Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Promatranje osjećajaU korijenu svakog nezrelog ponašanja u biti je izbjegavanje priznavanja autentičnih osjećaja. Vježbanje promatranja vlastitih osjećaja temelj je svakog rada na sebi – a ujedno među najprirodnijim, najjednostavnijim, pa i najugodnijim metodama uopće. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost toga! Možete to prakticirati u svakom trenutku dana, u svakoj atmosferi i situaciji – i ne samo da vam funkcioniranje u vanjskom svijetu neće biti ometeno, nego će biti znatno poboljšano.

Ovaj tako elementarno jednostavan pristup nosi mnogostruke iznimno važne dobrobiti:

- Prijateljstvo i ljubav prema sebi i svojim osjećajima – svim dijelovima sebe – kao posljedica njihovog prihvaćanja i priznavanja; gubitak straha od neugodnih osjećaja; povezivanje mnogih podosobnosti u skladnu cjelinu.

- Stvaranje čvrste jezgre bliskosti sa sobom i povjerenja u sebe; osjećaj unutarnje snage i vlastite vrijednosti koji pomaže da preuzmemo rizike, kao i da znatno lakše prebrodimo i najteže emocionalne krize.

- Sposobnost funkcioniranja prema vani iz osjećaja integriteta, autentičnosti i centriranosti, bez potrebe za glumom i pretvaranjem – što je temelj stvaranja kvalitetnih odnosa i pozitivne slike o vama u očima emocionalno zrelih ljudi.

- Sposobnost daleko bržeg i jasnijeg prepoznavanja i izražavanja vlastitih, čak i vrlo suptilnih, osjećaja i potreba u komunikaciji s drugim ljudima, čak i u situacijama u kojima većina ljudi gubi centriranost u sebi i dopušta da prevladaju vanjski utjecaji.

- Sposobnost prepoznavanja suptilne komunikacije drugih ljudi, kroz veću svjesnost svakog trenutka situacije, kroz promatranje druge osobe i vlastitih emocionalnih reakcija na detalje komunikacije.

- Dublja i svjesnija prisutnost u sadašnjem trenutku i učenje iz svake situacije, potpuno iskorišten svaki trenutak života.

- Mnogostruko pojačana intuicija, zbog sposobnosti zapažanja i verbaliziranja vrlo suptilnih emocionalnih impulsa.

- Pojačana kreativnost, iz istog razloga.

- Sposobnost da prepoznamo i slijedimo fizičke potrebe svog tijela (za hranom, kretanjem, odmorom itd.), kao i porive za određenim aktivnostima, što omogućuje skladno i protočno svakodnevno življenje uz pojačanu produktivnost. Kad slušamo zdrave poruke svojeg tijela i osjećaja, nemoguće je ulijeniti se! Moje je iskustvo da upravo kad slijedim ovaj princip često obavim najviše posla u najkraćem roku, a da mi to zapravo čini užitak, za razliku od racionalne kontrole koja mnoge poslove čini prisilom i teretom.

- Olakšana primjena bilo koje tehnike rada na sebi kroz mnogo bolju introspekciju i verbalizaciju osviještenog, pogotovo pristupa baziranih na osvješćivanju potisnutih sadržaja svijesti i sjećanja.

- Iskrenost prema sebi koja drastično reducira samoobmanjivanje, odgađanje i izbjegavanje rada na rješavanju neželjenih obrazaca.

- Sposobnost prepoznavanja i potpunog uživanja u pozitivnim i ugodnim osjećajima.

- Osjećaj neovisnosti o drugim ljudima i okolnostima, sposobnost da ispunimo svoje potrebe umjesto da se osjećamo ovisni o drugima i prebacujemo na njih odgovornost.

Rezultati itekako vrijedni uloženog truda i vremena! Možete početi odmah, bez prethodnog znanja i pripreme. Ne treba vam poseban prostor, pribor ili atmosfera – samo vi sami i malo volje za dugoročni kontinuirani rad.

© Kosjenka Muk, 2005., www.centar-angel.hr