Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Ljekovite trine od sijena i njihova ispravna primjenaPod trinama od sijena podrazumijeva se mješavina od osušenih cvjetova, polena, sjemena i sitnih dijelova listova onih biljaka, koje dolaze na livadama i rudinama i koje se sakupljaju kao sijeno.

Ta mješavina sadrži biljne dijelove mnogobrojnih vrsta trava, što ovisi o biljnom sastavu livada i rudina, a sadrži nadalje i značajan broj biljnih dijelova slijedećih ljekovitih biljaka: odoljena, gaveza, piskavice, čestoslavice, komorača, tratinčice, dobričice, razne djeteline, maslačka, livadnog kuša, stolisnika, razne vrste trpuca, kičice, vodopije i dr. Kose li se zajedno s livadama još i rubovi putova, poljske međe i pašnjaci, naći će se u trinama sijena još i djelići kopriva, lanilista, turice i ostalog raznog ljekovitog bilja. Trine od sijena mogu se pribaviti na svakom seljačkom gospodarstvu. Nakon košnje sijena, odnosno otave, biljni dijelovi dospijevaju u prostorije za spremanje sijena, tj. na sjenik ili štagalj. Tokom vremena sipe ti biljni dijelovi kroz uskladištene količine sijena i stvaraju na sjeniku često sloj debeo nekoliko centimetara. Prije upotrebe prosiju se trine od sijena kroz sito, da bi se odijelili veći dijelovi biljaka.

Kao sve osušeno bilje ili biljni dijelovi, tako i trine od sijena gube svoju ljekovitost nakon otprilike jedne godine. Bilo bi, dakle, besmisleno praviti zalihu od prekomjernih količina trina, jer će sijeno iduće godine opet dobaviti dovoljne količine punovrijednih trina. Mora se, međutim, pripaziti, da se upotrijebe samo dobro osušene trine, jer su trine pljesnivog i trulog mirisa bezvrijedne i nisu za upotrebu.

Primjena: upotreba trina od sijena vrši se najčešće u obliku povoja, obloga, kupelji i parne kupelji. U pučkoj medicini primjenjuje se i čaj od trina. Povoj od trina: sa 3 do 5 litara hladne vode prelije se oko 1 kg trina, lonac se stavi na vatru da sasvim kratko prokuha i ostavi pokriven još oko četvrt sata.

Trine od sijena ne smiju se nikada dugo kuhati, nego se ostave samo da 1 do 2 puta kratko zakipe. Dugim kuhanjem dolazi do razaranja ljekovitih tvari u tim najsitnijim biljnim dijelovima mnogo brže nego u većim biljnim dijelovima. Često se, na žalost, čita da se trine od sijena moraju iskuhavati “temeljito” ili “najmanje četvrt sata”.

Daljnja, ne baš posve ispravna metoda, sastoji se u tome da se trine od sijena stave u platnenu vrećicu, a onda se zavezana platnena vrećica uroni u lonac s vodom i dobro prokuha. Na vrećici stisnute trine od sijena, ili se nikada neće do kraja izlužiti, ili će nakon intenzivnog izluživanja duljim kuhanjem na taj način izgubiti ljekovite tvari. Nakon što su trine 15 minuta odstajale, ocijede se kroz tkaninu. U tu procijeđenu lužinu od trina (često čitamo “uvarak od trina” ali ga nećemo u smislu već navedenih objašnjenja namjerno upotrebljavati) - uroni se (najmanje 10 minuta) unaprijed dobro ugrijana plahta; lonac ostaje na rubu štednjaka da se tekućina nebi ohladila. Nakon 10 minuta izvađena plahta brzo se i dobro ocijedi i njome povije bolesnika, po mogućnosti toplo od nogu do ispod ruku u visini ramena. Povrh toga se omota bolesnika u dobro ugrijanu suhu plahtu i, konačno, još u vunenu deku, također prethodno ugrijanu. Bolesnika treba u krevetu dobro pokriti i pustiti da ovoj djeluje oko 2 sata. Zaspi li bolesnik, ne treba ga smetati u snu, da bi se ovoj promijenio. Djelovanje će se povećati, ako trinama od sijena dodamo 1 do 2 pune šake kamilice. Može se dodati i grančica omorike ili borovice, ali ih prije toga treba posebno kuhati 1 do 2 minute i taj ocijeđeni uvarak dodati ocijeđenoj lužini od trina. Ovoj od trine može se ponekad primijeniti i tako, da se umjesto plahte upotrijebi duga noćna košulja, koja se nakon cijeđenja brzo obuče na bolesnika i zatim ga se ovije još toplim vunenim rupcem ili vunenom dekom.

