Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Smreka i jela - PICEA EXCELSA LINK. i ABIES ALBA MILL.

Smreka

Sinonimi: Abies excelsa (DC.) Poir. — Abies picea Mill. — Picea abies Karst. — picea vulgaris Link. — Pinus abies L. — Pinus excelsa Lam.

Smreka

Smreka

Narodni nazivi: čam — čamić — ela — jala — jel — jela — omara — omarika — omorika — smrč — smrča.


Jela

Sinonimi: Abies pectinata Lam. — Abies taxifolia Desf. — Pinus abies Duroi — Pinus picea L.

Jela

Jela

Narodni nazivi: bela jelka — borika — čam — čamić — črna hoja — ela — jala — jalva — jel — jelika — jelovina — prava borika — smreka.

Opis biljaka: smreka raste kao vitko drvo, krošnja joj je piramidalna oblika. Stablo je pokriveno ljuskavom, smeđe-crvenom korom. Iglice, tj. listovi smreke, smještene su gusto oko grana. Smreka je jednodomna biljka: ženski cvjetovi rastu kao viseći češeri valjkastog oblika. Smreka naraste i preko 50 m u visinu.

Jela raiste ravno kao svijeća ali joj je krošnja prema gore proširena. Stablo ima glatku, bjelkastu koru koja se ne ljušti kao kod smreke. Iglice jele su plosnatije, na vrhu zarubljene, a na donjoj strani proviđene s dvije uske pruge; one ne stoje kao kod smreke gusto oko grane nego su češljasto smještene prema objema stranama grana. I jela je jednodomna biljka čiji ženski cvjetovi rastu uspravno kao tupi češeri valjkastog oblika. Jela može doseći visinu do 60 m.

Miris izdanaka smreke, odnosno jele, je ugodan, smolast, okus je nešto gorak, smolast i poput terpentina. Drvo ima isti miris i okus.

Vrijeme cvatnje: obje vrste cvatu u svibnju dok je vrijeme sazrijevanja sjemena također za obje vrste u rujnu i listopadu.

Stanište: i smreka i jela su šumsko drveće evropskog područja. Smreka uspijeva na planinama sve do granice šumskog područja, dok jela više voli duboke ravnice i sjenovite vlažne doline.

Ljekoviti dijelovi biljke: od obje vrste sabiru se u proljeće posve mladi izdanci (Gemmae Pini, Turiones Pini) i to dok su još pomalo zavijeni u smeđe ljuskice. Ako se mladi izdanci lagano smrve među prstima, mirišu jako smolasto i na balzam dok im je okus nagorak, smolast i nadražujući. Izrasle iglice i smola sabiru se između lipnja i kolovoza. Mladi izdanci i potpuno izrasle iglice duljim stajanjem gube relativno visok postotak vitamina C.

Kod pripreme čajnog uvarka od izdanaka i iglica, dolazi do 50 posto gubitka vitamina C. Još veći gubitak vitamina C pretrpjeli bi izdanci i iglice ako se ne bi upotrijebili odmah nakon sabiranja.

Iverje mladih grana sabire se u svibnju i lipnju. Glavni sastavni dio smole je terpentin, a najviše ga ima u boru. Ljekovitost i smole i terpentina ista je kod svih vrsti četinjača. Terpentin sadrži oko 15 do 20% eteričnog ulja (Oleuml Terebinthinae) i oko 70% čiste smole (Resina Pini) uz još nekoliko tvari, kao bornilacetat, pinen, limonen i dr.

Ljekovito djelovanje: uz visoku gospodarsku vrijednost crnogoričnog drveća, (smreka, jela, bor, ariš, borovica) važna je i primjena u liječenju. Iz opisanih mladih pupova, odnosno, mladih iglica i izdanaka priprema se čajni oparak (prelije se vrućom, ne ključalom vodom i ostavi da odstoji 5 do 10 minuta) i pije topli s medom, protiv kašlja, katara, protiv gripoznih pojava. Taj se čaj rado primjenjuje i kod katara mjehura i kao čaj za čišćenje krvi. Ako se topli čaj pije u krevetu, on djeluje na jače izlučivanje znoja. Čaj nadalje pokazuje vrlo dobar učinak i kod tzv. proljetnog umora, pojave koja dolazi izmakom zime i početkom proljeća, a prouzrokovana je pomanjkanjem vitamina C. U to vrijeme, kad još nema svježeg povrća kojim bi se tijelu pribavilo potrebnog vitamina C, već tjeraju mladi izdanci četinjača, pa se redovitim uživanjem čaja od mladih izdanaka s uspjehom može suzbiti proljetni umor.

I ostale bolesti, nastale pomanjkanjem osnovnih tvari potrebnih organizmu, kao krvarenje zubnog mesa, skorbut, akutni rahitis kod male djece (Moller-Barlowljeva bolest), nestaju ako se taj čaj redovito pije.

