Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Pao meteor kod Bjelovara
Što se tiče meteora i nadolazećih promjena, već smo odavno napisali jedan članak o meteorima. Kako meteori ne padaju samo "negdje drugdje", svjedoči i slijedeći članako kojeg prenosimo iz 24 Sata.

Ponedjeljak, 07. 2. 2011.

Vozač Hitne zvao 112: Vatrena kugla pala i zapalila šumu.

Darko Hrešić tvrdi kako je vidio meteor koji je pao 300 m od ceste te je zapalio šumu. Vatrogasci su rekli da su provjerili područje i nisu našli nikakav sličan objekt.

Vozio sam se vozilom Hitne iz Bjelovara u Daruvar i negdje u Severinu na horizontu iznad nekoliko kilometara udaljenog Bulinca ugledao sam užarenu kuglu. U prvi sam tren pomislio da to pada zvijezda, ali sam zbog veličine usijanog predmeta koji je letio nebom nekih 5 do 10 sekundi bio siguran da se radi o meteoru, ispričao je Darko Hrešić (40) iz Daruvara. Dodao je kako je nepoznato tijelo palo u šumu nekih 300 metara od glavne prometnice u subotu. Hrešić, koji radi kao vozač u daruvarskoj Hitnoj, zaustavio je vozilo na ulasku u Bulinac i pogledao u pravcu pada nepoznatog tijela. Uočio je vatru i dim te je odmah pozvao županijski Centar 112 Bjelovar. 

Iz Centra su o dojavi izvijestili profesionalnu vatrogasnu postrojbu iz Bjelovara, ali zbog nepristupačnosti terena požar koji je buknuo na polju ugasili su pripadnici DVD Bulinac i Severin, koji su traktorima dovukli cisterne i ugasili vatru. 

Iz bjelovarske policije su nam potvrdili da je doista na tom mjestu izbio požar ali nam nisu mogli kazati što ga je izazvalo. Dodali su da na mjestu požara nisu pronašli nikakav trag koji bi upućivao na pad meteora ili nečega iz svemira.

 - Čuli smo priču da je nekakav meteor zapalio vatru, ali mislim da je uzrok požara neodgovorno ponašanje ljudi koji su palili korov i izazvali požar. Mi nismo vidjeli tragove, ali moram dodati da je već bio mrak kad smo mi došli - pojasnio je Anto Gatti (67), zapovjednik DVD-a Bulinca.

Nadalje, komentari čitatelja:

lugija7: obzirom da me zanimalo da li će se pojavit neki komentar na tu pojavu, mogu slobodno reći da sam i ja navedene noći u 00.25 sati iznad mjesta konjšćine primjetio plavu svijetlost koja se zadržala neke 3-5 sek. zatim je nestalo, tijekom noći sam također zamijetio još jedno 5 padova u daljini, da li meteora ili zvijezda ne znam, ali imamo stručnjake na tu temu pa neka odgovore

silvija20: Živim kraj Bjelovara,od mjesta događaja udaljena sam kojih 30tak kilometara i ja sam također vidjela tu goruću kuglu koja je preletila nebom i padala je u smjeru Bjelovara.Naravno ja nisam bila tako blizu kao gospodin Darko pa nisam vidjela kada je pao i zapalio šumu. Poprilično sam ostala iznenađena i u šoku kada sam to vidjela jer je bila stvarno jako blizu i velika.Kada sam to vidjela baš sam dolazila doma,taman sam ušla u dvorište i još nisam niti svijetlo upalila,a u našem selu od 23h nema ulične rasvjete tako da je bio veliki mrak i poprilično sam se šokirala pa moram priznati i uplašila kada mi se cijelo dvorište samo odjedanput osvijetlilo plavom svijetlošću,a nebom je proletjela goruća kugla.Pošto nisam vidjela kako je pao i zapalio nešto naravno da nisam zvala 112,ali sam odmah zvala brata koji se također iznenadio na moju priču.Drago mi je što postoji svjedok koji je vidio cijelu stvar i zbilja bih voljela znati nekakvo objašnjenje kako je moguće da nisu pronašli tragove pada meteora? Pozdrav gospodinu Darku i svim čitateljima!

