Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Perunika bogiša - IRIS GERMANICA L.

Sinonimi: Iris deflexa Know. et Westc. — Iris violacca Savi — Iris vulgaris Pohl.

Narodni nazivi: baštenska perunika — bogiša — krinka — lilija plava — mačinac — mačinovac — modra perunika — modri ljiljan — nebeski cvit — nebeski ljiljan — perunika pitoma — perunika plava — sablja — sabljić.

Perunika bogiša

Opis biljke: od mnogih vrsta perunika uobičajena je kao ljekovita biljka u prvom redu perunika bogiša. Iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka rastu uski, uspravni i sabljasti listovi. Cvjetna stabljika naraste i do 1,5 m visoko i obično nosi 2 do 3 cvjeta na krajevima cvjetne stabljike. Cvjetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredanih cvjetnih listova od kojih su vanjski svinuti, a unutarnji uspravni. Cvjetni listovi su plave boje, pri dnu sa žutim ili bjelkastim mrljama i prevučeni ljubičastim žilicama.

Perunika bogiša

Miris i okus: podanak kao najljekovitiji biljni dio ima slab miris koji se prilikom sušenja gubi. Okus je nešto brašnjav te, ovisno o staništu, slabo gorak do slatkast.

Vrijeme cvatnje: svibanj do srpnja.

Stanište: biljka potječe iz Amerike te se u Evropi potpuno udomaćila i gotovo potisnula evropske vrste perunike. Kao samonikla biljka raste perunika bogiša na području Sredozemlja pa se nalazi i na našem primorskom području na kamenitom i suhom tlu, na obroncima, šumskim čistinama i drugdje. Kao ukrasna biljka mnogo se uzgaja u vrtovima pa se čini vjerojatnim da je kao samonikla došla u slobodnu prirodu iz kulture. Za dobivanje droge perunika se uglavnom kultivira, a droga se dobiva od dvogodišnje ili trogodišnje kulture.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se uglavnom podanak (Rhizoma Iridis) koji se iskapa u listopadu. Podanak se bere bez korijenja, bez postranih i završnih pupoljaka. Nakon temeljitog čišćenja, podanak se suši u sjeni na zračnom prostoru. Tek pošto je podanak potpuno osušen, on se usitnjava, a većinom prerađuje u prah.

Katkada se beru i listovi i to za upotrebu u svježem stanju jer se u suhom stanju ne mogu upotrebljavati.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz eterično ulje, većih količina smole i tvari poput tanina, sadrži podanak i glikozid iridin. Jedna još neimenovana - inulinu bliza tvar - iziskuje još daljnja istraživanja.

Ljekovito djelovanje: u svojoj pradomovini, Americi, podanak perunike još od prastarih vremena upotrebljavali su Indijanci kao najbolje sredstvo protiv vodene bolesti.

Podanak perunike je izvrsno sredstvo protiv migrene, naročito ako je prouzrokovana želučanim smetnjama, kiselim povraćanjem i drugim. Podanak je vrlo djelotvoran kod nedovoljnog rada trbušnih žlijezda, kod stalnog povraćanja, žgaravice, kronične upale želuca i crijeva, u bolestima jetre i žuči i izostanka menstruacije. Vrlo dobri uspjesi postignuti su i kod prehlade čeonih šupljina (sinusa) i kod živčanih bolova nakon operacije udova.

Za pripremu čaja uzima se pola čajne žlice osušenog podanka u prahu za 1 šalicu, a čaj se priprema na hladan način tako da se prah podanka moči 8 sati u hladnoj vodi. Nakon što se ocijedi, čaj se malo ugrije i pije 1 do 2 šalice dnevno.

Za vanjsku primjenu zdrobe se svježe ubrani listovi i polažu na opekotine i čireve.

Primjena u pučkoj medicini: ako se 1 čajna žlica podanka u prahu rastvori u slatkom vinu ili ječmenoj vodi (br. 68) i to pije, tada se putem stolice izlučuje nakupljena sluz i nečistoća. Ako se ovaj pripravak uzima pomiješan s podankom rabarbare (br. 123), daje sredstvo protiv vodene bolesti. Da bi se smanjile otekline na žlijezdama, skuha se podanak da bude mekan i položi na žlijezde. Teško zacjeljive rane treba posipati prahom podanka.

Napomena: od evropskih vrsti perunike uzgaja se:

IRIS FLORENTINA L. — florentinska perunika

Florentinska perunika

Narodni nazivi: bela perunika — bela ružica — bijeli kmin — koren od ljubičice — koren za djecu — perunika mirisna — pitomi kmin.

Podanak ove perunike nazvan i korijen ljubičice u službenoj je upotrebi te u osušenom stanju miriše na ljubičicu. Inače se dodaje prašku za zube, iskorištava se u proizvodnji parfema, a posebno prerađeni dijelovi podanka daju se djeci za žvakanje kada im probijaju zubi.

Kao sredstvo protiv prsne sluzi i katara uzima se dnevno do 3 puta po pola čajne žlice podanka te perunike u prahu, pomiješanog s medom.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!