirenje, opuštanje, ĐOIOĐ za ljubav, toleranciju, razumijevanje. XIAIX (čita se HIAIH) otvara osjetila za ono što je duboko zapreteno u nama. MOXOM (čita se MOHOM) daje čovjeku odmjerenost, diplomatičnost. OAMAO je mantra iscjeljenja, zdravlja, uspješne aktivnosti. XOAOX (čita se HOAOH) jača snalažljivost, inteligenciju. AIMIA daje stabilnost, ustrajnost da se ide ispravnim putem. DIMID jača pedagoške sposobnosti, doprinosi bržem razumijevanju tradicije, budi unutarnjeg Učitelja. OAOAO je, također, mantra uspješne aktivnosti, razvija intuiciju. AEMEA je mantra Mudrosti; ona objedinjuje sve Kvalitete Duha, daje uvid u cjelinu.

Mantre koje se ponavljaju na materinskom jeziku su Bijela ruža, Plava ruža i Lopoč. MEDITACIJA NA TEKST može se, primjerice, primijeniti na tekstove koji se odnose na vašu najsvjetliju i vašu najtamniju Kvalitetu. Što se MEDITACIJE NA SLIKU tiče, u stara vremena sljedbenici Učenja Vatre crtali su svoga Učitelja u dubokoj meditaciji, dok se on nalazi u kontaktu sa Silom Vatra i onda su se, umjesto ponavljanja mantri, koncentrirali na sliku, odnosno na oči Učitelja Vatre. Danas je moguće napraviti fotografiju. Dovoljno je onda sjesti i promatrati Učiteljeve oči.

PLES VATRE

Ples Vatre je osnovna tehnika samorazvoja unutar Učenja Vatre. U svakoj vježbi ponaosob, a potom u svih dvanaest pokreta koji čine jedinstvenu cjelinu, on dovodi do savršenog sklada sva tri elementa života:

- kretanje (ples Vatre ima dvanaest pokreta, za svaku Kvalitetu Duha po jedan),
- disanje (udisaj, zadržavanje daha, izdisaj) i
- mišljenje (ponavljanje odgovarajućih mantri za prak tikanta i odgovarajućeg teksta za Učitelja Vatre).

Plesom Vatre spoznajete, čistite, osvjetljavate svih dvanaest Kvaliteta Duha. Kroz spoznaju svake Kvalitete Duha, kao posljedica Znanja, mogu se javiti moći (vidovitost, levitacija, moć iscjeljivanja i druge), ali mi se nećemo podrobnije baviti njima jer smatramo da onome, tko je na putu u Znanje, moći nisu niti primarne niti razlog da zakorači ovim ili nekim drugim duhovnim putem ka samospoznaji.

Ples Vatre ima izvanredno terapijsko djelovanje. Svaka od dvanaest vježbi djeluje na odgovarajuće organe i dijelove tijela na koje se pojedina vježba odnosi, a kod bolesnih ljudi bitno poboljšava njihovo stanje. On, također, maksimalno štiti čovjeka.

Da biste mogli prakticirati ples Vatre potrebno je naučiti pravilno disati, mantre (nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre) i pokrete. Oni koji su vježbali pranajamu neće imati nikakvih problema s disanjem. Između potpunog jogi disanja i disanja u plesu Vatre nema razlike. Vježba počinje tako što najprije naglo ispustite zrak iz cijelih pluća, zatim opustite trbuh i polako punite zrakom donji dio pluća, potom srednji dio i na kraju vrhove pluća. Tako su cijela pluća postupno sasvim napune zrakom. Onoliko dugo koliko ste udisali, nemojte disati. Zrak se, zatim, istim redom ispušta. Najprije uvlačite trbuh, ispuštajući zrak iz donjeg djela pluća, potom iz srednjeg dijela i konačno iz vrhova. Pritom uvijek vodite računa da udišete zrak nečujno vrhom nosa, kao kada mirišete cvijeće.

Svaki pokret ima tri elementa: početni stav, kretnju i povratak u početni stav. Početni i završni stav jednak je za sve pokrete. Zatvorenih očiju stanete u raskorak, stopala su razmaknuta u širini ramena. Desna ruka je usmjerena nagore, savijena je u laktu, pod pravim kutom, palac desne ruke upravljen je između obrva, ali ne dodiruje čelo. Lijeva ruka je usmjerena nadolje, blago je savijena u laktu, šaka se nalazi u visini donjeg trbuha, s palcem okrenutim naprijed. Prsti obaju šaka su sastavljeni, osim palca, i ispruženi. Dok se nalazite u početnom stavu, mirujete i udišete zrak. Kada ste udahnuli, zadržavate zrak, ne dišete i idete polagano u pokret. Kada ste došli do kraja pokreta, počinjete izdisati zrak i pritom se vraćate u početni položaj.

Dok ste udisali, izgovarali ste u sebi šest puta odgovarajuću mantru, šest puta ste je ponovili dok ste radili pokret i niste disali i šest puta dok ste polako ispuštali zrak i vraćali se u početnu poziciju.Kada sinkronizirate disanje, mantru i pokret, dotaknut ćete na trenutke bezgranično, a u svojoj svakodnevici počet ćete spontano usklađivati svoj život prema tom Savršenstvu. Vaš način života, vaše tijelo, vaša psiha postepeno će se mijenjati slijedeći taj apsolutni uzor. Redovitim prakticiranjem tehnika, a to će primijetiti i vaša okolina, vaš glas će postati čist i jasan, isijavat ćete smirenost, optimizam, toplinu; sve rjeđe ćete biti depresivni ili nesretni zbog toga što ste svakodnevno izloženi stresnim situacijama na poslu ili u obitelji ili zato što mislite da sa svojom plaćom nećete moći izdržati do sljedećeg prvog.

Ako se ipak razbolite – jer postoje i sudbinske bolesti, postoje dugovi iz minulih života, koje je doista teško izbjeći - nećete govoriti “zašto baš ja?” niti ćete osuđivati onoga tko vam je prouzročio neugodnosti, ljutiti se na njega. Prihvaćat ćete s radošću sve situacije u kojima se nađete kako biste iz njih izvukli nekakvu pouku za sebe. Isto tako, mijenjajući sebe, zamijetit ćete još nešto. Vaša okolina će se ponašati prema vama onako kako ste oduvijek željeli, a niste uspijevali postići, ma koliko se trudili.

Kakvo konkretno djelovanje ima svaka vježba unutar plesa Vatre i kako izvesti svaki pokret, doznat ćete na sljedećih dvadesetak stranica.

stranicaVJEŽBA DELFINA

Zauzmite početnu poziciju, naglo ispustite zrak i počnite polagano udisati onako kako je to opisano na str. 25.(prethodnom postu) Zaustavite dah i krenite nalijevo. Noge se blago sagibaju u koljenima, ruke se pomiču, glava i cijelo tijelo se također okreću ulijevo. Lijeva ruka se pruža u visini ramena, lijevi palac je okrenut nadolje. Desna ruka se primiče tijelu, savija u laktu pod kutom od 120 stupnjeva, podlaktica desne ruke paralelna je lijevoj ruci, palac je okrenut uvis. Iako su oči zatvorene, pogled kao da ste usmjerili prema lijevoj ruci. Čim se dosegne krajnji domet ovog pokreta, lagano ispuštajući zrak, vraćate se u početni položaj. U sve tri faze ponavljate mantru DOOŽOD (čita se DODŽOD) po šest puta (ukupno 18 puta).

Terapijsko djelovanje vježbe Delfina

Ovo je izvanredna vježba protiv impotencije, spolnih i kožnih bolesti, bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, cjelokupnog donjeg trbuha; pomaže kod mišićnih oboljenja, bolesti kralježnice, visokog tlaka; povećava kondiciju, daje osjećaj sigurnosti, stabilizira živčani sustav.


VJEŽBA PTICE

Iz početnog stava noge savijate u koljenima prema naprijed. Istovremeno se uspravljate na nožne prste, širite ruke u visini ramena; desna šaka je okrenuta palcem uvis, lijevi palac je usmjeren nadolje, a dlan lijeve šake je okrenut prema nazad. Čim sasvim raširite ruke, polako se, ispuštajući zrak, vraćate u početni položaj. Pri tome ponavljate mantru ROLOR, da ponovimo; šest puta dok mirujete, šest puta dok pravite pokret i šest puta pri povratku u početni stav.

Terapijsko djelovanje vježbe Ptice

Koristi protiv svih vrsta kompleksa, bitno stabilizira živčani sustav, protiv svih vrsta epilepsije, tjelesnih anomalija u razvoju (krive kralježnice, na primjer), nedostatka koncentracije, protiv šećerne bolesti, bolesti gušterače, crijevnih tegoba, kronične premorenosti. Djeluje okrepljujuće na cijeli organizam pa se preporučuje nakon dulje bolesti ili dulje prikovanosti za postelju.


VJEŽBA FENIKSA

Ponovo ste u početnoj poziciji. Polako udišete zrak. Dok ne dišete, sagibate desno koljeno naprijed prenoseći težinu tijela na prste desne noge, peta je odvojena od zemlje, savijate cijelo tijelo udesno naprijed. Desnu ruku ispružite koso nadolje, desni palac nadolje, lijevu ruku zabacite iza sebe, lijevi palac uvis, lijeva šaka je okrenuta nadlanicom prema tijelu. Potom, kao i kod ostalih jedanaest pokreta, ispuštate zrak vraćajući se u početni položaj. Mantra je XOROX (HOROH). Ponavljate je, kao i dosad, šest puta dok udišete, šest puta dok zaustavljate dah i šest puta dok ispuštate zrak.

Terapijsko djelovanje vježbe Feniksa

Djeluje izvanredno na sniženi krvni tlak, stabilizira živčani sustav. Ovo je najbolja vježba protiv svih vrsta duševnih smetnji (shizofrenije, paranoje, maničnih pometnji, depresija, neuroza i tome slično). Isto tako, to je odlična vježba za žuč i probavne organe (umanjuje psihosomatske smetnje).


VJEŽBA ČOVJEKA


Mantra Čovjeka je ĐOIOĐ. Šest puta je ponavljate dok udišete zrak, šest puta dok iz početnog položaja obje ruke pomičete do trbuha tako da desna šaka u odnosu na trbuh stoji vodoravno, palac je prema gore. Lijeva šaka je u odnosu na trbuh okrenuta okomito, s prstima nadolje, a palac lijeve šake paralelan je prstima desne šake, odnosno stoji pod kutom od otprilike 90 stupnjeva. ĐOIOĐ ponavljate šest puta i pri povratku u početnu poziciju kada lagano ispuštate zrak.

Terapijsko djelovanje vježbe Čovjeka

Umanjuje asocijalno ponašanje i povišeni tlak, djeluje povoljno na bronhitis, astmu i sve vrste bolesti dišnih putova, regulira rad srca, jača kralježnicu. Pomaže kod bolesti jajnika, maternice, prostate, neplodnosti, jača kosti i živčana vlakna u cijelom organizmu. Korisna je, također, kod reume, išijalgije i sličnih bolesti.

VJEŽBA NEVIDLJIVOSTI

Mantra Nevidljivosti je XIAIX (čita se HIAIH) i ponavljate je po šest puta u svakoj fazi. Vježba se izvodi na sljedeći način: Najprije udišete, potom zaustavljate dah, iz početnog položaja ruke prinosite prsima, širite prste, sastavljate vrhove prstiju, palčevima dodirnete solarni pleksus, zatim se, ispuštajući zrak, vraćate u početni položaj.

Terapijsko djelovanje vježbe Nevidljivosti

Dobro je prakticirati je kod kompleksa niže vrijednosti, protiv bolesti organa za sluh, protiv depresije, osjećaja usamljenosti i “tereta”, naglih izljeva emocija (histerije, na primjer), problema sa tlakom. Ova vježba je posebno preporučljiva za srčane bolesnike, protiv bolesti krvi i krvnih žila, limfe i limfnih žlijezda, kao i bolesti jetara i bubrega.

VJEŽBA SUCA

Šesta vježba je vježba Suca. Mantra, koju ponavljate u svakoj fazi po šest puta, jest MOXOM (čita se MOHOM). Najprije lagano udišete. Dok ne dišete, ruke širite u visini ramena, desni dlan je okrenut prema gore, palac unazad. Dlan lijeve ruke je okrenut prema dolje, palac prema naprijed. Čim ste došli do kraja pokreta, vraćate se u početni stav ispuštajući zrak.

Terapijsko djelovanje vježbe Suca

Djeluje protiv bolesti vratne i leđne kralježnice, protiv svih bolesti ruku i prsnog koša. Ova vježba je odlična kada se čovjek želi osloboditi stresova ili pritisaka dnevnih problema, zbog toga što se praktikantima otkriva “gornja razina” njihove svijesti i tako se, za mnoge, primarni, značaj svijeta materijalnih dobara znatno umanjuje.

VJEŽBA STRIJELE

Naredna vježba je vježba Strijele. Njena mantra je OAMAO. Šest puta je ponavljate dok mirujete i udišete zrak, šest puta dok idete u pokret. Zaustavljate dah i prste desne ruke savijate u pesnicu, osim palca koji je i dalje uspravan. Desnu ruku tada obuhvatite lijevom rukom. Onda spuštate preko prstiju desne ruke lijevi palac, a preko njega prebacite desni palac (palčevi su prekriženi). Potom obje šake, u ovom položaju, prinosite solarnom pleksusu. Ustvari, sve to činimo istovremeno (to je ujedno i stav zaštite). OAMAO ponavljate šest puta pri povratku u početni položaj.

Terapijsko djelovanje vježbe Strijele

Ovo je univerzalna vježba koja olakšava mnoge bolesti, i isto tako pomaže da se ne pojave oboljenja probavnih organa, žuči, jetara, organa za disanje, srca i kralježnice. Kod duševnih smetnji, ovo je glavna vježba protiv svih vrsta strahova.

VJEŽBA MERKURA

Za vježbu Merkura koristimo mantru XOAOX (čita se HOAOH). Najprije udišete, potom dok ne dišete, vježbu izvodite tako što se ruke, savijene u laktu, stavljaju ispred sebe (negdje na pola puta do sasvim ispruženih ruku), u visini grudi. Paralelno s grudima, šake se poklapaju, prsti desne šake usmjereni su prema korijenu lijeve i obrnuto, dlanovi se dodiruju tako da desna ruka stoji s vanjske, a lijeva s unutrašnje strane, palčevi su ispruženi, desni uvis, lijevi nadolje. Kada ste to postigli, onda šake gurate ispred sebe dok sasvim ne ispružite ruke. Zatim, polako ispuštajući zrak, vraćate ih do mjesta gdje ste ih preklopili, razdvajate ih i zauzimate početnu poziciju.

Terapijsko djelovanje vježbe Merkura

Ova vježba je korisna kod svih zastoja u razvoju, kada čovjeka naglo presječe neka životna nevolja, kada ga uhvati nekakva manija, opsjednutost politikom ili slično, te kod osjećaja osamljenosti i svih bolesti koje se javljaju u predjelu sakralnog pleksusa, kao što su bolesti kralježnice, spolnih organa i mokraćnog mjehura.

VJEŽBA PLANINE

Naziv Planine na jeziku Vatre, i njezina mantra istodobno, jest AIMIA. Ova vježba je kombinacija vježbe Feniksa i vježbe Strijele. Savijate dakle desnu nogu u koljenu (petu odvajamo od poda), saginjete se naprijed ka desnoj nozi. Obuhvatite najprije prstima desne ruke desno koljeno, zatim prste lijeve ruke stavljate preko prstiju desne. Potom spuštate lijevi palac, preko njega prebacujete desni (sve to zapravo činite istovremeno). Pogled kao da je uperen nadolje. Ne zaboravite da dok mirujete udišete zrak, dok ste u pokretu zaustavljate dah, a kada se vraćate u početni stav polako ispuštate zrak. Naravno, pritom ponavljate, po šest puta u svakoj fazi, mantru AIMIA.

Terapijsko djelovanje vježbe Planine

Ovo je idealna vježba za one koji pate od sniženog krvnog tlaka. Dobra je, također, protiv svih bolesti glave, malog, velikog i srednjeg mozga, bolesti očiju i vratne kralježnice: naročito se preporučuje kod migrena, depresivnih i neurotskih smetnji i kod bolesti organa za sluh.

VJEŽBA JEZERA

Sljedeća vježba je vježba Jezera. Mantra, koju ponavljate po šest puta u svakoj fazi, jest DIMID. Najprije udišete zrak. Potom zadržavate zrak, lijeva ruka, savijena u laktu, podiže se dlanom okrenutim uvis do visine pupka, palac je ispružen naprijed; desna ruka se spušta, također, s dlanom okrenutim nagore, tako da dodirne, odozgo, jagodice prstiju lijeve ruke, zatim desna ruka lagano klizi nadlanicom po dlanu lijeve ruke dok se palčevi ne zakvače. Kada dođete do kraja pokreta, počinjete ispuštati zrak i vraćate se u početni položaj.

Terapijsko djelovanje vježbe Jezera

Kada nastaju zastoji u učenju ili u sličnim mentalnim aktivnostima, ova vježba daje odlične rezultate. Ona se, također, preporučuje kod svih bolesti kostiju (nepravilan razvoj, lomovi, reuma i slično), isto tako kod svih poremećaja lijeve hemisfere mozga. Ova vježba razbija bojažljivost, crne slutnje i slične vrste uznemiravanja.

VJEŽBA VJETRA

Mantra Vjetra je OAOAO i ponavljate je po šest puta u svakoj fazi. U početnom položaju udišete, zatim zadržavate dah i izvodite vježbu tako što se desna ruka, s palcem okrenutim uvis, ispruži ispred nas u visini ramena. Istovremeno pružate lijevu ruku s dlanom okrenutim nadolje dok se palčevi ne prekriže. Desni palac je s unutrašnje, lijevi sa vanjske strane. Čim dosegnete krajnji domet pokreta, počinjete polako ispuštati zrak vraćajući se u početni položaj.

Terapijsko djelovanje vježbe Vjetra

Ova vježba povoljno djeluje na čir na želucu, čir na dvanaesniku, gastritis, katar, neurozu trbuha, tumore i malignitete na probavnim organima. Prakticiranje ove vježbe blagotvorno djeluje na psihu, oslobađa čovjeka od stresa, smiruje ga, uključuje u svijet u kojem živi, vraća normalnom životu.

VJEŽBA ŠTAPA

U početnom položaju, kao i u svim ostalim vježbama, udišete zrak. Vježba Štapa izvodi se tako što se ruke dovode do prsa; prsti se blago savijaju u zglobovima i isprepliću, bez napora i stezanja, samo vrhovima prstiju, šake se primiču dlanovima, lijevi palac primičete šaci, a preko njega prebacite desni palac. Zatim dižete tako savijene šake iznad glave, pružajući laktove. Odmah potom počinjete ispuštati zrak. Mantra je AEMEA. Ponavljajte je, kako smo već rekli, šest puta dok mirujete, šest puta dok idete u pokret i šest puta dok se vraćate u početni stav.

Terapijsko djelovanje vježbe Štapa

Vježba Štapa je izvanredna za istezanje kralježnice, utječe povoljno i na povišeni i na sniženi tlak. Ovo je najbolja vježba za sve bolesti bubrega (upale, ciste, kamenje, pijesak, mulj i sl.). Ona, također, regulira funkcioniranje hipofize, epifize i štitnjače i daje izvanrednu psihičku stabilnost (ima sposobnost uravnoteženja duše).

stranicaKORISNI SAVJETI ZA PRAKTIKANTE

1. Tehnike je najbolje prakticirati ujutro (ako je to moguće, u isto vrijeme) između ostalog i zbog toga što vas tijekom dana u tome mogu spriječiti nenadani gosti, pun želudac, želja za snom ili naprosto lijenost.

2. Ako se opredijelite za obje tehnike iz Učenja Vatre, neka to bude petnaestak minuta plesa Vatre, svih dvanaest pokreta, tri kruga jedan za drugim, bez pauza između pokreta i krugova. Disanje neka bude nečujno, pokreti sasvim polagani i neka traju onoliko dugo koliko ne dišete. Čim dosegnete krajnji domet pokreta, bez zadržavanja, vraćate se u početni stav. Ne mijenjajte redoslijed vježbi. One su koncipirane onako kako to najviše odgovara vašem biću (od Ljepote, preko Intuicije, do Mudrosti). Meditirajte potom dvadesetak minuta. Možete, također, ukoliko vam to vrijeme dopušta, prakticirati šest krugova plesa Vatre i meditirati cijeli sat.

3. Pojavi li se previše misli dok prakticirate tehnike, koncentrirajte se na mjesto između obrva.

4. Predlažemo za početak meditaciju na mantru OAMAO (za zdravlje, uspješnu aktivnost), zatim mantru mjeseca i mantru godine vašeg rođenja ili uz mantru OAMAO, mantre ROLOR (za osjećaj sreće, radosti, optimizam) i ĐOIOĐ (za ljubav, toleranciju, razumijevanje). Možete, isto tako, sami napraviti svoj izbor.

5. Mantru iz Učenja Vatre uvijek ponavljajte u sebi. Glasna meditacija ostavlja mantru na razini grubog zvuka, ne vodeći vas dalje. Mantra, koju ponavljate u sebi, otvara vaše “unutarnje uši” i kao takva ona je instrument vašeg unutarnjeg napretka.

6. Prije početka meditiranja možete zapaliti tamjan ili mirišljavi štapić (tamniji štapići su teži, oporiji, svjetliji lakši, blaži).

7. Kada završite s tehnikama, ostanite još nekoliko minuta zatvorenih očiju. Potom otvorite oči i još minut, dva gledajte u pod prije nego što počnete druge aktivnosti zato što iz finih slojeva dospijevate u grube razine svijesti i taj prijelaz ne smije biti nagao.

8. Imajte na umu da tehnike pomažu čovjeku, kako na duhovnoj tako i na tjelesnoj razini, samo ako se redovito prakticiraju. Rezultati redovitog bavljenja tehnikama osjete se tek nakon višemjesečnog (višegodišnjeg) prakticiranja. Stoga ne uvjeravajte druge ljude, već nakon desetak dana petnaestominutnog meditiranja, kako tehnike “ništa ne pomažu” jer time samo povlađujete svojoj želji da zbog lijenosti prestanete s tehnikama prije nego što ste zapravo i počeli.

9. Tehnike radite uvijek na prazan želudac, prije jela ili najmanje dva sata poslije jela.

10. Ne prakticirajte tehnike u sobi ispunjenoj duhanskim dimom, isparenjima alkohola, izgovorenim ružnim riječima, mislima. Nikada ne ulazite obuveni u tu sobu niti dozvolite drugima da to čine.

„Cilj Učenja Vatre,kao i mnogih drugih učenja, je potpuna samospoznaja, osvjetljavanje svih Kvaliteta Duha u nama.To su: EROS, RADOST, EMOTIVNOST, LJUBAV, RAVNOTEŽA, ZAKONITOST, PROGRESIVNOST, SNALAŽLJIVOST, STABILNOST, FORMATIVNOST, POKRETLJIVOST i MEĐUZAVISNOST.

Od dvanaest Kvaliteta Duha u nama, onu Kvalitetu koja je najčišća i predstavlja našu snagu, određuje godina, a onu koja je najviše podložna prljanju mjesec rođenja.

Te dvije Kvalitete čine osnovne koordinate naše sudbine.

One su povezane i u funkciji su našeg napretka.

U mjesecu su dakle date slabosti, bolesti, prepreke. Čovjek se ne treba bojati prepreka jer one proizlaze iz strukture njegova bića, one su neka vrsta zadatka. Treba ih postati svjestan i pokušati umanjiti, odnosno nadići određenim aktivnostima, ovisno o tome u kojem sklopu Kvaliteta je pojedinac rođen (pozitivnim mislima, načinom prehrane, bavljenjem sportom ili tehnikama poput joge, meditacija, plesa Vatre i sl.).

Nekome bi se moglo učiniti da malo od onoga što je dano u tekstu godine ili mjeseca ide uz njega. Mi doista jesmo satkani od svega toga.Svatko međutim ima mogućnost izbora. Neki su pojedinci uvećali snagu do te mjere da se mjesec rođenja gotovo može zanemariti. Neki su, pak, tako duboko u slabostima da je snaga postala gotovo nezamjetljiva.

Za tumačenje sudbine bitni su također dani u tjednu i broj.

Dani u tjednu nadopunjuju godinu rođenja. Riječ je o slabostima, ali ako pojedinac načinom života dostatno uveća snagu, tada utjecaj dana slabi.

Mjesec se ispravlja brojevima. Oni pospješuju snagu čovjeka. No ako on sasvim ogrezne u slabostima, može se dogoditi da se u čovjeku gotovo i ne naziru.

