Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Australski fizičar: Zemlja će 2012. imati dva sunca


Zemlja bi iduće godine mogla dobiti i svoje drugo sunce. Jedna od najsjajnijih zvijezda na našem noćnom nebu ubrzano gubi masu i mogla bi ubrzo postati supernova.

Scenarij po kojem bi se to trebalo dogoditi, za australski portal News.com.au iznio je dr. Brad Carter. Radi se o zvijezdi Betelgeuse, crvenom divu, koji naglo gubi masu, a to je indikator da se zapravo ta zvijezda urušava. To nadalje znači da ostaje bez goriva i da bi svakog trena mogla postati supernova.

Kad se to dogodi, ističe Carter, najmanje nekoliko tjedana nakon toga, vidjet ćemo drugo 'sunce' na nebu. Istovremeno, moguće je da u istom vremenskom periodu neće biti niti noći zbog te supernove i količine svijetla, kaže Carter. Ono što Carter još tvrdi jest kako bi se sve to moglo dogoditi, vrlo znakovito, iduće godine, koja je ionako već predviđena od nekih kao godina 'apokalipse' i kraja svijeta.

Urbana legenda

Eksplozija Betelgeusea mogla bi iza sebe ostaviti neutronsku zvijezdu, ili čak crnu rupu, na 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje, piše News.com.au. Carter međutim upozorava zagovornike apokalipse, da se ne trebaju zalijetati s predviđanjima usuda i propasti, jer bi Zemlju u slučaju supernove zasule bezopasne čestice.

'Čestice će preplaviti Zemlju i ono što je bizarno, iako će supernova osvijetliti noćno nebo, 99 posto energije koju će ona osloboditi bit će te čestice, koje će prolaziti kroz naša tijela i Zemlju, bez ikakvog štetnog efekta', objasnio je Carter. Dodaje i kako bi kiša neutrina (čestica u pitanju), mogla bi biti i korisna za Zemlju. 'Neutrini doslovce proizvode zlato, srebro i sve teške elemente, poput uranija', naglasio je Carter.

Za mišljenje o tvrdnji dr. Cartera upitali smo i splitskog astrofizičara Dejana Vinkovića. On je jednostavno odgovorio kako je 'takve stvari nemoguće predvidjeti'. 'Zvijezda Betelgeuse i mit o njezinoj eksploziji svakog trenutka svojevrsna je urbana legenda', komentirao je Vinković.


Izvor: dnevnik.hr


Ovu mogućnost bi možda trebalo usporediti sa ovim dijelovima iz Kasiopejskih transkripti:

05.09.1998.

P: Što bi bio efekt kozmičkih zraka emitiranih od strane supernove, prosječne jačine, na Zemlju, na ljudsko tijelo?
O: Genetsko spajanje ljestvi.
P: Koliko blizu bi trebala biti supernova da ima taj efekt?
O: 2000 svjetlosnih godina.
P: Dakle, to bi mogle biti te zvijezde u Orionu, koje su potencijalne supernove, i imaju izglede da bi mogle imati taj efekt budući da su otprilike 1500 svjetlosnih godina daleko?
O: Da.

12.12.2010.

O: Kasiopeja. Ubrzo ćemo se preseliti u područje Lava.
P: (L) Da li je selidba u znak Lava značajnija od nekog drugog potencijalnog događaja koji bi mi ovdje na Zemlji mogli zapaziti?
O: Da. Moguća supernova. Jako će poboljšati prijem naših poruka.
P: (L) Što je to? Kozmičke zrake?
O: Utjecat će na vašu DNA, kao i na DNA onih koji su spremni.
P: (L) Pretpostavljamo da je to pozitivan utjecaj?
O: Da! Pročitajte ponovo transkripte.


Ima o tome u još dosta transkripti, možete u "Traži" napisati "supernova", pa će vam izbaciti sve sesije i tekstove u kojima se spominje ta riječ...

Pozdravi sa Betelgeusea!

Betelgeuse

Betelgeuse

Betelgeuse