DarkoHrešić: Hvala svima na komentarima, inače samo da Vam kažem nikad u životu nisam bio pijan i ponosim se time. Darko Hrešić

RobertSlunjski: Ako se spomenuti događaj dogodio u petak (4.2.) navecer oko 23.30, mogu potvrditi da sam (a imam i jos jednog svjedoka) vidio plavičastu svjetlost kako mi je preletjela preko auta u okolici Brezničkog Huma (blizu na pola puta između Zeline i N. Marofa)

Buci: Takodjer sam vidio u petak navečer neku svjetlost na nebu..Bio sam na Savi u Zagrebu!! Ja mu isto vjerujem!

kromaser: ja sam iz hercegovine i vidio sam ovo meteor letijo je dosta nisko užasan osjećaj mislio sam da ne negdje blize pao

dario1506: Pozdrav, evo ja bio u Zaboku ujutro oko pola 4 u noci iz petka na subotu i isto vidio taj taj objekt. Isto se činilo ko da pada zvijezda al nakon što se pojavila svijetlost kad je ušao u atmosferu znao sam da je meteor. I sve je trajalo kojih 5 sekundi.

Piknik: Meteor se raspada kad padne na tlo.Gledajte ostatke.

No, dobro se nasmijah na slijedeći komentar:

drazen123: Vanzemaljci su gađali našu vladu jer ni oni više ne mogu ovo izdržati, ali su promašili.


Kako bilo, pojava padanja meteora je u znatnom porastu u zadnje vrijeme, te je važnije shvatiti zbog čega se to dešava nego tko što (ne) radi u našoj vladi.Nadopuna:

Danas je 24 Sata objavio slijedeći članak o tome u kojem se brzo pažnja skreće na nevažne i glupe stvari, te dematira da je to bio meteor! Koliko bi netko morao biti glup da zamijeni meteor sa zapaljenim busenom suhe trave - procijenite sami. Uglavnom, možda je i ovaj lik zapalio travu na tom polju, ali tko je toliko glup da može povjerovati da se zapaljeni busen trave može vidjeti i stotinama kilometara dalje!? Zašto netko zataškava ove stvari u vezi meteora?

Slijedi smiješan članak kojeg odavno ne mogu prodati već dovoljno osvještenim ljudima:

---

Bjelovar: Vatrenu kuglu nisu bacili svemirci nego Anđelko.

Marin Kiselić - Anđelko štedio je na gorivu za traktor i zapalio livadu da ne bi morao kositi. Vjetar je sa zemlje podigao buktinju suhe trave što je ličilo vatrenoj kugli.

Misteriozna užarena kugla koja je izazvala paniku u Severinu kraj Bjelovara nije pala s neba. Krivac je Marin Kiselić zvani Anđelko iz Bulinca koji je, kao i obično, palio suhu travu. Nije ni slutio kako će postati udarna vijest. Novinaru Večernjeg lista otkrio je kako nije stigao na vrijeme pokositi livadu pa ju je odlučio zapaliti jer je tako jeftinije. Za kosidbu traktorom morao bi potrošiti gorivo, a ovako je potrošio tek pola upaljača.

Vatrena kugla koju je spominjao vozač Hitne Darko Hrešić vjerojatno je samo vjetar koji je sa zemlje podigao buktinju suhe trave. Očekuje se i 'Vatrena kugla 2' jer mu je ostalo još pola rala nepokošene livade.

----

Dakle - previše smiješno!!! A na ovaj članak se opet javilo već nekoliko ljudi, pa evo nekih:

VelimirPintaric: Ja sam vidio meteor iz Međimurja, iz mjesta udaljenog cca. 100 Km! Svejedno, ne tvrdim da to ima veze sa zapaljenom travom.

Croat: Ma bio je to meteor...

lg-viewty: Ja sam vidio meteor iz sela udaljenog 30km od tog mjesta, također su ga vidjeli i moji ukučani koji su bili na drugom mjestu, ali u isto vrijeme.. Možda nema veze sa zapaljenom livadom, ali svakako da ga je vidjelo više ljudi.

Brane007: ma zataškavaju istinu, ko zna koliko su eurića zaradili prodajom ostataka meteorita...

Kako je i običaj, ne nedostaje ni "klasičan" komentar tipa:

MALDINI1899: droga portorož? ;D