Kako zaokružiti cjelinu, sagledati sebe polazeći od Kvaliteta Duha?

Pronađite najprije godinu i mjesec u tablicama, a potom broj i dan, pročitajte gdje vam je snaga, koje su vam slabosti i kako određenim aktivnostima uvećati ono što je dobro u vama i umanjiti tamne naslage prošlih života i budite sigurni da ćete pronaći pravu životnu priču, naslutiti je, osjetiti u sebi.

Naći ćete, nadajmo se, i dovoljno vremena da primjenite neke od savjeta navedenih uz vaš datum rođenja.

U tablicama koje slijede, poslužit ćemo se simboličkim nazivima Kvaliteta Duha zato što simbolički nazivi više od oficijelnih asociraju na aktivnosti kojima čovjek može uvećati snagu i umanjiti slabosti.

Svaka godina počinje 10. srpnja tekuće, a završava s 9. srpnjem naredne godine.

Mjesec se odnosi na bilo koju godinu.

TABLICA KVALITETA DUHA PO GODINI I *mjesecu ROĐENJA

Oficijelni naziv
SIMBOLIČKI NAZIV
*mjesec rođenja (bilo koje godine)
GODINA ROĐENJA
__________________________________________

Eros
DELFIN
* od 10.VII do 9.VIII
od 10. srpnja 1901.- 09. srpnja 1902.
1913.-1914. 1925.-1926. 1937.-1938.
1949.-1950. 1961.-1962. 1973.-1974.
1985.-1986. 1997.-1998. 2009.-2010.Radost
PTICA
* od 10.VIII do 9.IX
od 10. srpnja 1902.- 09. srpnja 1903.
1914.-1915. 1926.-1927. 1938.-1939.
1950.-1951. 1962.-1963. 1974.-1975.
1986.-1987. 1998.-1999. 2010.-2011.Emotivnost
FENIKS
* od 10.IX do 9.X
od 10. srpnja 1903.- 09. srpnja 1904.
1915.-1916. 1927.-1928. 1939.-1940.
1951.-1952. 1963.-1964. 1975.-1976.
1987.-1988. 1999.-2000. 2011.-2012
.


Ljubav
ČOVJEK
* od 10.X do 9.XI
od 10. srpnja 1904.- 09. srpnja 1905.
1916.-1917. 1928.-1929. 1940.-1941.
1952.-1953. 1964.-1965. 1976.-1977.
1988.-1989. 2000.-2001. 2012.-2013.Ravnoteža
NEVIDLJIVOST
* od 10.XI do 9.XII
od 10. srpnja 1905.- 09. srpnja 1906.
1917.-1918. 1929.-1930. 1941.-1942.
1953.-1954. 1965.-1966. 1977.-1978.
1989.-1990. 2001.-2002. 2013.-2014.Zakonitost
SUDAC
* od 10.XII do 9.I
od 10. srpnja 1906.- 09. srpnja 1907.
1918.-1919. 1930.-1931. 1942.-1943.
1954.-1955. 1966.-1967. 1978.-1979.
1990.-1991. 2002.-2003. 2014.-2015.Progresivnost
STRIJELA
* od 10.I do 9.II
od 10. srpnja 1907.- 09. srpnja 1908.
1919.-1920. 1931.-1932. 1943.-1944.
1955.-1956. 1967.-1968. 1979.-1980.
1991.-1992. 2003.-2004. 2015.-2016.Snalažljivost
MERKUR
* od 10.II do 9.III
od 10. srpnja 1908.- 09. srpnja 1909.
1920.-1921. 1932.-1933. 1944.-1945.
1956.-1957. 1968.-1969. 1980.-1981.
1992.-1993. 2004.-2005. 2016.-2017.Stabilnost
PLANINA
* od 10.III do 9.IV
od 10. srpnja 1909.- 09. srpnja 1910.
1921.-1922. 1933.-1934. 1945.-1946.
1957.-1958. 1969.-1970. 1981.-1982.
1993.-1994. 2005.-2006. 2017.-2018.Formativnost
JEZERO
* od 10.IV do 9.V
od 10. srpnja 1910.- 09. srpnja 1911.
1922.-1923. 1934.-1935. 1946.-1947.
1958.-1959. 1970.-1971. 1982.-1983.
1994.-1995. 2006.-2007. 2018.-2019.Pokretljivost
VJETAR
* od 10.V do 9.VI
od 10. srpnja 1911.- 09. srpnja 1912.
1923.-1924. 1935.-1936. 1947.-1948.
1959.-1960. 1971.-1972. 1983.-1984.
1995.-1996. 2007.-2008. 2019.-2020.Međuzavisnost
ŠTAP
* od 10.VI do 9.VII
od 10. srpnja 1912.- 09. srpnja 1913.
1924.-1925. 1936.-1937. 1948.-1949.
1960.-1961. 1972.-1973. 1984.-1985.
1996.-1997. 2008.-2009. 2020.-2021.GODINA DELFINA

To su, u pravilu, dobri ljudi. U njihovoj duši nema podlosti,nema zlih namjera i „zabadanja noža u leđa“. Budući međutim da jure za tjelesnim zadovoljstvima, često zaboravljaju na obaveze koje su pred njima (otuda i doza površnosti). Postoji crna i plava varijanta Delfina. Crni Delfin ima taman ten, oštru kosu, krupne oči, zdrave zube i srednji rast. On je nešto prirodniji, naivniji i privlačniji od plave varijante. Plavi Delfin je uglađeniji, hladniji, manje je naivan, aristokratski je distanciran od okoline, asocijalan je i šutljiv.
Ukoliko želimo svaku godinu obilježiti ponekim superlativom u ovoj godini se rađaju najzdraviji i najprivlačniji ljudi.

MJESEC DELFINA

Tko se rodi u mjesecu Delfina (od 10. srpnja do 09. kolovoza bilo koje godine), najčešće je sanjar koji se više nalazi u svijetu mašte nego u stvarnosti. Takav čovjek je kreativan i inteligentan, zatvoren u nekakav svoj svijet, iskompleksiran, sklon depresiji, lijenčarenju, previše se bavi sobom, a umije prisiliti i druge da se bave njime. Opsjednut je seksom, plaši se međutim pristupiti osobi koja ga privlači. Kad se jednom osmjeli, zna pretjerivati u tome. Može biti isto tako neuredan i imati probleme s kožom (crvenilo, bubuljice i sl.) i sa spolnim bolestima.

Da bi pretočio slabosti u snagu, mjesecu Delfina se predlaže bavljenje sportom, i to onim koji bitno jača mišiće: body buildingom, dizanjem utega, plivanjem, veslanjem, trčanjem, tenisom i sl. Sport mu je potreban radi stjecanja samopouzdanja i kako bi izbjegao probleme s kralježnicom i nogama. Predlažu mu se, također, vježbe disanja. putovanja u egzotične krajeve i život u toplom podneblju (imat će daleko manje zdravstvenih problema, ako živi na moru).

GODINA PTICE

Najrazigranija, najšarmantnija, osoba rođena u godini Ptice ili Radosti, cijeli život, nas podsjeća na zaigrano dijete na livadi. Ona svojom jednostavnošću i šarmom naprosto razoružava sve svoje protivnike i uvijek uspijeva biti iznad problema koje joj okolina nameće. Kroz problematične situacije prolazi kao da je se one sasvim ne dotiču.

Ptica je lijepa, nonšalantna, nemarna. Talentirana je za ples, balet, glazbu ili glumu, rado putuje, voli djecu (smatra ih sebi ravnima ili okružena djecom pravi gore djetinjarije od njih). Ona je lepršava, beskrajno simpatična, šarmantna, razmažena i zabavna (nitko ne umije tako dobro ispričati šalu, vic ili neku dogodovštinu kao ona). Ljudi rado borave u njezinu društvu jer ona naprosto isijava radost, optimizam. Ima sjajne i bistre oči, čisto lice, zdrave i lijepe zube, nije osobito snažna, inteligentna je, ali je više zanimaju zadovoljstva od karijere. Novac joj je potreban samo za trošenje (ona doista zna uživati u lijepim stvarima, ali ih rado poklanja i drugima).

Godina Ptice je godina u kojoj stižu rezultati, uspjesi i priznanja za naša djela u prijašnjim životima. Zbog toga se misli da je velika sreća biti rođen u ovoj godini. No, to naravno ovisi iz kojeg kuta ovo promatramo; nijedna godina nije sretna ili nesretna po sebi već je mi takvom činimo.

MJESEC PTICE

Čovjek rođen u mjesecu Ptice (od 10. kolovoza do 9. rujna) može imati velike probleme s okolinom. Svojom nerazboritošću ili nepromišljenim postupcima i ponašanjem prema drugima može izazvati ljude da ga počnu ismijavati ili, držeći se nekakvih načela, zagorčavati mu život. Zbog toga što misli da mu drugi žele nanijeti zlo, moguće je da i sam počne činiti zlo drugima. Njegova preosjetljivost u odnosu na druge ljude bitno je pojačana ako ima previše kilograma, ne izlazi iz kuće ili cijeli život premalo komunicira s ljudima radeći statičan uredski posao.

On, također, može biti smušen, zazirati od ljudi, velikih skupova, svadbi, pokopa, velikih promjena, strepiti za obitelj i teško se oženiti ili udati. Može biti slab govornik, moguće su govorne mane i tikovi, ali je, isto tako, moguće da se ponaša naduto kako bi prikrio svoju nesigurnost.

Kako bi nadvladao svoje slabosti, mjesecu Ptice se preporučuje da se aktivno bavi sportom (između ostalog i zbog toga što su mu ruke, noge i kralježnica slabe točke), aerobikom ili plesom, da bude, kad god je to moguće, okružen djecom, više izlazi u društvo, putuje, uredan seksualni život i zdrava prehrana. Trebalo bi također voditi brigu o težini kako bi cijeloga života bio mršav i kloniti se zatvorenog prostora jer prekomjerna težina i zatvoren prostor su krletka za pticu i razlog za povlačenje u sebe, depresiju, tugu i bez valjana povoda (ponekad i “iz čista mira” umije zaplakati). Isto tako neka izbjegava pokope jer oni danima opterećuju čovjeka rođenog u ovom mjesecu, pa čak i onda kada je riječ o sasvim nepoznatoj osobi.

GODINA FENIKSA

Osoba rođena u godini Feniksa ili Emotivnosti ima diplomatskog dara, tihu narav, plemenito držanje i veoma lijepe ruke. Ona je blaga, smirena i nježna, njezino ponašanje suzdržano i pristojno, crte lica markantne, kretnje otmjene.

Budući da ulijeva povjerenje, nenametljivo pomaže i dobar je sugovornik (sluša pozorno ljude, ne prekidajući ih svaki čas kako bi sama nešto rekla ili se pokazala pametnijom od drugih), moguće je da mnogi dolaze potražiti savjet od nje, a isto tako da miri zavađene. Ona umije reći pravu riječ, na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Upravo zato, svoje najveće domete ona može dosegnuti u diplomaciji kao i u svim područjima vezanim uz posredništvo, komuniciranje s ljudima i pomaganje ugroženima.

MJESEC FENIKSA

U mjesecu Feniksa (od 10. rujna do 9. listopada) rađaju se najnervozniji ljudi. Oni mogu imati psihosomatske smetnje, čir na želucu, psorijazu, alergije (moguća je i astma) ili oštećen živčani sustav, a često i krajnje teške duševne bolesti (histeriju, depresiju, slom živaca i slično).

Pesimisti po prirodi, oni često prejudiciraju stvari, bojeći ih najcrnjim mogućim bojama, kako bi imali razlog za nerviranje. Stoga što mnogo pričaju, ne umiju slušati druge, ogovaraju čak i svoje bliske prijatelje, opterećujući sve oko sebe ne samo svojim već i tuđim problemima, često odbijaju ljude od sebe. Gube bračnog partnera ili prijatelje i zato što mogu biti umiješani u kriminal (pronevjera, krađa, ubojstvo) i završiti u zatvoru. Isto tako, s uvjerenjem da to čine iz najiskrenijih pobuda, previše se miješaju u život svoje djece, a ako dovoljno dugo požive, i u život unuka.

Prijeti im opasnost od rastanka, iznenadne smrti drage osobe. Tim osobama se izravno savjetuje prakticiranje transcendentalne meditacije. Smatra se, također, da redovito prakticiranje tehnika iz Učenja Vatre može potpuno eliminirati negativne strane sudbine mjeseca Feniksa. Isto tako, savjetuje im se da budu vegetarijanci odnosno da izbjegavaju hranu životinjskog porijekla. One koje ne mogu bez ovakve prehrane lako je prepoznati po izraženoj nervozi, histeričnim ispadima, a često i po osipu na licu.

GODINA ČOVJEKA

Ljudi rođeni u godini Čovjeka ili Ljubavi su lijepi, živahni, komunikativni i zabavni. Oni mogu dosegnuti božanske visine, ali isto tako mogu pasti najniže. Njima su sve mogućnosti, svi putovi otvoreni. U svemu što bude činili, takvi ljudi nailaze na puno razumijevanje i suradnju okoline, kako u obiteljskom okruženju tako i na poslovnom planu. Oni su naprosto stvoreni da vode druge, da se natječu sa svima kako bi istaknuli svoje prednosti.
Najveću sreću Čovjek doživljava u skladnoj vezi s bračnim partnerom i u tom pogledu on ne bi trebao imati nikakvih problema. Ako se posveti kakvoj velikoj ideji ili cilju, on za kratko vrijeme uspijeva steći saveznike na tom putu. Veliki oslonac pritom mu je upravo bračni partner, a skladan obiteljski život najjače uporište.

MJESEC ČOVJEKA

Moguće je da onaj, tko se rodi u mjesecu Čovjeka (od 10. listopada do 9. studenog), bude nesretan u ljubavi. Može se dogoditi da se roditelji rastanu dok je još sasvim mali, da dobije maćehu ili očuha, završi kod djeda i bake ili u udomiteljskoj obitelji ili da ga u mladosti najbliža okolina ne razumije ili osuđuje njegove postupke, češće "loveći" ga u greškama nego dobronamjerno ga usmjeravajući i savjetujući (on često i sam sebe ne razumije dovoljno, pa kako onda može očekivati da ga razumiju drugi). Takav čovjek čezne za skladnim obiteljskim životom, ljubavlju, iskazivanjem sitnih nježnosti i pažnjom, ali je moguće da ga onaj, kojeg voli, maltretira ili ostavi. Njegova tek rođena djeca mogu imati zdravstvene tegobe. Kasnije to mogu biti problemi vezani uz odrastanje i izbor prijatelja.

Mjesec Čovjeka daje najčešće krhke ljude, koji previše ovise o stajalištu svoje okoline. Samo raspoloženje ljudi među kojima se nađu, vremenske promjene, kiša, oluja, pun mjesec također utječu na njih. Da bi prevladali svoju preosjetljivost, stalno prisutni osjećaj nedostatka ljubavi, reagiranje u nepravom trenutku, da bi promijenili svoju sudbinu nabolje (a svatko od nas to može ako svjesno uloži napor), savjetuje im se borilačke vještine, mačevanje, meditacije ili ples Vatre.

GODINA NEVIDLJIVOSTI

Godina Nevidljivosti ili Ravnoteže daje diplomatična čovjeka koji se lako uključuje u sustav i zna kako ostvariti ono što želi (kao dijete veoma je umiljat i umije cijelu obitelj «vrtjeti oko malog prsta»). On ima besprijekorno pamćenje, zdrav razum i natprosječnu inteligenciju. Može dosegnuti visoko političko ili svećeničko zvanje.

Čovjek rođen u godini Nevidljivosti najčešće je visok, orlovskog nosa i nemirne kose, oštra i duga jezika. Budući da u pravilu zauzima važnu poziciju u društvu, takvom čovjeku se puno ljudi obraća za savjet i pomoć. Cijeloga života može raditi za državne institucije, biti političar na glasu kako u pozitivnom tako i u izrazito negativnom kontekstu. Ako se posveti knjigama, kiparstvu ili nekoj drugoj umjetnosti, moguće je da tek poslije smrti bude prihvaćen i hvaljen.

MJESEC NEVIDLJIVOSTI

Mjesec Nevidljivosti (od 10. studenog do 9. prosinca), može dati čovjeka prepunog strahova koji bježi u svoj umišljeni svijet. Savjetuje mu se izbjegavanje pokopa, razgovora o mrtvima, filmova strave i užasa, mističnih obreda i sličnih radnji. Trebao bi se truditi biti pravedan, obavezno imati suhi bosiljak u sobi u kojoj spava i uvijek ga nositi radi zaštite. Isto tako preporučuje mu se raditi sve po zakonu jer, zbog sklonosti da neke stvari čini mimo zakona (krađe ili pronevjere), lako može završiti u zatvoru.

Čovjek rođen u ovom mjesecu može imati zastrašeno lice, koji kilogram viška, probleme sa srcem, otežanim disanjem, lojnim žlijezdama, osrednju inteligenciju, neprekidnu želju za dokazivanjem, a ima tu i dobre doze hvalisavosti, duševne neravnoteže i eksplozivnosti (takvog intenziteta da čovjeka strah uhvati). Istodobno, taj mjesec daje jak smisao za tehniku, mehaniku, tehnologiju i sve vrste praktičnih poslova za koje nije potrebna velika imaginacija i fundamentalna znanost.

Zbog toga što je sklon debljanju i eksplozivnosti, zdravstvenim problemima s jetrima i bubrezima, dobro bi bilo za čovjeka rođenog u mjesecu Nevidljivosti izbjegavati meso (to se odnosi prije svega na svinjetinu i junetinu). Savjetuju mu se isto tako lagane šetnje kroz šumu ili pored mora, pecanje, boravak u tišini.

GODINA SUCA

Osoba rođena u godini Suca ili Zakonitosti pravedna je, prilagodljiva i do krajnosti odana obiteljskom životu (otuda je moguća doza ljubomore i posesivnosti prema partneru i djeci). Ljudi joj se rado ispovijedaju i traže savjet kad su u nekakvom sporu. Ako i ne završi visoke škole, ona zadržava smisao za pravdu. Krasi je visoka inteligencija, velika sposobnost učenja i gotovo urođena staloženost. Takva osoba je topla na jedan sasvim poseban način. Ona gotovo nikad ne pokazuje svoje emocije u burnim ili prenaglašenim reakcijama, već ih izražava sasvim tiho, nijansiranim reagiranjem na stvari i pojave oko sebe.

Sudac ima sreće u braku i u pravilu rano se ženi (udaje). U većini slučajeva ima jedno muško i jedno žensko dijete i obitelj mu puno znači (pritom se misli na obitelj u najširem smislu te riječi). On je iznimno vrijedan, ozbiljan, s pretjeranim osjećajem za moral (netolerantan je kada je nevjera u pitanju, zgraža se čak i na filmove s tom tematikom).

MJESEC SUCA

Čovjek rođen u mjesecu Suca (od 10. prosinca do 9. siječnja), može biti nepromišljen u braku, neumjeren u avanturama ili piću pa se lako može dogoditi da se ženi i po nekoliko puta i ozbiljno ugrozi egzistenciju svoje djece. Budući da ima neodoljivu potrebu da bude omiljen i u središtu pozornosti, sve će učiniti za druge i obitelj u duelu s ostalima, u borbi za njegovu naklonost, gubi bitku. Moguće je, međutim, i da cijeli život ostane sam, da bude vezan uz majku ili da mu se netko od obitelji stalno miješa u sve što želi poduzeti.

Najizraženije značajke čovjeka rođenog u mjesecu Suca mogu biti neodmjerenost, netaktičnost i netolerantnost. On može biti sklon pretjerivanju u svemu, lako se uvrijediti, svom silinom se okomiti na nekoga, potući se, posvađati, biti bolesno ljubomoran, vrijeđati ili kažnjavati partnera šutnjom ili miješati se u sve i dijeliti pravdu. Ponekad, pak, čovjek rođen u ovom mjesecu toliko ustrajava na pravdi da se to olako može pretvoriti u nepravdu. Isto tako, on često kasni na dogovorene sastanke jer jednostavno nema osjećaj za vrijeme. Zbog svega toga teško zadobiva odgovorno mjesto u društvu.
Takav čovjek može pretvoriti slabosti u snagu ako svjesno njeguje obiteljske nježnosti (sitne pažnje, zajednički izlasci u restoran, kino, kazalište ili šetnju, posjeti prijateljima ili rodbini) i ako jača gornji dio tijela borilačkim vještinama, dizanjem utega ili bavljenjem masažom.

GODINA STRIJELE

Čovjek rođen u godini Strijele ili Progresivnosti može bolovati, biti izliječen alternativnom medicinom, a nakon toga i sam početi liječiti alternativnim metodama. Liječenje, savjetovanje i pomaganje bolesnima i nemoćnima njegova je sudbina. Ukoliko se bavi nečim što ne podrazumijeva pomoć ljudima (svejedno u kakvom obliku i na koji način), mogući su obiteljski i zdravstveni problemi.

Preporučuje mu se da što kasnije stupi u brak i to po mogućnosti s osobom sličnog zanimanja. Ako se ipak ranije uda ili oženi, bilo da je rođen u mjesecu ili godini Strijele, takav čovjek gotovo u pravilu napravi pogrešan izbor partnera, mnogo starijeg ili mnogo mlađeg od sebe, ili nekoga tko ima potpuno suprotne interese ili posve različitu naobrazbu. Mogući su također problemi sa svojim ili partnerovim roditeljima.

MJESEC STRIJELE

Tko se rodi u mjesecu Strijele (od 10. siječnja do 9. veljače), može imati zdravstvene probleme, zbog kojih postoji mogućnost da bude operiran. Isto tako, moguće su zdravstvene tegobe s kralježnicom i nogama (a posebice s desnom nogom), sa srcem, tlakom, probavnim organima, a isto tako problemi povezani s nedosljednošću i hipohondrijom. No, ako se čovjek rođen u mjesecu Strijele posveti izučavanju medicine ili alternativnih načina liječenja, može bitno ublažiti udarce sudbine.

Ljudima rođenima kako u godini tako i u mjesecu Strijele savjetuje se da budu disciplinirani, da primjenjuju tehnike disanja i ostale tehnike koje uključuju pravilno disanje (ples Vatre ili joga asane) kao i sve što nameće disciplinu i strog režim ponašanja. Oni koji, zbog lijenosti, biraju “lagodnija” rješenja za svoje probleme, u obliku pomoći izvana, često bolest prisili na poštivanje strogih uvjeta. Njima je u pravilu bolja druga polovica života (izuzetak su ljudi rođeni navečer). Međutim, ako svakodnevno prakticiraju neke od predloženih tehnika, ako ustraju na putu kojim su krenuli, oni mogu, kao i svi ostali, mijenjati sudbinu nabolje te postaje posve nebitno u kojoj se polovici života trenutačno nalaze.

Kod Strijele, kao i kod Jezera, postoji fenomen da se mjesec može pretočiti u godinu i obratno, a to znači da mjesec Strijele može imati sve prednosti koje daje godina. Stoga se preporučuje da se osobe rođene u mjesecu ili godini Strijele pozabave komentarom kako godine tako i mjeseca.


GODINA MERKURA

Tko se rodi u godini Merkura ili Snalažljivosti, blage je naravi, omiljen u društvu, dobar prijatelj, pravedan, staložen, inteligentan i dovitljiv. Stabilne je građe i ostavlja dojam čovjeka od povjerenja. Iznimno uspješan može biti u područjima, u kojima je potrebna velika individualnost i domišljatost (najbolji detektivi, generali, špijuni rođeni su u ovoj godini).

Ako želi izvući maksimum iz svega što je utkano u godinu Merkura, kao prednost i kao sposobnost savladavanja prepreka na svom putu, čovjek rođen u ovoj godini treba ići među ljude, družiti se, putovati. On se nikako ne bi smio zatvarati u kuću, samovati niti se plašiti putovanja po svijetu, kontakata s nepoznatim ljudima jer se u svakom prostoru, u bilo kojem dijelu svijeta, vrlo lako može snaći. Za njega važi izreka, u punom smislu te riječi, da je kao mačka – uvijek se zna dočekati na noge.

MJESEC MERKURA

Tko se rodi u mjesecu Merkura (od 10. veljače do 9. ožujka), može biti, barem kraće razdoblje, opsjednut politikom, nacionalizmom i mržnjom. Ovaj mjesec može dati nesnalažljive, dezorijentirane, smušene ljude kojima treba vodič kroz život, a isto tako ljude koji, zbog svoje svojeglavosti, mogu ozbiljno narušiti odnose u obitelji (otići, na primjer, živjeti s oženjenom, problematičnom ili mnogo starijom osobom od sebe).

