Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Znanstvenici stvorili umjetnu kišu u pustinji 

Švicarski znanstvenici su u Abu Dhabiju, u suradnji s tamošnjim vlastima, tijekom 2010. godine stvorili više od pedeset kišnih oluja, i to u vrijeme najvećih ljetnih žega. Pokusi su izvedeni u regiji Al Ain.

Naime, tajni projekt vrijedan je čak 11 milijuna dolara, a naručio ga je šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Znanstvenici su u projektu koristili velike ionizatore, nalik na ulične svjetiljke, koji su stvarali negativno nabijene ione koji privlače čestice prašine uobičajene u pustinji. Zahvaljujući tzv. konvekciji, te se čestice na toplom zraku dižu u nebo i na dovoljnoj visini privlače molekule vode u zraku, kad započinje proces kondenzacije. Ako u zraku ima dovoljno vlage, nastat će milijuni kapi koje će formirati oblake i pasti na tlo, piše Sunday Times.

U 122 dana znanstvenici švicarske kompanije Metro Systems International uključili su uređaje 74 puta kada je vlaga u atmosferi dostigla potrebnu razinu višu od 33 posto. Iako su meteorolozi najavljivali vedro vrijeme bez oblaka, kiša je pala čak 52 puta.

To je prvi put u povijesti da je čovjek uspio stvoriti kišu iz vedra neba. Bivši profesor Instituta Max Planck Hartmut Grassl smatra da je ovo jedno od najvažnijih izuma za čovječanstvo.


 
 

Komentar: naravno, danas su priznali da to OPET rade, a ne prvi put. Ako pogledamo odličan dokumentarac "Chemtrails und HAARP - Werner Altnickel" ( ima subtitlove ) - uvidjet ćemo da postoje dokazi da su, još u prošlom stoljeću u Americi, pojedini poljoprivrednici "naručivali i plaćali" kišu kako bi poboljšali svoj poljoprivredni usjev... Dakle, "na zapadu ništa novo", samo su eto, svoj biznis proširili i malo na "istok"...