Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Učenje Vatre - Put ka zdravom duhu i tijelu

Preskoči sadržaj

Sadržaj:

  1. Učenje Vatre - Put ka zdravom duhu i tijelu (trenutno prikazana)
  2. stranica
  3. stranica
  4. stranica
  5. stranica
  6. stranica
  7. stranica
Preneseno sa Galaksija foruma ( thanx to Vjetar )

Informacije o Učenju potječu iz knjiga "Kako mijenjati sudbinu nabolje" i "Put ka zdravom duhu i tijelu" od Mirne Amon.
Knjige o Učenju Vatre nisu djelo jednog autora. One su plod konzultacija Sile Vatra i tisućljetnih iskustava Učitelja Vatre, prenošenih usmenim putem s Učitelja na učenika, a krajem XX. stoljeća pretočenih u pisanu riječ.


PORIJEKLO UČENJA VATRE

Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svijesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smjeru.
Sila Vatra

Sudbina postoji, ali postoji i naša akcija, spremnost i nespremnost, dobra i loša volja. Nije nam sudbina kriva baš za sve. Ona nam postavlja prepreke, ali nam nudi i pred-nosti kojima možemo svladati te prepreke.
Sila Vatra

Oduvijek je čovjek želio promijeniti svijet. Da bi mijenjao svijet, on mora, najprije, izabravši kojim će putem duhovnog razvoja koračati – slijedeći svoju unutarnju prirodu – spoznati sebe. Bezbroj je putova samospoznaje. Bilo da je to Učenje Vatre, joga, kršćanstvo, islam, budizam ili neko drugo učenje, svi putovi duhovnog uspona vode do potpune samospoznaje, cilja koji je dovoljno moćan da u sebe ugradi sve putove, da objedini i pomiri sve razlike.
Kada čovjek dođe u doticaj s nekim učenjem, ponajprije želi znati porijeklo učenja i sklon je pripisati ga Istoku. Učenje Vatre, međutim, potječe prema legendama iz antičke Grčke, iz Apolonova hrama u Delfima. Kažemo prema legendama zato što postoji malo pisanih tragova. Učenje je bilo zatvoreno u krug malog broja posvećenika i prenošeno je usmenim putem s Učitelja na učenika. Isto tako, u njemu nalazimo tragove mnogih učenja. Je li Učenje Vatre isijavalo Znanje u druga učenja ili je kompilacija tih učenja, također je nepoznanica. Osim toga, ako razmišljamo o mogućnosti da je naša svijest dio sveopće svijesti, onda zapravo porijeklo Učenja Vatre kao i drugih Paralelnih Znanja treba tražiti na njezinim najfinijim razinama. Pravi odgovor na ovo pitanje glasi:

“Ja nisam iz prošlosti, nisam iz budućnosti, ne pripadam nekom prostoru, narodu ili vremenu, ja sam visoko stanje svijesti do kojeg se stiže upornim hodom u ispravnom smjeru.”

Učenje Vatre podrazumijeva samorazvoj, obranu i liječenje. Sve aktivnosti unutar Učenja Vatre odražavaju jedinstvo ova tri principa. Samorazvoj zahtijeva od nas da sve što činimo, činimo tako da nas to vodi u nas same i pritom otvara prema svijetu koji nas okružuje. Kad spoznamo sebe, shvatimo da je ono što smo godinama tražili negdje drugdje zapravo u nama. O tome svjedoči i natpis u Apolonovu hramu u Delfima: “Upoznaj samoga sebe, upoznat ćeš cijeli svijet.” Tehnike samorazvoja unutar ovog Učenja su meditacije i ples Vatre. Obrana je zahtjev da sve što činimo bude sigurno, a liječenje maksimalno zdravo po nas i našu okolinu. Pri tom mislimo na zaštitu, život u skladu sa svojom prirodom i na biljne mješavine Orlovu, Planinsku, Jezersku, Hijacintovu i Feniksovu vodu.

Mislimo također da je u ovom dijelu važno napomenuti da Učenje Vatre nije niti religiozno niti ateističko. Ono se prema religioznosti odnosi na sljedeći način: “Čovječe, tvoj problem nije da li Bog postoji ili ne. On, svakako, postoji i mimo tvoje volje. Tvoj problem je kako umanjiti ono što je loše i uvećati ono što je dobro u tebi.” Unutar Učenja Vatre nevažno je, dakle, slijedi li čovjek nekakav ideološki, religiozni ili drugi put. Ako on svoju religioznost ili ateizam ne nameće drugima i ako izabrani put odgovara njegovoj unutarnjoj prirodi i vodi ga samospoznaji, onda je to pravi put za njega.