Čovjek rođen u mjesecu Merkura zatvoren je u sebe, ima komplekse, nije naročito lijep (moguće su vidljive fizičke deformacije), često mijenja raspoloženja, previše boravi u svojem svijetu mašte, isto tako previše se bavi sobom, umije slagati i biti okružen lažljivcima, a može imati ozbiljnih problema i s nogama i zubima. No, treba reći da njega također krase iznimna kreativnost i dar za literaturu ili jezike.

Njemu se savjetuje obavezno prakticiranje meditativnih tehnika, koje smiruju živčani sustav i bitno usporavaju njegovu brzopletost, pretvarajući je u promišljene odluke. Isto tako, zbog sklonosti hipohondriji, treba izbjegavati ljude koji se stalno žale na nešto i pričaju o smrti i bolestima analizirajući, do u detalje, sve simptome i nevolje koje su ih snašle. Treba se, također, kretati u mlađem društvu, što više izlaziti, birati mlađeg partnera za brak (mlađeg po godinama ili po svjetonazoru, željom za aktivnošću ili optimizmu) i ne vezati se, unatoč protivljenju cijele obitelji, za mnogo stariju osobu, čuvati se predugog boravka u zatvorenom prostoru, tabletomanije i svih drugih vrsta trovanja svijesti.


GODINA PLANINE

Ljudi rođeni u godini Planine ili Stabilnosti, imaju dara za mnoga područja, a najviše za ona koja su vezana uz prirodu, politiku, putovanja, strane zemlje i učenje stranih jezika. Oni mogu postati dobre diplomate, a isto tako baviti se trgovinom, bankarstvom ili biti uspješni obrtnici. Oni koji se bave bankarskim ili nekim drugim novčarskim poslovima, mogu steći veliko bogatstvo.

Zbog uvećavanja imetka, proširivanja posla koji vode i dobrih savjetodavaca, mogu izazvati zavist svoje okoline, pa i želju da im se naudi. Stoga, moraju biti uvijek na oprezu, čuvati se lošeg društva i alkohola.

Treba izbjegavati sukobe s ljudima rođenim u godini Planine, jer ona daje stasite, ponosne ljude, velike junake i tvrdoglavce koji uvijek samo svojom stazom hodaju i ne znaju se, u tolerantnoj maniri, nositi s drugačijim načinom razmišljanja.

MJESEC PLANINE

Osoba rođena u mjesecu Planine (od 10. ožujka do 9. travnja), može imati brojne prepreke u životu, novčane i obiteljske nedaće (gubitak imetka, nesuglasice s ocem) poteškoće s vidom, posebice s desnim okom, kralježnicom, nogama, dišnim putovima i srcem, a isto tako, zbog velike treme i straha od profesora, policije ili poreznika, probleme sa želucem ili crijevima. Takva osoba je veoma tvrdoglava i spremna je sve dati za društvo često na štetu obitelji (voli popiti, na primjer), umije biti naivna i opeći se što se vjere u ljude tiče, ali joj to ne služi kao škola za ubuduće. Ona i dalje nailazi na prijetvorne prijatelje, savjet onih koji joj doista žele dobro ne želi slušati.

Mjesec Planine daje čvrste i grube, a često i previše glasne i unutar obiteljskog kruga agresivne ljude (nije rijedak slučaj da tuku ženu i djecu), pogotovo ako žive u središtu velikog grada. Oni svaku patnju stoički podnose ne otkrivajući se ni onda kada umiru od tuge ili gube imetak, obitelj. Mjesecu Planine se savjetuje život u suglasju s prirodom, po mogućnosti na selu, zatim bavljenje poljoprivredom i svim poslovima vezanim za zemlju. To su uvijek vrijedni ratari i stočari, dobri veterinari, izvrsni radnici u poslovima vezanim za drvo, rudu, naftu i more. Budući da ne trpe autoritete, najbolje je da u poslu budu samostalni.

GODINA JEZERA

Tko se rodi u godini Jezera ili Formativnosti, može biti spor ili svoje poslove ne završavati na vrijeme, što može biti iritantno za njegovu okolinu. Isto tako može biti neodlučan, tvrdoglav i nesklon promjenama. Ako je, na primjer, nezadovoljan poslom ili zbog nesuglasica u obitelji, tvrdit će svejedno da mu je dobro samo kako ne bi ništa mijenjao.

Ako se nalazi pod nadzorom i ako se stalno potiče, čovjek rođen u ovoj godini može biti odličan učenik ili sljedbenik nekog duhovnog znanja. Ako je duhovnost predmet njegova zanimanja, onda može postati dobar učitelj meditacije. Općenito uzevši, on posjeduje izražen pedagoški dar, poštuje tradiciju, ustaljena mjerila i vrijednosti i kako to u narodu kažu, čovjek je “od reda”. Može također bitno napredovati na političkom planu. Ako krene tim putem, zauzima iznimno visok politički ili svećenički položaj.

MJESEC JEZERA

Tko se rodi u mjesecu Jezera (od 10. travnja do 9. svibnja), može biti bezvoljan, lijen, netočan i nedosljedan. Moguće je da oboli od kostobolje (kao dijete, na primjer, tvrdit će da mu nije hladno i hodat će polugol po kući) ili da ima doista neugodne glavobolje. On može također imati problema s učenjem, ako ga u obitelji nedovoljno kontroliraju i potiču. Budući da želi probati piće, cigarete, drogu, kocku (nešto od toga ili sve), treba, osobito u pubertetu, voditi računa o tome u kakvom se društvu kreće.Moguće je da ga, zbog svoje nepopustljivosti, ljudi ne cijene puno. U sukobu s nekim, može biti grub, osvetoljubiv, sebičan. Vrlo lako je moguće da se duboko ogriješi o tradiciju; kao da u njemu ima nečeg rušilačkog, nečega što je agresivno prema kulturi i povijesnim spomenicima.

No, kod Jezera postoji slična pojava kao kod Strijele. Ako, primjerice, netko tko je rođen u mjesecu Jezera, svojom voljom, krene putem snažnog duhovnog razvoja, tada taj mjesec postaje nešto napredniji od godine. U tom slučaju, on postaje odan savjetnik ili sljedbenik nekog znanja ili puta. Određena količina tromosti i lijenosti, koja se može uočiti u godini Jezera, tad se ne očituje u mjesecu.

Čovjeku rođenom u mjesecu Jezera se savjetuje bavljenje meditacijom i sličnim tehnikama kako bi mogao obuzdati stalnu želju da dominira nad okolinom i da nameće svoja mjerila bliskim rođacima i prijateljima.


GODINA VJETRA

Čovjek rođen u godini Vjetra ili Pokretljivosti, je simpatičan, komunikativan, uvijek u pokretu, poduzetan i u poslu uspješan. On je pametan, staložen i nepristran, s dobro razvijenom intuicijom i istančanim osjećajem, čak i za rizične pothvate, pa lako pronalazi rješenja za probleme koji mogu iskrsnuti i zna dobro procijeniti stvari.

Čovjeku, rođenom u godini Vjetra (mjesecu, također), ne odgovaraju zanimanja koja bi ga primorala da sjedi predugo na jednom mjestu, već prije ona koja su vezana uz putovanja i komunikaciju s ljudima. On može biti uspješan obrtnik, dobar umjetnik, esteta, dobar filozof, povjesničar, ali isto tako odličan turistički vodič, trgovački putnik ili vlasnik trgovačkog lanca ili kockarnica, izvanredan stručnjak u sportu, također sportaš koji može postići vrhunske rezultate.

MJESEC VJETRA

Tko se rodi u mjesecu Vjetra (od 10. svibnja do 9. lipnja), u mladosti je mršav, a kada se udeblja prije svega dobiva veliki trbuh. Može imati zdravstvenih problema s trbuhom, nogama i donjim dijelom kralježnice (išijas, diskopatija i sl.). Prijete mu poslovne i političke nevolje, zato što je nervozan i prgav, ima oštar jezik, ponekad umuje biti netaktičan, neodmjeren i prost.

Tako, na primjer, takav čovjek na radnom mjestu može tvrditi kako ne želi otrpjeti nepravdu pa, zbog duga jezika i miješanja u rad poslodavca, dobiti otkaz. Moguće je da ima problema u komunikaciji s vlastima, a isto tako i na graničnom prijelazu (njegovi suputnici također). Ali ponajprije, to znači izravnu opasnost da onaj koji je rođen u mjesecu Vjetra bude uhvaćen u kriminalnoj radnji ili zločinu (krađa, tuča, ubojstvo). Druga opasnost je da mu se “namjesti igru” i podmetne tuđi zločin ili kriminal. Isto tako, zbog krive procjene, on je sklon upustiti se u rizične poslove i bankrotirati ili imati vezu s osobom mlađom i od svoje djece, te se morati suočiti s nerazumijevanjem cijele obitelji.

Čovjeku rođenom u mjesecu Vjetra savjetuje se uporno školovanje i njegovanje otmjenosti. Ako to ne bude imao stalno na umu, može bankrotirati, navući gnjev moćnika, a određeni primitivizam i prostaštvo u odnosima s ljudima, mogli bi mu se osvetiti jednog dana. Isto tako, savjetuje mu se bavljenje politikom, sportom, trčanje, vožnja biciklom ili svakodnevno izvođenje čučnjeva.


GODINA ŠTAPA

Tko se rodi u godini Štapa ili Međuzavisnosti, natprosječno je inteligentan, s odličnim pamćenjem i umijećem odvajanja bitnog od nebitnog. On može stupiti na visok politički položaj, postati direktor ili dobiti visoko svećeničko zvanje. Takav čovjek je najbolji učitelj vještina. Isto tako, on je odličan profesor koji nadahnuto i razložno tumači znanja. Budući da nije sitničav, nikada one koje podučava ne lovi u neznanju već “izvlači” od njih sve što znaju.

Čovjek rođen u ovoj godini nikada ne gleda na svoj osobni interes već se, naprotiv, nesebično daje i posvećuje onome što radi. Tiha priroda Štapa više je okrenuta unutarnjem svijetu, svijetu knjiga, glazbe, tišine. U tome, vjerojatno, i leži njegova nesebičnost. Onaj koji boravi u tišini vidi dalje od drugih, a samoga sebe doživljava kao bezgraničnost.

MJESEC ŠTAPA

Tko se rodi u mjesecu Štapa (od 10. lipnja do 9. srpnja), može, zbog stalne unutarnje napetosti i potajnog nezadovoljstva, imati problema s tlakom, mokraćnim mjehurom, crijevima ili bubrezima.

Čovjek rođen u ovom mjesecu lako se uvrijedi, iako i sam ima običaj ružno govoriti o drugima. Kod njega se mogu razviti neke vrlo loše osobine kao što su: škrtost, sitničavost i kukavičluk. On također umije biti neodlučan i plašiti se svake neizvjesnosti i svega novoga. Njegova omiljena izreka je: Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. On je u stalnom strahu za vlastiti imetak, za vlastiti trbuh, pa štiteći to “drvo”, on često iz ruku ispušta cijelu šumu i doživljava različite gubitke. Tvrdoglavo ustrajava na nekim stvarima stoga što nije u stanju sagledati mjesto detalja unutar cjeline. Po nekoliko puta provjerava je li zaključao vrata, isključio vodu ili struju i stalno stvara zalihe u kući. Sklon je gojaznosti između ostalog i zbog toga što, u pravilu, pojede i ono što preostane od drugih.

Čovjeku rođenom u mjesecu Štapa odgovara mediteranski način prehrane. On ne bi smio jesti velike količine hrane (bolje češće, posno i pomalo). Savjetuje mu se najstroža dijeta, joga asane, vježbe usporenih pokreta ili ples Vatre. Te su mu tehnike potrebne kako bi, prakticirajući ih svakodnevno, napokon mogao uvidjeti da izvan njegova uskog poimanja stvari postoji i – svijet čudesa.

stranicaKOREKCIJA MJESECA - NUMEROLOGIJA -

Sada ćemo se baviti brojevima. Broj se određuje na sljedeći način:
10. i 11. dan u mjesecu, bez obzira o kojemu mjesecu je riječ, pripadaju broju jedan.

Ako je netko rođen od 12. do 20. dana u mjesecu, broj se dobiva oduzimanjem desetice od datuma.
Primjerice, ako je netko rođen 15. lipnja, njegov broj se dobiva oduzimanjem desetice od broja petnaest:15 – 10 = 5

Od 21. do 31. dana u mjesecu oduzme se broj 10, a ostatak se zbroji. Tako, na primjer, ako je netko rođen 22. travnja, onda će to izgledati ovako:
broju 22 oduzmemo broj 10: 22 – 10 = 12 i tako dobijemo broj 12, koji sada zbrajamo: 1 + 2 = 3, i to je naš krajnji rezultat.

Uzmimo još sljedeće primjere.
Ako je netko rođen (a) 29. ili (b) 20. rujna, njihov proračun izgleda ovako: (a) 29 – 10 = 19; 1 + 9 = 10 i (b) 20 – 10 = 10
Naš rezultat je, u oba slučaja, deset.

Pozabavimo se na kraju osobama koje su rođene do desetog u mjesecu.
Od broja dana prethodnog mjeseca oduzme se broj deset, doda broj dana iz mjeseca rođenja i sve se to na kraju zbroji.
Uzmemo li kao primjer osobu rođenu 3. prosinca. Prethodni mjesec (studeni) ima 30 dana, dakle: 30 – 10 = 20, sada tom broju dodamo dane iz mjeseca rođenja 20 + 3 = 23 i na kraju dobiveni broj zbrojimo: (23) 2 + 3 = 5. Naš rezultat je petica.

Uzmimo još jedan primjer. Pretpostavimo da je naša osoba rođena 5. ožujka 1972. (godina Vjetra): prethodni mjesec, budući da je godina prestupna, ima 29 dana: 29 – 10 = 19, tom broju dodajemo dane iz ožujka: 19 + 5 = 24 i na kraju taj broj zbrojimo:(24) 2 + 4 = 6. Naš rezultat je šestica.

Napomena: Za ljude rođene od 1. do 9. ožujka, kao pomoć, može poslužiti informacija da su Feniks, Strijela i Vjetar (druga polovica) prestupne godine.


JEDINICA

Deseti i jedanaesti dan u mjesecu određuju broj jedan. U bilo kojem smjeru da krene, ovaj broj pruža veliki spektar mogućnosti, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. Loš odabir aktivnosti ili društva u kojem se kreće, mogu od njega stvoriti sadistu, velikog egoistu, pijanicu ili narkomana. Isto tako, on umije biti nagao, nestrpljiv, upadati u razgovor ne vodeći računa o tome što se u tom trenutku raspravlja o nečem posve drugom, preći odmah na bit problema ne dozvoljavajući sugovorniku, da ode suviše u širinu, da završi započeto, znati sve “bolje i više” od ostalih.

Broj jedan je u pravilu ugodne vanjštine (ima nečeg otmjenog u njegovom hodu, izgledu), veoma je markantan, i lako ga je uočiti u mnoštvu. Kad ide u ispravnom smjeru, nitko ga ne može nadmašiti. Vizionarstvo, odanost ideji, disciplina, uporan rad i skromni materijalni zahtjevi odlike su ovog broja. U poslu, on je izniman strateg, dobar organizator, ima mnogo taktičnosti i sluha za svoje suradnike, pouzdan je poslovni partner. Uvijek je točan i zahtjevan (otuda doza netolerantnosti prema onima koji se ne drže dogovora). Kućni ili zamarajući uredski poslovi, međutim, ženidba ili udaja prije 27. godine života, teško privikavanje na život udvoje i sve obaveze u vezi s time, nemogućnost da se uspostavi veza između dosadne svakodnevice i ideala mogu postati nepremostiva stega, kočnica za izražavanje obilja kreativnosti i vizionarskih ideja koje ovaj broj posjeduje.

DVOJKA

Najčešći problemi dvojke mogu biti opasnost od “duga jezika”, sklonost tračevima i izuzetno niski tlak. Život je često grub prema dvojci. No, ona je kao mačka koja se redovito dočeka na noge. Kada propadne jedan plan ili ideja, dvojka nagonski stvara drugi cilj ka kojem ide. Kad je bez cilja, a to se događa doista rijetko, dvojka postaje depresivna, počinje je boljeti želudac ili stezati u prsima. Muškarac dvojka nije osobito ugodne vanjštine, često ima vidljive deformacije na tijelu i ozbiljne probleme sa suprotnim spolom. Žena dvojka je lutalica, izrazito je lijepa, inteligentna i kreativna. Njezine slabosti mogu biti alkoholizam i droge.

Dvojka je iznimno kreativan broj. Ta nabijena kreativnost sprečava je, međutim, da se temeljitije pozabavi školom tako da mnoge dvojke, iako su veoma inteligentne, najčešće ne uspijevaju završiti visoke škole. U pravilu teško stječu radne navike. Više se oslanjaju na inteligenciju i snalažljivost i počinju učiti tek kada su satjerane u kut. Dvojka zna biti lijena, ali kad nešto radi, posebice na radnom mjestu (gdje je daleko vrednija nego kod kuće), onda je to urađeno besprijekorno točno i brzo. Budući da uvijek želi imati pravo, ona uživa kada joj to drugi potvrde i voli biti okružena ulizicama. Prestaneš li joj međutim povlađivati ili, što je još gore, počneš li joj se suprotstavljati, dvojka postaje osvetoljubiva i ne želi više čuti za tebe.

TROJKA

Trojka je vrijedna, inteligentna i krajnje sebična. Posebice je škrta noćna trojka, rođena između 0 i 3 sata kao i trojka rođena između 21 i 24 sata (moguće je da se u pubertetu počne drogirati ili piti). Jutarnja trojka može biti sramežljiva i imati probleme sa suprotnim spolom. Muškarac trojka je najčešće nižeg do srednjeg rasta, ne osobito ugodne vanjštine. Žena trojka je šarmantna, duhovita (ali umije biti i vrlo zajedljiva).

Trojku zanima koliko i što će tko naslijediti. Ona mjeri količinu svojih dobrih djela i veličinu poklona koje dobiva. Trojka dopušta sebi da drugima u lice kaže ono što nikako ne bi dopustila da joj se istom mjerom uzvrati. Umije zaboraviti na lijepe manire i uljudnost prema osobama koje ne voli, biti ironična ili «gomilati» ljutnju, odnosno desetog dana nakon svađe biti više ljuta nego u trenutku sukoba s nekim. Nema razumijevanja za izreke poput: Samo se neznalica može naljutiti, mudar čovjek razumije. U braku traži potpunu odanost bračnog druga, a sama se u pravilu ne drži onoga što propovjeda. Trojka umije zlopamtiti i kada “otpiše” čovjeka, on doista više ne postoji za nju.

Trojka može biti dobar pedagog, filozof, sociolog, psiholog, fizičar ili kemičar. Kad trojka dostigne visoku razinu znanja u nekom području, treba joj prepustiti skupinu ljudi koji imaju volju učiti. Pod njezinim vodstvom, oni mogu postati vrhunski stručnjaci u svojoj struci.

ČETVORKA

Četvorka daje osobu organizacije, osobu sustava. Zahvaljujući dobroj retorici, ona zna stvoriti savršen kompromis. Četvorka, naime, zna odlično govoriti i, pritom, nikada ne propušta priliku pohvaliti samu sebe i prisiliti ljude da je i oni pohvale. Ostaje pitanje: je li takva osoba spremna “ići preko živih trupala”? Budući da joj je stalo do javnog mnijenja, četvorka ne voli da je netko kritizira pred drugima, a isto tako užasava se neugodnih situacija u kojima je sudionik. Stoga će, kako bi stigla do cilja, nagovoriti nekog drugog da to učini umjesto nje (to može posebno doći do izražaja ako je četvorka u kombinaciji sa subotom). Imajte uvijek na umu da ona nikada nije vaš neprijatelj, ali niti prijatelj i da je uvijek pomalo distancirana od okoline (od vas će, na primjer, čuti sve što je zanima, a o sebi neće reći gotovo ništa).

Muškarac četvorka je visok, skladno građen, češće je mršav nego debeo, orlovskog nosa, oštra pogleda, a katkad ima kratku bradu. Žena četvorka je krupna, skladno građena, lijepa, savršenih je manira, neurotična, teško se udaje i ako ostane neudana ili udovica, idealizirat će, na primjer, i vezu od tri-četiri godine do te mjere da će njezin izabranik više sličiti junaku iz petparačkih romana nego čovjeku od krvi i mesa. Općenito gledajući, četvorci najbolje idu od ruke poslovi vezani uz politiku, zatim uz književnu kritiku i esejistiku i novinarstvo.

PETICA

Petica je iznimno dobra kao znanstvenik i pedagog. Dobra je također kao službenik, laborant, sitni obrtnik i sl. U svim ostalim područjima može biti smetena, slaba ili nesigurna. Zbog svoje nesamostalnosti, ona rijetko kada sama odlučuje o izboru zanimanja.

Petica nije posebice kreativna, pedantna je i voli točnost. Ne voli međutim promjene, akciju i boji se velikih skupova. Budući da teško uspostavlja ravnotežu u odnosu prema društvu, ona se grčevito drži najbliže okoline. Često umije tvrditi (kao i osobe rođene u godini ili mjesecu Jezera) “dobro mi je”, i kada to ne odgovara istini, samo kako ne bi ništa mijenjala. Može imati problema i u kontaktima sa suprotnim spolom. Ako ima svoju obitelj i brak joj zapadne u krizu, teško se odlučuje na rastavu. Isto tako, koliko god je krasila pronicljivost u učenju, primjerice, ili u poslu koji joj odgovara, toliko je naivna u odnosu prema drugim ljudima, teško joj je procijeniti ih.

Muškarac petica je dobar domaćin. Skladno je građen, ne naročito lijepa lica, ima ustaljene manire, konzervativan je i klasično se odjeva. Žena petica je odlučnija od muškarca petice, odana je obitelji, iznimno vrijedna, dobra kućanica (ugađa svima u kući, ponekad se osjeća kao žrtva, dežurni krivac), cijenjena na poslu, čvrsta karaktera i teško sklapa nova poznanstva.

ŠESTICA

Šestica je lijep i iznimno kreativan broj. Ona je beskrajno erotična, privlačna, tvrdoglava, uvijek pobunjena, neprilagodljiva i – neodoljiva. Muškarac šestica je lijep i simpatičan, umije međutim biti pretjerano tvrdoglav i neugodan sugovornik, sklon je alkoholu i drugim intoksinacijama. Žena šestica je savršeno građena, beskrajno je simpatična i mila. Glatke je kose, tamnijeg tena, jedra je, ali bez suvišnih kilograma. Ona je također tvrdoglava, neovisna i bježi od svega što je previše obvezuje.

Šestica se može odati porocima (narkoticima, primjerice) u toj mjeri da izgubi sve kriterije i prerano izgubi život. I kada nije poročna, šestica je u stanju zadati velike nevolje bližnjima. Može, recimo, burno proživljavati pubertet, upasti u loše društvo, pobjeći od kuće, roditi ili napraviti izvanbračno dijete ili biti u vezi s doista problematičnom osobom. Budući da u svakoj pomoći vidi opasnost za vlastitu samostalnost, njoj je doista teško pomoći. Ako joj ipak želite pomoći (imajte to uvijek na umu), poći će vam to za rukom, samo ako to učinite krajnje nenametljivo.

Šestica je osjetljiva na lijepu riječ. Ako joj naredite na grub način, najčešće zbog lijenosti, neće uraditi to što zahtijevate od nje ili će uraditi suprotno od očekivanog. Ako se navikne na vaš novčanik, šestica se neće znati zaustaviti u korištenju njime. Olako će trošiti tuđi novac, sa svojim, međutim neće biti tako rastrošna.

SEDMICA

Sedmica je sklona započeti više poslova odjednom. Potom ih, u pravilu, ne završava već se opet priklanja nečem novom. Za svoje neuspjehe pritom obično okrivljava druge. Da bi sedmica ipak išla nekim putem do kraja, treba je od malih nogu navikavati na disciplinu. Tada sedmica nema problema u školi i može postati vrhunski stručnjak u svojoj struci. Sedmica bi htjela pripadati jet-setu. Njezino uključivanje u takvo društvo tako je napadno da je novi “prijatelji”smatraju snobom. Snobizam sedmice se najčešće očituje u izboru prijatelja, ali i u tome da je moguće sresti sedmicu muškarca (rjeđe ženu) koja ima nezavršenu ili završenu gimnaziju, višu školu ili srednju obrtničku kako se predstavlja kao odvjetnik, diplomirani inženjer ili liječnik sa čak nekoliko specijalizacija ili kao netko tko je završio dva fakulteta.

Muškarac sedmica umije biti hvalisav (uvijek se hoće predstaviti kako zna bolje i više od ostalih), nezadovoljan, nestalan i nevjeran. Misli da mu je negdje drugdje bolje, a onda razočaran ide dalje zato što ne shvaća da nije problem u ovom ili nekom drugom mjestu već u njemu. Područja muškarca sedmice su: kemija, plastična kirurgija, moda, alternativna medicina. Žena sedmica je zaljubljive prirode, okretna, mila, emotivna i beskrajno simpatična. Može biti dobra službenica, iznimna kućanica, ali imati smisla i za modu, primijenjenu umjetnost i psihologiju.

