Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Znanstvenici otkrili čestice brže od svjetlostiIzvor: Večernji List
22.09.2011.

Znanstvenici otkrili čestice brže od svjetlosti, fizičari šokirani! Ne žele brzati sa zaključcima, ali nisu uspjeli pronaći pogreške u istraživanju.

Znanstvenici CERN-a u Švicarskoj otkrili su subatomske čestice koje su brže od svjetlosti. Riječ je o otkriću koje je šokiralo svijet fizike i koje bi moglo dovesti do preispitivanja mnogih otkrića u posljednjih stotinu godina, javlja BBC.

Istraživači su poslali neutrine kroz zemlju od CERN-a prema 732 kilometara udaljenom laboratoriju Gran Sasso u Italiji. Ostali su začuđeni kada su shvatili da su čestice do odredišta došle 60 nanosekundi brže od svjetlosti. Znanstvenici za sada ne žele brzati sa zaključcima, te pokušavaju pronaći različita objašnjenja za svoje otkriće.

- Htjeli smo pronaći pogreške - bezazlene pogreške, složenije pogreške ili loše efekte - ali nismo. Sada smo prisiljeni pozvati svjetsku znanstvenu zajednicu da to analizira - rekao je autor izvješća Antonio Ereditato.

Brzina svjetlosti najveća je brzina u svemiru, i velik dio moderne fizike zasniva se na ideji da ju ništa ne može premašiti, kao što je objašnjeno i u Einsteinovoj posebnoj teoriji relativnosti. No CERN-ova znanstvena ekipa u svojemu je trogodišnjem projektu došla do rezultata koji su ozbiljno uzdrmali ovu pretpostavku.

- Moj je san da drugi, nezavisni eksperiment dođe do istog otkrića - tada bih doživio olakšanje - rekao je Ereditato.


Nastavak na ovaj članak, Večernji List
24.09.2011.

Čestice brže od svjetlosti nemaju nikakve logike? Novo otkriće moglo bi dovesti do okretanja uzroka i posljedice, kaže prof. Pallua.

- Ako bi se točnim pokazalo da su znanstvenici CERN-a otkrili čestice čije je kretanje brže od svjetlosti, onda bi to značilo da bi se otvorila mogućnost da mi iz sadašnjosti utječemo na stvari koje su se dogodile u prošlosti. Primjerice, vi biste se mogli vratiti u vrijeme prije nego su se sreli vaša baka i djed, jednog od njih poslati na drugu stranu svijeta da se oni nikada ne nađu.... U tom slučaju vi se nikada ne biste rodili. A tu ste... To bi bila smo jedna od nelogičnosti koju bi prouzročilo postojanje čestica bržih od svjetlosti u ovom našem svijetu. No, skloniji sam vjerovati, ovako na prvi pogled, da je ipak riječ o eksperimentalnoj pogrešci - prokomentirao je naš poznati fizičar akademik Vladimir Paar otkriće CERN-ovih znanstvenika prema kojemu na našem svijetu postoje čestice brže od svjetlosti. On podsjeća da su prije tridesetak godina teorijski fizičari istraživali čestice brže od svjetlosti tahione i da je ostalo vrlo upitno mogu li one doći u naš svijet.

"Milijuni su pokusa pokazali da neutrini brzinu veću od svjetlosti ne mogu postići"

- Teorijski fizičari razmatrali su postojanje tahiona u nekom drugom, paralelnom svijetu ili svjetovima i ostalo je vrlo upitno mogu li oni doći u naš svijet jer bi u njemu mogli dovesti do logičkih paradoksa i otvoriti mogućnost da se utječe na događaje koji su se već dogodili. Neutrini su poznati već pola stoljeća, to su čestice čija je masa nula ili toliko mala da je nemjerljiva, električni naboj je nula, ali nije poznato, ili barem ja nisam čuo za to, gibaju li se brže od svjetlosti. Milijuni su pokusa pokazali da oni brzinu veću od svjetlosti ne mogu postići - objašnjava akademik Paar. No, on ipak dopušta da je u znanosti, a posebno u fizici, sve moguće i da iznenađenja tu u pravilu nema.

- Mi još uvijek ne razumijemo što je neutrin, a teorija relativnosti ne isključuje mogućnost da se neka čestica stalno giba brže od svjetlosti - kaže Paar.

Okretanje uzroka i posljedice?

Slično razmišlja i teorijski fizičar prof. Silvije Pallua.

