Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Aniš - PIMPINELLA ANISUM L.

Sinonimi: Anisum officinarum Moench. — Anisum vulgare Gaertn. — Apium anisum Crantz. — Carum anisum Bail. — Selinum anisum E. H. L. Krause.

Narodni nazivi: anason — anaton — anež — anis — aniz — laški janež — onajs — onež — sladki janež — sladki januš — slatki komorač — slatki kopar — slatki kumin.

Aniš

Opis biljke: biljka je jednogodišnja, a stabljika visoka oko 0,5 m, okrugla i duboko brazdasta. Najdonji listovi sastoje se od tri okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji su usko krpasto razdijeljeni. Cvjetovi su bijeli i sastavljeni u štitac. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strane malo stisnut, 3-6 mm dug i oko 3 mm debeo, boje svijetlozeleno-sive, obilno opremljen vrlo mekanim čekinjicama, sa 10 svijetlih, ne osobito izraženih rebara.

Aniš

Teže bi posljedice mogle nastati kada bi se sjeme aniša zamijenilo s dvjema vrlo otrovnim srodnim biljkama iz porodice štitarki: kukutom (Conium maculatum, br. 171) i otrovnom trubeljikom (Cicuta virosa, br. 168). Aniš se ipak razlikuje po dvjema lako upadljivim osobinama od tih dviju navedenih otrovnih biljaka i to po mirisu i okusu biljke i po obliku i boji plodova. Kako kod nas aniš dolazi gotovo samo u uzgoju, i opasnost zamjene je rijetka. U daljnjem izlaganju bit će još upozorenja na usporedni pregled kod vodene trbulje (Oenanthe aquatica, br. 96).

Vrijeme cvatnje: prema položaju od svibnja do kolovoza, sazrijevanje ploda: kolovoz, rujan.

Stanište: domovina aniša su zemlje istočnog Sredozemlja, ali uspijeva i kod nas vrlo dobro na pjeskovito-ilovastim tlima, toplom i vlažnom podneblju. Osjetljiv je na mraz.

Ljekoviti dio biljke: upotrebljava se zrelo sjeme (Fructus Anisi vulgaris ili Semen Anisi ili Semen Absinthii dulcis) koje se sabire samo po suhom vremenu. Aniš se smije uzgajati opet na istom mjestu tek nakon 3 godine. Prinos plodova na uzgojnoj površini od 100 m2 iznosi oko 6-10 kg.

Ljekovite i djelotvorne tvari koje sadrži aniševo sjeme: eterično ulje, mast bjelančevina, šećer. Eterično ulje sastoji se uglavnom od anetola.

Ljekovito djelovanje: sjeme aniša djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu. Kneipp stavlja djelovanje aniševog sjemena kao sredstva protiv nadimanja ispred komorača (Foeniculum vulgare br. 57). Ono djeluje također zagrijavajući. Aniš pospješuje kod žena izlučivanje mlijeka i menstruaciju. Umirujuće djelovanje aniša prelazi dijelom putem majčinog mlijeka i na dojenče. Aniš djeluje na pospješenje mokraće i istjeruje crve kod djece. Često dosadno štucanje ili podrigivanje prestaje odmah ako se popije šalica toplog aniševog čaja. Kod upale krajnika odlično djeluje mlaka voda za grgljanje pripremljena iz jednakih dijelova aniša, kadulje i paprene metvice.

Aniševo ulje (Oleum Anisi), 2-6 kapi rastvoreno u vinskoj žesti, jača želudac i djeluje umirujuće kod grčeva, a u obliku masti postiže dobre uspjehe protiv ušiju u kosi (pediculus capitis) i svraba. Mast se priprema tako da se jedan dio aniševog ulja pomiješa sa 10 dijelova svinjske masti. Priprema aniševog čaja: uzeti 1 čajnu žlicu za 1 šalicu preljeva, ostaviti 10 minuta da odstoji i procijediti. Tokom dana piju se u gutljajima 2-3 šalice.

Iz starih bilinarskih knjiga: aniš otvara, jača i ugrijava utrobu. Sjeme aniša, kuhano u vinu ili vodi, ili toplo u vrećici, položeno na tijelo, oslobađa od nadutosti trbuha, umiruje trbobolju i podrigivanje.

Aniš je dobar kod sluzavih oboljenja pluća, jetre i maternice, a pomaže protiv hroptanja, pospješuje izlučivanje mokraće, a treba ga davati i kod vodene bolesti. Aniš je vrlo dobar za djecu koja boluju od "fraza" (zahlipi, dječja strava, bolest koja se javlja kod djece u obliku općih i lokaliziranih grčeva radi povećane nadražljivosti živčanog sistema). Aniš dodan dobrom vinu pomaže protiv trulog zubnog mesa, lošeg zadaha iz usta i protiv želučanih tegoba. Dim paljenog aniševog sjemena pomoću lijevka uvučen u nos, ublažuje glavobolju. Nekoliko kapi aniševog ulja zacjeljuje rane od ugriza i uboda insekata. Ako tučemo sjeme aniša pomiješano s toplim ružinim uljem i natopljeno vatom stavimo na uho, bolovi nestaju.

Primjena u liječenju životinja: djelovanje aniša, danog u obliku toplog čaja, pomaže i kod domaćih životinja, suzbijajući nadutost i smirujući grčeve. Aniševo ulje mnogostruko se upotrebljava kod domaćih životinja kao sredstvo za trljanje pri čemu se životinje oslobađaju nesnosnih ušiju i grinja. Aniševo sjeme stučeno u prah daje se domaćim životinjama kod upale pluća i to konjima i govedima 60-90, svinjama 10-15 i psima 2-5 grama. Da bi se mladi golubovi privikli na golubinjak, premažu se unutarnje stijene golubinjaka aniševim uljem.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!