OSMICA

Broj osam je problematičan, impulzivan, dinamičan, atraktivan i zavodljiv. Ovaj broj gotovo srlja iz avanture u avanturu, iz putovanja u putovanje, iz posla u posao, iz afere u aferu. Muškarac osmica je šarmantan, živahan, zabavan i nestalan. On je odličan ljubavnik, ne podliježe predrasudama, veliki je putnik, nije škrt i nije stručnjak ni u jednom području. Žena osmica je skladno građena, zabavna je, ugodna, šarmantna, simpatična, ima savršen osjećaj za boje, mirise, modu, rado putuje. Za razliku od muškarca, ona se odlično razumije u glumu, modu, dizajn, reklame, komercijalu, nešto je stabilnija od njega i nije pretjerano lijena.

Osmica voli biti u središtu pozornosti. Tako će, primjerice, obećati pomoć svima onima koji traže uslugu od nje (pa i onima koji je ne traže) i u trenutku kada to čini, vjerovat će svojim obećanjima. Budući da je to često samo stvar želje da bude omiljena, a ne stvarnih mogućnosti, zbog neispunjenih obećanja ljudi će je smatrati nepouzdanom. Isto tako uvjeravat će vas da će biti kod kuće točno u pet sati, a onda će stići tek negdje oko jedanaest i čuditi se zašto se nervirate (trebali biste biti sretni što je uopće stigla!). Za svoje propuste okrivit će naravno druge. No, i pored svega nismo u stanju suditi o njoj prestrogo niti joj previše zamjerati na tome jer radi se o osobini duha začinjenoj golemom količinom šarma.

DEVETKA

Devetku krasi beskrajna čvrstoća karaktera i fanatična odanost radu (najbolji direktori, političari, svećenici i veliki znanstvenici pripadaju ovom broju). Ako nije rob karijere, devetka je rob obitelji (u braku su moguće krize, čak i rastava ili prekid dugogodišnje predbračne veze). Ona može, isto tako, dosegnuti vrhunske sportske rezultate.

Muškarac devetka je u većini slučajeva čvrsto i dobro građen, zdrav je, snažan, veoma inteligentan, no pomalo smušen u odnosu prema ženama. Isto tako, umije o sebi i svojim sposobnostima imati loše mišljenje iako ono ne odgovara istini. U seksu je natprosječan, ali mu treba previše vremena da se «otkači» i prijeđe na stvar. Žena devetka je također visoka, krupna, snažna, ima komplekse (misli da svi primjećuju kako ima veliki nos, kokošja prsa ili aparatić za zube) i ponaša se ponekad poput muškarače. Ona se zgraža kad se povede razgovor o seksu, avanturama i sl. Umije također biti nespretna, spotaknuti se, udariti, srušiti i razbiti, primjerice, skupocjeni kipić, šalicu kave ili čašu punu crnog vina.

Devetka rado pomaže ljudima. Ona umije, ponekad, reći “neću više” ili “takav čovjek ne zaslužuje pomoć”, ali čim se ukaže sljedeća prilika, opet će pomoći jer ne može drugačije. Devetka vjeruje samo u ono što je dokazivo, što može opipati ili stvoriti pomoću svojih deset prstiju. Strano joj je sve ono što je na bilo koji način povezano s mistikom.

DESETKA

Desetka je lijepa, inteligentna, okretna i veoma svojeglava. Desetki je naklonjeno sve, osim dana. Kad sav “normalan” svijet ide spavati, ona tek tada živne, tek tada je, zapravo, u svom elementu. Možemo zato reći da je jutro najgori dio dana za nju. Bolje je tada ne pitati je ništa ili bar ne očekivati pretjerano suvisle odgovore. Desetka ne trpi nikakve stege, ne boji stvari crno-bijelo, pozitivno-negativno. Vrlo je sposobna i svaki posao može obaviti bolje i uspješnije od drugih. Nitko se tako brzo ne može obogatiti kao desetka (novac se jednostavno lijepi za ovaj broj). Ona umije stvoriti novac, ali ga umije i trošiti.

Muškarac desetka je najčešće srednjeg rasta, ima jaku kosu, iznimno je privlačan, njegove manire su savršene, ima osebujan ukus i stil, zaljubljuje se isključivo u lijepe žene (važnija mu je, na primjer, duljina nogu kod žena od njezine inteligencije). Žena desetka je španjolsko-ciganske ljepote. Temperamentna je, inteligentna, nevjerojatno lijepa i, u većini slučajeva, izrazito visoka. Ona ima aristokratsko ponašanje, redovito drži muškarca u šaci, kontrolira okolinu u kojoj živi i sve podređuje vlastitim planovima.

Postoji i plava varijanta desetke. To su, najčešće, plave ili smeđe osobe, mršave, visoke, često imaju pjege, izrazito nizak tlak, u društvu su smetene i šutljive, a u obitelji su pravi čangrizavci i tirani.

KOREKCIJA GODINE - DANI U TJEDNU -

PONEDJELJAK

Osobe rođene u ponedjeljak podložne su povećanoj aktivnosti intuicije te lako bivaju metom “psihičkog napada”. Isto tako, one se često zatvaraju u sebe, u vlastiti svijet u kojemu ima malo istine i mnogo konstrukcija. Umjesto, na primjer, da sačekaju ishod nekog događaja, one umiju unaprijed zloguko zaključiti kako on neće dobro završiti. Ako ono što su zamislile ne krene željenim tokom, one u svojoj glavi danima raspredaju, stvarajući različite verzije onoga što se dogodilo, zašto nešto jesu ili nisu rekle ili učinile.

Svojom preosjetljivošću procjenjuju, također, sve što su drugi rekli ili čak pomislili i s nestrpljenjem čekaju novu priliku da neke stvari promijene i uobliče u ishod kakav njima odgovara. Tada sve, poput začaranog kruga, počinje iznova. Takve osobe doista trebaju preispitivati svoja načela, svoju tvrdoglavost, ali one zapravo na posve subjektivan način analiziraju svoje i tuđe postupke kao i sve ono što ih okružuje.

Ljudi rođeni u ponedjeljak, istini za volju, mogu imati uspjeha na planu intuicije. Previše oslanjanja na intuiciju, međutim, tjera te ljude da katkad naslijepo povlače poteze - najčešće na svoju štetu. Njihova nepredvidivost smeta ponajviše njima samima. Tim ljudima se savjetuje da se više oslone na činjenice, a manje na svoj unutarnji osjećaj. Oni se, međutim, ponose svojom, kako to obično vole naglasiti, veoma izraženom intuicijom i često je bezazleno usmjeravaju materijalnom planu u želji da lako steknu velike svote novca (zanimaju ih, na primjer, igre na sreću).

UTORAK

Osobe rođene u utorak imaju problema sa svojom maštom. Naime, u pitanju su vrlo kreativne osobe često osuđene na nerazumijevanje okoline, koje se u tolikoj mjeri nalaze u svijetu kreativnosti da najčešće ne primjećuju svijet oko sebe. Određena zbunjenost, također, je uočljiva na njima. Isto tako, oni teško uspostavljaju kontakt sa suprotnim spolom. Štoviše, skloni su zaljubljivanju u osobe istoga spola. To posebno može doći do izražaja u kombinaciji utorka s mjesecom Delfina, Čovjeka, Jezera ili Vjetra.

Osobe utorka ili su vrlo religiozne (često borave u crkvi i sve tumače kroz prizmu religijskog poimanja stvari) ili su sklone povjerovati u svaku mističnu priču, često posjećivati osobe koje umiju «predvidjeti» buduće događaje. Zapravo se osobe rođene utorkom ne bi smjele baviti misticizmom, “prizivati mrtve”, raspravljati o duhovima, gledati filmove s tom tematikom i sl. Svako dublje bavljenje okultizmom moglo bi ih još više gurnuti u nesigurnost, pojačati preosjetljivost.

Osobe utorka, baveći se nadnaravnim, mogu sebe dovesti na ivicu ponora. Stoga uvijek moraju imati na umu da ako mašta zaluta u nadnaravno, onda nas ona može odvesti u neslućene visine, ali pod prividom visina i u sunovrate. Preporučuje im se stoga, kao i mjesecu Nevidljivosti, da redovito imaju uza se komadić suhog bosiljka kao zaštitu i da povremeno pale insense ili tamjan u spavaćoj sobi.

SRIJEDA

Prirodno prebivalište mudrosti je tišina. Riječi su nasilje nad mudrošću. Samo ako je šutljiva, osoba rođena u srijedu je sretna i zadovoljna. Ako puno govori, ona istiskuje mudrost iz sebe i ustupa mjesto ispraznosti. Zato što isprazan govor nema odjeka u srcima sugovornika, neprekidno pričanje, njezina potreba da je uvijek hvale, uvijek iznova potvrđuju kako je poštena, može zamarati, a često i iznervirati ljude, izazivati ih da je počnu ismijavati ili izbjegavati.

Srijeda umije biti pravi umjetnik, pravi majstor u svojem zanatu. Ona je iznimno vrijedna, precizna i, kada je posao u pitanju, srijeda ne dozvoljava da joj posao ostane do polovice urađen. Štoviše, ona osjeća zadovoljstvo, kada iscrpljena može sjesti i reći da je svoj posao obavila savjesno i do kraja. Često to čini tako što, zadovoljno trljajući ruke, umije na glas čestitati sebi na uspješno obavljenom poslu (u tome je slična broju tri). No, iako je takva osoba radišna, ona, zbog neprestanog zanovijetanja, vrlo teško dobiva bolji položaj. Samo šutljiva srijeda ima šanse za napredak.

Osobi rođenoj u srijedu savjetuje se da svakoga dana opušteno sjedne, zatvori oči, pokuša se osloboditi unutarnjeg monologa, svih slika i misli. Boraveći pola sata u tišini, takva osoba uspjet će zadržati potrebnu smirenost tijekom cijelog dana i ostvariti sve ono što joj je, upleteno u pregršt suvišnih riječi, izmicalo.

ČETVRTAK

Čovjek rođen u četvrtak, također, je pričljiv. Međutim, ono što on priča, ima duboku intelektualnu pozadinu (nitko ne zna tako dobro pojašnjavati znanja kao on). Nadaren je za kemiju, biologiju ili kritičku procjenu umjetnosti, a isto tako ima razumijevanja za duhovne stvari. Može biti bojažljiv, smotan, imati komplekse i probleme s vidom, tjelesnom konstitucijom i sa suprotnim spolom. Samo se noćna varijanta četvrtka hvali velikim uspjesima kod suprotnog spola, ali su te hvale daleko od istine.

Četvrtak daje izrazito sebeljubiva čovjeka. Posebice je sebeljubiv, ali isto tako lijen, škrt, nervozan, sklon alkoholu i drugim intoksinacijama, čovjek rođen noću (od 21 do 24 sata i od 0 do 3 sata). Jutarnji četvrtak (odnosi se na osobe rođene od tri do devet sati) ima više problema u obitelji (osobito su naglašene nevolje s ocem) i više problema sa suprotnim spolom (zakašnjeli erotski kontakti). No, ako se do trideset pete posveti duhovnom životu, on može svoje slabosti pretočiti u snagu.

Čovjek rođen u četvrtak uvijek glumi neko poštivanje pravila, a u biti nije taj koji ih se pridržava. Pravila mu služe kao maska kojom odbacuje sve ono što ne želi i sve ono što bi moglo promijeniti njegove navike. Osim toga, budući da ne umije čuvati tajne, sklon je tračevima. On, naprosto, ne može zadržati informaciju za sebe i ako ste dovoljno ljubazni prema njemu, odat će vam, u povjerenju, svaku tajnu. Stoga je lako manipulirati njime.

PETAK

Tko se rodi u petak, najčešće ima buran ljubavni život. Postoji, isto tako, mogućnost rastave braka i uopće nevolja u braku. Žena rođena u petak može imati i poteškoća da zatrudni, ali uz upornost i strpljenje moći će imati djece.

Petak je simpatičan i zabavan. On nas svojom nevinom dražesnošću privlači onako kako nas privlači dijete. Želimo ga posjedovati, nadzirati ga, određivati mu svaki korak i uvijek ga imati uza se. Pogotovo je to izraženo, ukoliko je petak u kombinaciji s godinom Delfina ili Ptice. Pored obilja šarma kojim plijeni i osvaja ljude oko sebe, petak umije biti destruktivan. Ljudi su međutim toliko opčinjeni njime da uopće ne primjećuju tu destruktivnost. Štoviše, najbliži rođaci i prijatelji neprekidno strepe nad njim, bdiju nad njim, sa željom da mu u svakom momentu mogu priteći u pomoć.

Čovjek rođen u petak je sklon lutanju i često cijeli život provede na putu. Ako ne krene stranputicom, on živi neobično dugo i zdravo. Ako ogrezne u porocima, alkoholu, kocki, prijeti mu nasilna smrt. Isto tako, probleme mu mogu stvoriti izrazito nizak tlak i svojeglavost. Može biti veoma kreativan, slikati ili pisati pjesme. On je pjesnik u ranoj mladosti i vrlo problematičan i neobuzdan, a već nakon dvadeset pete godine, kada se najčešće ženi ili udaje, odriče se svojih lutanja, ideala, snova i postaje klasični “papučar”.

SUBOTA

Osoba rođena u subotu je ozbiljna, racionalna i pedantna. Njezine manire su besprijekorne, ponašanje uglađeno i uvijek prilagođeno okolini u kojoj se nalazi. Njezin govor obiluje aluzijama, uzdržanošću i diplomacijom i nikada nije direktan i dorečen do kraja. Zbog svega toga, ona je iznimno obdarena za policiju, politiku, pravo i ekonomiju. U političkim, ekonomsko-financijskim i svećeničkim krugovima, ona uvijek napreduje do vrlo visokog položaja, zato što bez pogovora izvršava sve što je dogovoreno u okviru sustava kojem služi.

Kada poslujete sa osobom rođenom u subotu, imajte uvijek na umu da je ona spremna, ako ustreba, “ići preko živih trupala”, pogotovo ako je u kombinaciji s četvorkom. Izreka “Cilj opravdava sredstvo” najbolje pristaje uz ovaj dan.

Osoba rođena u subota je uvijek čista, dugo boravi u kupaonici i nikada je ne možete zateći nepočešljanu ili neurednu. Oblači se više klasično nego moderno i nikada ne pretjeruje u izljevima emocija. Može biti jedino slaba prema seksu, lako se, daleko od očiju javnosti, upuštati u erotske veze s osobama sumnjivog morala ili biti sklona orgijanju i perverzijama. Ako prevlada taj pomno skrivani dio njezine ličnosti, onda ona pripada onoj grupi ljudi kojima su nevažni sentimentalnost i ljubav, ali zato će sve dati za dobar seks.

NEDJELJA

Osoba rođena u nedjelju može imati boležljivo ili nesretno djetinjstvo zbog nemara roditelja ili roditelja neurotičara, sklonih alkoholu, svađama, tuči. Budući da nije ozbiljnije odgajana, žena rođena u nedjelju je nemarna i lijena. Osim toga, ona previše polaže na svoj izgled, te umije iznervirati ljude zato što stalno očekuje potvrdu da je lijepa, da dobro izgleda ili da joj ono, što ima na sebi, odlično stoji. Tek rađanjem djece, ona se bitno mijenja i postaje vrijedna i pedantna.

Muškarac rođen u nedjelju je, međutim, cijeli život nemaran i lijen, ali kao sjajan glumac trudit će se svim silama da se predstavi kao vrlo zaposlen čovjek. I ne samo to. On će sve zasluge za uspjehe u obitelji ili na poslu pripisati sebi, sanjati o velikom dobitku koji će mu, kako se to u narodu kaže, pasti s neba. Ako pripada onoj doista maloj grupi poduzetnih nedjelja, onda bismo njegov trud mogli nazvati “neproduktivnim” (puno rada i ne baš dojmljivi rezultati).

Nedjelja će se, ako je uvjerena da ćete se hvaliti time, potruditi oko vas kako bi svi čuli kako je dobar ljubavnik. Isto tako, razbacivat će se novcem samo da bi ostavila dojam na druge. Njoj je između ostalog potrebna jaka šminka i "teški" mirisi, kako bi skrenula pozornost na sebe. Ona, naprosto, voli da se sve vrti oko nje i ako nije u središtu pozornosti, gubi svaki interes za razgovor. Često je toliko zaokupljena sobom da to graniči s hipohondrijom.

stranicaEvo jednog izvatka iz poglavlja PITANJA I ODGOVORI:

"IZBOR ZANIMANJA PREMA KVALITETAMA DUHA

Rekli ste da to čime se bavimo može bitno utjecati na kvalitetu života. Imam djecu u dobi kada bi trebala odlučiti o izboru zanimanja. Pretpostavljam da ovdje ima još roditelja koje bi zanimalo kako usmjeriti djecu da daju svoj maksimum i rade ono što odgovara njihovoj unutarnjoj prirodi.

Drago mi je što ste mi postavili ovo pitanje. Godinama sam radila u školi, a i nakon toga, u brojnim kontaktima s ljudima, sretala sam djecu koja bi bila daleko sretnija u nekoj obrtničkoj školi nego, primjerice, u gimnaziji. Roditelji često, u najboljoj namjeri, zato što su svi u obitelji odvjetnici ili liječnici, umiju unesrećiti svoje dijete i prisiliti ga da, iako mu to njegove intelektualne mogućnosti ne dopuštaju, postane to isto. Djeca, ako nisu od malih nogu izložena pritiscima roditelja i njihovih neostvarenih ambicija, najčešće mogu sami osjetiti koje je zanimanje najbolje za njih. Na žalost, često čujem od manje imućnih i manje obrazovanih roditelja kada je riječ o ženskoj djeci, kako govore: neka završi ekonomsku školu, ima kruh u rukama, žensko je dijete, brzo će se udati. Slično objašnjenje dobit će, također, kći koja uporno želi na medicinu. Majka se obično hvata za glavu i spominje silne godine koje treba provesti nad knjigom.
Pokušat ću, ovisno o Kvalitetama u kojima su vaša djeca rođena, sugerirati neka od zanimanja odnosno pokušati ih pobrojati na jednom mjestu.

Delfinu predlažemo da bude trener ili instruktor odnosno sva zanimanja povezana s vojskom, policijom, sportom, morem, putovanjima (turistički vodič, primjerice, koji vodi grupe u Afriku, Indiju ili Kinu). Slična zanimanja se preporučuju Vjetru i Ptici zato što čovjeku, koji treba biti stalno u pokretu, nikako ne odgovara uredski posao, osam sati sjedenja na jednom mjestu.

Ptica može biti odličan instruktor aerobika, folklorne ili plesne skupine, balerina, stjuardesa, pilot, konobar, građevinski radnik, arhitekt, estradni umjetnik, glumac, učitelj ili odgajatelj (rad s malom djecom, njihova razigranost liječe sklonost depresiji i tugu mjeseca Ptice).

Feniks ima uspjeha u diplomaciji, ekonomiji i trgovini. Godina Feniksa daje one koji umiju slušati druge što znači uspješnost u svim zanimanjima gdje su potrebni dobri sugovornici. Mjesecu Feniksa odgovaraju poslovi koji podrazumijevaju težak fizički rad. Takvi ljudi mogu biti odlični automehaničari, autolimari, građevinski radnici.

Ako je godina Čovjeka godina svih mogućnosti, ako znamo da se ti ljudi natječu kako bi bili bolji od drugih, možemo slobodno reći da oni, koji su rođeni u ovoj godini, mogu biti uspješni u svakom poslu koji odaberu. Mjesecu Čovjeka se preporučuje znanstveni, laboratorijski ili pedagoški rad.

Nevidljivost može dati dobre državnike, novinare, psihologe, svećenike, šahiste, mađioničare, žonglere, inženjere elektrotehnike ili strojarstva, informatičare (nitko se bolje ne razumije u računala od njih), tehničare, električare, mehaničare i prije svega velike vojskovođe i političare. Kada je riječ o novinarstvu ili politici, mislimo na godinu, a ne na mjesec Nevidljivosti. Rođeni u ovom mjesecu ne snalaze se baš najbolje u političkom životu i najčešće povlače loše i nespretne poteze.

Kvaliteti Suca savjetujemo da budu psiholozi, odvjetnici i, kako to samo ime kaže, suci. To, također, mogu biti poslovi za koje je potrebna dobra kondicija (vozač kamiona, primjerice) kao i poslovi u kojima se jača gornji dio tijela (maser, bokser ili građevinski radnik).

Strijela daje izvrsne iscjelitelje bilo da je riječ o oficijelnoj medicini ili o alternativnom pristupu liječenja. Prema tome najbolji izbor zanimanja za nju je završiti medicinsku školu, biti liječnik, defektolog ili socijalni radnik, psiholog, pedagog, svećenik, profesor, dizajner kao i sva zanimanja u kojima je potrebna maštovitost i ekstravagancija.

Djelokrug zanimanja Merkura se kreće od ekonomije, trgovine, transporta, vojske, policije (to su vrsni istražitelji, prvorazredni špijuni), carine, politike (preporučuje se godini, a ne mjesecu Merkura!), pa sve do bavljenja literarnim radom i prevoditeljskim poslom.

Područja u kojima se Planina najbolje snalazi su znanost, biznis, bankarstvo, burza, diplomacija, strani jezici, trgovina, poljoprivreda odnosno zemlja, drvo, ruda, nafta i more.

Jezeru preporučujemo restauratorske poslove, kiparstvo, pedagogiju, filozofiju, svećeničko zvanje, politiku kao i poslove vezane za vodu.

Vratit ću se ponovo na Pticu, kako bih još jedanput podvukla, da Ptica i Vjetar daju ljude koji se trebaju kloniti preduga boravka u zatvorenu prostoru, obvezno komunicirati sa što je moguće više ljudi i putovati.

Otuda ovakav popis zanimanja za rođene u Kvaliteti Vjetra; hotelijerstvo, transport, građevinarstvo, trgovina tipa izvoz-uvoz; trgovački putnici, oni koji dobavljaju robu i stalno su na putu, turistički vodiči. Oni su uspješni u poslu, dobri u organizaciji sportskih događanja i u samom sportu; izvrsni filozofi, estete i povjesničari.

Područja zanimanja godine Štapa mogu biti politika, religija, medicina dišnih putova, pedagogija, prosvjeta (rad sa starijom djecom ili odraslima). Mjesecu Štapa više odgovaraju zanimanja u kojima može doći do izražaja njegova sitničavost odnosno pedanterija (rad u računovodstvu, na primjer).

Iznimno kreativni brojevi su jedinica, dvojka i šestica.

Jedinica daje svoj maksimum kao svećenik, učitelj vještina ili političar.

Kombinacija dvojke i ponedjeljka je uspješna u području filma, kazališta i izvođačke umjetnosti. Utorak s dvojkom daje kreativnost u literaturi. Srijeda je dobar kompozitor. Petak je slikar, subota je kipar, a nedjelja primijenjeni umjetnik. Štoviše, nisu rijetke dvojke koje istodobno slikaju, pišu pjesme i komponiraju.

Trojka može biti dobar pedagog, filozof, sociolog, psiholog, fizičar ili kemičar.

Četvorci se preporučuju poslovi vezani uz politiku, zatim uz književnu kritiku i esejistiku, novinarstvo, direktorski i šefovski poslovi, kao i svi poslovi u kojima je potrebna dobra retorika.

Petica je dobra kao znanstvenik, pedagog, službenik, računovođa, laborant, sitni obrtnik i sl.

Kombinacija ponedjeljka i šestice daje kreativnost u glazbi. Utorak je predodređen za literaturu. Srijeda je slikar. Četvrtak je dobar redatelj. Petak je izvrstan glumac. Subota je vrhunski kipar. Nedjelja je dizajner i zabavljač.

Područja u kojima je sedmica muškarac dobar jesu: kemija, kirurgija (posebice plastična kirurgija), moda, alternativna medicina, računala, fizika i biologija. Žena sedmica može biti dobra službenica, iznimna kućanica, ali može imati smisla i za modu, krojenje, primijenjenu umjetnost i psihologiju. Žena osmica se odlično razumije u glumu, modu, dizajn, reklame, komercijalu i sl.

Najbolji direktori, bankari, političari, svećenici i veliki znanstvenici pripadaju devetki. Ona je, također, vješta u bankarskim poslovima, u burzovnim manipulacijama i svim ostalim kancelarijsko-upravnim poslovima, a isto tako može izabrati zanimanja vezana uz sport.

Desetki odgovaraju svi poslovi, a osobito oni u organima upravljanja."


