Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Podignute gredice - Raised Beds po sistemu Sepp Holzera


Austrijski permakulturist Jozef Sepp Holzer je razvio metodu uzgajanja voća i povrća bez zaljevanja, gnojenja, saginjanja nad zemljom... za godišnje i visegodišnje biljke. Jezgra u kojoj se razlažu organske materije, kabastog materijala koji je tu stavljen, djeluje kao spužva upijajući ogromne količine kišnice, koja je onda dostupna zajedno sa hranljivim materijama, biljkama koje tu rastu. Tipična gredica napravljena na ovaj način može trajati između 4-8 godina u ovisnosti od materijala stavljenog u jezgru podignutih gredica. "Raised Beds" su pogodne za uzgoj skoro svih vrsta povrća: graška, graha, salate, paradajza, rotkvice, krastvca, mrkve, tikvice, buče, krumpira i mnogih drugih.

Biljni materijal koji se razgrađuje na dnu u centru ’gredice’ pruža bijkama dosta hranljivih sastojaka i biljni rast će biti bujniji. Koliko dugo će ti hranljivi sastojci trajati, ili koliko brzo će se iskoristiti, ovisi od čega je taj centar napravljen. Ako je napravljen od usitnjenog drva koje se brzo razgrađuje, hranljivi materijal će biti dostupan biljkama već u prvoj godini. Da bi se maksimalno iskoristila ovakva velika količina hranljivih sastojaka, treba izabrati povrće koje zahtjeva visok nivo hranljivosti: buče, tikvice, krastavci, paradajz, celer, krumpir...

Na ovakvoj gredici, manje zahtjevne biljke kao što su grah, grašak i jagode je bolje uzgajati poslije 3 godine. ’Uzdignute gredice’ napravljene od kabastog materijala kao što su cijela stabla ne ispuštaju osobito visok sadržaj hranljivih sastojaka u provoj godini. Glomazni materijal se razgrađuje dosta sporo. Međutim, opskrba hranljvim materijalima će biti stabilnije i dugotrajnije i skoro da i ne postoji opasnost od ’pregnojenosti’ tj. viška hranljivih sastojaka u prvoj godini. Da bi se ’gredica’ iskoristila na najefikasniji način, treba uzeti u obzir hranljive potrebe biljaka.
'Raised bed' - hugelkultur - 1 mjesec poslije sadnje'Raised bed' - hugelkultur - 1 godinu poslije sadnje'Raised bed' - hugelkultur - 2 godine poslije sadnje'Raised bed' - hugelkultur - 20 godina poslije sadnjeMalo ukopan raised bed na koji je također stavljen preokrenut travnjak i zemlja koji su dobiveni kopanjem rupe za taj isti raised bedMalo ukopan raised bed sa iskopanim stazama sa strane na koji je također stavljen preokrenut travnjak i zemljaRaised bed koji nije ukopan i zemlja koja je stavljena preko je donesena sa neke druge lokacijeOve 'podignute zemljane gredice' su odlične visine i možete brati plodove bez saginjanja. Odlično za ljude koji se ne mogu saginjati iz bilo kojeg razloga, prema tome pogodno i za ljude u kolicima kojima bi uobičajeno bilo teško za doći do centra uobičajene 'ravne' podignute zemljane gredice.Ovdje možete lijepo vidjeti permakulturni dizajn na djelu gdje je drveće iskorišteno kao vjetrobran, a gredice postavljene bočno prema prevladavajućem smjeru vjetra. Cijeli raised bed je kao jedno malč brdašce u koje se sadi voće i povrće, vodeći računa o tome gdje sunce izlazi i zalazi, koja strana je najsunčanija i kojoj biljci je potrebna kolika količina svjetla...Vanjski ’raised beds’ se ovdje koriste kao vjetrobrani. ’Gredice’ su stabilizirane sađenjem grmlja i voćki sa dubokim korijenjem. ’Gredice’ u sredini sistema su dizajnirane i napravljene po sistemu ’biljne spirale’ i postavljene su tako da uhvate sunčeve svjetlosti što je više moguće.

Raised beds

( Klikni na sliku za povećanje ) Fantastičan primjer kako se mogu postaviti 'uzdignute gredice' u obliku 'zmije' gdje se pomoću permakulturnih principa treba imati što više vanjskih površina tj. ivica, gdje se dobije velika površina za uzgoj na relativno malom prostoru. Ovdje je još ukomponirana barica u kojoj žive žabe i ostale životinje korisne za vrt, a na kraju je i prirodni bazen za kupanje, jer uživanje u vrtu nije ništa manje važno od 'prinosa', hrane i biljaka. - Preneseno iz: Sepp Holzers Permakultur, Leopold Stocker Verlag, 2008.

Raised beds

Kako izgledaju 'hugelkultur raised beds' u jednom vrtu

Raised beds

Korak 1 - kopanje zemlje

Raised beds

Korak 2 - polaganje drveća

Raised beds

Korak 3 - postavljanje slame na vrh

Raised beds

Korak 4 - posipanje zemljom

Raised beds

Završen raised bed spreman za sadnju

Raised beds

Par raised beds poredanih jedni pokraj drugih
 

Fotografije preuzete sa Permaculture Serbia FB profil

Više informacija i primjera: http://www.richsoil.com/hugelkultur/