Za pripremu čaja upotrebljavaju se pupoljci i mladi izdanci smreke, jele, bora i ariša; uzima se 1 do 2 čajne žlice tih pupoljaka i izdanaka za 1 šalicu vode. Slađenje čaja najbolje je medom ili šećerom. Od velikog je značenja za liječenje i primjena terpentinskog ulja. To ulje djeluje nadražajno i ako se nanosi na neozlijeđenu kožu, povisuje kolanje krvi u koži, pa može čak izazvati upale i stvaranje mjehura na koži. U tom smislu može se terpentinsko ulje primijeniti za pojačanje optoka krvi u koži s odgovarajućim dubinskim djelovanjem. S obzirom da djelovanje na kožu nije samo nadražajno, nego i ljekovito, jer se sredstva za masažu koja sadrže terpentinsko ulje primjenjuju i za suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tetiva i za otklanjanje nakupljene tekućine u tkivu kože (oedema) koja nastaje zastojem protoka krvi.

Terpentinsko ulje može se primijeniti za liječenje mjehura na koži. Dospije li terpentin ispod kože, tada se stvaraju lokalne upale koje razaraju tkivo. Kod procesa otrovanja krvi, kao i kod gnojnih infekcija, ubrizgava se terpentin ispod kože jer sprečava širenje uzročnika bolesti.

Treba reći da kod unutarnje primjene terpentinskog ulja, odnosno preparata koji sadrži terpentinsko ulje, ono pospješuje protok krvi sluznice želuca i crijeva i pobuđuje aktivnost žuči i bubrega. Terpentinsko ulje djeluje i kao sredstvo protiv crijevnih glista. Za unutarnju primjenu treba liječnik odrediti količine, jer prevelike doze mogu izazvati povraćanje, proljev, nadražaj bubrega i upalu sluznice.

Terpentinsko ulje, odnosno pripremljeni preparati koji sadrže terpentinsko ulje, preporučuju se također za inhalacije kod oboljenja organa za disanje kao i kod kroničnih gnojnih oboljenja dišnih putova, kod bronhalnog katara, bronhitisa, upalnih procesa pluća, kod infekcioznih razaranja plućnog tkiva (plućna gangrena) i plućne tuberkuloze, ukoliko se kod plućne tuberkuloze ne radi o već uznapredovalom fibroznom procesu bolesti. Za inhalaciju se uzima 1 čajna žlica terpentinskog ulja u 0,25 litre vruće vode, a može se prokuhati i šaka smrekovih iglica i inhalirati paru tog pripravka.

Konačno, treba naglasiti da ljekovito djelovanje terpentinskog ulja ima veliku primjenu kod kupelji i to u obliku ekstrakta za kupelji. Ti dodaci kupeljima uzrokuju pojačani protok krvi što ima veliko značenje u liječenju teško zacjeljivih rana, reumatskih oboljenja i gihta, otvrdnuća mišića, zastoja rada jetre i dr.

Napokon, bolji protok krvi u čitavom organizmu ne pospješuje samo izmjenu tvari nego stvara i pojačanu radnu sposobnost, a time i osjećaj zdravlja. Ne zaboravite da je čitav niz ekstrakata za kupelji dokazan kao gruba patvorina, koji ne samo da su bez vrijednosti nego mogu imati i nepovoljne posljedice.

Kupelji od smrekovih iglica možete sami prirediti tako ako vodi za kupanje dodate procijeđen lagani uvarak od jedne šake iglica smreke, jele ili bora, njihovih zelenih češera ili vršaka grančica.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: žvakanje posve mladih grančica djeluje na izlučivanje mokraće, a primjenjuje se i protiv osipa, skorbuta ili protiv glista.

Sirup vršaka jele odlično je sredstvo za liječenje prehlade ili bronhitisa, tuberkuloze pluća ili teškog disanja. Sirup se priprema tako da se rano u proljeće sabere nekoliko kilograma mladih izdanaka ili pupova od smreke, jele ili bora ili od svih triju. Na tu se količinu nalije toliko vode da izdanci budu dobro pokriveni, čitava se količina ugrije na laganoj vatri po mogućnosti brzo i uz stalno miješanje dok ne nastane gusta kaša. Tada se za svaki kilogram izdanaka doda 0,25 kg crvenog luka (br. 7), 0,25 kg kandis-šećera i 0,25 kg meda pa se sve još jednom dobro promiješa dok ne nastane masa poput sirupa. Sirup se napuni u staklenke sa širokim grlom, najbolje one koje se upotrebljavaju za zimsko spremanje voća i povrća, dobro se zatvore i čuvaju na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Tako pripremljeni lijek treba imati svako kućanstvo. Ako sirup u staklenkama postane tvrd, treba boce prije uzimanja staviti u toplu vodu. Ako sirup popljesnjivi, tada se ukloni tanki površinski sloj i na vrh se stavi pergament papir, prethodno dobro natopljen alkoholom ili jakom rakijom. Mišljenje pučke medicine da je taj sirup u svojoj ljekovitosti vremenski neograničen i da ga se može čuvati nekoliko godina, nije ispravno. Sirup treba biti tokom jedne godine potrošen i svake godine u proljeće ponovo pripremljen.

Primjena u liječenju životinja: terpentinsko ulje ili preparati koji sadrže terpentin, bilo tekući ili u obliku masti, s uspjehom se primjenjuju u veterinarskoj medicini za liječenje rana i čireva.

Napomena: iz smole smreke (Picea nigra L.) koja potječe iz Kanade i Sjeverne Amerike, a kod nas raste samo kao ukrasno drvo, priprema se homeopatski preparat koji pokazuje dobre uspjehe u liječenju kod trovanja nikotinom, gihta, reume i nadražaja živaca.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!