Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Lavanda, despik - LAVANDULA OFFICINALIS CHAIX EX VILL.

Sinonimi: Lavandula angustifolia Ehrh. — Lavandula spica v. angustilolia All. — Lavandula vera DC.

Narodni nazivi: lavanda — lavandula — lavendl — lafendel — levanda — mirisni despik — ženski dešpik.

Lavanda, despik

Opis biljke: to je niski višegodišnji grm, visine 50 do 80 cm, s mnogo uspravnih izdanaka, gusto prekrivenih duguljastim i uskim sivo-zelenim listovima. Modri cvjetovi nalaze se na vrhu ogranaka skupljeni u cvatove koji nalikuju klasu.

Lavanda, despik

Miris i okus: cvjetovi, kao i čitava biljka, imaju karakterističan, balzamičan miris, dok je okus biljke pomalo gorak.

Vrijeme cvatnje: srpanj do kolovoza.

Stanište: domovina despika su sunčani obronci oko Sredozemnog mora, a uzgaja se i u vrtovima sjevernih područja. Što se biljka kultivira sjevernije, to više gubi svoj karakterističan miris i bude sterilna. Kultura despika nije osjetljiva na zemljište te uspijeva i na kamenitom i mršavom zemljištu, ali zato voli sunčane i zaklonjene položaje. Iz uzgoja često izađe u slobodnu prirodu, gdje dalje raste kao poludivlja biljka.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi, listovi i čitava biljka u cvatu. Za proizvodnju ulja sabiru se cvjetni klasovi sa stapkama, koji se režu, a zatim ih se ostavi da provenu i tada se destiliraju. Ukoliko se želi kao droga dobiti čisti cvijet, tada se cvjetni klasovi posuše na sjenovitom mjestu, a zatim se smlate i prosiju kako bi se dobio čisti cvijet koji se mora čuvati u zatvorenim posudama da bi što dulje zadržao svoj prvobitni miris i boju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: to je u prvom redu eterično ulje s linalolom, cineolom, borneolom, geraniolom i linalilacetatom, jednim od najvrednijih sadržaja u ulju, nadalje valerianat, nerol, kumarin, jedan glikozid i malo saponina, smole, tanina i gorke tvari. Pretpostavlja se da je skup mirisnih tvari u osušenoj biljci dvostruko veći nego u svježe sabranoj biljci.

Ljekovito djelovanje: u službenoj je upotrebi cvijet despika (Flores Lavandulae) koji pripada aromatičnim drogama, te vrlo hlapljivo eterično ulje (Oleum Lavandulae). Iz despikovih cvjetova dobiva se destilacijom i parfem (Spiritus Lavandulae). Ulje despika dodaje se Hoffmannovom balzamu (Mixtura oleoso balsamica) te poznatoj kolonjskoj vodi (Spiritus coloniensis) kao i žesti za rane (Spiritus vulnerarius).

Despiku se pripisuje djelovanje na umirenje grčeva, kao i lagano podražujuće i osvježavajuće djelovanje. On se primjenjuje kod nadutosti, migrene, nesvjestice, vrtoglavice i dr., iznutra kao čajni oparak, a izvana kao sredstvo za trljanje. Kneipp je bio pristalica te ljekovite biljke te je propisivao po 5 kapi despikovog ulja dnevno na komadiću šećera protiv gubitka apetita, nadutosti, navale krvi u glavu, glavobolje, kod osjećaja vrtoglavice i mučnine. Despik djeluje do određenog stupnja umirujuće i korisno na organizam. Prema novijim rezultatima istraživanja, ulju despika pripisuje se i djelovanje na uništavanje klica pa se opravdava veća primjena toga ulja kod svih probavnih smetnji, uzrokovanih procesima truljenja i vrenja u crijevima.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: despik dobro djeluje na želudac i maternicu, smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokraće, pospješuje menstruaciju, a djeluje i na pospješenje poroda.

Despik pospješuje rad jetre i slezene, a njegova primjena čini se vrlo prikladnom kod žutice. Ukoliko je vodena bolest u početnom stadiju, tada se pije čaj od despika, a čaju se dodaje nešto sjemena komorača (br. 57) i malo cimetove kore (Cortex Cinnamomi).

Despik preliven vrućim, ali laganim bijelim vinom, preporučljiv je u bolestima mozga i živaca, pa se nekoliko dana pije u gutljajima (1/8 litre). Ovo se piće treba uzimati i kod boležljive pospanosti, kod naklonosti grčevima i padavici, kod naklonosti udaru kapi s pojavama uzetosti i kod drhtanja udova. Ako se biljka u cvatu stavi na močenje u jaku rakiju i time trljaju udovi, područje srca i sljepoočice, pospješit će se oživljavanje, naročito kod sklonosti udaru kapi.

Za jačanje živaca u mozgu popari se svježa biljka despika i time se pere glava. Ako se u toplu kupelj ulije procijeđeni uvarak od despika, onda to potiče i oživljuje organizam te umiruje grčeve. Kod nesanice se pije čaj od mješavine jednakih dijelova cvjetova despika, gospine trave (br. 70) cvjetova jaglaca (br. 112) i korijena odoljena (br. 153). Od te se mješavine uzima 1 puna čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a čaj se polako pije prije spavanja. Kod nervoznog lupanja srca, grčeva u crijevima, migrene, neurastenije, histerije i naklonosti napadajima nesvjestice, piju se dnevno 3 šalice čaja od cvjetova despika. Za 1 šalicu čaja uzima se 1 čajna žlica, opari vodom i pusti da odstoji 2-3 minute.

Kod nagluhosti kaplje se u uho svježi sok despika.

Iz povijesti despika: despik nije vjerojatno bila jako zapažena biljka u starom vijeku iako je njezina pradomovina područje sredozemnih zemalja. Kao i većinu ljekovitih i začinskih biljaka sredozemnog područja i despik su monasi preko Alpa prenijeli u sjevernije krajeve, te je u samostanskim vrtovima već u 11. stoljeću bila udomaćena, a iz samostanskih vrtova prenesena i u ostale vrtove. U Kapitularima Karla Velikoga despik još nije bio spomenut, a izgleda da prva spominje tu biljku nadstojnica samostana, Hildegarda od Bingena. Interesantna je činjenica da je uzgoj despika počeo najprije na sjeveru i to naročito u Engleskoj, gdje su već u 16. stoljeću naveliko uzgajali tu biljku.

Napomena: slična despiku, samo s mnogo širim listovima i kraćim cvjetnim klasovima te manjom količinom eteričnog ulja je i

LAVANDULA ŠPICA (L.) ALL. — aspik

Sinonimi: Lavandula argentina E. H. L. Krause — Lavandula latilolia (L.) Vili. — Lavandula špica v. latifolia L.

Narodni nazivi: despik — dešpik — lavendl — muški despik — spik.

I ta vrsta lavandule uspijeva kod nas na istim staništima kao i despik. Njezino ulje ima znatno manji sadržaj linalil acetata po kojem se prosuđuje vrijednost ulja. Navedene vrste lavandule odlična su paša za pčele, a njihove se cvjetne grančice rado upotrebljavaju u kućanstvu protiv moljaca - ulaganjem osušenih grančica među rublje.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!