- To otkriće sada trebaju provjeriti nezavisne skupine znanstvenika. Ako nije riječ o eksperimentalnoj pogrešci, onda je riječ o senzaciji. Oni su napravili što su mogli i rekli - evo, to sada trebati provjeriti. Ako je posrijedi otkriće, u fizici će se morati revidirati mnogi pojmovi, ali trebat će i dobra ideja odakle početi. Trebat će dobro promisliti da se dođe do relevantne teorije. A o čemu je riječ u ovom "otkriću", to će tek znanost reći - kaže Pallua.

I prof. Pallua drži da, kad bi to bilo točno, novo otkriće moglo bi dovesti do okretanja uzroka i posljedice, odnosno do toga da posljedica bude prije uzroka. Otkriće koje je još nepoznanica i koje je dvojbeno i za same fizičare mnogima će razbuktati maštu i biti plodno tlo za nove filmove znanstvene fantastike, no ono je ponukalo i mnoge fizičare da se zapitaju - senzacionalno otkriće ili samo eksperimentalna pogreška. Ako se pokaže da je senzacija, otvorit će brojna pitanja o tome kako bi se završili određeni povijesni događaji da se moglo prije njih utjecati na njihove sudionike i može li se sada iz ovog svijeta utjecati na događaje u paralelnom svijetu ili svjetovima.
 
-------

Jack987, moja pitanja i komentari:

Gospodine Antonio Ereditato, čestitke na obavljenom radu i ( novim ) otkrićima! Svakako bih pohvalio Vaš otvoren um i poziv svim svjetskim znanstvenicima da se to malo analizira ( jer ovo pobija ne samo Einsteina, već i svu dosadašnju fiziku na kojoj smo isprogramirani ).

Gospodo znanstvenici i svi oni koji se takvima smatraju - imam za reći slijedeće: IZAĐITE IZ SVOJIH KONTEJNERA RAZMIŠLJANJA! Imajte već jednom OTVOREN um prema NOVIM idejama i MOGUĆNOSTIMA!

Dakle, NE MOŽETE graditi fiziku na temeljima NAŠE PERCEPCIJE okoline u kojoj živimo - jer se ona NE POKLAPA sa STVARNIM zakonima i principima univerzalnih zakona svemira! Ukoliko ste riba - vi nikako ne možete shvatiti kako funkcionira četverotaktni Otto - motor koji je u većini kopnenih vozila! Jednostavno - vaša percepcija u vašem svijetu vode - nikako ne može shvatiti STVARNE principe zakona termodinamike koji se mogu promatrati kod uređaja na unutarnje sagorijevanje ( motori automobila, npr. ) - jer ribe NE ŽIVE u svijetu automobila, a i nemaju toliko visoku svijest i znanje da bi mogle to uopće razumjeti. I sada ste vi ribe u svemiru, koje diskutiraju da li je moguća brzina veća od svjetlosti ili ne!

Draga gospodo - brzina ne postoji - ona je ILUZIJA naše percepcije linearnog vremena! Vrijeme NIJE linearno ( u stvarnosti svemira ) i zbog toga ne postoji nešto kao "brzina". I sve što je vezano uz "brzinu" pada u vodu ( ribama )!!! To se samo NAMA čini da postoji nešto kao brzina, odnosno mjerenje puta unutar nekog "vremenskog perioda".

Ne, vrijeme nije linearno, već selektivno. Imajte također na umu da ne postoji samo ova naša stvarnost - već postoje i mnoge druge - bilo paralelne, okomite, itd. Čak je i nauka to dokazala i pokazala, a vi još uvijek derete istu kozu opet i opet!

Gospodine Paar, svaka čast na priznanju da fizičari još uvijek ne razumiju mnoge ove stvari - najbolje je reći istinu - tako bi uvijek i trebalo biti. Kako kažete da ako je ovo točno što su u Cern-u izveli - da bi to značilo da mi sada možemo onda utjecati na prošlost... DA, mi SADA možemo utjecati i MIJENJATI i prošlost i budućnost ( jer u stvari - ovo NIJE LINEARNO, niti može biti ). Prije i poslije su samo naše PERCEPCIJE ( iz ove naše trenutne 3D svijesti ), pa MISLIMO da su takve stvari nemoguće ( a ne samo da su moguće, već se i izvode... ).

