Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Najveći kristali na svijetu - Gigantska kristalna špilja u Meksiku


Spektakularna gigantska kristalna špilja je povezana s Naica rudnikom u Chihuahua-i u Meksiku. Nalazi se na 300 metara ispod površine zemlje, njena glavna dvorana sadrži jedne od najvećih pronađenih kristala na svijetu, u ovom slučaju kristale Selenita. Neki od kristala Naica-e imaju dužinu od 11 metara i dijametar od 4 metra, te dosežu težinu od 55 tona.
 
Kristalna špilja

Uvjeti koji vladaju u ovoj špilji su ekstremni jer je u njoj temperatura konstantna i iznosi 58 stupnjeva Celzijeve ljestvice i također ima i visoku vlažnost od nevjerojatnih 98-99%, što dodatno potvrđuje da je ova špilja opasan okoliš za sve one koji u njoj obitavaju više od 10 minuta bez pravovaljane zaštitne opreme (aparati za disanje, zaštitna odjela koja se hlade ledom, boce s kisikom, itd..).
 
Kristalna špilja

Kristali u Naica-i su formirani prije nekih 500.000 godina i stvoreni su podzemnom magmom (koja se nalazi neposredno ispod špilje) koja održava temperaturu vode na stabilnih 50 stupnjeva Celzija, te otapaju minerale uključujući i gips. Ovaj proces dozvoljava kristalima Selenita da rastu u nevjerojatnim omjerima, kakvim ih i danas imamo prilike vidjeti.
 
Kristalna špilja

Rudari iz istoimenog rudnika su prvotno otkrili 1910. godine ulaz u „Cueva de las Espadas” ili Špilju Mačeva, koja se nalazi 120 metara niše od Naice. Sama Špilja Mačeva je bila zbunjujuće otkriće jer su u njoj rasli kristali od jednog metra duljine, otkriće Naice 2000. godine se graničilo sa znanstvenom fantastikom.
 
Kristalna špilja

Špilja kristala Naica leži na bogatim depozitima srebra, cinka i olova te ima oblik potkove, kristali rastu iz vapnenca, ali je problem što se raspadaju na vanjkom zraku tako da je osnovan Naica prijekt koji konstantno čuva njen okoliš na izvornim temperaturama i pumpa vodu iz špilje kako ne bi bila poplavljena.
 
Kristalna špilja

Još jedna dvorana je pronađena 2009. godine, ona je nazvana Ledena Palača i nalazi se na 150 metara dubine i nije poplavljena, ali su njene kristalne formacije mnogo manje, isto tako njeni kristali ne rastu u pravilnim izduženim oblicima već kao lopte i glavice kupusa.


Izvor: Tourism on the Edge i Wiki

Preneseno sa: http://matrixworld-hr.com