Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Grčica - MENYANTHES TRIFOLIATA L.

Narodni nazivi: gorka detelina — gorka trava — gorki trolist — grenka detelja — grki trolist — trolistica — vodena bokvica.

Grčica

Opis biljke: biljka je dobila među inim imenima i ime "djetelina" po listovima koji su nalik na listove djeteline, no botanički pripada porodici Gentianaceae - sirištare. To je trajna, zeljasta, i sočna vodena biljka, visine oko 30 cm. Listovi su trodjelni s dugom peteljkom, a rastu iz jakog, dugog i valjkastog podanka. Listići su goli, gotovo sjedeći, jajoliko okrugli do lancetasti, po rubu cijeli, katkada slabo valoviti. Cvjetovi su blijedoružičasti, sabrani u uspravni grozd. Plod je tobolac s mnogobrojnim sjemenkama.

Grčica

Miris i okus: biljka je gotovo bez mirisa, a okus je vrlo gorak.

Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj.

Stanište: biljka raste na trajno močvarnom i tresetnom zemljištu uz obale potoka, rijeka i jezera te uz izvore i na močvarnim livadama. Isušivanjem i melioracijom močvarnih zemljišta sve više se smanjuju nalazišta te biljke u slobodnoj prirodi.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se listovi (Folia Trifolii fibrini) od svibnja do lipnja. Rijetko su kod koje ljekovite biljke uobičajeni tako brojni farmakološki nazivi kao Folia Trifolii amari, Folia Trifolii palustris, Folia Trifolii aquatici, Folia Trifolii antiscorbutici, Folia Menyanthidis i dr. Sušenje droge treba provesti brzo na jako prozračnom mjestu, a čuvanje usitnjene droge najbolje je u tamnim staklenim posudama.

Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđena je glikozidna gorka tvar meniantin, nadalje masno ulje, holin, holesterin, mangan, te mravlja, octena i maslačna kiselina.

Ljekovito djelovanje: grčica je vrlo cijenjena kao sredstvo protiv groznice, a primjenjuje se s uspjehom i protiv migrene. Nadalje djeluje kao gorko sredstvo koje pobuđuje apetit i pospješuje probavu, a isto tako ima povoljan utjecaj na bolesti jetre i žuči, te na slabokrvnost i bljedoću.

Priprema čaja protiv groznice: 1 čajna žlica droge za 1 šalicu čajnog oparka, pije se u gutljajima i bez šećera do 2 šalice dnevno.

Čaj za crijeva, želudac, žuč i jetru: najbolje je piti čajnu mješavinu grčice s jednakim dijelovima kadulje (br. 132) ili kičice (br. 43) ili pelina (br. 23), pripremljenu u obliku oparka, 2 do 3 šalice dnevno bez šećera. Za pospješenje apetita pije se 1 šalica čaja, nezaslađeno, najmanje pola sata prije glavnog jela. U takozvanim gorkim tinkturama (Tinctura amara) najčešće je sadržana grčica.

Primjena u pučkoj medicini: grčica ima u pučkoj medicini vrlo široku primjenu. Uz već navedena ljekovita djelovanja primjenjuje se nadalje kod začepljenja (tvrda stolica), nadimanja, pokvarenog želuca, kod žutice, vodene bolesti, staračke slabosti, kod svih vrsta katara, a osobito kod suhog kašlja, i to iznutra kao sredstvo za čišćenje krvi, a izvana u obliku obloga kod kožnih osipa, lišajeva, ekcema i slično. Grčica u pučkoj medicini nije samo lijek koji čisti krv, nego i lijek koji umnožava i poboljšava krv, a hvaljena je kao naročito djelotvorna kod početnog razaranja krvnih tjelešaca. Konačno, neka bude još navedena primjena grčice u pučkoj medicini kod neuralgije trodjelnog ličnog živca (nervus trigeminus) kao i kod pretjeranog straha od bolesti (hipohondrija).

Primjena u liječenju životinja: seljaci daju čaj od grčice domaćim životinjama kod želučanih i crijevnih smetnji, a bolesna ga stoka rado uzima.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!