Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Poljska rotkva - RAPHANUS RAPHANISTRUM L.

Sinonimi: Raphanistrum arvense Wallr. — Raphanus lampsana Gaertn. — Raphanus silvestris Lam.

Narodni nazivi: divlja repica — divlja rodakva — divlja rotkva — gorušica — poljska repica — repica — repič — repnjača — rotkva obična.

Poljska rotkva

Opis biljke: poljska rotkva je jednogodišnja biljka, visoka 30-60 cm, slovi kao dosadan korov. Gruba je stabljika najčešće crvenkasto-ljubičasto nahukana, a postrane su joj grane razmaknute od glavne stabljike. Listovi su nazubljeni, perasto rascijepani, pa su donji listovi proviđeni sa 7, srednji sa 5, a gornji sa 3 krpaste liske, prednje su krpaste liske uvijek veće od ostalih. Na vrhu grana razvijaju se žuti cvjetovi, a nakon njih nejednolične komuške više ili manje pritisnute uz stabljiku.

Poljska rotkva

Vrijeme cvatnje: od lipnja do rujna, a glavno sazrijevanje sjemena u kolovozu.

Stanište: vrlo česta biljka na neobrađenim poljima, na oranicama te uz rubove polja i puteva.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se biljka u cvatu od sredine lipnja do kraja srpnja. U vrijeme sazrijevanja sjemena sabiru se komuške, koje se omlate da bi se dobilo čisto sjeme. Miris sabrane droge je oštar, dok je okus oštar i pomalo gorak.

Ljekovito djelovanje: biljka je nekada bila u službenoj upotrebi (Herba Erysimi). To je izvrstan lijek protiv skorbuta i u tom se svojstvu upotrebljavala kao nadomjestak za hren (br. 21).

Primjena u pučkoj medicini: kao čajni oparak biljka pomaže kod laganog katara bronha, promuklosti i kašlja jer posjeduje moć rastvaranja. Smrvljeno sjeme divlje rotkve, pripremljeno s medom kao ljekoviti gusti sok i uzimano u obrocima jedaćom žlicom, čisti prsa od sluzi, pomaže kod teškog disanja i otklanja bolove u kukovima.

Početnu žuticu otklanja pripravak od 4 g zdrobljenog sjemena u jednoj čaši pelinovog vina. Ako se pije ista količina zdrobljenog sjemena u bijelom vinu, to olakšava otežano mokrenje i pospješuje izostalu menstruaciju. Sjeme poljske rotkve, zgnječeno i uzeto s vinom, pomaže kod otrovanja gljivama, no prije toga potrebno je uzeti sredstvo za povraćanje.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!