DVOSTRUKE KVALITETE

Netko će od vas, zacijelo, primijetiti da postoje tzv. dvostruke Kvalitete, tj ljudi kod kojih se i mjesec i godina rođenja očituju u istoj Kvaliteti Duha.

Pretpostavimo, primjerice, da je netko rođen 12. kolovoza 1962. godine. Od 10. srpnja 1962. do 9. srpnja 1963. je godina Ptice. Također, razdoblje od 10. kolovoza do 9. rujna odgovara mjesecu Ptice.

To znači da je njegova snaga istodobno i njegova slabost.

Takav čovjek se vrlo lako probije u visine, ali isto tako lako zapada u krize. Život mu je nekako sazdan od suprotnosti i uvijek okrenut krajnostima. Tako, na primjer, on umije teže oboljeti od drugih, ali isto tako daleko brže stići do zdravlja.

U slučaju dvostruke Ptice to se, između ostalog, manifestira i smjenama razdoblja razigranosti, radosti, druženja s razdobljima neaktivnosti, nervoze, tuge ili povlačenja u sebe, kada ju je lako povrijediti i kada i ona lako povređuje druge.

Možda se dvostruka Kvaliteta najbolje može izraziti riječima junaka iz Goetheovih djela: “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.” (Kličući do neba, rastužen do smrti.) ili “Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust.” (Dvije duše borave, ah! u mojim grudima.)

Kako to izgleda u stvarnom život, svjedoči primjer Martine R.( ime je promijenjeno) prepisan iz poglavlja PITANJA I ODGOVORI , koji bi vam donekle mogao predočiti život ljudi koji su rođeni u istim (dvostrukim) Kvalitetama.

"Martina R. rođena 31. ožujka 1946. (godina Planine, mjesec Planine, broj tri, nedjelja) često je depresivna i nezadovoljna zato što nema onoliko koliko bi željela imati (nema te svote novca koje ona ne bi bila u stanju potrošiti), što je ostala sama i sve teže skriva bore na licu. Ne razumije zašto je život bio tako okrutan prema njoj, zašto su ljudi, po njezinom mišljenju, uvijek krivo sudili o njezinim namjerama i postupcima.

Njezina priča je pravi primjer života dvostruke Kvalitete (u ovom slučaju riječ je o Kvaliteti Planine). On podrazumijeva puno oscilacija kako u raspoloženju, karakternim crtama tako i u životnim (ne)prilikama. Martina je tako godinama plivala u izobilju, a onda izgubila sve što je imala, dospjela gotovo na prosjački štap. Imala je duge veze s uspješnim i, naravno, veoma bogatim muškarcima, koje su u pravilu završavale velikim skandalima i totalnim fijaskom. I to ne samo jedanput tijekom svojeg burnog života. Teško je podnosila takve padove zato što joj se veliki imetak (tipično za Kvalitetu Planine i broj tri), dobar izgled, odjeća i obuća modnih kreatora zvučnih imena, život u metropoli u društvu poznatih (što je, opet, tipično za osobe koje su rođene u nedjelju) činila najvažnijom stvari na svijetu. Često je bila okružena neiskrenim ljudima, laskavcima. Ne mogavši podnijeti kritiku na svoj račun, klonila se onih koji su joj, sagledavši objektivno stvari, pokušavali sugerirati neke promjene u vezi s njezinim odlukama ili načinom života.
Sasvim je zaboravila da veliki grad nije njezin ambijent i da je boravak u prirodi eliksir zdravlja i dobrog raspoloženja za nju. Isto tako, previše je pozornosti posvećivala vanjskom izgledu i ono što je doista važno, a to je njegovanje i obogaćivanje unutarnjeg života, potpuno je zapostavila. Previše vremena je također trošila ljuteći se i okrivljavajući druge za sve ružne trenutke koji su joj se dogodili u životu.


Osim specifičnosti za svaku Kvalitetu (u ovom slučaju je bitno ne izgubiti kontakt s prirodom), Martina bi mogla ublažiti velike uspone i padove svojstvene ljudima rođenima u dvostrukoj Kvaliteti Planine, (i što se materijalnog blagostanja i što se ljubavi tiče), tako što bi svakodnevno prakticirala, primjerice, jogu u trajanju od samo dvadesetak minuta (jer teško je promijeniti se samo željom da to učinimo). Rekli smo joj da će, ako bude dovoljno ustrajna, za godinu dvije, zamijetiti vidljiv pomak u odnosima sa svojom okolinom, koji će se očitovati u više ljubavi, strpljenja i tolerancije, a isto tako i u njezinoj staloženosti, smirenosti i u smanjenoj preosjetljivosti na životne nedaće. Pokušali smo joj objasniti da će njezina okolina promijeniti svoje ponašanje prema njoj tek kada se ona promijeni. Martina je odbila našu sugestiju s obrazloženjem: što vrijedi što se ona želi mijenjati kada oni, do kojih joj je stalo, to ne žele."

Za kraj bih htio još samo spomenuti specifičnost ljudi rođenih u dvostrukim Kvalitetama Strijele i Jezera.

Ako uzmemo u obzir da obje ove Kvalitete unutar sebe imaju tzv. "stepenice", tj. da se godina može ispoljiti kao mjesec rođenja i obrnuto, možemo primijetiti da se smjena razdoblja raspoloženja ponekad odvija u okviru jednog dana (ponekad čak i nekoliko puta) što poprilično ometa "zdravu i objektivnu" komunikaciju s okolinom (i njima i ljudima s kojima borave).

Naravno, sve se to može umanjiti ako je takva osoba spremna poduzeti neke korake u otkrivanju svojih slabosti i jačanju snage (kroz aktivnosti vezane za određenu Kvalitetu).


Kao uvod, dio osobne korespondencije s Mirnom Amon:

"Da ostanemo još na knjizi KAKO MIJENJATI SUDBINU… Poslije bismo o bolestima. Možda bismo najprije mogli (kad smo već kod PITANJA I ODGOVORA) pobrojati sličnosti pojedinih Kvaliteta Duha i tipične primjere (pretpostavljam da bi to moglo biti zanimljivo jer se radi o konkretnim primjerima iz života)..."

"Izuzetno dobar seksualni život, na primjer, imaju Delfin, Jezero, Vjetar, subota i jedinica.

Godine Čovjeka, Suca i Planine su obiteljske Kvalitete i daju sreću u ljubavi, stabilan brak što može biti upitno kada su kombinirane s tim istim mjesecima zato što oni donose probleme u partnerstvu (onda se to manifestira krajnostima kao kod dvostrukih Kvaliteta, periode sklada smenjuju nerazumijevanje, konflikti, samoća). Ovim mjesecima s mogućim krizama u braku treba pridodati godinu ili mjesec Strijele, mjesec Feniksa, i Merkura, petak, peticu, osmicu, devetku i jedinicu (pogotovo ako se oženi/uda prije 27. godine).

Kada smo kod teme partnerstva, zapazili smo također da se osobe rođene u Kvaliteti Strijele gotovo u pravilu zaljubljuju u mnogo starije, a potom u znatno mlađe osobe od sebe. Ili ona ima završenu visoku školu, a partner nema ni srednje obrazovanje.

Žene rođene u mjesecu Vjetra često uz sebe imaju mnogo mlađe muškarce.

Mjesec Čovjeka obično traži partnera u mjesecu Čovjeka, Suca, Strijele, Planine ili Jezera. Uz to, broj partnera mu je najčešće jedinica, trojka, sedmica, osmica ili devetka.

Takve veze su dinamične, ali na duge staze veoma naporne. Oni se svađaju često i oko sasvim nebitnih stvari, svjesni da uzroci njihovih nesuglasica nisu vrijedni spomena. U dubini duše nesretni, ne mogu stati kao da ih nešto tjera da kažu jedno drugome ono što zapravo ne misle. Onda te beskonačne svađe i mirenja, nerazumijevanje i sukobi, u nekim od tih veza, kulminiraju rastavom.

Tvrdoglavost je tipična za mjesece Suca, Merkura, Planine, Jezera, Štapa, dvojku, šesticu, desetku, ponedjeljak.

Tupavost se može pojaviti u mjesecu Suca, Merkura, Planine, Štapa.

Zlopamtila su trojka, dvojka, dvostruke Kvalitete, mjeseci Ptice, Čovjeka, Suca i Jezera.

Depresije su moguće kod mjeseca Delfina, Ptice, Feniksa, Čovjeka, Suca, dvojke i devetke; gojaznost kod mjeseca Feniksa, Nevidljivosti, Suca, Jezera, Štapa, dvojke i trojke muškarca.

Homoseksualnosti su više skloni broj deset kao i ljudi rođeni u utorak, subotu i u mjesecu Delfina, Čovjeka, Jezera i Vjetra.

Lijenost je svojstvena Delfinu, Strijeli (više kao nedosljednost), Jezeru, nedjelji, četvrtku (izuzev jutarnjeg i podnevnog), dvojci, šestici, sedmici i osmici. Pozabavimo se, na primjer, lijenošću osoba rođenih u nedjelju. Kada se vrate iz škole i počnu skidati, ostavljaju tragove po cijeloj kući. Žele li se dotjerati za izlazak, najčešće gotovo sva garderoba završi na naslonjačima ili na podu. Odluče li navečer ustati ranije s namjerom da trče ili plivaju, ujutro će proviriti kroz prozor i odustati uz primjedbu: “Kiša će...”(iako se u daljini nazire samo poneki oblačak) ili “Kako da trčim kada je već tako stravično toplo” ili hladno, svejedno. Da bi se prikazale sposobnima i vrijednima, sklone su sebi pripisati ono što je netko drugi zamislio ili uradio, a kao dobri glumci, do u detalje, opisati posao koji im predstoji ili posao koji su upravo, na opće zadovoljstvo, priveli kraju.

Sklonost okultnom tipična je za ljude rođene, primjerice, noću, u utorak, u mjesecu Nevidljivosti ili u mjesecu Štapa. Riječ je, međutim, o ljudima koji se zapravo ne bi smjeli baviti time. Koliko to može biti opasno po njih, možda, najbolje svjedoči članak koji sam pročitala prije mnogo godina u nekom časopisu. Sjećanja su već pomalo izblijedjela, stoga ne mogu tvrditi da su svi detalji točni. Bremenita kći Victora Hugoa sa svojim suprugom stradala je u nesreći kada je brod kojim su putovali potonuo. Nesretni otac je čuo da na nekom otoku, ne sjećam se više imena, živi gospođa koja je slovila kao dobar medij. Zajedno s njom, drugom kćeri i još jednim mladićem stupio je u kontakt s duhom pokojne kćeri. Na nekoliko stranica opisan je njihov razgovor. Negdje pri kraju teksta pisalo je da se nakon dvije godine prizivanja duhova mladić ubio, netko od preostala tri sudionika završio je na psihijatriji, a ostalo dvoje ljudi se godinama nije moglo osloboditi nečega što su prizvali.

Hipohondrija se pojavljuje kod mjeseca Delfina, Feniksa, Strijele i Merkura, a nazire se i kod nedjelje, kao pretjerana zaokupljenost svojim izgledom.

Na izraženu sebeljubivost nailazimo kod Strijele, trojke i četvrtka, pogotovo ako čovjek u svom sklopu ima sva tri elementa.

Snobizam se najviše očituje kod Strijele, trojke, četvorke, sedmice, a djelomično i kod osmice. Kada, na primjer, predstavljaju nekoga nekome, ne kažu samo: To je moj prijatelj Petar Perić nego obavezno dodaju i ravnatelj gimnazije, ginekolog, doktor znanosti…

Hvalisavost je svojstvena mjesecu Nevidljivosti, četvorci, nedjelji, noćnom četvrtku, muškarcu sedmici (pozerstvo) i osmici (razmetanje). Kod Nevidljivosti, sedmice ili četvrtka, to je najčešće otvoreno hvastanje. Prikrivena hvalisavost se očituje kod žene četvorke. Ona umije «zaboraviti» važan detalj kada prijateljici daje recept, a onda se pred svima čuditi i pritom naravno spominjati svoj kolač koji uvijek izvanredno uspije. Ili ako pohvališ nečije jelo, recimo pitu, napravivši značajnu stanku, upitat će: A jesi li probao moju? Prigodnim pričama i primjerima, hvalit će se kako pomaže drugima, pritom ne shvaćajući da, čim se time hvalimo, ne može biti govora o dobrom djelu već samo o jačanju taštine.

Kompleksi su jače izraženi kod mjeseca Delfina, Ptice, Feniksa, Čovjeka, Nevidljivosti, Merkura i devetke.

Velika je sličnost u pretjeranoj brizi za djecu između ljudi rođenih u mjesecu Feniksa i ljudi rođenih u mjesecu Planine, pogotovo ako su u kombinaciji s peticom (kao istinska zabrinutost) ili dvojkom (kao nametanje svojih mjerila, stavova i pravila). Oni opterećuju djecu svojom ljubavlju i miješaju se u njihov život, kako to sami kažu “iz najbolje namjere”, čak i kada ta djeca osnuju svoju obitelj.


A sada nekoliko tipičnih primjera. Za početak neka to budu dva primjera o sebeljubivosti Strijele. Jedna baka je svojoj trogodišnjoj unuci svakog dana donosila jagode. Malena bi ih stavila pred sebe i s uživanjem jela. Jednog dana baka je zamoli: – Daj mi, dušo, jednu! Dijete bez razmišljanja odgovori: – Ne dam! Baka se ne dade zbuniti. – Ako mi je ne daš, neću ti ih više donositi. Malena se za trenutak zamisli, a odmah potom zagnjuri ruke u zdjelicu i započne tražiti. – Čekaj, bako, da ti nađem najmanju.

Jedna gospođa iz Rijeke je nazvala tražeći pomoć. Pričala je gotovo čitav sat sažalijevajući se. U jednom kratkom predahu ulučih priliku da doznam datum rođenja njezina supruga. Čuvši kada je rođen uspjela sam reći da može imati problema sa srcem. Ona na to slavodobitno uzviknu: – Jeste, gospođo! Boluje od srca već petnaest godina. Sad znate kako je meni.
Mislim da je komentar u oba slučaja izlišan.

Neki ljudi se ponašaju, doista, tipično za Kvalitete u kojima su rođeni. Nekada sam radila u školi. Kada sam počinjala, otprilike u isto vrijeme, došao je mlad kolega. Simpatičan, kakav je bio, osjećao se, okružen ženama, u svom elementu. Svakoj je umio udijeliti kompliment, pošaliti se. Meni, osobno, je pomalo smetalo što priča pikanterije o svojim dogodovštinama s ženama, koje su često graničile s neukusom. Jednoga dana povezao me u grad budući da smo stanovali u istom kvartu. Cijelim putem, kako bi se pojavila koja žena, on bi trubio, zastajkivao, dobacivao, komentirao. Mirno sam sjedila pitajući se što je ovom čovjeku. Zar se tako može ponašati djelatnik jedne tako ugledne škole kakva je bila naša? Mnogo godina kasnije, kada sam se počela baviti Učenjem Vatre, sjetila sam ga se i shvatila zašto se ponašao, po meni, infantilno. Budući da je bio rođen u godini i u mjesecu Delfina ili Erosa, njegovo ponašanje je bilo odraz njegove unutarnje prirode. Do tada sam, također, shvatila da ljude treba prihvaćati onakvima kakvi oni jesu, a ne modelirati ih prema svom uzoru.

Primjer žene rođene u mjesecu Vjetra (mogao je to biti i mjesec Ptice) pokazuje koliko zapravo nismo svjesni da smo i sami krivi za probleme s našom okolinom. Nazvala me jedne večeri kako bi se požalila na svoje susjede. Živjeli su u dvije spojene kuće, dijelio ih je samo zid. Kada bi njezina djeca bila bučna (“Djeca kao djeca!”), susjedi bi lupali u zid, negodovali. Radili su joj i druge nepodopštine poput bacanja smeća u njezino dvorište. Znajući kakvi mogu biti ljudi rođeni u mjesecu Vjetra, upitala sam: “Što ste vi svojim susjedima činili?” Odgovorila je kao iz topa: “Ništa. Mi smo uvijek korektni i uljudni prema njima.” Nakon samo nekoliko minuta, u pregršti informacija, kojima me obasipala, izronila je priča o renoviranju susjedove kuće. “Cijeli dan su radnici bili bučni. Vrijeme od 14 do 16 sati, kao što znate, predviđeno je za odmor. Moj suprug nije mogao, kao obično poslije ručka, malo prileći. Kada smo pozvali policiju...”

Koliko muškarac rođen u nedjelju umije biti dobar glumac svjedoči primjer iz moje obitelji. Bliska rođakinja, izuzetno kreativna i snalažljiva osoba, od sve svoje braće posebice je voljela i cijenila najmlađeg brata. Jednom prilikom razgovarale smo o njegovom datumu rođenja. Budući da je u sklopu svojih Kvaliteta imao mjesec Delfina i nedjelju, gotovo se naljutila na mene zato što sam, između ostalog, rekla kako se ponekad ulijeni. Podsjetila sam je da je u posljednjih nekoliko godina promijenio desetak radnih mjesta. Naravno, za sve njegove neuspjehe okrivljavala je druge. Iako je nakon mjesec dana čula od bratove supruge o povremenim krizama kada se zatvori u kuću, bila je sklona tvrditi da je to njezina projekcija jer je zapravo ona lijena. Tek kada je od nje preuzeo dobro uhodani posao, odmah nakon preuzimanja otišao na dug odmor, a za nekoliko mjeseci morao startati od samog početka, priznala je da ipak nije tako dobro poznavala svoga brata kako je mislila.

Nezadovoljstvo Štapa možda se najbolje može ilustrirati jednom od priča iz mojih sjećanja iz djetinjstva. Grupa ljudi zatekla se u tmini nekakve pećine. Spoticali su se o kamenje tražeći izlaz. Iz dubina čuo se glas: – Ako me uzmeš, kajat ćeš se. Ako me ne uzmeš, kajat ćeš se. Zastali su, ne znajući što im je činiti. No, kako nisu smjeli dugo ostati u pećini, a ne mogavši vidjeti što drugi smjeraju, svatko je učinio po svome. Kada su se ponovo našli na danjem svjetlu, pećina se zatvorila. Ljudi su u ruci držali drago kamenje. Onaj, tko nije uzeo nijedan kamen, kajao se što nije ponio barem jedan. Oni koji su ponijeli sa sobom jedan, kajali su se što nisu uzeli više.

Naravno, sve ovo treba prihvatiti s rezervom jer uvijek promatramo cjelinu: godinu, mjesec, broj, dan i sat rođenja. Čovjek ima mogućnost izbora da načinom života uveća snagu ili slabosti. Tako npr. jedna komponenta koja ukazuje na lijenost ili tvrdoglavost ne mora se uopće pojaviti ako ostale komponente to ne podrazumijevaju. Ona, također, nije uočljiva ako je čovjek uočio svoju slabost kao nešto što ga vuče nadolje i svjesno se bori protiv nje. Ili kada životom u suglasju sa svojom unutarnjom prirodom svakodnevno ulaže napor kako bi mijenjao sudbinu nabolje odnosno uvećao ono što je dobro i umanjio ono što je loše u njemu".

Vratimo se ponovo na našu priču o Kvalitetama Duha.

Sat rođenja, kao dar Velikih Sila*, vezan je također uz njih. Stoga pročitajte, ovisno o tome u koliko sati ste rođeni, odgovarajuće komentare godine i mjeseca.

*o kojima će biti više govora u nekim "budućim" postovima...

PODNE
(rođeni od 9 do 15 sati)

Prema Učenju Vatre, sreća je biti rođen u u ovo doba dana zato što ono donosi onima, koji su rođeni od 9 do 15 sati, izrazitu kreativnost i sposobnost da sve što učine bude trajno i korisno, pomaže im da nađu izlaz i iz sasvim beznadnih situacija, ne ostanu sami u trenucima kada im ustreba pomoć, nađu lijek i za najteže bolesti.

Ovog puta zadržite se samo na komentaru godine jer sve što donosi godina kao prednosti i snagu, očituje se i u satu rođenja podneva. U najkraćim crtama, bit sata u kojem ste rođeni, mogla bi se opisati ovako:

Od 9 do 9,30 sati: naglašena upornost, sklonost prema znanosti (Planina)
Od 9,30 do 10 sati: velika individualnost, izražena intuicija (Vjetar)
Od 10 do 10,30 sati: poštivanje tradicije, pedagoški dar (Jezero)
Od 10,30 do 11 sati: inteligencija, moć sagledavanja svake pojave unutar cjeline (Štap)
Od 11 do 11,30 sati: odmjerenost, smisao za okultno ili sklonost ka religioznom poimanju svijeta (Nevidljivost)
Od 11,30 do 12 sati: pravednost, prilagodljivost, obiteljska sloga (Sudac)
Od 12 do 12,30 sati: dar za liječenje, pomaganje ljudima (Strijela)
Od 12,30 do 13 sati: snalažljivost, domišljatost, retorička sposobnost (Merkur)
Od 13 do 13.30 sati: privlačnost mnoštvu ljudi, smisao za glumu (Ptica)
Od 13.30 do 14 sati: velike mogućnosti na svim poljima, sreća u ljubavi (Čovjek)
Od 14 do 14.30 sati: seksualna privlačnost, uspješnost na sportskom planu (Delfin)
Od 14.30 do 15 sati: diplomatičnost, dobra suradnja i umijeće slušanja drugih (Feniks)


JUTRO
(rođeni od 3 do 9 sati)

Jutro daje velike šanse osnivačima novih učenja, začetnicima novih znanstvenih spoznaja, umjetnicima koji najčešće tek nakon smrti steknu slavu. Kod običnih ljudi ono podrazumijeva dugotrajna odricanja, nesretno djetinjstvo (moguća je mučna rastava roditelja ili bar jedan od roditelja može biti nasilan, sklon alkoholu ili nekakvom drugom poroku). Nakon trideset pete njihov život se počinje mijenjati nabolje.

Ako ste rođeni između 3 i 9 sati, pročitajte mjesec i godinu. Komentar mjeseca se više odnosi na prvu, a komentar godine na drugu polovicu života.

Od 3 do 3.30 sati: puno prepreka, ali i istrajnost da se ostane na putu (Planina)
Od 3.30 do 4 sata: siromaštvo u mladosti, u drugoj polovici života poslovni uspjeh (Vjetar)
Od 4 do 4.30 sati: pubertetska poročnost, u poznijim godinama okretanje ka tradicijskim vrednotama (Jezero)
Od 4.30 do 5 sati: sitničavost, skučeni vidici, poslije trideset pete više širine, tolerancije (Štap)
Od 5 do 5.30 sati: u počecima duševna nestabilnost, potom put ka dubokim spoznajama (Nevidljivost)
Od 5.30 do 6 sati: odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, bračna harmonija (Sudac)
Od 6 do 6.30 sati: opasnost od nezgoda, pretjerana zaokupljenost sobom, potom preorijentiranost na pomoć drugima (Strijela)
Od 6.30 do 7 sati: dezorijentiranost, smušenost u prvoj polovici života, sve veća snalažljivost, prilagodljivost u drugoj (Merkur)
Od 7 do 7.30 sati: mnogo tuge i nesuglasica s okolinom, u poznijim godinama više šarmantnosti u ophođenju i tolerancije (Ptica)
Od 7.30 do 8 sati: nerazumijevanje najbližih, problematična druženja, potom skladan bračni život (Čovjek)
Od 8 do 8.30 sati: sklonost ka avanturama, nevjeri, u drugoj polovici života stabilniji, pouzdaniji (Delfin)
Od 8.30 do 9 sati: život u mladosti u gotovo dramatičnim uvjetima, poznije godine donose smirenost, diplomatičnost (Feniks)


VEČER
(rođeni od 15 do 21 sata)

Oni, koji su rođeni navečer, u mladosti su živahni, okretni i uspješni. U drugoj polovici života dolazi do naglih promjena, s kojima je teško suočiti se (poslovne ili obiteljske krize, prerani nagovještaji starosti). Savjet upućen njima je da se dobro pripreme za svoje zrelo doba kako ne bi ostatak života proveli žaleći za nekim boljim prošlim vremenima.

Pročitajte za prvu polovicu života komentar godine, a za drugu komentar mjeseca, pritom razmislite što bi bilo dobro činiti kako biste umanjili slabosti i iskoristili prednosti utkane u Vaš sklop Kvaliteta.

