Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Keramičke “eko” tavice opasnije od teflonskihJeste li pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?

Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?

Jesu li Vam možda zapele za oko one lijepe bijele tave i lonci s “revolucionarnim” keramičkim premazom?

Iako na njima piše da su “green”, “eco” i “healthy”, ove tavice su možda opasnije od teflona.Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u Vašoj kuhinji

Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbjegavati:
 
 • Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.
 • Kod zagrijavanja teflonske tave na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
 • Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorirane kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena te sitnih nanočestica teflona.
 • Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu tavicu na vatri samo 3 minute), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.
 • Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene tvari i deset puta su toksičnije od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.
 • Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
 • PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u okolišu.
 • PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunosustav i sprečava normalni razvoj fetusa.

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje. Ali čime ga zamijeniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tavu za palačinke?!!

Danas u supermarketima možemo vidjeti bijele i šarene tave te setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem od Delimano, Neoflama, Moneta itd. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.

Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.


Zašto su tave s keramičkim premazom loša zamjena za teflon

Tave sa keramičkim neprijanjajućim premazom su se pojavile nedavno na tržištu.

Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije.

Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu uz pomoć posebnog ljepila.

Prvo što zabrinjava je upotreba lijepila.

Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje količine toga ljepila se ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili.

Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica.

Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana znanosti. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora.

Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš.

Počeli smo koristiti perilice rublja s nanosrebrom, antibakterijske čarape s nanosrebrom te kozmetiku s nanosrebrom.

Nakon toga smo shvatili da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi proizvodi s nanosrebrom užurbano se povlače s tržišta.

Proizvođači nanokeramičkih tava bi trebali odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko nanočestica se ispušta u zrak? Koliko ih hranom unesemo u organizam? Kako se oni ponašaju u našem organizmu?

Na žalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!

Rezultati istraživanja o djelovanju nanočestica na ljudski organizam i okoliš zabrinjavaju. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način.

"Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti." (ETC group)

Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Malene su i pokretljive te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje.
 
 • čestice veličine 70 nanometara pohranjuju se duboko u našim plućima,
 • čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše stanice,
 • čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak

Zvuči li Vam ovo bezopasno?


Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkim tavama

Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?

Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.

Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazale tave od lijevanog željeza (gusa) koje ravnomjerno raspoređuju toplinu i omogućuju pripremu hrane bez lijepljenja.

Ove tave se nešto duže zagrijavaju i relativno su teške, ali zato se vrlo lagano peru i zdrave su.

Naša preporuka su tave od lijevanog željeza s emajliranom glazurom od Le Crueseta koje su pokazale odličan rezultat kod pečenja.

Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuhari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem.


Preneseno sa: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/keramichke-eko-tavice/ 
VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!