No, ovo da se vratite kroz vrijeme i da udaljite svoju baku od djeda ( tako da se oni nikad nebi sreli, a time i eliminirali sebe iz "budućnosti" ) - ne stoji jer:

1. Ako se vratite u prošlost - ja vas sada pitam: U KOJU prošlost? Ima ih više...
2. Ukoliko i pogodite onu prošlost u kojoj su vaš djed i baka na suprotnim stranama planete - jeste li sigurni da se više nikada neće susresti? Možda se desi stapanje sa drugim realitetom u kojem su se vaša baka i djed susreli na neki "čudan" način... pa se eto - vi opet rodite u budućnosti...
3. Kako bi napravili trijažu svijesti od sadašnje točke prostora/vremena i one u koj bi "došli"? Jeste li sigurni da bi vaša svijest onda ostala i u ovom svijetu? ( pustimo sada tijelo neka miruje tu gdje jest... radi lakšeg razumijevanja )
4. Kako bi se vratili "natrag"? ( koordinate se mijenjaju... vjerojatno fraktalno ) Koja je "formula" za "natrag" u "budućnost"?

Odgovorno tvrdim da i ako eliminirate susret bake i djeda u jednom njihovom zajedničkom svijetu - na koji god način - da to NE ZNAČI da se vi nikada nećete roditi!!! Prestanite gledati svijet LINEARNIM NAČINOM ( razmišljanja )!!! Jer nećemo daleko stići, kao čovječanstvo, jer ćemo ubrzo poljubiti ZID - GRANICU našeg razumijevanja i svijeta. To je OBALA u svijetu riba ( ona usporedba od malo prije ). Ako imamo Einsteinovo ograničenje pred nama - zid ( brzinu svjetlosti ) - kojeg nikako ne možemo ( ne smijemo ) preskočiti - onda živimo u LAŽI. Bunaru laži. Svijetu koji se zasniva na LAŽIMA ( namjernim ili radi neznanja - svejedno ). A to nije baš dobro za nas, zar ne?

Gospodine Paar, ( ako je točno što su novinari Večernjeg Lista napisali tamo u svojem članku ) vi rađe VJERUJETE u neku eventualnu pogrešku mjerenja u eksperimentu, nego da PRESKOČITE taj ZID ograničenja i LAŽI ( hajde da za sada samo ostanemo u domeni fizike ) na planeti. Vi RACIONALIZIRATE dosadašnji program ( učenja ) kojima smo svi isprogramirani od djetinjstva - "Einstein je pametna faca, sve bi se zbog toga trebalo temeljiti na njegovoj PERCEPCIJI svijeta oko svih nas". No, gospodine Einstein, ne možete donijeti "univerzalnu formulu svijeta" koja malo vrijedi - a malo ne vrijedi... ovisno o OKRUŽENJU! Da, ipak ima veze da li se nalazite u vodi ili na kopnu... pitajte ribe...

U nekim OKRUŽENJIMA nešto vrijedi, a nešto i ne mora. Pitajte bilo kojeg malo boljeg kompjuterskog programera, neka vam objasni što izvjesne linje kompjuterskog koda rade u različitim ENVIRONMENTIMA ( okruženjima ). Čist jednostavni primjer bi mogao biti slijedeći:

1. okolina u kojem je jače magnetsko polje
2. okolina gdje je magnetko polje jako slabo, odnosno zanemarivo

Postavite zavojnicu i pustite struju, i promatrajte posljedice različitih OKOLINA u kojima se nalazi stvar koju promatramo. Mi možemo biti takve zavojnice u okolini - svemiru... i koje ne mogu PRAVILNO promatrati svemir oko sebe - radi varijabilnosti same OKOLINE. Morali bi IZAĆI iz nje da promatramo to sve pravilno.

Ali, gle vraga... pa to je jako teško, ako ne i nemoguće iz ovih naših točaka u kojima trenutno jesmo!!!

No, pozdravljam ovu Vašu izjavu: "U znanosti, a posebno u fizici, sve je moguće..." jer ovo čini OTVOREN UM!

Gospodine Pallua - posljedica i uzrok su međusobno povezani i dešavaju se ISTOVREMENO. Jedino naša trenutna percepcija, koja je uvjetovana linearnim shvaćanjem vremena, ima s tim problema!

Sve što se bazira na linearnom vremenu - pada u vodu - kod stvarnih zakona univerzuma. Točka.

CTRL-ALT-DELETE

Zaokret: novi red: možda su točke vremena/prostora selektivne... možda su povezane nekim sinhronizacijama ( nečega )... možda se mogu približavati/udaljavati jedna od druge... možda se mogu spojiti u jednu ( oh, da, putovanje "kroz" vrijeme )... možda i svemir NIJE ONAKAV kako ga sada trenutno percipiramo.

Pa i nije... glupo je SEBE postaviti kao polaznu točku iz koje sve dalje promatramo.

Gospodo znanstvenici, ako prevaziđemo trenutna OGRANIČENJA i načine razmišljanja - čovječanstvo bi ipak moglo napredovati!