Od 15 do 15.30 sati: upornost, veliki uspjesi, stabilan imetak, u drugoj polovici problemi sa srcem, poslom ili obiteljski i sve izraženija tvrdoglavost (Planina)
Od 15.30 do 16 sati: ogromne mogućnosti u poslovima vezanim uz trgovinu, putovanja, nakon četrdesete problemi u poslu, s nogama i probavnim sustavom (Vjetar)
Od 16 do 16.30 sati: uspješnost u poslovima vezanim uz podučavanje, kulturne spomenike, tradiciju, problemi s kostoboljom, lijevom polovicom glave (Jezero)
Od 16.30 do 17 sati: uspjeh u politici, obrazovanju, uz toleriranje tuđih puteva i mišljenja, u drugoj polovici života strah za budućnost, sitničavost (Štap)
Od 17 do 17.30 sati: u mladosti veliki uspjeh u političkom životu, odmjerenost, u drugoj polovici života eksplozivnost, nervno rastrojstvo ili pretjerana religioznost (Nevidljivost)
Od 17.30 do 18 sati: odmjerenost, pravednost, obiteljski sklad, potom problemi povezani s obitelji i gornjim djelom tjela (Sudac)
Od 18 do 18.30 sati: veoma uspješni u liječenju, u drugoj polovici života više usredotočeni na sebe, problemi s kralježnicom i desnom nogom (Strijela)
Od 18.30 do 19 sati: prilagodljivost, snalažljivost, putovanja, poslije četrdesete povlačenje u svoj svijet, hipohondrija, depresija (Merkur)
Od 19 do 19.30 sati: razigranost, radost, iskričavost, glumački uspjesi, u poznijim godinama preosjetljivost, problemi s kralježnicom (Ptica)
Od 19.30 do 20 sati: uspjeh, podrška obitelji i poslovnih partnera, u drugoj polovici izražen osjećaj odbačenosti, nerazumijevanje (Čovjek)
Od 20 do 20.30 sati: uspjeh temeljen na vanjskoj ljepoti, privlačnosti, teško prihvaćanje starosti, nemogućnosti postizanja cilja zahvaljujući dobrom izgledu (Delfin)
Od 20.30 do 21 sati: smirenost, strpljivost, optimizam, uspjeh u diplomaciji, u drugoj polovici strah za bližnje, nervoza (Feniks)


NOĆ
(rođeni od 21 do 3 sata)

Noć donosi onima koji su rođeni pod njezinim okriljem inteligenciju, talent za humor, hvalisavost, sklonost pretjerivanju i mistici. Sve što planiraju trebalo bi biti na kratke staze. Svaki plan na duže od godinu dana, teško se može ostvariti, a može sa sobom donijeti i gomilu nerješivih problema.

Zbog sklonosti pretjerivanju, ovi ljudi imaju poput dvostrukih Kvaliteta velike oscilacije kako u ponašanju tako i na poslovnom i obiteljskom planu (pročitati, dakle, i godinu i mjesec). Savjetuje im se da obuzdaju svoju hvalisavost, želju za samodokazivanjem i pretjerivanjem u svemu. Kod ovih ljudi je sve moguće, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. To bi izgledalo otprilike ovako:

Od 0 do 0.30 sati: upornost u ispravnom smjeru – bolesna upornost (na svoju i tuđu štetu); veliki imetak – gubitak imetka: skladni obiteljski odnosi - agresivnost unutar obitelji… (Planina)
Od 0.30 do 1 sat: veliki poslovni uspjesi – neprilike na poslu; odlična intuicija u odabiru posla – rizične investicije; urođena gospodstvenost – netaktičnost i prostakluk… (Vjetar)
Od 21 do 21.30 sati: tradicija – grubo kršenje tradicije; tolerancija za drugačiji način razmišljanja - nametanje svoje volje drugima; neporočnost – poročnost … (Jezero)
Od 21.30 do 22 sata: sagledavanje cjeline – usko poimanje stvari; tolerantnost - zamjeranje, sitničavost, ogovaranje; blaga doza ironije – sklonost ka «prepucavanju»… (Štap)
Od 1 do 1.30 sati: političarsko umijeće – nespretni politički potezi; unutarnja tišina bića – eksplozivnost; suptilno samopotvrđivanje - nesmiljeno hvalisanje (Nevidljivost)
Od 1.30 do 2 sati: odmjerenost – neumjerenost (u piću, avanturama ili izraženoj netolerantnosti prema drugima); pravednost - nepravednost, njegovanje obiteljskog života – uništavanje svih obiteljskih vrijednosti… (Sudac)
Od 22 do 22.30 sati: okrenutost cilju – nedosljednost, površnost: liječenje, pomaganje drugima – egoistično bavljenje sobom, hipohondrija… (Strijela)
Od 22.30 do 23 sata: snalažljivost – dezorijentiranost; komunikativnost, putovanja – zatvorenost u nekakav svoj svijet, depresije, nesanica; iskrenost – lažljivost… (Merkur)
Od 2 do 2.30 sati: radost, razigranost – tuga, preosjetljivost; šarm, dobrohotnost – nadutost, nagon da se čini zlo drugima… (Ptica)
Od 2.30 do 3 sata: otvorenost prema svim mogućnostima – nepovjerenje u vlastite snage; razumijevanje okoline i obitelji – nerazumijevanje najbližih; sreća u ljubavi – nevoljenost, preosjetljivost…(Čovjek)
Od 23 do 23.30 sati: erotičnost, privlačnost – kompleksi, nepovjerenje u vlastite mogućnosti; otvorenost – povlačenje u svoj svijet, nervoza i preosjetljivost, bavljenje sportom – lijenost… (Delfin)
Od 23.30 do 24 sata: diplomatičnost, smirenost – netaktičnost, nervoza; umijeće slušanja drugih – opterećivanje drugih svojim (i tuđim) problemima; urođeni optimizam – pesimizam, zanovijetanje…(Feniks)

"Kratak podsjetnik:

Učenje Vatre podrazumijeva samorazvoj (s meditacijama i plesom Vatre ste upoznati na početku ove teme), obranu i liječenje.

Kada je riječ o obrani koristi se termin “demonski napad”.

Učitelji Vatre se, međutim, ne bave time je li to nagomilani stres, duhovna neravnoteža, demonske aktivnosti ljudi ili negativna strujanja. Oni prepoznaju napad po tome što on koči čovjeka, sprečava ga da ostvari svoju unutarnju prirodu, pretvara mu snagu u slabost i umiju ga otkloniti (pritom nikada ne uzimaju novac za to).

Kao primjer za napad uzmimo godinu Čovjeka (izaberimo samo jednu: od 10. srpnja 1976. do 9. srpnja 1977). Ako osoba rođena u ovoj godini stalno pobolijeva od upale pluća, a pluća bi mu trebala biti najjači dio tijela, onda će svakako posumnjati na napad. Dijagnosticirat će napad i u slučaju da je netko rođen u godini Vjetra ili Planine, a stalno je do grla u poslovnim neprilikama. Ili, ukoliko je rođen, na primjer, u godini Suca, a iza sebe ima neuspješan brak ili obiteljske probleme itd.

Način liječenja se bazira na podjeli bolesti. Moguće bolesti, slabosti navest ćemo u dijagnostičkom indeksu. Naravno sve što je iskazano u mjesecu kao moguća slabost u godini se percipira kao snaga.

Prema Učenju Vatre postoje stečene, sudbinske i bolesti izazvane napadom.

Kako razlučiti o kojoj je vrsti bolesti riječ? Na primjer, ako se čovjek rođen 15. listopada 1960. godine (godina Štapa, mjesec Čovjeka). žali na čir na želucu, vidjet ćete da ta bolest nije obilježena kao snaga Štapa, niti kao bolest mjeseca Čovjeka. Riječ je, dakle, o bolesti stečenoj načinom života. Ako se on, međutim, žali na kronični bronhitis, na temelju dijagnostičkog indeksa, može se zaključiti da se radi o sudbinskoj bolesti Čovjeka. Ako, na kraju, ta ista osoba ima problema s bubrezima, a zapravo bi oni trebali biti snaga godine Štapa, onda je riječ o bolesti izazvanoj napadom.

Iznimka od ovog pravila je čovjek rođen u dvostrukoj Kvaliteti, recimo, 11. lipnja 1961. godine (isti mjesec, ista godina). Iz tablica je razvidno da je njegova najsvjetlija i najtamnija Kvaliteta Štap. Čovjekova snaga i čovjekova slabost su, u ovom slučaju, u jednom posebnom odnosu (tamo gdje mu je snaga istodobno mu je i slabost i obratno). Ako takav čovjek ima problema s mokraćnim mjehurom, a mokraćni mjehur može biti kako snaga tako i slabost, onda se Učitelji Vatre prema takvoj bolesti odnose kao prema sudbinskoj.

stranica
DIJAGNOSTIČKI INDEKS


mogućih sudbinskih bolesti i slabosti prema mjesecu, broju, danu i satu rođenja


alergija / astma: Feniks, Merkur, četvorka; Astma se može pojaviti i kod Kvaliteta koje u spisku slabosti imaju dišne putove (Čovjek, Sudac, Strijela, Planina, dvojka).


alkoholizam: Feniks, Sudac, Strijela, Planina, Jezero, jedinica, dvojka, šestica, desetka, noćni četvrtak, petak


arogancija / agresivno ponašanje: Feniks, Čovjek, Nevidljivost, Sudac, Planina, Jezero, Vjetar, jedinica


asocijalnost: Delfin, Ptica, Feniks, Čovjek, Merkur, Štap


bubrezi: Delfin (nadbubrezi), Nevidljivost, Štap


centar za motoriku (također bolesti povezane s tim centrom kao što je, primjerice, multipla skleroza): Ptica


ciste: Delfin, Čovjek, Merkur, Štap


crijeva: Ptica,Vjetar, Nevidljivost, Štap


čir: Feniks, Vjetar, dvojka; Jezero, Štap (čirevi, bradavice po tijelu), Merkur (bradavice, izrasline)


ćelavost: Delfin, Čovjek, Nevidljivost


deformacije tijela: Delfin, Ptica, Merkur, dvojka


depresije: Delfin, Ptica, Feniks, Nevidljivost, Planina, dvojka, devetica


diskopatija: Strijela


distrofija: Delfin, Ptica, Sudac, Planina


epilepsija: Delfin, Ptica, Feniks, Nevidljivost, Merkur, Vjetar


facijalne smetnje: Nevidljivost, Sudac, Planina; Ptica (tikovi)


fobije: Ptica, Nevidljivost


frigidnost: Čovjek, Nevidljivost, Štap


gastritis: Feniks, Vjetar, jedinica


glava: Feniks, Jezero, rođeni između 15 i 17 sati (lijeva polovica); Čovjek, Planina (desna), četvorka (migrene)


gojaznost: Feniks, Nevidljivost, Sudac, Jezero, Štap, dvojka, trojka (muškarac)


govorne mane: Ptica


hipohondrija: Delfin, Feniks, Strijela, Merkur, nedjelja


histerija: Feniks, Nevidljivost, Merkur, Vjetar


homoseksualnost: Delfin, Čovjek, Jezero, Vjetar, desetka, utorak


hormonalne smetnje: Nevidljivost; mogu se također pojaviti kod onih Kvaliteta koje u spisku slabosti imaju spolne organe (Delfin, Čovjek, Merkur, Štap)


hvalisavost: Nevidljivost, sedmica (pozerstvo i snobizam), osmica (razmetanje), četvorka, noćni četvrtak, nedjelja


impotencija: Čovjek, Nevidljivost, Štap


infarkt: Feniks, Čovjek, Nevidljivost, Sudac, Planina


invalidnost: Delfin, Ptica, Strijela, Vjetar, Štap


išijalgija: Čovjek, Strijela, Jezero, Vjetar


izrasline: Feniks, Sudac, Merkur, Štap


jetra: Feniks, Nevidljivost, Sudac, Strijela, Jezero


kancerozna oboljenja: Ptica, Štap


koljena: Merkur, Planina, Vjetar, Štap


kompleksi: Delfin, Ptica, Feniks, Čovjek, Nevidljivost, Merkur, devetka


kostobolja: Sudac, Jezero


koštana srž: Nevidljivost


kožne bolesti: Delfin, Ptica, Feniks, Nevidljivost, Merkur, Jezero, Štap


krajnici: Čovjek, Sudac, Strijela, Planina


kralježnica: Delfin, Ptica, Štap; Čovjek, Sudac (vratna); Strijela, Merkur, Planina, Vjetar (lumbalni i sakralni dio)


leukemija: Ptica, Čovjek, Sudac, Nevidljivost


lijenost: Delfin, Strijela i Vjetar (nedosljednost), Jezero, nedjelja, četvrtak (osim jutarnjeg), dvojka, šestica, sedmica, osmica


ludilo: Feniks, Nevidljivost


manije: Ptica, Feniks, Nevidljivost, Merkur


mokraćni mjehur: Delfin, Merkur, Štap


mozak (moguć je, također, moždani udar): Čovjek, Nevidljivost, Strijela, Merkur (mali mozak); Čovjek, Merkur, Planina (desna strana); Feniks, Nevidljivost, Jezero, Štap (lijeva strana)


narkomanija: Feniks, Strijela, Jezero, jedinica, dvojka, šestica, noćni četvrtak


neodgojeno ponašanje (neugodne, a često i neumjerene reakcije s dozom prostaštva ili neprimjerene ironije): Sudac, Planina, Vjetar, Štap, trojka


neplodnost: Čovjek, probleme mogu imati i sve Kvalitete koje imaju probleme sa spolnim organima (Delfin, Merkur, Štap), žene rođene u petak


nesanica: Merkur


neuroza: Delfin, Ptica, Feniks (histerični napadi, također), Nevidljivost (eksplozivnost), Sudac, Strijela, Merkur, Planina, Vjetar, sedmica, devetka, noćni četvrtak


noge: Ptica, Vjetar, rođeni između 15 i 17 sati (u 40. godini života); Nevidljivost (stopala); Strijela, Merkur, Planina, rođeni između 17 i 19 sati (desna noga); Jezero (stopala, listovi), Štap (lijeva noga)


opekotine: Ptica


operacija: Strijela (moguća i kod ostalih Kvaliteta, povezano sa slabostima koje su svojstvene za tu Kvalitetu)


paraliza: Delfin, Ptica, Planina, Vjetar


paranoja: Delfin, Feniks, Nevidljivost, dvojka


perverzije: Delfin, Feniks, Čovjek, Jezero, Vjetar, desetka, subota


pluća: Čovjek, Sudac, Planina, dvojka


poroci: Jezero, šestica


probava: Feniks, Strijela, Vjetar, Štap, jedinica, rođeni između 15 i 17 sati


prometne nezgode: Čovjek, Sudac, Strijela


prostata: Delfin, Čovjek, Nevidljivost, Štap


psorijaza: Delfin, Feniks, Merkur, Jezero


rastava: Feniks, Čovjek, Sudac, Strijela (godina i mjesec), Merkur, Planina, jedinica (ako se oženi/uda prije 27. godine), petica, sedmica, osmica, devetka, petak


reuma: Čovjek, Jezero


ruke: Ptica, Sudac, rođeni između 17 i 19 sati (između 35. i 40. godine života); Jezero, Štap (lijeva)


sebeljubivost: Strijela, Merkur, trojka, četvrtak


sluh: Čovjek, Nevidljivost, Merkur, Planina


snobizam: Strijela, četvorka, sedmica (više muškarac nego žena), osmica


spolne bolesti: Delfin, Čovjek, Merkur, Štap


srce: Feniks, Čovjek, Nevidljivost, Sudac, Strijela, Planina, Vjetar, jedinica, četvorka, desetka, rođeni između 15 i 19 sati


šećerna bolest: Ptica, Sudac, Štap, jedinica


šizofrenija: Delfin, Feniks, Nevidljivost, utorak, dvojka


štitnjača: Delfin, Čovjek, Štap


šuljevi (hemeroidi): Štap


tabletomanija: Feniks, Merkur, noćni četvrtak


tlak: Čovjek, Nevidljivost, Štap; Feniks, Strijela, Merkur, Planina, jedinica, dvojka, desetka, petak


tumori: Ptica, Merkur, Vjetar, Štap, četvorka


tupavost: Sudac, Merkur, Planina, Štap


tvrdoglavost / svojeglavost: Sudac, Merkur, Planina, Jezero, Štap, dvojka, šestica, desetka, ponedjeljak, petak


vid: Ptica, Planina (desno oko), Jezero lijevo oko), trojka, četvrtak


zarazne bolesti / virusna oboljenja: Delfin, Jezero


zatvor (krađa, pronevjera, prijevara, ubojstva ili nasilje): Feniks, Nevidljivost, Vjetar (ovdje je moguće da nevin čovjek završi u zatvoru), rođeni između 19 i 20 sati


zubi: Ptica, Feniks, Merkur


žlijezde: Nevidljivost (lojna, limfa, znojna, grudna); Feniks, Sudac, Štap (limfa)


žuč: Feniks, Strijela, Jezero (žutica), Vjetar


Kratak rezime: Učitelji Vatre za stečene bolesti spravljaju biljne mješavine. Spomenut ćemo samo one koje se najčešće koriste: Orlova voda (čisti žuč, jetru, bubrege, krv…), Hijacintova voda (pomaže kod bolesti spolnih organa, mokraćnog mjehura, prostate), Jezerska ili Planinska voda (kod migrena, depresija, nesanice…).

Za bolesti izazvanih napadom također ih koriste, nakon što se napad najprije otkloni.

Kod sudbinskih bolesti, uz biljne mješavine, Učitelji Vatre preporučuju kompletnu promjenu načina života i određene aktivnosti.

Na temelju naših dugogodišnjih iskustava, kao i uputa Učitelja, koji nam je pokazao Put u Znanje, a kojem i ovom prilikom iskazujemo svu ljubav, poštovanje i zahvalnost, evo nekoliko prijedloga (preporuka) što prakticirati, čime se baviti - ovisno o sklopu Kvaliteta u kojima ste rođeni - kako biste poboljšali kvaltetu života i kako se određene slabosti ili bolesti ne bi uvijek iznova pojavljivale.


DELFIN

- vježbe disanja, joga, gimnastika, trčanje, i svi sportovi povezani s trčanjem, bacanje koplja, dizanje utega, body building, veslanje, plivanje, sunčanje, putovanja u egzotične krajeve, uredan seksualni život, terapija bioenergijom; izbjegavati tromost, izležavanje, sjedenje i sve oblike lijenosti


PTICA

- gimnastika, skok u vis (u dalj), balet, aerobik, joga asane, terapija akupunkturom, jedrenje, planinarenje, putovanja u daleke zemlje, druženje i igra s djecom, česti izleti u prirodu, izlasci u društvo, disko klubove, na ples; izbjegavati tužne skupove i prigode; jesti morsku hranu i sve ono što podrazumijevamo pod “zdravom prehranom”


FENIKS

- meditacije, ples Vatre, joga, vježbe disanja, dizanje utega, body building, spremanje kuće, težak fizički rad (cijepanje drva, na primjer); kupanje u pjeni i mirišljavim solima, oblačiti široku lanenu i pamučnu odjeću; jesti što više prijesnog voća i povrća; ne jesti hranu životinjskog podrijetla: mlijeko, meso i jaja


ČOVJEK

- mačevanje, rvanje, kung fu, karate i ostale borilačke vještine, ples Vatre, meditacije, kineske vježbe usporenih pokreta, folklorno plesanje, pjevanje u zboru ili solo pjevanje, plivanje leptirovim stilom, šetnje pored rijeke ili mora; jesti ribu (mediteranski način prehrane), piletinu, puretinu, salate, barene žitarice i bobičasto voće


NEVIDLJIVOST

- igranje šaha, pecanje, meditacije, lagane šetnje kroz šumu ili sjedenje na obali rijeke ili mora (boravak u tišini), ne koristiti alkohol, narkotike, ići na velike skupove, za religiozne osobe dobro je ići u crkvu; jesti što više prijesan celer, crni luk, ciklu; izbjegavati svinjetinu, janjetinu, teletinu i mliječne proizvode


SUDAC

- rano se oženiti ili udati; uredan seksualni život, obiteljski posjeti, obiteljske nježnosti, aktivni odmor, zajednički odlasci u kazalište, kino, na koncerte, izbjegavati bračne trzavice i nevjerstvo, bučnu glazbu, jačati ruke, baviti se masažom, dizati utege, baviti se boksom ili borilačkim vještinama; jesti što više kukuruz, jabuke i grožđe, češnjak i sve što je ljuto


STRIJELA

- sve vrste liječenja, putovanja u strane zemlje, čitanje knjiga, joga asane, ples Vatre, kineske vježbe usporenih pokreta, meditacije, plivanje, tjelovježba, sve što nameće strog režim i disciplinu, egzotično bilje, ekstravagantno odijevanje, bavljenje kulinarstvom kao hobijem, jesti jela od tijesta, plodove mora, delicije i makrobiotičku hranu


MERKUR

- meditacije (kako bi bili manje brzopleti i svojeglavi); izlaženje s mlađim društvom, više mladalačke akcije u životu, više erosa, brže vožnje, uspostavljanje veze s mlađim partnerom (po godinama ili po stilu života); izbjegavati svaki razgovor o politici, ekonomiji, kao i druženje s ljudima koji stalno pričaju o smrti, bolestima; jesti delicije; preferirati mediteranski način prehrane


PLANINA

- ranije odlaziti na spavanje i ranije ustajati, raditi na njivi ili u vrtu, živjeti na selu u kući s vrtom okružen biljem ili životinjama, odlaziti na izlete u planinu, baviti se planinarenjem, kupoprodajom, bankarskim poslovima, za žene rođene u ovoj Kvaliteti bitan je atraktivan izgled (šminkati se, na primjer, nekoliko puta na dan ili baviti se modom); jesti što više svježe mrkve i makrobiotičkog kruha, voće i povrće iz svoga vrta


JEZERO

- široki spektar duhovnih tehnika, prije svega meditacije, sidhi tehnike, korektivna gimnastika, liječenje toplotom, boravak na jezeru; baviti se pedagoškim radom, njegovati tradicionalne vrijednosti, postati učitelj meditacije, na primjer, obilaziti vjerske objekte i kulturne znamenitosti; jesti svježe pripravljenu hranu, integralnu rižu i jela od soje, izbjegavati slatka jela


VJETAR

- rekreativno trčanje, svakodnevno izvođenje čučnjeva, skok u vis, biciklizam, temperamentni plesovi, putovanja, uredan seks, eksponiranje u javnom životu, njegovanje otmjenosti, izbjegavati gojaznost; ako se radi o duhovnim tehnikama preporučuju se one tehnike koje podrazumijevaju pokret (kineska joga, primjerice); piti čaj od hajdučke trave, jesti ciklu, kupine, borovnice i grožđe; preferirati mediteransko način prehrane


ŠTAP

- bavljenje Ji Đingom, joga asane, meditacije, ples Vatre, kineske vježbe usporenih pokreta, paljenje svijeća i mirisnih štapića u prostoriji u kojoj boravi, učenje, spremanje ispita, lagane šetnje kroz šumu, tišina, mirovanje, što više odmora; najstroža dijeta; jesti što je moguće manje i što posnija jela

Na temelju spiska aktivnosti koje uvećavaju snagu i umanjuju slabosti, čovjek može izabrati aktivnost kojom uvećava ono što je dobro i umanjuje ono što je loše u njemu. Na taj način može također, ulažući svakodnevno trud, izbjeći sudbinsku bolest, pretvoriti je u snagu, ublažiti je ili sam sebi pomoći na putu ka ozdravljenju. Pri tome čovjek treba uvijek voditi računa o obje Kvalitete (i godini i mjesecu).

Na primjer, ako je netko rođen 13. travnja 1972. godine (godina Vjetra, mjesec Jezera), ne treba mu preporučiti meditacije, iako su meditacije na spisku aktivnosti Jezera (zato što bismo na taj način usporili Vjetar, umanjili snagu godine), nego radije bavljenje sportom.

Ako je netko rođen 15. listopada 1960. godine (godina Štapa, mjesec Čovjeka), zajedničke aktivnosti za obje Kvalitete su: meditacije, ples Vatre, vježbe usporenih pokreta, a odgovaraju mu i lagane šetnje kroz šumu, pored rijeke, mora. Izabere li takav čovjek nešto od toga i bude li izabranu aktivnost prakticirao, bar po petnaest minuta, svakog dana sasvim sigurno će uvećati snagu i umanjiti slabosti.

Jer samo životom u skladu sa svojom unutarnjom prirodom i radom na sebi život će biti ispunjen na najbolji mogući način. Stalno traženje pomoći izvana, sasvim sigurno nisu dovoljni da čovjek stigne do zdravlja. Ako uz to, za sve ono što mu se loše događa u životu, bude krivio druge, takav čovjek će biti i nezadovoljan. Bude li, također, cijeli život pokušavao mijenjati sve oko sebe, zato što ne zna ili ne želi znati da našu okolinu možemo promijeniti tek kada promijenimo sebe, bit će i nesretan.

