Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Blaženi čkalj - CNICUS BENEDICTUS L.

Sinonimi: Centaurea benedictus L. — Carduus benedictus auct. ex Sttp. — Carlina benedictus Benth.

Narodni nazivi: babino zelje — badalj — benedikta — biskupova brada — blažena — božja plahtica — čkalj — divji Jeruzalem — kraljevac — meki trn — papino zelje — pitomi čkalj — sveta sikavica — šikalina.

Blaženi čkalj

Opis biljke: blaženi čkalj je jednogodišnja i do 70 cm visoka biljka s razgranjenom stabljikom obraslom čupavim i ljepljivim dlakama i s listovima po rubu nazubljenim i bodljikavim. Cvjetne glavice razvijaju se pojedinačno na vrhovima stabljike, a okružene su ovojnim listovima. Cjevasti cvjetovi žute su boje, čaška je jajastog oblika s paučinastim dlakama. Ovojni listovi cvjetne glavice završavaju se bodljikama. Čitava je biljka gorka okusa i aromatičnog mirisa.

Blaženi čkalj

Stanište: prvobitna domovina blaženog čkalja bila su područja Sredozemnog mora ali se već odavno javlja u poludivljem stanju ili kultiviran i u Srednjoj Evropi, a i prekomorskim područjima. Na oranicama može za poljoprivrednika biti vrlo neugodan korov. Uzgaja se na oraničnim površinama, na dubokoj i dobroj zemlji, jer daje velike količine zelene mase. Kod nas je blaženi čkalj poznat i kao samonikla biljka kamenitog obalnog područja.

Ljekoviti dio biljke: sabire se biljka u cvatu bez korijena (Herba Cardui benedicti), a rjeđe i plodovi neposredno nakon sazrijevanja u jeseni. Biljka se suši u hladu nakon što se sitno izreže.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u prvom redu treba navesti glikozidnu gorku tvar knicin radi čega je blaženi čkalj značajan kao biljka s gorkom tvari. Osim gorke tvari sadrži eterično ulje, tanin, sluzne tvari, boje, gumu i znatne količine kalijevih, kalcijevih i magnezijevih soli. Dokazane su i minimalne količine neznatno otrovnih bjelančevina. Plodovi sadrže osim navedenih tvari još i bogate količine masnog ulja.

Ljekovito djelovanje: ono je mnogostrano. Blaženi čkalj se primjenjuje za liječenje izvana i iznutra. Primjena blaženog čkalja donosi primjetno poboljšanje kod svih smetnji u probavnim organima, oboljenja žuči i jetre, kod žutice (icterus), katara želuca (gastritis), probavnih smetnji (dyspepsia), nadimanja (flatulentia), začepljenosti (obstipatio), grozničavih oboljenja i tromosti probavnog trakta i kod teškoća nakon operacije želuca, a uzima se kao čajna kura dnevno 2-3 šalice pripremljenog čaja kao oparak od 1 čajne žlice blaženog čkalja za 1 šalicu čaja; pije se bez šećera i u gutljajima. U lakšim slučajevima oboljenja nastupa skoro potpuno ozdravljenje. Ta ljekovita biljka djeluje i na poboljšanje i čišćenje krvi, prema tome je upotrebljiva kod bljedoće, smetnji uslijed lošeg sastava krvi, slabokrvnosti i dr. Nadalje vrlo povoljno utječe na pluća i srce i to naročito kod kašlja, katara, početnog stanja upale pluća, kod plućne ili srčane astme i kod srčanih teškoća i smetnji uzrokovanih poremećajem u želucu i crijevima. U svim tim slučajevima blaženi čkalj donosi olakšanje.

Vanjska upotreba: u obliku vlažnih toplih obloga kod čireva nalik na rak (dr Madaus), kod rana koje teško zacjeljuju, kod ozeblina i kod kožne tuberkuloze (lupus). Uz vanjsku primjenu biljke bolesnik se mora podvrći i kuri čajem radi čišćenja krvi.

Primjena u pučkoj medicini: u prah smrvljena biljka posipana na rane, odnosno često kupanje rana nalik na rak u oparku od blaženog čkalja, uzrokuju ozdravljenje oboljelih mjesta. Blaženi čkalj se prema mnogim izvještajima primjenjuje oduvijek u pučkoj medicini kod čireva crijeva i želuca nalik na rak. Kod neredovite menstruacije donosi čaj od blaženog čkalja brzo poboljšanje. Blaženi čkalj važi nadalje kao biljka koja liječi živce. Nervozne smetnje sna, histerija i nervozne probavne teškoće izliječe se kurom čaja, a u težim slučajevima dolazi do znatnog poboljšanja.

U pučkoj medicini primjenjuju se plodovi protiv bolova ispod rebara i u području slezene. Martin Luther, kao zagovornik prirodnog liječenja, čuo je za tu primjenu, pio je mnogo čaja od plodova i bio je godinama oslobođen tih bolova.

U svježem stanju sažvakani plodovi važe kao sredstvo za čišćenje (purgativa) i kao sredstvo za povraćanje (vomitiva, emetica).

Recept za vino od blaženog čkalja: dvije jedaće žlice sitno izrezane i osušene biljke stavi se na močenje kroz 8 dana u 1 litru bijelog vina i nakon toga se ocijedi. Taj ljekoviti napitak upotrebljava se za jačanje želuca i također i za otklanjanje suvišne sluzi u prsima. Kod upale bubrega (nephritis) treba u svakom slučaju izbjegavati i čajnu kuru od blaženog čkalja i vino od blaženog čkalja.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!