Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Sudbinska predviđanjaPristupi koji se ponekad donekle u šali nazivaju 'sudbinske znanosti' – astrologija, numerologija i drugi pristupi koji se bave predviđanjem budućnosti osobe na temelju ezoteričnih tumačenja određenih pokazatelja – vrlo su često prvi korak i ono što će najlakše privući ljude koji se zanimaju za područje alternative. Svatko bi volio znati kakva ga budućnost očekuje, pogotovo ako u tim predviđa­njima može naći nadu i olakšanje. Zbog istog razloga, vrlo su omiljeni i odlasci kod različitih vidovnjaka.

Nije mi namjera u ovom članku omalovažavati ove pristupe same po sebi. Ne želim biti osoba koja unaprijed odbacuje nešto što nije njeno područje i s čime nije dovoljno upoznata. No primjećujem da si mnogi praktičari, autori knjiga i vidovnjaci arogantno i pretenciozno uzimaju za pravo da kategorički tvrde da je njihova riječ istina i postavljaju se kao autoriteti u životu drugih, bez razmišljanja o posljedicama, dok se to pritom često svodi na površne i ishitrene zaključke, koji su vrlo često crno-bijeli, odnosno usmjereni na opisivanje određenih moguć­nosti kao isključivo pozitivnih ili negativnih, bez dubljeg ispitivanja njihovih značenja za životni put i razvoj osobe. To je, čini mi se, posebno slučaj kad se radi o vidovnjacima.

Povremeno srećem ljude koji, suočeni s takvim pristupom, ostaju zaplašeni i obeshrab­reni, te se do neke mjere odriču ne samo nade, nego i (posebno) odgovornosti i ulaganja truda u ostvarivanje promjene. Neki od njih me čak pitaju ima li smisla raditi na sebi. Često je to povezano s osjećajem nemoći, pod kojim se krije osjećaj bezvrijed­nosti, te da je život na neki način protiv njih bez obzira na njihov trud, odnosno da su na neki način zaslužili nesretnu sudbinu. Nekim ljudima čak i odgovara zadržati taj osjećaj nemoći, jer na taj način izbjegavaju odgovornost. Ovaj članak je namijenjen njima (i njihovim prijate­ljima).

Provjerite svoje tijelo: izaziva li ovakav pristup u vama osjećaj lakoće, širenja, radosti i vlastite vrijednosti? Ili prije stezanja, sumnje, straha? Što bi vaše tijelo odgovorilo da vam netko kaže da vam nije suđeno ostvariti vaše snove o sreći, ljubavi i ispunjenju? Što bi to značilo za vaš doživljaj svijeta i samih sebe? Vjerojatno ništa previše poticajno.

Plašeći se nepovoljnih interpretacija, pridajemo moć vanjskim utjecajima za koje zamiš­ljamo da nam mogu naštetiti protiv naše volje i neovisno o našem trudu. Time negiramo ne samo slobodnu volju, nego i prirodu života kao podržavajućeg za nas kao bića i za naš osobni razvoj.

Ako vjerujemo da stvaramo i nesvjesno odabiremo svoja iskustva kako bi nam omogućila napredak kakav želimo, te da nam se ne događa ništa što ne bi bilo za našu dugoročnu dobrobit, možemo gledati na takve naznake kao na izazove, a ne kao na 'zloćudne utjecaje'. Ako smo spremni preuzeti odgovornost i suočiti se s njima, postupno ima sve manje razloga da stvaramo ozbiljnije prepreke u tom području (međutim, obično se takvi pokazatelji tumače kao nešto što će trajati cijeli život).

Što je osoba na nižem stupnju razvoja svijesti, usmjerena na preživljavanje i borbu za moć, to su takvi problemi sve teži i neugodniji – djelomično i zato što je na toj razini potrebno snažno iskustvo kako bi nam uopće privuklo pažnju, probudilo emocije i motiviralo nas na promjenu percepcije. No kako napredujemo, izazovi postaju sve suptilniji i pretvaraju se u avanturu i priliku da s užitkom iskušamo svoju snagu i proširimo svoje granice ugode.

Što smo manje sami sposobni kontrolirati i utjecati na svoj život, što više dopuštamo da nama upravljaju naša ograničavajuća uvjerenja i potisnuti osjećaji, to smo više otvoreni i prema izvanjskim utjecajima. Na različitim razinama i u različitim područjima života, osoba koja preuzima odgovornost za svoj život i radi na ostvarenju svojih potencijala postaje sve moćnija i sve manje podložna utjecajima izvana. Konačno, energija i snaga volje potpuno samoostvarene osobe postaju toliko snažne da je snaga izvanjske energije – pogotovo ako se radi o suptilnim i općenitim utjecajima ezoteričnih aspekata – zanemariva u usporedbi s energijom misli i osjećaja same osobe.

Vjerujem da ima mnogo ljudi koji su unatoč negativnim 'sudbinskim' pokazateljima ostvarili značajne i uspješne živote. U knjigama o ovakvoj tematici oni se nažalost ne spominju, niti se pridaje pažnja mnogim ljudima koji unatoč 'sretnim' brojevima ili astrološkim aspektima žive prosječne ili ispodprosječne živote. Svi znamo da, kad u nešto vjerujemo i želimo vjerovati, pridavat ćemo pažnju svakom detalju koji to potvrđuje, a zanemarivati ili nalaziti nategnuta objašnjenja za sve što se s time ne slaže. Knjige pisane iz takve selektivne percepcije mogu ponekad biti vrlo uvjerljive – no to ne znači da su i točne.

Smatram da kvalitetna astrološka, numerološka ili slična analiza ne bi smjela govoriti o 'nedostacima' i 'teškoćama', već o izazovima rasta – područjima koja mogu biti proble­matična, pa čak se i pogoršati ako ih osoba ignorira, no koja mogu postajati sve lakša, te konačno izvor iznad­prosječne sreće ako osoba radi na sebi i prihvaća suočavanje sa svojim lekcijama.

Kako bi se vaše tijelo osjećalo s ovim?

Vjerojatno vam nebi ni na pamet palo promijeniti ime.

 

© Kosjenka Muk, 2005., www.centar-angel.hr