Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Vilino sito - CARLINA ACAULIS L.

Sinonimi: Carlina caulescens Lam. — Carlina chamaeleon Vili. — Carlina grandiflora Moench. — Carlina subacaulis DC.

Narodni nazivi: beli trn — bodič — djedovina — kravinac — kravjak — kravojac — kragujac — kraljevac — krmski koren — krovačac — oslobad — prostriljačica — protak — pupavac — rešetka sikavac — šikavac — veliki kravljak — veliki striček — veliko sito — vražji stric.

Vilino sito

Opis biljke: ova uočljiva biljka poznata je i u prirodi dosta rasprostranjena. Dolazi i u našim krajevima na suhim i siromašnim livadama i pašnjacima, a i na vrištinama. To je niska, posve uz tlo prilegla trajna biljka s vrlo kratkom stabljikom, s jako rascijepljenim i bodljikavim listovima. Velike, sjajnobijele i zvjezdaste cvjetne glavice razvijaju se pojedinačno. Čim je u izgledu kišovito vrijeme ili gusta magla, srebrno se bijeli i bodljikavi ovojni listovi zatvaraju pa se u to njezino svojstvo predskazivanja vremena može pouzdati. Duboki stupasti korijen svinje rado izruju i jedu. Korijen je izvana smeđi, iznutra svjetliji i raspucan, mirisa sladunjava, nalik na miris gljiva, a okusa je oštro aromatičnog.

Vilino sito

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen (Radix Carlinae) koji se kopa rano u proljeće (ožujak, travanj) ili u jesen. Korijen je sklon pljesnivoći pa se mora naglo osušiti i čuvati na suhom mjestu. Mesnati i debeli dijelovi cvjetnih glavica mogu služiti i kao hrana.

Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđeno je eterično ulje, nadalje inulin, tanin i jedan sirišni encim.

Ljekovito djelovanje: vilino sito upotrebljava se samo u pučkoj medicini i radi sadržaja tanina u korijenu hvaljeno je sredstvo koje tjera vodu, čisti crijeva i pospješuje izlučivanje mokraće. Često se primjenjuje za čišćenje rana. Daljnje područje primjene u pučkoj medicini nalazi se u suzbijanju raznih crijevnih nametnika bilo da se radi o glistama ili o trakavici. Pripremljeni čaj od korijena i to 1 čajna žlica sitno izrezanog korijena za 1 šalicu u obliku laganog oparka pije se dnevno bez šećera u količini 2-3 šalice.

Od korijena kuhanog u octu priprema se sredstvo za ispiranje usta i to na način da se u oparak korijena stavi kadulja (br. 132), drži 5 minuta, a zatim se ocijedi i time se marljivo ispiru usta. Ovo brzo otklanja zubobolju i upalu pokosnice. Ovako pripremljeno sredstvo služi i za čišćenje rana. Pomoću čaja korijena, pripremljenog na način da se korijen opari jakim bijelim vinom, liječe se pranjem ili stavljanjem vlažnih i toplih obloga teško zacjeljive rane, duboki čirevi i zlokobni lišaji. Dobar jaki vinski ocat može se također upotrijebiti za pripremu takvog oparka.

Vrlo cijenjeno sredstvo brdskih stanovnika je tzv. žesta ili tinktura od vilinog sita koja se dobiva na način da se 2-3 korijena stave na močenje kroz 8-10 dana u pola litre dobre rakije. To je prokušani prirodni lijek kod svih želučanih smetnji, a uzima se 1-2 puta na dan po 1 rakijska čašica.

Primjena u liječenju životinja: brdski stanovnici i pastiri peru rane i otvorene čireve domaćih životinja tinkturom ili vinskim oparkom od vilinog sita. Također se daje protiv crijevnih nametnika kod domaćih životinja bilo u obliku čajnog oparka korijena ili razrijeđene tinkture. Pastiri iskapaju korijen vilina sita na gorskim pašnjacima, suše ga, sitno ga izrežu i pomiješaju sa stočnom hranom, što životinje održava zdravima.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!