Oblog od trina: postupak je isti kao i kod ovoja, no kod obloga se mogu omotati samo stanoviti dijelovi tijela. Da bi se povećalo djelovanje obloga od trina, raširi se rubac i na njega se stave procijeđene trine od sijena, a rubac se presloži. Trinama napunjeni rubac polaže se na oboljelo mjesto tijela, a oblog se obnavlja svakih 1 do 2 sata, već prema bolesti i potrebi. U rupcu sadržane trine ne smiju se drugi puta upotrijebiti, nego se pravovremeno mora pripremiti nova lužina od trina.

Kupke od trina: ove se kupke pripremaju, već prema vrsti bolesti, kao potpune kupke ili kao sjedeće kupke, kupke za noge ili kao djelomične kupke, npr. kupka za ruku. Već prema opsegu kupke, sasvim se kratko uzavre 0,25 do 2 kg trina od sijena, ostavi se pokriveno 15 minuta, ocijedi i u tome se kupa. Posuda u kojoj se obavljaju kupke treba biti prethodno ugrijana, jer inače previše oduzima topline. Voda za kupke smije se upotrijebiti samo za jednu kupku. Poslije potpune, sjedeće ili nožne kupke, vrlo je preporučljivo višesatno mirovanje u krevetu, a ako se kupke obavljaju zimi, tada treba krevet prethodno ugrijati. Za hladnog i vlažnog vremena ne treba neposredno nakon kupke izlaziti van. To se još više odnosi na slijedeće opisanu parnu kupelj.

Parna kupelj od trina: kod čitavog niza oboljenja preporučuju se parne kupelji od trina. One se pripremaju, već prema tome koji je dio tijela bolestan, kao parne kupelji glave, prsiju ili nogu. Kod parnih kupelji glave ili prsiju ulije se vruća lužina od trina - koju nije potrebno procijediti - u posudu. Posuda se postavi niže i nad nju se nagne bolesnik s golim gornjim dijelom tijela, pokrije ga se debelom dekom kako bi nastala dobra izolacija tijela. Deka se ne smije, kao što se to u većini slučajeva događa, izravno staviti na glavu. To se praktički otklanja tako, da se u jednu ruku uzme štap ili kakva motka, a deka prebaci preko motke. Tako deka ne leži izravno na glavi pa se stvara prazan prostor, te uzlazne pare obavijaju sa svih strana i glavu i gornji dio tijela. Nakon obavljene parne kupke gornji se dio tijela opere toplom vodom i dobro osuši, dok se, naprotiv, glava samo lagano osuši i zamota u vuneni rubac, a zatim je potrebno mirovanje u unaprijed ugrijanom krevetu. Djelovanje se opisane parne kupke može povećati, ako bolesnik istovremeno poduzme i jednu jaku toplu kupku od trina za noge.

Kupke za noge od trina pripremaju se tako da se vruća lužina od trina ulije u posudu preko koje se stave 2 do 3 drvene letvice. Bolesnik sjedne povišeno ispred te posude i noge stavi na drvene letvice. Preko koljena se raširi deka kojom se potpuno oviju i posuda i noge tako da para iz posude može djelovati do koljena. Nakon 15 minuta trajanja parne kupelji, noge se do koljena dobro osuše, a bolesnik treba mirovati 2 do 3 sata u ugrijanom krevetu.

Čaj od trina: u pučkoj medicini upotrebljava se čaj od trina za čitav niz bolesti. Ljekoviti utjecaj čaja nije toliko u određenom liječenju bolesti, on utječe na cjelokupno zdravstveno stanje oboljelog tijela, jer se čajem od trina pospješuje mokrenje i znojenje, rastvara sluz, a time se tijelo oslobađa uzročnika bolesti. Osim toga, čaj od trina djeluje na umirenje grčeva i bolova. Samo u tom smislu može se ispravno shvatiti djelovanje čaja od trina.

Primjena trina od sijena u pučkoj medicini:

Kamenci i pijesak u mokraćnom mjehuru: uz ostalo liječenje, tople sjedeće kupke od trina u trajanju od četvrt do pola sata.

