Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Šafran - CROCUS SATIVUS L.

Sinonimi: Crocus officinalis Martyn.

Narodni nazivi: brnduša — caforan — cafran — coforan — crljeni žufran — čafran — krok — pitomi šafran — pravi žafran — safran — zafaran — zafran — žafran — žufran.

Šafran

Opis biljke: šafran ima trajnu lukovicu iz koje u proljeće izrastu sasvim uski, poput trave listovi koji nestaju za vrijeme jesenske cvatnje. Tek tada izrasle iz lukovice 1 do 8 plavkasto-crvenih cvjetova nalik mrazovcu (br. 170). Cvjetne latice šafrana proviđene su uzdužnim crvenim linijama. Tučak šafrana dulji je od cvijeta i nosi tri smeđaste do smeđasto-crvene sjajne njuške koje vise preko cvijeta. Njuške su duge oko 2 cm, a u vlažnom stanju i do 3 cm i proširuju se prema gore Ijevkasto. Gornji rub njuške širok je 3 do 4 mm, urezan i sitno narovašen. Po tom opisu tučka, šafran se na prvi pogled razlikuje od otrovnog mrazovca, a kako se šafran ne pojavljuje u prirodi kao samonikla biljka, nego samo u vrtovima i kulturama, to je zamjena s mrazovcem gotovo isključena.

Šafran

Miris i okus: cvjetovi imaju jaki miris koji potječe od cvjetnih njuški. Njuške šafrana osjećaju se pod prstima malo masne i mirišu svježe opojno, jako aromatično, a ukusa su mirisna, nešto oštra i gorka.

Vrijeme cvatnje: rujan, listopad.

Stanište: domovina šafrana je Orijent. Šafran je naveden već u najstarijim spisima Indije. Da je šafran biljka upotrebljavana od davnih vremena, vidi se i po tome što je uz iđirot, aloj, cimet, tamjan i miru u Starom zavjetu Biblije hvaljen kao najskupocjeniji začin. Šafran se naveliko uzgaja u Španjolskoj i Južnoj Francuskoj, a manje kulture nalaze se u Austriji, Južnoj Njemačkoj i Italiji.

Ljekoviti dijelovi biljke: to su kod šafrana tri njuške tučka. Za 1 kg prvorazredne šafranove droge potrebno je 150.000 do 200.000 cvjetova. Berba tučkova vrši se ujesen kada su cvjetovi potpuno otvoreni. Njuške se zajedno s krajem tučka iščupaju iz cvijeta i oprezno na finom situ posuše preko užarenog drvenog ugljena ili vrućeg pepela.

Najbolje je tučkove šafrana (Stigmata Croci) kupovati u ljekarni, no oni ne smiju ostati u papirnatoj vrećici kako su kupljeni u ljekarni, nego ih odmah treba spremiti u dobro zatvorenu tamnu staklenu posudu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: šafranove njuške sadrže vrlo komplicirano biološke ljekovite tvari, kao neke vrste karotina, među njima žutu u vodi i alkoholu topivu boju krocin, nazvanu i polihroif, nadalje likopin, eterično ulje, grožđani šećer i mast nalik na vosak. Postoje još i tragovi ne pobliže imenovanog alkaloida.

O patvorinama šafrana: odavno nije nijedna ljekovita biljka bila toliko izložena patvorenju kao šafran. Već je u starom vijeku bilo mnogo recepata kako se povećava težina ukuhanim moštom ili olovnim oksidom. U godini 1305. morali su čuvari skladišta u talijanskom gradu Pisi zakleti se tzv. "šafranovom zakletvom", a u srednjem su vijeku njemački gradovi uveli stroge zakone i kontrolu kako bi obuzdali vještinu patvorenja šafrana. Patvorenje šafrana zauzelo je oko 1440 god. takav mah, da je za patvorenje te ljekovite i začinske biljke uvedena čak kazna smrti koja je u Njemačkoj i Švicarskoj i izvršena. Krivotvoritelji te droge bijahu živi spaljeni, pa sudska kronika izvještava o jednoj ženi koja je bila živa zakopana jer je pomagala dvojici krivotvoritelja kod patvorenja šafrana. Zatim su kazneno-pravni propisi ublaženi pa se zadovoljilo time da se krivotvoritelju iskopaju oba oka. Kasnije je sve više šafrana dolazilo s Istoka, a povećanjem kulture šafrana u Španjolskoj na 12.000 hektara, u velikoj je mjeri zaustavilo njegovo patvorenje. Najjednostavniji pokus sa šafranom sastoji se u tome da se nekoliko njuški stavi u mlačnu vodu pa, ukoliko se nakon nabubrenja njuški dobije bradavičast ili lijevkast oblik, tada se radi u pravom šafranu.

Ljekovito djelovanje: šafran, pod kojim se uvijek misle već opisane cvjetne njuške, ima do jednog određenog stupnja svojstvo da umiruje bolove i grčeve kao i opijum, pa se s uspjehom upotrebljava kod hripavca, grčevitog kašlja i nadutosti trbuha uslijed plinova. Djelovanje je lagano, omamljujući: te se sastoji u smirenju bolova i grčeva. Šafran se nalazi u službenoj ljekarničkoj upotrebi kao droga biljnog porijekla (Flores Crpci ili Sligmala Croci), a u slučaju potrebe mogu se nabaviti proizvodi šafrana priređeni u ljekarni i to tinktura šafrana (Tinctura Croci) ili tinktura opijuma koja sadrži šafran (Tinctura Opii crocata). Šafran poboljšava san, umiruje grčeve u želucu i crijevima, a uzet u malim količinama pospješuje porod. Trudnice koje dulje vremena uzimaju šafran radi umirenja bolova, rađaju djecu sa žuto obojenom kožom. Sirup od šafrana dobar je za djecu kod hripavca, grčeva uslijed vjetrova i teškoća kod porasta zuba.

Izvana se šafran primjenjuje kod upala, određenih bolesti očiju i kod hemeroida.

Za pripremu čaja uzima se 6 do 10 njuški šafrana za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se 1 do 2 šalice dnevno u gutljajima bez dodatka šećera ili meda. Kod upotrebe tinkture uzima se 10 do 15 kapi. Te se količine ne smiju prekoračiti, jer inače može nastupiti lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, omama i uzetost centralnog nervnog sistema. Jedan jako ukuhani čaj od šafrana usmrćuje psa, no životinja ne trpi nikakve bolove, samo ne reagira na okolinu i odjednom ugine.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: sasvim malo šafrana stavljeno u mlijeko umiruje djecu, naročito ako trpe od crijevnih grčeva. Šafran pomiješan u mlijeku i upotrijebljen kao oblog odličan je lijek za upaljene ili umorne oči.

Šafran djeluje protiv otrova i zaraze, pobuđuje rad jetre i odlično je sredstvo protiv žutice. Šafran pomiješan s bjelanjkom i žutanjkom te stavljen kao oblog, ublažuje bolove i otekline i liječi upale.

Šafran djeluje na izlučivanje maternice pa se upotrebljava kod izostanka menstruacije i teškoća izazvanih menstruacijom.

Oparak šafrana u octu služi kao sredstvo za masažu kod epileptičkih napadaja kao i kod udara kapi.

Kod grčevitog kašlja ili hripavca pomiješa se 0,5 g šafrana u prahu sa 1 šalicom čaja od aniša i uzima se žlicom kod napadaja.

Šafran namočen u vinskoj žesti ili jakoj rakiji služi za masiranje, jer to jača živce i srce. Isti pripravak nanesen na rane zaustavlja krvarenje i umiruje bolove.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!