Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Medvjetka - ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI L.


Sinonimi: Arbutus uva-ursi L. — Arctostaphylos procumbens E. Mey — Arcto- staphylos officinalis Wimm. et Grab. — Uva ursi buxifolia S. F. Gray.

Narodni nazivi: divlja maginja — gornik — medvedovo grožđiče — medveđe grožđe — medveđi grozdić — medvedovo uho — medveđe uho — mečije grožđe — medvetka — medvijedica — opernik — opirnik — planika — planika crvena — vučja jabuka — zimzeleni gornik.

Opis biljke: višegodišnji zimzeleni grm koji raste prilegnut uz podlogu, visok do 70 cm. Grm medvjetke gusto je obrašten 2-3 cm dugim, jajastim i čvrstim kožnatim listovima. Zvonasti cvjetovi bijele su ili svijetloružičaste boje, obje­šeni u grozdovima. Plod je crveno obojena, brašnava okrugla boba.
 

Medvjetka

 

Vrijeme cvatnje: od travnja do lipnja.

Stanište: biljka je rasprostranjena gotovo u čitavoj Evropi te Sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi. To je vrlo česta biljka na našim vapnenastim planinama, gdje raste na kamenitim obroncima, te u svijetlim i suhim borovim šumama. Mjestimice dolazi u velikom mnoštvu, uglavnom na dosta nepristupačnim mje­stima i često daleko od ljudskih naselja, što otežava sabiranje.

Ljekoviti dijelovi biljke: kao droga u zdravstvene svrhe upotrebljavaju se listovi (Folia uvae ursi). Sabiru se grančice koje se suše na zračnom mjestu u hladu. Kada su grančice s listovima potpuno suhe, tada se listovi s grančica omlate i rešetaju tako da se dobije čisti list. Na taj način dobiveni cijeli listovi ne smiju sadržavati dijelove stabljike i smeđe listove. Pažljivo osušeni i dobro izrađeni listovi imaju jednoličnu zelenu boju. Sabiranje se vrši u rano proljeće ili u jesen kada biljka u vegetaciji miruje. List i duljim stajanjem na za to prikladnom i suhom mjestu ne gubi svoju ljekovitost.

Miris i okus: listovi su bez mirisa ali zato opora i gorkog, a nakon dužeg vremena slatkastog okusa. Oporost dolazi zbog tanina, a gorkost uglavnom od glikozida arbutina.

Ljekovite i djelotvorne tvari: list medvjetke sadrži mnogo tanina te glikozida arbutina i erikolina, zatim arbutina, ursona, metilarbutina, galne kiseline i drugih tvari.

Ljekovito djelovanje: vrlo je raširen i poznat lijek za liječenje mokraćnih organa, djeluje na lakše izlučivanje mokraće i na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih organa. Bolesnici, osjetljivi na želudac, ne podnose čaj pripremljen iz lista medvjetke radi visokog sadržaja taninske kiseline. Kao negativne posljedice mogu nastati mučnina, pomanjkanje teka pa čak i snažno povraćanje. Iz tih razloga moderno prirodno liječenje ne preporuča više list medvjetke u tolikoj mjeri kao što je ranije bio upotrebljavan. Osim toga se list medvjetke za liječenje spomenutih bolesti rijetko upotrebljava sam nego uvijek u kombinaciji s ljekovitim biljem koje ima isto ili slično ljekovito djelovanje, a ne izaziva kod osjetljivih bolesnika navedene smetnje. Često u kombinaciji s listom medvjetke kao čaj za dezinfekciju mokraćnih organa dolazi list breze (br. 33), biljka kilavica (br. 66), korijen sladića (br. 65) i dr.

Napomena: zbog velike primjene te biljke u medicini kao i zbog toga što se sabiranje vrši prirezivanjem grančica, a vrlo često i čupanjem čitave biljke, kod sabiranja se mora voditi računa da se biljka na pojedinom staništu ne uništi, tim više što je njezin rast vrlo spor.

 

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!