Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Kako se zaštiti od vlastitog ega?


Guleći glavicu luka sloj po sloj, na kraju nam ostaju samo slojevi. Nećemo pronaći ništa drugo jer luk nema jezgre. Jednako tako, kada čovjek pokuša pronaći “ja” u sebi, otkriva da “ja” zapravo ne postoji. Kada kažemo ego, ono na što uglavnom mislimo je ponos u vezi sebe. Ego je relativan i uvijek se odnosi na nešto, npr. moje tijelo, moj intelekt, moja žena, moj muž, moja djeca, moje zdravlje itd.

Svaki čovjek ima ego u vezi nečega bilo da je to posao, uspjeh, slava itd. Prema tome, ego stvara razliku između nas i drugih. Svi se rađamo bez imena, ali nakon rođenja poistovjećujemo se s imenom, zaboravljamo da smo dio Božje kreacije i da se trebamo opet vratiti Bogu.

Prosječan čovjek koji je bogat, ili ima poslovnu karijeru ili je intelektualac, obično ima “visok“ ego što je u postotcima oko 30%. Osoba koja radi duhovnu praksu, npr. obredno Bogosluženje, čitanje Svetih spisa, odlazi na hodočašća, poja (ponavlja) Božje Ime, meditira itd., ima ego od 20 do 25%. Sveci imaju ego samo 5%jer kod Njih nije izraženo “jastvo“, postoji samo “pročišćeni ego“, duhovna emocija (Bhav), odnosno duhovno iskustvo “Ja sam Duša”.

Gotovo svi mi se poistovjećujemo s fizičkim tijelom, osjećajima i emocijama zbog različitih impresija (sanskare) u podsvjesnom umu. Impresije su karakterne osobine, želje, ono što volimo ili ne volimo itd., tako da nam je osnovna svrha života svjetovna sreća.

Ovisno o našim mislima i emocijama, ego dovodi do bijesa, mržnje, vjere samo u vlastite sposobnosti, lažnog osjećaja žrtvovanja za druge ili stalne potrage za vlastitom srećom.

Što je veći ego, veći je doživljaj nesreće. Kada lijepa žena, ponosna na svoj izgled, ostari ili njena ljepota izblijedi zbog bolesti, bit će nesretna. Isto tako, kada imućan čovjek, ponosan na svoju imovinu, iznenada izgubi cijelo bogatstvo, bit će nesretan. Ponekad nesreća na psihološkoj razini zbog ega može biti bolnija od one na fizičkoj razini.

Nasuprot tome, Sveci vjeruju kako sve pripada Bogu i kako Oni ništa ne posjeduju. Zbog toga Sveci nikada nisu nesretni već su uvijek u stanju Blaženstva.

Citat iz svetog spisa Sri Dasbodh:
‘’Kada kažeš “ja radim“, postati ćeš nesretan.
Kada kažeš “Bog je taj koji radi“, postići ćeš uspjeh, slavu i hrabrost.’’

 Kako smanjiti ego

Bez uklanjanja “jastva“ ne može se dostići istinsko znanje, odnosno kada dobijemo znanje, “jastvo“ više ne postoji. Teoretsko znanje može biti korisno ako se upotrijebi za vlastito usavršavanje. U suprotnom, znanje se pretvara u ego i tako osobi stvara poteškoće i vodi intelekt pogrešnim putem.

Samo kada se ego ukloni, osoba postiže duhovno znanje.

Dokle god postoji “ja”, “moj”, “moje”, ne može se dostići iskustvo Boga ili Brahmana.
 Postoje različiti načini kojima možemo smanjiti ego, a neki od njih su:
 
