Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Zabilježeno kamerama - aktivnost na Suncu se pojačava


Zabilježeno kamerama: Aktivnost na Suncu se pojačava, NASA snimila ogromne solarne baklje i masovne koronarne erupcije u jednom danu

10.11.2011.

Enormne solarne baklje koje su eruptirale na Suncu u četvrtak označene su klasom X1,9 – što ih čini najjačim olujama koje naša zvijezda može producirati. 200 milijuna tona Sunčane plazme šiklja iz naše zvijezde svake sekunde s brzinom od 1.000 kilometara na sekundu.

Solarne baklje su nastale iz gigantske Sunčeve pjege koja je opažena na početku ovog tjedna, ona je najveća sunčeva pjega zabilježena u zadnjih par godina.

Eksperti u NASA-i su očekivali da se tako nešto može izroditi iz ovakve pjege, no sama magnituda Sunčane baklje ih je zapanjila.

Sunčana baklja je bila toliko jaka da je ometala komunikacijske sustave nepunih 45 minuta nakon pojavljivanja.

Ova događaj je počeo u 20:27 GMT, NASA-ini stručnjaci su izjavili kako je ona „okinula neke poremećaje u radio komunikaciji na Zemlji.“


NASA je također dodala u svojoj izjavi: „Znanstvenici nastavljaju s promatranjem ove aktivne regije na Suncu jer bi mogla uzrokovati još solarne aktivnosti kako se pomjera Sunčevom površinom.“

Kasnije istog dana, opažena je masovna kornonarna erupcija (CME ili coronal mass ejection) koja je eksplodirala iz Sunca u pravcu Venere.

Space.com i Clara Moskowitz su otkrili NASA-i da su letjelice: Solar Dynamics Observatory i Stereo sun-watching spacecraft napravile fotografije i video snimke solarne baklje i CME-a koje su se dogodile za vrijeme ove solarne oluje.


Solarna baklja je moćan izboj energije povezan s povećanom magnetskom aktivnošću na površini Sunca.

Solarne baklje nalikuju na svijetli oblak koji izlazi iz Sunca, dok magnetska aktivnost uzrokuje tamna područja na suncu koja se zovu Sunčeve pjege.


Sunčana oluja i pjega je nazvana AR11339 ili „dobroćudni monstrum“ je dugačka oko 80.460 kilometara što je čini nekoliko puta većom od Zemlje.

NASA je izjavila kako još uvijek očekuju još veću aktivnost ove regije Sunca. I da je ovo tek dio povećanja Sunčane aktivnosti dok naša zvijezda kreće ka vrhuncu aktivnosti u svojem 11. godišnjem ciklusu koje se očekuje 2013.


Članak prenesen sa: http://matrixworld-hr.com

Originalni uradak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje i ovdje.


14.11.2011.

Zapanjujuća Sunčeva aktivnost!

Danima nismao imali ovako jaku Sunčevu aktivnost, na južnom dijelu Sunca snimljena je zadnja erupcija 11. 11. 2011. koja je zapanjila mnoge stručnjake. Stephen Ramsden iz Atlante u Georgia-i je snimio ovu nevjerojatnu sliku.

Svi astronomi i forumi koji se bave promatranjem neba i našeg svemirskog okružja bruje o nedavnim solarnim aktivnostima i njihovom jakošću. Jedan od astronoma je izjavio za spaceweather.com kako nije nikada u životu vidio nešto tako.


No iako ove solarne erupcije izgledaju veličanstveno i zastrašujuće one nisu najvažnija stvar. Problem je što se vretenasti magnetski poremećaji odvijaju po cijeloj površini Sunca kako pokazuje snimka SDO-a, koji se pritežu dužinom od milijun kilometara ili duljinom tri puta većom od udaljenosti Zemlje od Mjeseca.


Ako ovi poremećaji postanu nestabilni, kako to obično biva, oni bi mogli pasti na površinu Sunca i destabilizirati samu površinu stvarajući takozvane Hyder-ove baklje. Nitko ne zna da li će takve gigantske baklje biti uperene ka Zemlji i što one mogu napraviti.


„Ne znam što će nam Sunce još prirediti s obzirom da ima dulje od godine dana do maksimuma Solarne aktivnosti,“ dodao je Stephen Ramsden, „Ovo je definitivno najbolje vrijeme za gledanje Sunca kroz solarni teleskop.“
Originalni članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Preneseno sa: http://matrixworld-hr.com/