Tek kada shvati da se za zdravlje, zadovoljstvo i sreću mora sam izboriti pozitivnim mislima, pravilnom prehranom, određenim aktivnostima kojima može profiniti svijest, uvećati ono što je dobro i umanjiti ono što je loše u njemu, promijeniti sudbinu nabolje, moći će se radovati svakom novom danu, uživati u svim onim sitnim stvarima koje je još od nevine dječje otvorenosti prema svijetu i nesputane djetinje radosti prestao zamijećivati.

stranicaNa kraju još samo jedan dio iz poglavlja PITANJA I ODGOVORI:

Pročitao sam mnoge duhovne knjige, iskušao razne tehnike. Kada bih našao neku novu knjigu ili bi me se dojmio predavač, odmah bi se okušao u novoj tehnici. Ni u jednoj nisam našao sebe, a godinama pokušavam. U čemu je problem?

U vama. Prvi korak ste napravili. Čitate duhovnu literaturu, dolazite na ovakva i slična predavanja, radionice. Ne dozvoljavate da vam se život svede na jelo, posao, spavanje. Mislite da je on ipak nešto više od toga. Svoje probleme, svoja nezadovoljstva pokušavate povremeno riješiti tehnikama. Nažalost, većina ljudi ne ustrajava dovoljno dugo na jednom putu. Odabere jednu tehniku ili više njih, prakticira ih jedno vrijeme manje više redovito i prije nego što počnu pristizati pravi rezultati, okreće se drugoj tehnici.

Takvi ljudi često cijeli život provedu u traganju, ostanu pred vratima naslućujući da se mnogo toga krije iza vrata, ali nikada ne prekorače prag. Drugi korak je, međutim, daleko važniji. Treba dovoljno dugo, najmanje šest-sedam mjeseci do godinu dana svakodnevno prakticirati jednu tehniku kako biste osjetili da li vam odgovara. Na taj način, ako ne za jednu godinu onda za dvije, tri ili četiri godine, budite uvjereni, sigurno ćete pronaći svoj put prema Svjetlu.

Neki ljudi rado govore o tome kako su pročitali gotovo sve trenutačno aktualno iz svijeta duhovnosti. Nažalost, često je riječ o, kako ih ja nazivam, “površnim čitačima”. Do njih kao da sasvim ne dopire ono što čitaju ili ono što im se govori. Stječe se dojam da oni zapravo ne prepoznaju što od svega pročitanog primijeniti na sebi kako bi riješili svoje probleme. Vide i čuju samo ono što im odgovara. Tvrde da su samim tim što su pročitali njihove knjige sljedbenici ovog ili onog učitelja (ne učenja!). Ti isti ljudi pričaju satima o tim knjigama prihvaćajući ili odbacujući (samo teoretski) ono što piše u njima, a za svoju lijenost traže izgovore poput: imaju djecu, ne stižu, rade posao koji ne vole, male im plaće... Da su, međutim, samo to vrijeme proveli u meditaciji, prakticirajući jogu ili neku drugu tehniku već bi daleko odmakli na svom putu ka samospoznaji…"Mirna Amon

PRAKTIKANT I UČITELJ VATRE

Govorite o praktikantu i Učitelju Vatre. Pojasnite nam razliku. Kako postati Učitelj Vatre? Što to zapravo znači biti Učitelj Vatre?

Put praktikanta se bitno razlikuje od puta Učitelja Vatre. Praktikant živi uobičajenom kolotečinom. U svoje slobodno vrijeme prakticira tehnike, najmanje dvadesetak minuta na dan. U meditaciji i plesu Vatre ponavlja mantre, a u svakodnevnim aktivnostima počinje sve više živjeti u skladu sa svojom unutarnjom prirodom, uvećavati ono što je dobro i umanjivati ono što je loše u njemu, mijenjati sebe. **Za prakticiranje tehnika samorazvoja praktikantu nije potreban učitelj. Sve što mu je potrebno da zna o tehnikama moguće je opisati riječima. Dovoljno je, dakle, pročitati knjige o Učenje Vatre. Koliko će praktikant biti uspješan ovisi o njegovoj upornosti i predanosti. Pritom je, naravno, potpuno nebitno njegovo ideološko opredjeljenje, nacionalna, rasna ili druga pripadnost.

Obično nakon izvjesnog vremena netko od praktikanata izrazi želju da postane Učitelj Vatre. On, tada, dobiva svoga Učitelja koji ga vodi i kod kojeg polaže, kad bude za to spreman, ispite uobličene u dvanaest stupnjeva. U plesu Vatre ponavlja tekstove i prakticira pored meditacija na mantru, vizualne meditacije, meditacije na tekst i sliku Učitelja Vatre.

Učitelj uvijek upozori onoga tko želi zakoračiti ovom stazom da dobro razmisli prije nego što krene učiteljskim putom jer pomoć, obrana i liječenje ljudi postaju sadržajem njegova cjelokupna življenja. Učenje Vatre je tako kompletno da Ono ne može biti dopuna zvanju profesora, odvjetnika, liječnika, a još manje dodatak uz reiki, aromaterapiju ili neko drugo učenje. Putova je bezbroj. Treba poštovati izbor svakog čovjeka, ali samo jedan od njih je naš put.

Budući da se kroz Učitelja Vatre ispoljava Sila Vatra, on ne pije alkohol, ne puši odnosno ne truje svoju svijest. Ne teži moćima niti proglašava svoje želje, opsjene vidovitošću. On zna da je ono što navodno “vidi” čišćenje grubih razina svijesti i da zabluda o nekakvoj “vidovitosti” može postati preprekom za njegov duhovni napredak. Isto tako ne stvara svoju verziju Učenja Vatre. Što mislite što bi se dogodilo kada bi svaki Učitelj ponešto dodao ili oduzeo onome što bi trebali biti aksiomi Učenja? On se ne hvališe na sva usta kako liječi ljude. Radije govori kako posjeduje Znanje kojim čovjeku može pokazati put ka izlječenju. Ne razmeće se, također, da je duboko u duhovnosti, da radi dublje, jače programe od drugih niti da je Učenje Vatre najbolji i najbrži put da se stigne do cilja.

Kao što je moj Učitelj imao običaj govoriti, čovjek može procjenjivati koje učenje u određenom trenutku najviše odgovara njegovoj unutarnjoj prirodi i ništa više. Jer sva učenja, sve tehnike koje vode samorealizaciji imaju tako visok status da ih ne možemo procjenjivati i određivati koje je više, jače i sl. Onaj tko pravi takve razlike samo odaje svoju neprosvjetljenu prirodu.

Učitelj Vatre se ne pravda pred onima koji nisu u Znanju, ne vodi polemike s njima niti brani svoje mjesto unutar Učenja Vatre. *Nitko mu ne može oduzeti status Učitelja niti postoji potreba da se tako nešto čini. Učitelj prestaje biti Učitelj ako nije u stanju sav svoj život posvetiti obrani i liječenju odnosno mora se baviti nečim drugim kako bi mogao živjeti, stidi se ili plaši da javno opetuje svoj status, ako Učenje Vatre pretvara u biznis, tajanstvene obrede, vradžbine, ne prakticira redovito tehnike, ne drži predavanja...

On ne prima poklone, ne uzima novac za razgovor, slanje na izvor (jer napad otklanja Sila Voda, a Učitelj Vatre je samo posrednik), predavanja, seminare o tehnikama samorazvoja (sem u slučajevima kada mora pokriti troškove iznajmljivanja prostora, puta i sl.). Naplaćuje samo ono u što i sam ulaže: knjige, biljne mješavine, zapise. To mu je dovoljno da može sebi omogućiti skroman život i pokriti uloženo. Nikada, ma koliko netko insistirao na tome, ne uzima više od toga. Jer, kako je to rekao jedan ajurvedski liječnik, proklet je novac zgrnut od bolesti zato što potječe od patnji.

Učitelj Vatre ne pravi kompjutorske analize od Kvaliteta Duha radi lakše zarade. On zna da čovjek svojim aktivnostima može uvećati snagu ili slabosti do te mjere da ono drugo postane gotovo nezamjetljivo, a to kompjutor niti umije prepoznati niti razlučiti. Ne troši novac od Učenja samo za vlastite potrebe; dio novca ulaže u širenje Učenja (tiskanje knjiga, otvaranje novih centara, pomoć mladim Učiteljima). On uči cijeli život; uvijek iznova čita knjige iz Učenja Vatre, a kada nije u nešto siguran, konzultira ostale Učitelje. Budući da je njegovo opredjeljenje pomoć svim ljudima, uvijek se izjašnjava kao č o v j e k i ne poistovjećuje se s jednim narodom, strankom, vjeroispovijesti.

Pokušala sam ukratko pojasniti razliku između praktikanta i Učitelja Vatre. To ne znači da je Učitelj u prednosti nad praktikantom. Ukoliko čovjek ide upornim hodom u ispravnom smjeru, stići će do cilja i pritom je potpuno nebitno je li on praktikant, Ovlašteni, Redovni ili Vodeći Učitelj.

Sudeći po vašoj priči, Učenje Vatre ipak traži odricanja, strog režim života. Odnosi li se sve ovo što ste napomenuli samo na Učitelje Vatre ili se dio ipak odnosi i na sve ostale sljedbenike odnosno praktikante?

Učitelji Vatre su aktivni i disciplinirani vojnici koji se bore protiv zla, nesebično pomažu ljudima i predano rade na sebi. U takvim stvarima nema improviziranja, polovičnosti. Ako redovito ne prakticiraju tehnike i ako ne žive u skladu sa svojom unutarnjom prirodom, oni se brzo mogu uvjeriti da čišćenje na izvoru, biljne mješavine, zapisi ne djeluju. Znaju, također da ne mogu, primjerice, savjetovati čovjeku da ne puši ukoliko to sami čine, preporučivati drugima da piju biljne mješavine iz ovog učenja, a za svoje istovjetne zdravstvene probleme koristiti druge proizvode, sugerirati mu strogu dijetu ako sami imaju stotinu kilograma, niti da bude otvoren prema svijetu ako se sami zatvaraju i bježe od svijeta.

Što se praktikantskog puta tiče, Učenje Vatre ima širinu i toleranciju za sve putove. Jer svaki put je stvar slobodnog izbora pojedinca. U ovom Učenju nema nikakvih zabrana u smislu da praktikant ne bi smio pušiti, piti, jesti meso ili baviti se nečim drugim izvan Učenja Vatre. Čovjek sam vremenom dođe do nekih spoznaja, bez nasilnog odricanja, jer nasilno odricanje može postati svojevrsnim autonapadom. Dozvoljeno je, dakle, sve ono što ne predstavlja nanošenje boli, namjerne štete, nasilje nad drugima. Naravno, pritom ne treba zaboraviti pravu mjeru. Neumjerenost, čak i najbezazleniju naviku, može pretvoriti u porok."

Mirna Amon (uz neke Vjetrove sitne intervencije)

Ovo što slijedi prepisani su dijelovi knjige koju je napisao Raul Amon. Pod naslovom PARALELNA ZNANJA I UČENJE VATRE - uvod u nauku o vatri sa osvrtom na paralelna znanja, učenje knjige kretanja, nauku o kvalitetima sila, učenje varnica i lečenje vatrom - izdana je 1990. godine u Sremskim Karlovcima.


"Šta su Paralelna Znanja?

Čitavi kompleksi znanja, koji se međusobno razlikuju, ali se ne suprostavljaju jedni drugima, skriveni su iza čulnog sveta. Kada kažemo da se nalaze iza "čulnog sveta", to ne znači da ih smatramo "vančulnima". Kako ćemo kasnije videti, "vančulne pojave" objektivno ne postoje. Naša svest i naša čula sarađuju do izvesnih granica.

Kada se ta granica dosegne, svest nastavlja svoju funkciju u jednom smeru, a čula u drugom. Nazovimo tu tačku razdvajanja čula i svesti: prag saradnje.

Osnovno pitanje koje se postavlja moglo bi se definisati na sledeći način: Da li naša čula šalju informacije našoj svesti nakon dosegnuća praga saradnje? Medicinski je potvrđeno da su naša čula ukoliko su zdrava prenosioci informacija i da ona obavljaju funkcije ne zaviseći previše od stanja svesti. Da li su naša čula samo čula mirisa, ukusa, dodira i vida? Imamo li još niz čula koja naša svest ne beleži?

Dakle, vančulna percepcija može se odrediti kao percepcija iznad praga saradnje ili percepcija nekonvencionalnim čulima.

Ako nešto nema dimenzija, ako se ne kreće i ne deluje, onda ono ne postoji (videti detaljnije o ovome u poglavlju Velike Sile i nauka o Kvalitetima). U tome svetlu gledano "vančulna percepcija" ne postoji. Ali, ako ovaj fenomen posmatramo kao percepciju iznad praga saradnje, ili pecepciju izvan konvencionalnih čula, onda se vančulna percepcija tačnije može imenovati kao: profinjena saradnja.

Profinjena saradnja je stvar svesnog napora i upornog usavršavanja pojedinca. Događa se katkad da čovek uoči neke tajne, a da pri tome nije uložio baš nikakav napor. Tada dolazi do saradnje koja je plod dejstva samog Znanja - u tim trenucima Znanje uređuje saradnju između svesti pojedinca i njegovih čula - ono na taj način prodire do pojedinca. Ovi podaci, na prvi pogled, određuju Znanje kao personalnu pojavu. Međutim, reč je o krajnje osetljivom pitanju.

Personalizacija Znanja stvara religiozni pokret i u centar svoga učenja dovodi Svevišnjeg. Impersonalno učenje u svoj centar postavlja čoveka. Knjiga koja je pred vama ne treba da razrešava tu dilemu. Prema tome nije nam želja da Paralelna Znanja personalizujemo ili depersonalizujemo. Smatramo da je to intimna stvar pojedinca. Zbog toga, dužni smo čitaocima koji imaju impersonalni stav o Znanju, da razjasnimo kako Znanja profinjuju saradnju između svesti i čula i kako je taj proces uopšte moguć. Po takvom shvatanju, svi nivoi Znanja (ili Znanja deset evolucija po Knjizi Kretanja - vidi odeljak o Knjizi Kretanja) već se nalaze u svakom čoveku, samo nisu svi ljudi podjednako svesni toga. Dakle, individualna svest je samo segment sveopšte svesti. Razlike između individualnih svesti su samo razlike između veličina i kvaliteta segmenata koje te individualne svesti predstavljaju u krugu sveopšte svesti. Budući da je sve pokretljivo i da se sve nalazi u neprekidnoj interakciji, struktura svakog segmenta (individualne svesti) svakog trenutka se menja. Zahvaljujući tome, postoje trenuci kada neki segment zadire u ono polje sveopšteg Znanja (ono polje Celine) u kojem ranije nije bio. U tome trenutku pojedinac, "bez razloga" ili "vančulno", saznaje neke njemu do tada nedokučive istine.

Paralelna Znanja se nalaze iznad konvencionalnih čovečijih čula, u najfinijim slojevima sveopšte svesti. To je onaj segment Znanja do kojeg se ne dopire slučajno već upornošću i radom. Zbog toga ona nisu dostupna svakome, nisu dostupna drugoj svesti, već, da bismo došli do njih, moramo da profinjujemo svoju svest do tog stepena da bi ona mogla registrovati postojanje takvog Znanja.

Dakle, Paralelna Znanja predstavljaju najfiniji segment sveopšte svesti. Ona su nedostupna grubim nivoima svesti, ali, uz ulaganje odgovarajućeg napora, dokučiva su svakom pojedincu.ŠTA SU TO VELIKE SILE

Po starim učenjima, svet je sazdan od pet elemenata:
Vazduha,
Vatre,
Vode,
Zemlje i
Etera.

Neki su skloni da Velike Sile posmatraju u ovom svetlu, s tim što umesto termina Etar koriste termin Svetlo. Ovo stanovište ima nekoliko bitnih manjkavosti, zbog kojih ga valja odbaciti.
Najpre, Svetlo je nemoguće posmatrati kao elemenat, jer sve što postoji unutar Lokvanja (Lokvanj je skraćeni naziv za Knjigu Kretanja-moja opaska) samo je različito ispoljavanje strukture Svetla.
Drugi bitan nedostatak ove teze leži u činjenici da su Velike Sile, ma koliko bile elementi za gradnju, ustvari personalne pojave, dok se za Svetlo ne može reći da je personalne prirode. Pouzdano se zna da je Svetlo personalne prirode samo onda kada prolazi kroz fazu četiri prema Zakonu Brojeva. Izvan broja četiri nemoguće je dokazati personalnost Svetla.

Najzad glavni nedostatak takvih stanovišta leži u činjenici da Svetlo nije Velika Sila. Postoje samo četiri Velike Sile:
Vazduh,
Vatra,
Voda i
Zemlja.

Te Sile imaju isti status kao i Svetlo. Međutim, više svesti od ljudske preve bitnu razliku između Velikih Sila, na jednoj strani, i Svetla, na drugoj. Veliki Mudrac naziva Velike Sile «Sestrama», a Svetlo naziva «Bratom». To jasno upućuje na razliku među njima.

Knjiga Kretanja, takođe, bitno razlikuje Svetlo od Velikih Sila. U Knjizi se na nekoliko mesta pojavljuju četiri Anđela, a pri tome se misli na Velike Sile. Termin Anđeo, u ovom slučaju nije nam shvatljiv, pošto ne odgovara u potpunosti terminologiji Knjige Kretanja. Kako vam je iz ranijih izlaganja već poznato, Anđeli predstavljaju šesti svet prve evolucije. Na drugoj strani, poznato je da Velike Sile imaju isti status kao i Svetlo. Čini se da ta dva podatka protivreče jedan drugome. U višim sferama Knjige to je razrešeno. Nama preostaje za ovaj opšti nivo, da kažemo da se termin Anđeo vezuje uz Velike Sile zbog njihovog zaštitničkog karaktera. Svaka od ovih Sila štiti na svoj način. Neka učenja, odavno poznata na zapadu, govore o Anđelu čuvaru. Da bismo bolje pojmili tu blagu narav Sila, u Knjizi Kretanja za Velike Sile su određeni nazivi:
Anđeo Vazduha,
Anđeo Vatre,
Anđeo Vode,
Anđeo Zemlje.

S tim nazivima jasno su istaknute dve osobine Velikih Sila:
njihova blagonaklona zaštitnička priroda i
personalnost.

Nakon ovoga, jasno je da «elementi od kojih je sve postalo» i Velike Sile nisu isto. Istina, Velike Sile se, svojim Kvalitetima, pojavljuju kao građa za Svetlo, pa, prema tome, i za sve ono što postoji. Ali, tu se ne okončava složenost ove priče. Naime, svaka Sila ima veliki broj Kvaliteta, ali svaka od njih daje samo tri Kvaliteta za gradnju Svetla. Tako gledano, u građi Svetla učestvuju ravno dvanaest Kvaliteta Sila. O ostalim Kvalitetima Sila ne uči se unutar Paralelnih Znanja.

Neki tumači Paralelnih Znanja skloni su da Svetlo posmatrajum kao koncepciju odnosa, kao organizaciju međuzavisnosti Velikih Sila. Po takvom shvatanju, Velike Sile su konkretne i personalne, a Svetlo je apstraktno i impersonalno. Ovo stanovište ima nekoliko slabih tačaka. Ako su Sile samo konkretne i personalne, kako se one onda pojavljuju kao građa jedna drugoj? One očigledno, kao i Svetlo, imaju više nivoa. Personalnost i konkretnost su samo dva nivoa Sila i ništa više od toga. Na drugoj strani, kada bi Svetlo bilo koncepcija, kako bi ono onda u fazi četvorke moglo da bude personalno? Očito da se takvo tumačenje ne može prihvatiti.

Nakon svega iznetog, pitanje Velikih Sila i dalje ostaje otvoreno. Jasno je da se na veliki broj pitanja vezanih za njega ne može odgovoriti. Razlozi su dvostruke prirode. Najpre, mi taj problem nužno tretiramo sa stanovišta relativne svesti i, drugo, taj problem se sagledava kroz prizmu Učenja o Svetlu. Prema tome, nije potrebno tražiti konačne odgovore na ta pitanja, jer su oni, u našim okvirima, nemogući.

Velike Sile su četiri personaliteta koji se nalaze izvan dometa Živog Znanja. Ovi personaliteti imaju isti status kao i Svetlo. One nekim svojim Kvalitetima učestvuju u građi Svetla, pa, prema tome, učestvuju i u građi Živog Znanja. Velike Sile i Svetlo su naprosto kategorije koje su šire od Živog Znanja, pa je nemoguće unutar njega i tražiti preciznije definicije ovih kategorija. Gde ih o onda tražiti? Ovo pitanje postoji samo na intelektualnom planu, kao pitanje Meseca. Na nivou spoznaje Sunca, sledbenici Paralelnih Znanja lako dolaze do odgovora – do iskustva.


VAZDUH

Još su stari Indijci govorili da je disanje čovekov koren, da je to, naprosto, čovekov put. Ovo je duboka istina. Pogledajmo odmah zbog čega. Sila Vazduh daje sledeće Kvalitete u građi Svetla:
Pokretljivost,
Progresivnost i
Ljubav.

Mi ljudi pripadamo Kvalitetu Ljubavi. Ljubav je osnova od koje smo stasali, to je naša suštinska građa i smisao. Kako vidimo Ljubav potiče iz Vazduha. To, naravno, govori i o našem poreklu. Ljudi nisu postali od majmuna (ili ko zna od čega) već od Ljubavi – postali su iz Vazduha.

Neki evropski narodi, kada je nekome loše, imaju običaj da kažu: «Smiri živce i duboko diši».
Azijski narodi već hiljadama godina praktikuju tehnike disanja (od kojih svakako prednjače tehnike pranajame).
Savremena medicina sve više uočava terapeutsko dejstvo «zdravog disanja».
Konačno, savremeni čovek, budući da je pritisnut svakojakim aero-zagađenjima, sve više oseća potrebu za zdravim vazduhom.
Alternativni pokreti širom sveta bore se za zdraviji i čistiji vazduh.
Nema sumnje da je ova borba, posmatrana u okvirima Paralelnih Znanja, ustvari suštinska borba za Ljubav.

Sila Vazduha je prisutna u prostorima u kojima ima manje industrijskih zagađenja. Nije onda čudo što veliki broj ljudi odlazi u planine ili predele udaljene od velikih naselja. Treba zapamtiti da Sila Vazduha daje nekoliko veoma bitnih stvari. Najpre ona daje nove ideje i nove ciljeve – daje dinamiku koja nam ispunjava život. Zbog toga ona deluje okrepljujuće na fizičkom, mentalnom i idejnom planu.
Sila Vazduh, praktično, jeste inspiracija. Setimo se planinskih vrhova, setimo se beskrajnih polja žita koja je vetar zatalasao, setimo se svežeg vetra koji duva s mora na kopno. Svaki put kada se setimo nečeg takvog, mi se setimo iskonskog sebe i srce nam se ispuni blagošću.

Za naš Duh, Vazduh znači postojanje. Ako čoveku uskratimo hranu, on će moći da živi više od mesec dana. Ako mu uskratimo vodu, živeće mnogo kraće. Ako, pak, čoveku uskratimo Vazduh, neće moći da živi više od nekoliko minuta. Ovo je biološka činjenica. Dišući, mi iz vazduha ne uzimamo samo kiseonik, već mnogo više od toga. Od Vazduha se dobija mladalačka snaga, duhovna čistota i zdravlje. U tome smislu, tehnike zdravog disanja predstavljaju idealan spoj fizioloških i duhovnih radnji u isti mah. (Između ostalih, posebnu vrednost imaju tehnike pranajame).

Zdravo disanje održava ceo organizam u zdravom stanju, ono, takođe, pojačava našu mentalnu i duhovnu stabilnost. Time razvijamo izuzetnu duhovnu energiju u sebi. Tom energijom obavljamo sve potrebne psihofizičke radnje, a njome se, isto tajo, štitimo od napada. U trenucima stresa, čim otpočnete dublje da dišete, osećate kako se stres ublažuje i nestaje. Štaviše, u trenucima jakog stresa i napora, organizam instinktivno počinje dublje da diše i na taj način uzima potrebnu energiju iz Vazduha. To je mehanizam samoodbrane organizma. Svaki put kada primetite da je vaše disanje postalo dublje, znajte da se organizam od nečega brani. Tada mu valja pomoći pravilnim dubokim disanjem. Organizam neće duboko disati samo onda kada je premoren, već i onda kada je ozbiljno napadnut psihički, ili, u nekim slučajevima, kada je demonski napadnut. Primera radi, kada se nečega silno uplašite, otpočinjete instiktivno dublje da dišete. Isto tako, kod nekih metoda direktnog demonskog napada, kada dolazi do grubog susreta sa demonom ili do opsedanja, organizam u prvo vreme reaguje dubljim disanjem. U takvim slučajevima, organizmu neizostavno treba pomoći pravilnim dubokim disanjem (najbolje tzv. «potpunim jogi disanjem»).