Cilj Učenja Vatre i mnogih drugih učenja je samospoznaja, osvjetljavanje svih Kvaliteta Duha u nama. To su: Eros, Radost, Emotivnost, Ljubav, Ravnoteža, Zakonitost, Progresivnost, Snalažljivost, Stabilnost, Formativnost, Pokretljivost i Međuzavisnost. Iz inkarnacije u inkarnaciju, čovjek pokušava osvijetliti sve Kvalitete Duha u sebi. Kad mu to pođe za rukom, kad sve ono što je bila tama postane Svjetlo, govorimo o potpunoj samospoznaji. Polazeći od ovih postavki mi u Učenju Vatre govorimo također o postojanju sudbine. Dvije najizraženije Kvalitete čine osnovne koordinate naše sudbine. One su povezane, u funkciji su našeg napretka i očituju se u našem datumu rođenja tako da je u godini izražena snaga, a u mjesecu rođenja moguće slabosti, bolesti, prepreke. Čovjek se ne treba bojati prepreka jer one proizlaze iz strukture njegova bića, one su neka vrsta zadatka. Treba ih postati svjestan i pokušati umanjiti odnosno nadići određenim aktivnostima, ovisno o tome u kojem sklopu Kvaliteta je pojedinac rođen (pozitivnim mislima, načinom prehrane, bavljenjem sportom ili tehnikama poput joge, meditacija, plesa Vatre i sl.).
O sudbini se oduvijek razmišljalo, pričalo, nagađalo. Htjeli smo zaviriti u nju, ali smo je se pomalo i plašili. Pokušavali smo je tumačiti, ali i dokučiti njezinu datost i naše mogućnosti mijenjanja. Njome su se u prošlosti bavila razna učenja, a bave se i danas. Tumačenje sudbine može nas zabaviti, ali i potaknuti na razmišljanje, kako biste prestali kriviti druge za svoje neuspjehe, poraze, loše poteze u životu, podsjetiti vas da radom na sebi možemo mijenjati ne samo sebe već i svoju okolinu, pomoći vam da otkrijete i iskoristite svoje sposobnosti na najbolji mogući način. Kako se tumači sudbina utemeljena na ovakvom načinu razmišljanja, pokazat ćemo na nekoliko primjera.


Hajde, za početak, da se malo zabavimo. Rođeni ste, recimo, 20. travnja 1969. godine. Ukratko, što reći o vama? Pođimo od ugodnije strane vašeg karaktera. Veliki ste šarmer, pravi prijatelj. Sposobni ste, imate razvijenu intuiciju, snalažljivi ste, uspješni u poslu. Umijete stvoriti novac, ali ga olako i potrošiti. Odgovara vam mlađe društvo, izlasci, putovanja, druženje s ljudima. Volite lijepe žene (ne mogu proći nezamijećene pored vas) i kod njih vam je često važnija duljina nogu od ljepote duha. Noću vam padaju na um genijalne ideje. Ujutro, međutim, bolje vas je ništa ne pitati ili bar ne očekivati pretjerano suvisle odgovore.

A sada o onom manje ugodnom. Tvrdoglavi ste, svojeglavi i kad se čini da ćete poslušati nečiji savjet, na kraju uvijek uradite po svome. Ponekad se doista ulijenite, više pričate o tome kako radite nego što to doista činite. Dobar ste glumac, umijete tuđe zasluge prikazati kao svoje. Volite biti dominantni, nametati svoje mišljenje drugima. S vremena na vrijeme potreban vam je poticaj, podrška, kako biste se pokrenuli s mrtve točke. O kocki, nekim drugim porocima ili planovima o brzom bogaćenju da i ne govorimo. U vašem životu, povišenu aktivnost smjenjuju periode lijenosti, bezvoljnosti. U kojem omjeru, možemo lako otkriti, zavirivši u rukopis ili prema izboru zanimanja. Ako nam, primjerice, kažete da ste trgovački putnik ili tajni agent, reći ćemo vam da ste dobro odabrali. Pitate se odakle vas tako dobro poznajemo. Pitanje upućeno vama glasi: Jeste li se, čitajući ovo, samo dobro zabavili?

