Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Crvena djetelina - TRIFOLIUM PRATENSE L.

Sinonimi: Trifolium purpureum Gilib.

Narodni nazivi: crvena detelina — detela — detelina kravljača — djetelina — konjska ditelina — kravljača — livadska detelina — trolist.

Crvena djetelina

Opis biljke: ova, na daleko poznata vrsta djeteline, rasprostranjena je u čitavoj Evropi te je u poljoprivredi vrlo važna krmna biljka koja se jako puno uzgaja. Biljka izraste 30 do 50 cm visoko, a stabljika joj je često crveno nahukana. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima.

Crvena djetelina

Miris i okus: miris je ugodan, slatkast i poput meda. Okus je slatkast, sluzav i kiselkast.

Vrijeme cvatnja: svibanj do rujna.

Stanište: ni crvena ni bijela djetelina nisu izbirljive. Obje vrste djeteline zahtijevaju masno zemljište, bogato hranjivim tvarima, te su osjetljive na stajaću vodu i na proljetne mrazove.

Ljekoviti dijelovi biljke: crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu (Herba Trifolii pratensis) ili se sabiru samo cvjetne glavice (Flores Trifolii pratensis). I biljka i cvjetne glavice suše se u hladu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: osim taninske i mirisne tvari te jednog eteričnog ulja, do sada nisu utvrđene nikakve važne djelotvorne tvari, pa bi ta biljka zaslužila da bude pobliže istražena.

Ljekovito djelovanje: ni crvena, a ni bijela djetelina nisu ljekovite biljke u službenoj upotrebi. U knjizi o bilju dr. Andreasa Mattiolija (1570) piše da livadne djeteline "također imaju svojstvo da omekšavaju"«, pa se često upotrebljavaju za klistiranje. Pučka medicina, međutim, drži mnogo do obiju vrsta djeteline.

Primjena u pučkoj medicini: crvena se djetelina u pučkoj medicini više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih čajnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Čaj od crvene djeteline rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita. Kod nekih naroda preporuča se čaj od crvene djeteline u slučajevima kada je nakon teških operacija, naročito operacija želuca, nastupilo mršavljenje pa je bolesnik slab i nema apetita.

Upotreba: čajni oparak priprema se od biljke u cvatu bez stabljike ili od samih cvjetnih glavica, a uzimaju se 2 čajne žlice za 1 šalicu čaja. Tako dobiveni čaj ostavi se 10 minuta da odstoji, a piju se 2-3 šalice dnevno sa ili bez dodatka meda.

Napomena:

TRIFOLIUM REPENS L. — bijela djetelina

Sinonimi: Trifolium ochranthum Maly — Tritolium orbelicum Vel. — Trifolium nigrescens Schur.

Bijela djetelina

Narodni nazivi: bela detela — djetelina puzača — puzeća djetelina.

Bijela djetelina

Ova se vrsta djeteline u pučkoj medicini primjenjuje protiv gihta i reumatizma, kao i protiv bijelog cvijeta. Vrlo je obljubljena upotreba u obliku obloga za omekšavanje. Čaj se smatra sredstvom za čiščenje krvi, a priprema se i pije kao i čaj od crvene djeteline.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!