Zapamtite, disanje znači život. Sve dok to imate na umu, sposobni ste da se branite. Isto tako, kod nekih astralnih napada, osobito kod «asralnog vampirizma», kada osećate bezrazložan umor i naglo gubljenje snage, dovoljno će biti nekoliko minuta «jogi disanja», pa će sve ponovo da bude u redu.

Sila Vazduh se rado ispoljava u prostorima u kojima su prisutni takozvani «duhovni mirisi» (tamjan, sandalovo drvo i slično). To ispoljavanje Vazduha naglo smiruje prostor i izgoni sve demonsko. To je jedan od razloga što se ljudi u crkvama, u kojima se pali tamjan ili sandalovi štapići, osećaju mnogo smirenije i sigurnije. Na drugoj strani, bezrazložno pojavljivanje neprijatnih mirisa (truleži, leša i slično) siguran je simptom demonskog napada. U tim slučajevima, na žalost, nije dovoljno duboko disanje, veš treba sprovesti metode sistematske odbrane.


VATRA

Sila Vatra u građenju Svetla daje sledeće Kvalitete:
Međuzavisnost,
Snalažljivost i
Emotivnost.

Vatra na izvestan način određuje mesto svake pojave unutar sveopšteg postojanja.

Vatra nas povezuje sa svime što postoji i mi sami smo povezani Vatrom. Mnogi će mislioci radosno uskliknuti: «Čovek je socijalno biće!» To je istina. Međutim, ta socijalna strana čovekova nije sama sebi izvor, već potiče iz Vatre koja je u svima nama. Isto tako, ta Vatra nas veže za sve ostale svetove, sva bića, ceo svemir. Bez nje, bili bgismo užasno sami i uzaludni.

Ako Vazduh daje novi smisao, novu idejnost, onda Vatra toj idejnosti daje pravo mesto unutar sveopšte idejnosti. Po nekim starim verovanjima, Vatra znači širenje u odnosu na Vazduh. Međutim, to širenje (ili skupljanje) zavisi od prirodnog mesta ideje koju posmatramo. Vatra nalazi to prirodno mesto i smešta u njega našu ideju.. zbog toga, ne bismo to hteli da posmatramo kao širenje ili skupljanje, već kao oprirođenje pojave. Za religioznog čoveka Vatra bi mogla da predstavlja pronalaženje mesta u Bogu.

Anđeo Vatre se često ispoljava u prostorima gde ima mnogo ljudi okupljenih oko iste ili slične ideje. Takva atmosfera i prisutnost najlakše može da se oseti na mitingu. Odjednom primećujete da govornik «pada u vatru», da govori sve emotivnije, a vas obuzima neka čudesna jeza. To je, nema sumnje, opsedanje Anđelom Vatre. Kada praktikanti duhovnih tehnika zajedno (u grupi) izvode svoj program, onda je dejstvo toga programa mnogo jače, jer im u programu bitno pomaže Anđeo Vatre.

Neka učenja savetuju svojim sledbenicima da se jedno vreme izoluju od ljudi. Da li to, istovremeno, znači i napuštanje Anđela Vatre? Najpre, nigde nismo kazali da su ljudi Anđeli Vatre, već da se ovaj Anđeo rado ispoljava u većoj grupi ljudi. To je sve. Potom, Anđeo Vatre je bitno prisutan u svim svetovima (mineralima, bilju, životinjama itd.). Ako bilje, ako minerale, oblake, ptice nebeske doživljavamo kao društvo, onda smo, uistinu, okruženi mnoštvom bića, samo što toga valja biti svestan. Konačno, čoveku koji ide ka prosvetljenju valja biti svestan Vatre koja je u njemu. Kada spoznate tu Vatru, spoznali ste sve ljude, sva bića, sve što postoji. Tako bismo mogli da kažemo da se neki ljudi u potrazi za ljudima prividno odvajaju od njih. Naše oči vide tu osamu i odvajanje, ali ne vide šta se događa u unutrašnjosti tih ljudi. Mi nismo ni svesni kako oni, naizgled, udaljavajući se, sve više prodiru u nas svojom svešću. Dakle, povlačenje iz mase ne znači nužno i povlačenje od ljudi i Anđela Vatre.

Anđeo Vatre snažno angažuje sve Kvalitete Vatre u nama. Da podsetimo, ti Kvaliteti su: Međuzavisnost, Snalažljivost i Emotivnost.
Po učenju Knjige Kretanja, Sila se prlja tako što demoni opsedaju Emotivnost, dezorijentišu nas i upućuju jedne protiv drugih. Zbog toga, mnogi misle da je Vatra opasna. Međutim, sasvim sigurno možemo kazati da Vatra ne samo što nije opasna, već je i moćna zaštita od opasnosti.

Nije opasna Vatra već naše podleganje demonima, koji lako opsedaju Emotivnost. Nevolja je izgleda u tome što mi ne poznajemo dobro čistu Emotivnost. Daleko nam je poznatija Emotivnost u kojoj ima primesa demonizma. Za nas, obične ljude, često kažu da smo emotivni ukoliko reagujemo neurotično, histerično, depresivno, jednom rečju: devijantno. To je, naravno, pogrešno. Takvo reagovanje znači samo popuštanje naletu demona. Ispravan emotivan stav je staloženo reagovanje, reagovanje puno ljubavi i dobrih namera. Neki su skloni da poštuju devijacije do tog stepena da će za staložene ljude kazati da su «bez srca». To je apsurd! Srce nije nenormalno, ono je prirodno, staloženo i puno ljubavi.

Izlivi masovnog demonskog napada na Emotivnost lako su uočljivi na mestima javnog okupljanja, gde posmatrači imaju bitno suprostavljene žudnje. Klasičan primer su fudbalske utakmice, gde može doći do masovnih tuča, pa i pogibija. Prosto je neverovatno kako mirni i solidni ljudi na takvim mestima podivljaju. Do sličnih pojava može doći i prilikom demonstracija, štrajkova i u sličnim okolnostima. Mudar čovek se u takvim prilikama povlači u sebe i odlazi sa takvog mesta. U ratnim okolnostima ova vrsta demonskog napada lako uđe u Emotivnost, da se demonizam nameće kao «normalno» ponašanje. Izbegavanje masa u to vreme od velike je važnosti, jer to je istovremeno izbegavanje opsednutosti.


VODA

U teškim vremenima najaktivnija Sila je Voda. Ona je neka vrsta duhovnog «čistača». Poznato je od davnina da «voda spira grehe». Mnogi obredi čišćenja izvođeni su, ili se još izvode, uz pomoć vode. Spomenimo, na primer, krštenje i svećenje vodice kod hrišćana, te ritualna pranja u islamu i hinduizmu. Neki evropski narodi vele da «Voda pere sve, sem prljavog obraza». No, izgleda da voda pere i «prljavi obraz». Moć vode je tolika da se na nju pozivaju i sledbenici onih znanja koja na svet ne gledaju kroz prizmu «četiri elementa». Primera radi, u Bibliji jasno stoji da onaj ko nije kršten Vodom ne može računati na Carstvo nebesko.

Od Kvaliteta koje ima, Voda u Svetlo ulaže:
Formativnost,
Zakonitost i
Eros.

Sila se prlja tako što demoni lako opsedaju Eros, narušavaju pri tome Zakonitost, i na taj način menjaju prirodnu Formativnost.
Mnoga su učenja sklona da u Erosu vide glavni uzrok opsedanja čoveka, pa zato nagone svoje sledbenike da se odriču od Erosa. To je, nema sumnje, greška koja može imati nesagledive posledice. Bezglavo odricanje od Erosa može biti svojevrsna opsednutost njime.
Eros nije tako slaba točka čovekova kako nam se često čini. On, takođe, nije nešto prljavo po sebi, nije neprirodan i grešan. Šiva, Krišna i mnogi drugi Bogovi imali su svoje «lepše polovine», i u tome nema ničeg lošeg. Apolon (Bog nad Bogovima, Veliko Božanstvo Sunca) imao je ljubavnih avantura sa lepim ženama i Boginjama, a on je, inače, i prvi muškarac koji se udvarao drugom muškarcu (Hijakintu). U Erosu, dakle, nema ničega protivduhovnog i zastrašujećeg.

Prema nekim shvatanjima «spiritualna enargija» (!?) deli se na «donju» (erotsku) i «gornju» (energiju glave). Po njima, ako se čovek «mnogo troši» dole, onda on «uzima» iz gornjih sfera i tako «umanjuje» ukupni bilans «gornje energije». Koješta! Mnogo zdravije, trezvenije i prirodnije razmišlja čovek koji ima uredan seksualni život nego čovek koji zbog odricanja od Erosa oseća neprestanu tenziju i nezadovoljstvo. Nije ni za nijansu svetije neprirodno trpeti nego prirodno se zadovoljiti.

U nekim obredima, kod mnogih učenja, posvećenici se «žene» ili «udaju» za svoje vrhovno Božanstvo. Takvi posvećenici se redovno odriču od Erosa, jer bi u protivnom «prevarili» svoju «nevestu» ili «ženika», svejedno. Ako je Eros tako nečista i «đavolja stvar», zašto se onda ti posvećenici preko Erosa vezuju za svoje vrhovno Božanstvo? Nije li ta «prljava stvar» nedostojna takve veze? Zar tu nema previše nejasnoća? Šta znači biti veran nekome i šta znači prevariti nekoga? Zar je vernost stvar kreveta? Nigde unutar Paralelnih Znanja «preljuba» nije osuđena kao greh. Vanbračno seksualno iskustvo isključivo je stvar dobre volje i namera pojedinaca. Ukoliko u svemu tome nema nasilja, nemoralno je osuđivati vezu i iskustvo. Mudar čovek treba da osluškuje vlastitu prirodu – ne treba da bude ni njen rob ni njen tamničar.

Postoje dva preovlađajuća tipa opsednutosti Erosom:
a) kreativni i b) agresivni.

Postoje ljudi koji su uistinu kreativni na planu Erosa, ili ih, pak, Eros čini kreativnima. Oni često bezglavo jure iz avanture u avanturu, zapadajući katkad u opasnost. No, valja reći da takvi ljudi nikada nisu nasilnički raspoloženi i da nikada u trci za zadovoljstvom ne primenjuju nasilje.
Posebna nevolja kada je reč o demonskoj opsednutosti Erosa krije se u činjenici da opsednuti uživa u svojoj opsednutosti, nalazi zadovoljstvo u sadističkim iživljavanjima. No, kako već rekosmo, Sila Voda je majmoćniji zaštitnik u teškim vremenima. U tome smislu, posebna intervencija Vode može da prekine svaku nevolju, svaku dalju opsednutost, ne samo Erosa već i bilo kojeg drugog Kvaliteta. Hrišćanski oblik egzorcizma obavlja se uz upotrebu «svete vode». Nema sumnje da će Voda i dalje imati presudnu ulogu u duhovnom čišćenju bića.

Sila Voda se često ispoljava u bistroj izvorskoj vodi i snažnom drvetu. U predanjima mnogih naroda još uvek se govori o izvoru «žive vode». U tradiciji Učenja Vatre postoji recept za spravljanje žive vode. Sačuvati izvore čistim nije samo ekološki već i duhovni imperativ. Ako ostanemo bez bistrih izvora, bićemo nezaštićeni, slabi i opsednuti.


ZEMLJA

Zemlja u Svetlo ugrađuje sledeće Kvalitete:
Stabilnost,
Ravnotežu i
Radost.

Sila Zemlja je poslednja od Velikih Sila.
Ona je najmanje istražena i o njoj se, čak i unutar sledbenika Paralelnih Znanja, ispredaju mnoge priče. Ona snažno budi maštu i čini je maksimalno kreativnom. Narodne bajke su prepune priča o velikim podzemnim svetovima, o bićima koja žive duboko u utrobi Zemlje, o velikoj moći koju imaju i neizmernom blagu i njihovim riznicama.

Na žalost, ljudi su puni predrasuda prema Sili Zemlje. Često se za svet demona kaže da je to «podzemni svet» (mada je to čista izmišljotina). Čak se za čoveka ograničene inteligencije kaže da je «prizeman». Mi smo, očito. Skloni da pripišemo Zemlji ono što joj najmanje pripada. Ako smo za Vodu kazali da je najbolji čistač, za Zemlju valja reći da je najotpornija na napade. Teško je demonima da prodru u Radost, jer ih tamo čeka Ravnoteža i Stabilnost.

U svakom slučaju, važno je znati da demoni izbegavaju Zemlju i njene Kvalitete. Ona je naprosto duhovni «izolator» koji ne dopušta prodor demonskog bića.

Izgleda da su neki stari narodi znali za zaštitničku prirodu Zemlje. Neki južnoamerički narodi su svoje opsednute izvesno vreme držali u prostorijama iskopanim u Zemlji.

Mnogi mudraci, isto tako, kada su napuštali civilizaciju i fizički se odvajali od ljudi, živeli su u prirodnim pećinama, ili, pak, u pećinama koji su sami ukopali u Zemlju.

Zemlja naprosto sprečava prodor demona. Šta može da pokrene planinu u njenoj prirodnoj Stabilnosti? Onaj ko hoće da pokrene planinu, utrošiće previše snage u pokretanju tla oko planine. U tome se krije njena mirna i nedodirljiva priroda.

Neka plemena u Africi i danas se mažu blatom – Zemljom, kada pred sobom osete opasnost. Slične pojave su uočene u dolini Amazona (u Južnoj Americi) i na Novoj Gvineji. Postoji verovanje da čovek ukoliko se premaže Zemljom i sam postaje deo svekolike Zemlje. Sama pretpostavka ima nečeg prihvatljivog u sebi. Ako čovek postaje deo Zemlje, onda postaje nešto što nije posve svojstveno njegovoj prirodi.. u tom smislu izražavamo i neslaganje sa nekim pričama o postanku čoveka od Zemlje. Ne verujemo, naime, da je čovek stvoren od Zemlje («praha»). Tako gledano, ako je Bog ustvari Ljubav, onda je Bog stvoren od Vazduha čovek od Zemlje. Stvari očigledno stoje malo drugačije.

Po Učenju Vatre i Paralelnim Znanjima uopšte, Bog je podjednako stvoren od sve četiri Sile (ukoliko uopšte govorimo o Bogu i ukoliko – što je opet pogrešno – reč «Bog» koristimo kao sinonim za Svetlo).
Na drugoj strani, čovek je najvećim svojim delom stvoren od Ljubavi, što znači od Sile Vazduha.
Naravno, u čoveku ima i Kvaliteta Zemlje, isto kao i Kvaliteta Vatre i Vode, ali je vazduh (nema sumnje) preovlađujući. No, ostavimo to za drugu priliku. Recimo samo to da bi čovek mnogo slabije osećao napade kada bi bio sačinjen od Zemlje.

Vratimo se još malo na Silu Zemlja. Ljudi od Zemlje grade svoje domove. – Zašto? Zašto čovek ima više poverenja u dom sačinjen od Zemlje, nego u drvenu kuću? Razlog je jednostavan: Zemlja čini čoveka sigurnijim. Iz Zemlje ljudi vade mnoge minerale – u prvom redu metale izuzetne tvrdoće. Istoričari vele da mi još uvek živimo u nekoj vrsti gvozdenog doba. Zbog čega čovek velike stambene zgrade pojačava metalnim konstrukcijama? – On naprosto ima poverenja u Silu Zemlja. Tu se oseća sigurnijim i to je sve.

Po učenju Knjige Kretanja, Sila Zemlja se prlja na taj način to demoni zaposedaju Radost i tako žele da unište Ravnotežu, a time ceo sistem postaje nestabilan. Međutim, teško je demonima da dođu do Radosti. Naime, Radost se najčešće ispoljava unutar grupe ljudi. Njihovo zajedništvo u Radosti redovno angažuje Silu Vatra, tako da Radost biva dvostruko zaštićena:

Zemljom iz koje je stasala i
Vatrom koju je prizvala.

Zbog toga, ne treba se plašiti od Radosti i bežati od nje. Valja se kloniti tuge. Tuga je opsednuta Radost. Kada smo bezrazložno tužni, kad nas hvata depresija – to je onda sigurni znak napada. Ako takve pojave budu učestale, potrebno je sprovesti najstrože mere zaštite. Čuvajte svoju Radost i ne dozvolite da vam je bilo šta dirne.TABELA BRATA I SESTARA

Svaka Sila ima po jedan centralni, jedan aktivni i jedan ciljni Kvalitet koji ugrađuje u Svetlo.

Tako je centralni Kvalitet Zemlje Stabilnost, aktivni Ravnoteža i ciljni Radost.
Centralni Kvalitet Vode je Formativnost, aktivni Zakonitost i ciljni Eros.
Centralni Kvalitet Vazduha je Pokretljivost, aktivni Progresivnost i ciljni Ljubav.
Konačno, centralni Kvalitet Vatre je Međuzavisnost, njen aktivni Kvalitet je Snalažljivost i ciljni Kvalitet je Emotivnost.

Ako sada poređamo ove Kvalitete u tri kolone (centralni, aktivni i ciljni), dobićemo tabelu Brata i Sestara:

Mudrost______________Intuicija_____________Lepota______________Sila

Stabilnost_____________Ravnoteža____________Radost_____________Zemlja
Formativnost__________Zakonitost_____________Eros_______________Voda
Pokretljivost_________Progresivnost___________Ljubav_____________Vazduh
Međuzavisnost________Snalažljivost__________Emotivnost___________Vatra

Ova tabela je ključ za razumevanje Velikih Sila i njihovog odnosa spram Svetla. Kako vidimo, ovde je jasno predstavljena struktura Kvaliteta Sila koje ulaze u sastav Elemenata Svetla (Mudrosti, Intuicije, Lepote). Iz ove tabele «vadi» se nekoliko manjih tabela. Od kojih su najpoznatije tabela Kvaliteta Svetla:

KREATIVNA MUDROST ________________SILE
Stabilnost___________________________Zemlja
Pokretljivost_________________________Vazduh

INTELEKTUALNA MUDROST ____________SILE
Formativnost_________________________Voda
Međuzavisnost________________________Vatra

KREATIVNA LEPOTA___________________SILE
Radost______________________________Zemlja
Ljubav______________________________Vazduh

POJAVNA LEPOTA ____________________ SILE
Eros_________________________________Voda
Emotivnost___________________________Vatra

Tabela Polova Svetla (Sunca i Meseca) zanimljiva je po tome što se uz nju redovno daje struktura Intuicije. Evo o čemu je reč. Polarizacija Intuicije stvar je višeg znanja Knjige Kretanja, pa se zbog toga ne može dati kompletna struktura Polova Svetla, već se predstavlja spoj Kreativnih Kvaliteta Svetla, na jednoj strani i na drugoj, spoj Pojavnog i Intelektualnog, a uz njih se daje spisak Kvaliteta Sila koji ulaze u strukturu Intuicije. Na taj način, osnovno Znanje je dato, a tajnost nije narušena:

SUNCE_______________ SILA_____________MESEC ____________ SILA__________INTUICIJA
Stabilnost____________Zemlja__________Formativnost__________Voda_________Ravnoteža
Pokretljivost__________Vazduh_________Međuzavisnost_________Vatra_________Zakonitost
Radost_______________Zemlja_________Eros__________________Voda_________Progresivnost
Ljubav_______________Vazduh_________Emotivnost____________Vatra_________Snalažljivost

Naravno, tabele koje su ovde date nisu prost prikaz strukture onoga što predstavljaju. Unutar njih se nalaze mnogo složenije formule i tajni podaci. Po rečima Velikog Mudraca, iz predgovora trećem poglavlju prvog Dela Knjige Kretanja, ove tabele su osnova mnogih meditacija. Njihovo znanje nije namenjeno samo ljudskom nivou već i nivoima daleko višim od ljudskog. Iz njih, dakle, ne uče samo ljudi, pa, prema tome, njihova struktura nije posebno prilagođena našoj (relativnoj) svesti. Upravo zbog toga njih je teško razlučiti dokraja. Svaki put kada ste sigurni da vam je iz njih «sve jasno», budite uvereni da ćete ubrzo otkriti posve novu oblast na koju one upućuju. Kada spoznate tu oblast, otkriće vam se nove i tako redom.
Poseban problem za razumevanje tabela jeste njihovo prirodno svojstvo koje ih smešta unutar Paralelnih Znanja. Što to zapravo znači? To znači da te tabele važe za sve svetove svih evolucija i svih dvanaest grupa bića. Pogledajmo sada na tren koliko se ova problematika usložnjava. Šta je to Znanje za biće Erosa? Ili, šta je za to isto biće Voda, ili Vatra, ili Vazduh? Šta je Zemlja za biće Radosti? Šta su ostale Velike Sile za biće Radosti? Postoji li razlika između Zemlje bića Erosa i Zemlje bića Radosti? Kako u svetlu svega ovoga sagledati Velike Sile i kako sagledati bića?


UČENJE O KVALITETIMA SILA U BIĆU

Svako ima sve Kvalitete Sila u sebi – to ga i čini bićem. Međutim, nisu svi Kvaliteti Sila u istom stanju i statusu u biću (neki su više, neki manje uprljani, i tako redom). Po rečima Velikog Mudraca (u celom ovom poglavlju držaćemo se njegovih reči) pstoje četiri vrste Kvaliteta Sila u biću:
- vladajući Kvaliteti
- karakterni Kvaliteti
- osvojeni Kvaliteti i
- pasivni Kvaliteti.

Vladajući Kvaliteti su oni koji biće svrstavaju u odgovarajuću vrstu. Tako, na primer, svi ljudi za vladajući Kvalitet imaju Ljubav.
Isto tako, bića prvog Međusveta za vladajući Kvalitet imaju Eros. Bića svojevoljno biraju svoj vladajući Kvalitet dok se nalaze u fazi Duha – dakle, pre inkarnacije (rođenja).

Karakterni Kvaliteti su oni koji se kod bića razvijaju spontano, kao proizvod njihovog delanja. Kada jedno biće, pojedinac, širi Ljubav oko sebe, to mu se onda uzvrati kao Radost, ili Zakonitost, ili kao neki drugi Kvalitet – svejedno.
Karakterni Kvaliteti su, dakle, neka vrsta nagrade za ispravnu aktivnost i čistoću bića.

Osvojeni Kvaliteti su oni koje biće svesno razvija u sebi sledeći Znanje. Ti Kvaliteti se javljaju kao posledica praktikovanja tehnika, koje razvijaju veštine bića. U tom smislu meditacije, ples Vatre i slične tehnike «osvajaju (ili bude) nove (neprobuđene) Kvalitete Sila u Biću.

Pasivni Kvaliteti su oni koji u biću još nisu aktivni, pa njihovih blagodeti biće nije još ni svesno. Mnoga bića, pojedinci, prožive celu svoju inkarnaciju (život), a ne probude ni jedan – jedini Kvalitet u sebi. To je velika šteta jer jednom osvojeni Kvalitet ostaje i za narednu inkarnaciju. A kako biće iz inkarnacije u inkarnaciju otkriva sve više Kvaliteta – osvetljava ih – ono se tako približava stanju pune prosvetljenosti.

Vladajući Kvalitet najčešće predstavlja izvestan biološki, pa i mehanički kontekst bića. Duh odabire okolnosti u kojima će da se inkarnira, pa time i vladajući Kvalitet. Međutim, to ne znači da je ovaj Kvalitet zaslužen ili osvojen. On je «medij» u kojeg se utiskuje obavezna sudbina («karma») i, kroz njega, biće pokušava da dokuči istinu. Sa stanovišta prosvetljenog, vladajući Kvaliteti imaju tek neznatan značaj. Ako u ovoj inkarnaciji biće ima Ljubav za vladajući Kvalitet, a u narednoj izabere Eros, to ne znači da će u novoj inkarnaciji da vlada Ljubavlju. No, ako je pod istim ovim uslovima , u prvoj inkarnaciji biće zaslužilo Snalažljivost (na primer) kao Kvalitet, to će imati i onda kada za vladajući Kvalitet bude imalo Eros. Kako rekosmo, karakterni i osvojeni Kvaliteti se prenose iz inkarnacije u inkarnaciju.

Vladajući Kvaliteti predstavljaju prolaznu, a karakterni trajnu prirodu bića. Napredak unutar vladajućeg Kvaliteta najčešća je napredak za inkarnaciju u kojoj se biće trenutno nalazi. Na drugoj strani, osvajanjem novih Kvaliteta, biće ih prenosi u naredne inkarnacije kao svoju trajnu prirodu.
Zadatak je bića spram osvojenih i stečenih (karakternih) Kvaliteta jeste da ih očuva u čistom stanju. Dakle, već osvojeni Kvalitet u narednoj inkarnaciji valja samo čuvati u čistom stanju – nije potrebno osvajati već osvojeno.