Ozbiljnija strana cijele priče izlazi na vidjelo kada se u kući odlučuje što bi bilo dobro za dijete. Treba li studirati pravo ili medicinu zato što je to obiteljska tradicija ili možda slikarstvo ili arhitekturu o čemu sanja od malih nogu. Ili igrati tenis (ako je rođeno između 10. kolovoza i 9. rujna), a zapravo mu više odgovaraju grupni sportovi poput košarke ili odbojke. Tjerati bolešljivo dijete, rođeno od 10. rujna do 9. listopada, da jede meso s uvjerenjem kako mu činite dobro, a ono iz dana u dan biva sve bolesnije zbog toga što bi ustvari trebalo biti vegetarijanac.

Ili kao psiholog dati mišljenje da dvoje imućnih ljudi (rođenih, na primjer; ona 14. listopada 1967. a on 11. studenog 1955. godine) mogu usvojiti dijete jer imaju dovoljno novaca da mu mogu sve pružiti u životu. Mi bismo, međutim, rekli da je to samo još jedan od njezinih brojnih pokušaja da spasi brak.TEHNIKE SAMORAZVOJA

Ne dozvoli da ti se život svede samo na posao, jelo, spavanje. Možda te tehnike samorazvoja iz Učenja Vatre ponukaju da počneš razmišljati o izboru puta u sebe. Putova je bezbroj. Jedan od njih je tvoj.

MEDITACIJE

Meditacije dijelimo na: meditaciju na zvuk, vizualne meditacije, meditaciju na tekst i meditaciju na sliku Učitelja Vatre.

MEDITACIJA NA ZVUK je meditacija na mantre, odnosno na nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre. Laganim ponavljanjem mantre usmjeravate se na određenu Kvalitetu Duha, osvjetljavate je, budite njezine potencijale. Svaku mantru moguće je prevesti. Zbog širokog spektra značenja svakog slova na jeziku Vatre, prijevod se može formulirati na više načina. Na primjer, mantra OAMAO sadrži muško slovo O, A je trajni dio muškog principa, M je Svjetlo, Bog, zakon ili hram. Stoga bismo je mogli prevesti “Mi smo uvijek aktivni u želji da dosegnemo Svjetlo” ili “Kroz nas se trajno ispoljava božanska sila”. Za vrijeme meditacije važno je ponavljajti mantru i ne baviti se njezinim značenjem.

Nabrojat ćemo koju Kvalitetu Duha osvjetljava svaka pojedina mantra, a vi ćete potom napraviti svoj izbor. DOOŽOD ( čita se DODŽOD ) je mantra Erosa. ROLOR donosi osjećaj sreće, radosti, optimizma. XOROX (čita se HOROH) je za smirenje, opuštanje, ĐOIOĐ za ljubav, toleranciju, razumijevanje. XIAIX (čita se HIAIH) otvara osjetila za ono što je duboko zapreteno u nama. MOXOM (čita se MOHOM) daje čovjeku odmjerenost, diplomatičnost. OAMAO je mantra iscjeljenja, zdravlja, uspješne aktivnosti. XOAOX (čita se HOAOH) jača snalažljivost, inteligenciju. AIMIA daje stabilnost, ustrajnost da se ide ispravnim putem. DIMID jača pedagoške sposobnosti, doprinosi bržem razumijevanju tradicije, budi unutarnjeg Učitelja. OAOAO je, također, mantra uspješne aktivnosti, razvija intuiciju. AEMEA je mantra Mudrosti; ona objedinjuje sve Kvalitete Duha, daje uvid u cjelinu.

Mantre koje se ponavljaju na materinskom jeziku su Bijela ruža, Plava ruža i Lopoč. MEDITACIJA NA TEKST može se, primjerice, primijeniti na tekstove koji se odnose na vašu najsvjetliju i vašu najtamniju Kvalitetu. Što se MEDITACIJE NA SLIKU tiče, u stara vremena sljedbenici Učenja Vatre crtali su svoga Učitelja u dubokoj meditaciji, dok se on nalazi u kontaktu sa Silom Vatra i onda su se, umjesto ponavljanja mantri, koncentrirali na sliku, odnosno na oči Učitelja Vatre. Danas je moguće napraviti fotografiju. Dovoljno je onda sjesti i promatrati Učiteljeve oči.

PLES VATRE

Ples Vatre je osnovna tehnika samorazvoja unutar Učenja Vatre. U svakoj vježbi ponaosob, a potom u svih dvanaest pokreta koji čine jedinstvenu cjelinu, on dovodi do savršenog sklada sva tri elementa života:

- kretanje (ples Vatre ima dvanaest pokreta, za svaku Kvalitetu Duha po jedan),
- disanje (udisaj, zadržavanje daha, izdisaj) i
- mišljenje (ponavljanje odgovarajućih mantri za prak tikanta i odgovarajućeg teksta za Učitelja Vatre).