 • Trebamo postati svjesni svojih mana osobnosti. Uglavnom ukazujemo na mane osobnosti drugih ljudi, a ne obaziremo se na vlastite mane.
 • Shvaćanje i prihvaćanje vlastitih grešaka.
 • Biti ponizan prema svakoj osobi. Trebamo cijeniti svu Božju kreaciju.
 • Razvijanje stave učenja i slušanja drugih. Kada smo u stavu učenja, postajemo svjesni da zapravo ništa ne znamo. Slušajući druge povećavamo kvalitete poput strpljivosti, ljubavi, poštovanja, tolerancije i tako se smanjuje ego. Nasuprot tome, ako stalno podučavamo druge osjećamo se nadmoćno.
 • Kada osoba očekuje ili zahtjeva poštovanje ili priznanje, time razvija ego. Kada ne očekujemo priznanje, već za sve što činimo predajemo zasluge Bogu, ego se smanjuje.
 • Kada netko stalno priča o sebi, svojoj obitelji, svojoj sreći ili tuzi pokazuje vezanost za tijelo. Kada ne priča o sebi, vezanost za tijelo se automatski smanjuje.
 • Kada naglo reagiramo u situaciji, ego se manifestira kroz tu manu osobnosti. Umjesto toga možemo kontrolirati reakciju, promisliti o incidentu i tako držati ego pod kontrolom.
 • Sebičnost je vrlo česti izvor povećanja ega, bilo da je fizička (izbjegavanje fizičkih poslova), verbalna (“drugi mi se trebaju obraćati sa poštovanjem iako im se obraćam sa strogošću”) ili psihološka (“moje želje se trebaju poslušati”). Stoga, ako želimo da se ego smanji, trebamo više razmišljati o drugima, a manje o sebi.
 • U svakodnevnom govoru treba izbjegavati upotrebu riječi “ja”, “moj”, “moje”.
 • Raditi prema željama drugih, a ne prema svojim.
 • Kada se igramo s djecom zaboravljamo na vlastiti status te se ego smanjuje do određene mjere.

 


Duhovna praksa uklanjanja ega


Duhovna praksa podrazumijeva svakodnevni trud koji osoba ulaže da bi se smanjio ego i dostigla Bogospoznaja.

Služenje Bogu (Satseva) je način da se smanji ego kada osoba služi Bogu, nudi Mu svoje tijelo, um, imetak, intelekt i ego, s emocijom da je Božji sluga.

Ako osoba ima duhovnu emociju da Bog radi kroz nju te sve svoje radnje predaje Bogu, tada neće imati osjećaj da se nešto dogodilo njenom zaslugom već će osjećati zahvalnost što je Bog učinio kroz nju. Kada se svakodnevni fizički poslovi poput pranja, metenja, čišćenja, izvode kao služenje Bogu, tada se ego uklanja još brže. Međutim, kada osoba pomisli “Ja sam to napravio”, ego se povećava.

Žrtvovanje tijela, uma, intelekta, imetka i ega također smanjuje ego. Primjerice, kada poklonimo dragi predmet nekoj drugoj osobi, smanjuje se želja. Na taj način se misli o sebi postupno smanjuju, stoga se i ego počinje smanjivati. Kada mentalno predajemo Bogu svoju kuću, osobne stvari te imamo stav da smo tu samo da vodimo računa o tim stvarima, to nam također pomaže da se ego smanji jer nemamo osjećaj svojine.

Duhovna ljubav (Priti) je ljubav bez očekivanja. Kada više mislimo na druge, manje ćemo misliti na sebe. Kada se smanji fokus na sebe, smanjuje se ego. Generalno imamo očekivanja prema voljenim osobama, međutim, duhovna ljubav je ljubav prema Bogu i Njegovoj cjelokupnoj kreaciji bez očekivanja.

Kako bismo zadobili Božju milost, trebamo zaboraviti ego i svoje ime te pojati (ponavljati) Božje Ime u nastojanju da se spojimo s Njegovim Imenom.

Čak i ovdje se treba zaštiti od ega imajući duhovnu emociju da “Bog poja Svoje Ime kroz mene”. U suprotnom se može razviti ego u vezi duhovne prakse.

 

 

Možemo se moliti: “Dragi Bože, molim Te, omogući mi da postanem svjestan događaja koji mi povećavaju ego. Dovedi ljude i događaje u moj život koji mi smanjuju ego.”

Zahvalnost - Predavanjem Bogu stava da ”ja radim” i stalnom težnjom da pomognemo ljudima pružajući im znanje o duhovnosti, osoba izražava istinsku zahvalnost koja pomaže u smanjenju ega.


Izvor: SSRF; Ego