Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Znanstvenici teleskopima otkrili masivan skriveni objekt

 

Neki znanstvenici misle da na na rubu Sunčevog sistema postoji smeđi patuljak ili veliki plinoviti planet. Na gornjoj slici je prikazana veličina Zemlje, Jupitera, Smeđeg patuljka ( ugaslo sunce ), manje zvijezde, a iza njih je relativna veličina našeg Sunca ( bijeli objekt u pozadini ).

Znate kako je to kad ponekad osjećate da je nešto prisutno, a to ne vidite? Pa upravo to osjećaju astronomi, imaju taj osjećaj prisutnosti velikog skrivenog objekta u svemiru.

I kad kažu da je velik - zbilja i misle da je OGROMAN.

Dokazi pokazuju da se na rub sunčevog sistema, iza Plutona, prikrao veliki plinoviti planet ili smeđi patuljak. Za teorijski objekt, nazvan Tyche, procjenjuje se da je 4 puta veći od Jupitera, i da je 15000 puta dalje od Sunca nego Zemlja ( prema britanskim novinama The Independent ).

Astrofizičari John Matese i Daniel Whitmire, sa Univerziteta Louisiane u Lafayette-u, misle da će podaci sa NASA infracrvenog teleskopa WISE potvrditi prisutnost Tyche-a, kao i lokaciju, unutar dvije godine.

Prisutnost tako velikog objekta u solarnom sistemu i njegovom rasprostranjenom Oort-ovom Oblaku ( komete ) bi mogla objasniti ispucavanje tolikog broja kometa iz različitih neočekivanih smjerova, prema članku sa Space.com iz 12. mjeseca.

Njena orbita koja traje 27 milliona godina također objašnjava uzorak masovnog izumiranja na Zemlji, kažu znanstvenici.

Smeđi patuljci su takozvane hladne "neuspjele" zvijezde - njihovo maleno isijavanje, te mala temperatura ih može učiniti teško primjetljivima. Plinoviti divovi su velike planete - poput Saturna, Jupitera i Neptuna - koje se sastoje od plinova i ne moraju imati čvrstu površinu kao što je ima Zemlja.

Whitmire izjavljuje The Independent-u da se Tyche vjerojatno sastoji od vodika i helija, te da ima razne mrlje, oblake i pruge u boji, poput Jupitera.

Također je napomenuo da je za očekivati da ima svoje mjesece jer ih sve vanjske planete također imaju.

Tyche je prvi put postavljen kao hipoteza 1984. kao Nemesis, kao tamno sunce, sunčev kompanjon. Bio je izložen astronomskom istraživanju i debatama. U drugom članku ( iz 7. mjeseca ) Space.com se spominje da dokazi nagovještavaju da Tyche nebi vjerojatno mogao postojati

Da se ovo razdvoji od Nemesis teorije sunca, Matese i Whitmire su njihov objekt nazvali Tyche, po dobroj sestri od božice Nemesis iz grčke mitologije.

Njihovo istraživanje je objevljeno u Ikarus-u, International Journal of Solar System Studies.


Članak prenesen sa: CNN-a.

Moj komentar: mislim da bi ovo "otkriće" trebalo usporediti sa onim što su već Kasiopejci rekli o Smeđem patuljku našeg sunčevog kompanjona, te ciklusu od 27 milijuna godina koji je "odgovoran" za masovna umiranja na Zemlji ( vidi Kasiopejske transkripte ). A i članak o meteorima bi mogao dati prilično jasnu sliku onoga što se dešava, kao i već nekoliko objavljenih članaka. ( link, link, link )