Plesom Vatre spoznajete, čistite, osvjetljavate svih dvanaest Kvaliteta Duha. Kroz spoznaju svake Kvalitete Duha, kao posljedica Znanja, mogu se javiti moći (vidovitost, levitacija, moć iscjeljivanja i druge), ali mi se nećemo podrobnije baviti njima jer smatramo da onome, tko je na putu u Znanje, moći nisu niti primarne niti razlog da zakorači ovim ili nekim drugim duhovnim putem ka samospoznaji.

Ples Vatre ima izvanredno terapijsko djelovanje. Svaka od dvanaest vježbi djeluje na odgovarajuće organe i dijelove tijela na koje se pojedina vježba odnosi, a kod bolesnih ljudi bitno poboljšava njihovo stanje. On, također, maksimalno štiti čovjeka.

Da biste mogli prakticirati ples Vatre potrebno je naučiti pravilno disati, mantre (nazive Kvaliteta Duha na jeziku Vatre) i pokrete. Oni koji su vježbali pranajamu neće imati nikakvih problema s disanjem. Između potpunog jogi disanja i disanja u plesu Vatre nema razlike. Vježba počinje tako što najprije naglo ispustite zrak iz cijelih pluća, zatim opustite trbuh i polako punite zrakom donji dio pluća, potom srednji dio i na kraju vrhove pluća. Tako su cijela pluća postupno sasvim napune zrakom. Onoliko dugo koliko ste udisali, nemojte disati. Zrak se, zatim, istim redom ispušta. Najprije uvlačite trbuh, ispuštajući zrak iz donjeg djela pluća, potom iz srednjeg dijela i konačno iz vrhova. Pritom uvijek vodite računa da udišete zrak nečujno vrhom nosa, kao kada mirišete cvijeće.

Svaki pokret ima tri elementa: početni stav, kretnju i povratak u početni stav. Početni i završni stav jednak je za sve pokrete. Zatvorenih očiju stanete u raskorak, stopala su razmaknuta u širini ramena. Desna ruka je usmjerena nagore, savijena je u laktu, pod pravim kutom, palac desne ruke upravljen je između obrva, ali ne dodiruje čelo. Lijeva ruka je usmjerena nadolje, blago je savijena u laktu, šaka se nalazi u visini donjeg trbuha, s palcem okrenutim naprijed. Prsti obaju šaka su sastavljeni, osim palca, i ispruženi. Dok se nalazite u početnom stavu, mirujete i udišete zrak. Kada ste udahnuli, zadržavate zrak, ne dišete i idete polagano u pokret. Kada ste došli do kraja pokreta, počinjete izdisati zrak i pritom se vraćate u početni položaj.

Dok ste udisali, izgovarali ste u sebi šest puta odgovarajuću mantru, šest puta ste je ponovili dok ste radili pokret i niste disali i šest puta dok ste polako ispuštali zrak i vraćali se u početnu poziciju.Kada sinkronizirate disanje, mantru i pokret, dotaknut ćete na trenutke bezgranično, a u svojoj svakodnevici počet ćete spontano usklađivati svoj život prema tom Savršenstvu. Vaš način života, vaše tijelo, vaša psiha postepeno će se mijenjati slijedeći taj apsolutni uzor. Redovitim prakticiranjem tehnika, a to će primijetiti i vaša okolina, vaš glas će postati čist i jasan, isijavat ćete smirenost, optimizam, toplinu; sve rjeđe ćete biti depresivni ili nesretni zbog toga što ste svakodnevno izloženi stresnim situacijama na poslu ili u obitelji ili zato što mislite da sa svojom plaćom nećete moći izdržati do sljedećeg prvog.

Ako se ipak razbolite – jer postoje i sudbinske bolesti, postoje dugovi iz minulih života, koje je doista teško izbjeći - nećete govoriti “zašto baš ja?” niti ćete osuđivati onoga tko vam je prouzročio neugodnosti, ljutiti se na njega. Prihvaćat ćete s radošću sve situacije u kojima se nađete kako biste iz njih izvukli nekakvu pouku za sebe. Isto tako, mijenjajući sebe, zamijetit ćete još nešto. Vaša okolina će se ponašati prema vama onako kako ste oduvijek željeli, a niste uspijevali postići, ma koliko se trudili.

Kakvo konkretno djelovanje ima svaka vježba unutar plesa Vatre i kako izvesti svaki pokret, doznat ćete na sljedećih dvadesetak stranica.
 

Stranica 1 od 7 Sve stranice

«