Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Snaga bilja - Magične biljke iz naše kuhinje

Dobro, možda ne magične u pravom smislu te riječi, ali biljke nas nerijetko znaju iznenaditi svojim svojstvima i spektrom pozitivnog djelovanja na zdravlje i organizam. Dobar primjer za to je naša kuhinja i sve začinsko bilje koje koristimo bilo redovno ili sporadično. Prvi instinkt pri kuhanju nam je načiniti da nešto ima dobar okus, zato i koristimo začinsko bilje, a istovremeno u potpunost ignoriramo njihova ljekovita svojstva. Pa možda je vrijeme da se pobliže upoznate s nekim iznimnim biljkama koje bi, ako ih već ne koristite, svakako trebali.

Kurkuma

Kurkuma, originalnog naziva Curcuma longa, spada u začinske biljke koje se već vekovima koriste u Indiji, Pakistanu i Kini. Kurkuma je primjerice osnovni sastojak curryja. Što se ljekovitih svojstava tiče, kurkuma pomaže u regulaciji rada jetre, značajno pomaže pri varenju, ali ono po čemu je možda i najpoznatije je pomoć kod uklanjanja simptoma upala kod pojave artritisa.

Iako kurkumu u svojem izvornom korjenolikom obliku nije lako pronaći kod nas, najčešće se na policama trgovina nalazi u obliku zlatno-narančastog praha. Svakako je potražite na polici sa začinima i počnite je koristiti u kuhanju. Uz to što će obogatiti ukus jelima također će vam pružiti mnoge zdravstvene benefite. Kurkuma primjerice odlično paše uz jela od riže, krumpira i svih vrsta mesa.

Kurkuma se preporuča osobama koje boluju od bolesti jetre, poput ciroze jetre, hepatitisa ili steatoze. A zbog toga što djeluje na razrjeđivanje krvi, osobama koje pate od začepljenja krvnih sudova se također savjetuje da je koriste kao alternativni način liječenja. Kurkuma također smanjuje rizik od srčanog udara.

Korijander

Neupitno je da je korijander jedan od najstarijih svjetskih začina, što potvrđuje njegovo spominjanje u starim tekstovima i zapisima. Iako je također poznat pod nazivima meksički peršin i kineski peršin, svoje podrijetlo ipak ima na Mediteranu, a starim Rimljanima možemo zahvaliti za njegovo širenje po ostatku Europe i po Aziji.

Što se ljekovitih svojstava ovog popularnog začina tiče, poznato je da poboljšava varenje, sprječava nadimanje, te uklanja plinove i grčeve probavnog trakta. Sve ovo je moguće zahvaljujući visokoj koncentraciji linalola kojeg nalazimo u korijander i zbog kojeg je biljka broj jedan za one koji pate od gastroenteritisa.

U svijetu se korijander koristi kao pomoć za široku lepezu zdravstvenih problema. Pa tako u Iranu pronalazi svoju primjenu u ublažavanju nesanice i nervoze, u Indiji je esencijalni element napitaka za čišćenje organizma i urinarnog trakta, dok ga Japanci koriste za poboljšanje krvne slike i jačanje imuniteta.

Lovorov list

Lovor (izvornog imena Laurus nobilis) je jedan od najčešćih biljnih začina koje pronalazimo u kuhinjama u našim krajevima. Međutim, to je biljka koja još od antičkih vremena uživa veliki ugled i široku primjenu. Tako su primjerice poznate proročice iz Delfa žvakale upravo lovorov list kako bi pojačale vizije i proročanstva. Nikako ne treba smetnuti s uma da su upravo lovorov vijenac u antičko doba nosili olimpijski pobjednici, vladari, učenjaci i poete.

Ako danas pogledamo recepte za mnoga jela, lako je primjetiti da je on čest element svakog procesa pripreme. Međutim, korištenje lovora kao začina jelima nije ni najmanja slučajnost, on potiče probavu - pogotovo jače hrane, jača krvne sudove i podiže dobro raspoloženje. Izvor njegove ljekovitosti leži u eteričnom ulju koje je bogato cineolom, euglenolom i geraniolom. Pa se upravo zbog toga može koristiti za pripremu čaja koji pomaže u liječenju anoreksije buđenjem apetita. Isto tako, ispiranje lica mlakim lovorovim čajem može pomoći u rješavanju problema kože lice, prevashodno akni i prištića. Stoga nas ne treba začuditi da ga pronalazimo kao dodatak mnogim kozmetičkim proizvodima.

S druge strane, lovorovo ulje je primjerice vrlo dobro za jačanje imuniteta, a također se pokazalo i kao efikasno sredstvo za rješavanje stresa. Sportaši ga koriste za ublažavanje bolova i mišićnih grčeva nastalih nakon napornih treninga, a ujedno potiče cirkulaciju krvi i limfe.

Ovo su samo tri (popularne) biljke koje skoro svakodnevno koristimo kao začine omiljenim jelima, bez jasne ideje o njihovoj snazi i pozitivnom djelovanju na organizam. Čini se kako nam je zdravlje nerijetko baš na dohvat ruke, a da toga na žalost nismo ni svjesni. Pa kada sve sagledamo sa distance, možda biljke zapravo i jesu magične.


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
 
VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!