Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Alpska ruža - RHODODENDRON FERRUGINEUM L.

Narodni nazivi: alpinska ruža — crvena alpska ruža — gorska ruža — rjasti sleč — rododendron — sleč.

Alpska ruža

Zbog cvjetova, nalik na ružu, ta se biljka u alpskom području smatra ružom iako ne pripada porodici ruža nego porodici Ericacea — vrijesova.

Opis biljke: alpska ruža je isključivo planinska biljka te raste u visokim planinskim i alpskim područjima, gdje je tamošnjem stanovništvu i vrlo poznata. To je trajna biljka koja raste u gustim grmovima, sa zimzelenim kožnim listovima, jajastog do sabljastog oblika, prema rubu savinutih, s gornje strane su tamnozeleni, a s donje strane u početku žuto-zeleni, a kasnije hrđastosmeđi i ljuskavi. Crveni i zvonasti cvjetovi skupljeni su u mnoge grozdaste cvatove.

Alpska ruža

Vrijeme cvatnje: lipanj do kraja kolovoza, već prema visinskom položaju staništa.

Stanište: alpska ruža je rasprostranjena na čitavom alpskom području i to uglavnom na područjima alpskih planinskih pašnjaka, između 1500 - 2500 m visine. Na staništima koja su bogata humusom uspijeva naročito bujno te se spušta duboko u sjenovite i vlažne uvale. Biljka je poznata i na nekim našim područjima gdje uspijeva isključivo na staništima bez vapna.

Miris i okus: zdrobljeni svježi listovi šire "bockajući" miris, a okus im je trpak.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se listovi (Folia Rh. ferruginei), koje treba sabirati neposredno prije cvatnje. Listovi jako navlače vlagu pa ih se ne suši, nego neposredno nakon sabiranja upotrebljava većinom za pripremu homeopatskih preparata.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u listovima su dokazani erikolin i arbutin. Uz tanin, citronsku kiselinu, vosak i eterično ulje, postoje još neke pobliže neispitane otrovne tvari (andrometotoksin i dr.). Alpsko stanovništvo često uzima u usta i siše listove alpske ruže, što može prouzročiti jake bolove u želucu.

Ljekovito djelovanje: nekada su se listovi alpske ruže upotrebljavali i u medicini kao sredstvo za izlučivanje znoja i mokraće. Danas se, međutim, listovi alpske ruže upotrebljavaju samo u homeopatskom liječenju kao razrjeđenja protiv reumatizma zglobova, bolova u mišićima i protiv gihta. Homeopatskim preparatima alpske ruže brzo se liječe i neuralgični bolovi. Prema novijem načinu liječenja listovi alpske ruže u homeopatskom doziranju primjenjuju se s uspjehom i kod hipertrofije prostate.

Napomena: osim opisane alpske ruže, kao droga se, zbog sličnog sastava djelotvornih tvari, sabiru listovi i još nekih vrsta koje rastu ili kao samonikle ili se čak uzgajaju u vrtovima kao ukrasne biljke, npr. Rhododendron chrysanthum Pali. i Rhododendron ponticum L. Najbolje je izbjegavati alpsku ružu u liječenju i to zbog mogućnosti otrovanja.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!