Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Duhovno istraživanje uzroka ovisnosti i njihovo liječenjeOvisnosti se pojavljuju širom svijeta neovisno o zemljopisnim granicama i kulturi te nepovoljno utječu na živote milijuna ljudi. Na osobnoj razini, mnogi ljudski životi su uništeni zbog ovisnosti, kako životi ovisnika tako i njihovih bližnjih.

U modernoj znanosti ne postoji suglasnost u pogledu etiologije (uzroka), prevencije i liječenja ovisnosti. Jedni smatraju ovisnost “bolešću”, dok drugi to smatraju naučenim modelom ponašanja usvojenim kao rezultat složene međuigre nasljeđa i čimbenika okruženja. Treći pak smatraju kako je uzrok u genetici. Ovaj nedostatak suglasnosti među stručnjacima uzrokuje probleme u prevenciji i pristupu liječenja mnogih oblika ovisničkog ponašanja.

SSRF (Spiritual Science Research Foundation) je objavio duhovno istraživanje o slučajevima ovisnosti. Provedena istraživanja uključuju duhovnu dimenziju zajedno s fizičkim i psihološkim čimbenicima kako bi se odredio glavni uzročnik ovisnosti.

Duhovno istraživanje je istraživanje duhovne dimenzije ili duhovnog područja pomoću razvijenog šestog čula (izvanosjetilne percepcije). Duhovnim područjem nazivamo sve ono što ne možemo opaziti pomoću naših pet čula, uma i intelekta, a uključuje nevidljivi svijet anđela, aura, raja, pakla, duhova i sl. Duhovno istraživanje ovisnosti podrazumijeva istraživanje duhovnih uzroka ovisnosti putem visoko razvijenog i aktiviranog šestog čula.

Duhovno istraživanje za pronalaženje glavnog uzroka ovisnosti donijelo je sljedeće rezultate:

 

Uzrok ovisnosti

Prosječni postotak koji pridonosi ovisnosti 1

Fizička ovisnost

30

Um i ego

30 2

Duhovni uzroci kao što su zaposjednutost negativnim entitetom ili suptilnim tijelom preminulog pretka koji žele uživati u djelovanju supstance, koja izaziva ovisnost, kroz osobu koju zaposjedaju.

 

40 3

 

Ukupno

 

100

 

Napomene:

    1. Brojevi u ovoj tablici su samo prosječne vrijednosti i mogu značajno varirati od slučaja do slučaja.  Važno je istaknuti da postoji velika vjerojatnost duhovnog utjecaja što je modernoj znanosti danas nepoznato.

    2. Ovaj aspekt se odnosi na um i ego. Na primjer, zbog pritiska vršnjaka ili samo kako bi se pravili važni, tinejdžeri mogu početi koristiti supstance koje izazivaju ovisnost. U ovom slučaju najčešće je riječ o pušenju cigareta. 

    3. Udio duhovnog uzroka može značajno varirati. Čak i kada je ovisnosti počela zbog psiholoških razloga, negativne energije mogu iskoristiti slabost osobe da na nju utječu. Tako ovisnost koja je mogla početi zbog fizičkog ili psihološkog razloga, može se brzo pretvoriti u bolest ovisnosti s duhovnim uzrokom. Ako to imamo na umu lakše ćemo razumjeti nalaze nekoliko američkih nacionalnih istraživanja koja otkrivaju da bi 75% do 85% od ukupno 51 milijun pušača u SAD-u voljelo prestati pušiti, ali im to do sada nije polazilo za rukom. (Izvor: Time magazine). Ovisnici nisu u stanju osloboditi se ovisnosti, čak i kad to žele, zbog utjecaja koje negativne energije imaju nad njima.

Kod duhovnih uzroka ovisnosti, suptilna tijela preminulih predaka uzrokuju ovisnost u 30% slučajeva, a negativni entiteti u 70% slučajeva. Negativni entiteti ili suptilna tijela preminulih predaka zaposjedaju ljude kako bi zadovoljili svoju žudnju za supstancom koja stvara ovisnost ili da osobi stvaraju probleme pretvarajući je u ovisnika.

SSRF predlaže terapijski program za liječenje ovisnosti u tri koraka koji se može primijeniti za prevladavanje bilo koje ovisnosti.
 

Duhovno iscjeljivanje u tri koraka djeluje kao lijek protiv ovisnosti, ali i kao prevencija kako bismo bili sigurni da se ovisnost neće razviti u budućnosti. Redovnom primjenom duhovnog tretmana iscjeljivanja, povećava se Sattva komponenta (duhovna čistoća) u nama. Zauzvrat, povećava se naša duhovna energija i obrambeni sustav. Negativni entiteti/suptilna tijela preminulih predaka kojima dominira Raja-Tama komponenta (duhovna nečistoća) ne mogu to izdržati i prinuđeni su otići. Kada se to dogodi, osoba je u stanju odmah napustiti ovisničke navike i živjeti normalan i sretan život.

Ustrajno primjenjujući program od 3 koraka može se očekivati prevladavanje ovisnosti u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Roditelji koji planiraju imati dijete mogu poduzeti preventivne mjere u tri koraka, kako bi dijete odgajali u što je moguće više sattvik (duhovno čistom) okruženju i kako bi bilo upoznato s duhovnom praksom od ranog djetinjstva.

Redovitost u duhovnoj praksi i liječenju u tri koraka, snažna želja da se ukloni ovisnost i prema tome snaga volje da se to učini, vjera u Boga i duhovnu praksu, pomažu da se proces izlječenja ubrza.

Za razliku od liječenja ovisnosti na uobičajeni način, prakticirajući duhovnost ljudi se često mogu osloboditi čak i jačih ovisnosti bez ikakvih simptoma odvikavanja. SSRF je svjedočio brojnim slučajevima izlječenja ovisnosti od alkohola i nikotina do droga.

Duhovno istraživanje ovisnosti je pokazalo da glavni uzroci ovisnosti često leže u duhovnoj dimenziji. Ako se duhovna dimenzija ne uzme u obzir, rehabilitacija ovisnika u većini slučajeva ima ograničen uspjeh.

Izvor: SSRF; Liječenje ovisnosti duhovnim iscjeljivanjem