Bolovi slijepog crijeva: dok liječnik ne dođe, stavljati tople obloge od trina.

Znakovi otrovanja krvi, ozljede ili ujedi insekata: ne gubiti vrijeme i odmah pozvati liječnika. Kao trenutna mjera, treba na ranu ili na dio tijela, koji je već plav ili crven, natiče i jako boli, staviti opisani oblog od trina. Oblozi moraju biti po mogućnosti topli, ali ipak ne tako vrući da bi izazvali stvaranje mjehura. Oblozi se stalno mijenjaju kroz 1 do 2 sata.

Nadimanje, crijevni ili trbušni grčevi: primijeniti vruće obloge od trina, a istovremeno piti čaj od kamilice (br. 89).

Gnojne rane, gnojna upala prstiju (panaritium - kukac): primijeniti kupke od trina.

Ženske bolesti: trine od sijena mnogostrano dobro djeluju. Ako je menstruacija izostala ili je slaba, preporuča se topla sjedeća kupka od trina, ako nastupaju grčevi ili bolovi, povoj od trina, vruć i ponovljen, ubrzo će pridonijeti ublaženju.

Reumatizam zglobova, teškoće kod uloga (giht): osobito dobro djeluju potpune kupke od trina, parne kupke ili ovoji od trina. Ljekovito djelovanje izostaje, ako istovremeno ne slijedi i temeljita promjena načina života.

Bolovi izazvani kamencem: uz strogu dijelu i tzv. kuru s uljem, primjenjuju se 2 do 3 puta tjedno i vrlo tople sjedeće kupke od trina.

Gripa i ostale prehlade: protiv gripe i prehlade uspješna je parna ili sjedeća kupka od trina i ovoj od trina. Pri tom je neophodno mirovanje u ugrijanom krevetu.

Poteškoće pri mokrenju, teško mokrenje: najprije se uklanja primjenom dobro ugrijane sjedeće kupke od trina.

Kožni osipi: dnevno često pranje kupkama od trina uz temeljitu kuru čišćenja krvi.

Groznica se najbrže otklanja vrućim potpunim kupkama od trina ili ovojima od trina.

Kostobolja: uz odgovarajuće ponavljanje vrućeg ovoja ili vrućih obloga od trina bolovi brže nestaju.

Bolesti kostiju, oteklina koljena: parne kupke i oblozi od trina što je moguće topliji i tokom dana ponovljeni, pokazuju uskoro uspjeh u liječenju.

Grčevi u želucu ili crijevima: primijeniti vruće obloge od trina.

Šuga, svrab: liječiti kao kožne osipe.

Nadimanje u želucu: djelovati isto kao i kod liječenja grčeva u želucu.

U pučkoj medicini primjenjuju se ovoj i od trina i u liječenju ospica. Kako se osip kod ospica ne treba zaustavljati nego se mora nastojati da se pojavi na koži i izliječi - to se pospješuje stavljanjem nekoliko ovoja od trina.

Živčani bolovi, upale živaca, neuralgija, tj. napadaj bolova na području pojedinog živca - znatno ublaženje postiže se redovitim potpunim kupkama trinama i naknadnim mirovanjem u krevetu.

Koprivnjača (urticaria): najprije se otklanja ovojima od trina i čajem za čišćenje krvi.

Upala bubrega: neobično dobro djeluju sjedeće kupke od trina, s naknadnim mirovanjem u krevetu, a osobito uzimanjem čaja od lipe (br. 145) radi pospješenja znojenja.

Bolovi u leđima brzo prolaze nakon toplih obloga od trina. Kod ponovnih pojava bolova ponoviti više puta tjedno sjedeće kupke od trina.

Smetnje izazvane vjetrovima: postupiti kao i kod nadutosti.

Iz ovog malog pregleda primjene trina od sijena u pučkoj medicini može se razabrati kako je korisno trine od sijena uvijek imati kod kuće.

Primjena u liječenju životinja: ranije je primjena trina od sijena u liječenju životinja na selu igrala znatnu ulogu. Kod ozljeda, uboda insekata, nadama, kolika, osipa, bolesti kostiju, oteklina koljena itd. pripremali su se oblozi od trina i bolesti su uspješno liječene. Međutim, kemijske tablete i injekcije prevladale su danas u veterinarskoj medicini.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!