Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Dobričica - GLECHOMA HEDERACEA L.

Sinonimi: Calamintha hederacea Scop. — Nepeta glechoma Benth

Narodni nazivi: brštan trava — dobričava trava — dobričanica — kotur — koturao — mesečnjak — ognjenak — okrugljak — povijačica — prisadno zele — zemaljski brstan — zlata ketnica — zlata verižica.

Dobričica

Opis biljke: dobričica je malena trajna biljka sa četverokutastom dlakavom stabljikom koja većinom puže po zemlji i na koljencima se ukorjenjuje. Listovi su s peteljkom, nasuprotni, bubrežastog oblika, dok su oni gornji srcoliki. Cvjetna stabljika je visoka 20 do 30 cm, a cvjetovi se nalaze u pazuhu lista razvijeni u prividnim pršljenima. Duguljasti cvjetovi su plavi, a često i crvenkasto nahukani s tamnim mrljama na donjoj usni cvijeta.

Dobričica

Miris i okus: biljka je slabo aromatična mirisa, a okusa malo gorka i trpka.

Vrijeme cvatnje: ožujak do lipnja.

Stanište: dobričica je vrlo česta biljka koja se susreće u šikarama i živicama, na ledinama, vlažnim livadama, šumskim livadama i rubovima šuma, a daje prednost dobrom i vlažnom zemljištu.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se čitava biljka u cvatu (Herba Hederae terrestris ili Herba Glechomae) ili pojedinačno listovi i cvjetovi. Sušenje se provodi u sasvim tankom sloju, najbolje pojedinačno, na sjenovitom mjestu ili prozračnom tavanu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: dobričica sadrži mnogo raznih tvari pa uz visoki sadržaj tanina, gorkih tvari i organskih kiselina (octena, vinska i masna kiselina) kalijeva nitrata i kremične kiseline, dokazana su još eterična ulja, holin, smola, šećer i vitamin C.

Ljekovito djelovanje: dobričica ima naročit utjecaj na sluznicu dišnih putova, kao što su ždrijelo, vrat i bronhiji. Ona je odlična ljekovita biljka za liječenje najrazličitijih oboljenja organa za disanje, bilo da su to katari, prekomjerna sluz u plućima, bronhalni nadražaj, katar ždrijela ili bronhalna astma. Poticaj za izlučivanje mokraće čine dobričicu prikladnom ljekovitom biljkom kod kataralnih podražaja mokraćnih putova. Dobričica pobuđuje cjelokupnu izmjenu tvari. Primijećeno je da dobričica može dobro poslužiti kod živčanih teškoća (neurastenija) i kod boležljivih živčanih i duševnih stanja (histerija). Treba još spomenuti da su novija istraživanja pokazala, da pripravci od dobričice olakšavaju smetnje u želucu i crijevima koje nastaju uslijed pomanjkanja solne kiseline (hipoaciditet) u želucu kao i kod katara crijeva i smetnji u jetri.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine:

Dobričica kuhana u vinu povećava izlučivanje mokraće, uništava gliste, pospješuje menstruaciju i putem znoja izlučuje iz tijela nakupljene otrovne tvari. To piće dobro djeluje na jetru i slezenu, liječi žuticu i išijas. Ako se uzima čitava biljka u cvatu, bilo smrvljena u prah, bilo da se od toga pripremi piće, to pomaže kod osjetljivih prsiju, kod tuberkuloze, ako su pluća gnojna ili je u njima prekomjerno sluzi.

Dobričica je mnogo hvaljena u liječenju kamenaca. Grgljanjem dobričicom, kuhanom u vinu ili vodi, liječi se gnojna upala zubnog mesa, a liječe se i kraste pranjem tim pripravkom.

Pranje dobričicom preporučuje se kod čireva, fistula i starih otvorenih i teško zacjeljivih rana. Mladi izdanci dobričice sastavni su dio proljetne biljne juhe, uobičajene u narodu za čišćenje krvi. Takvu proljetnu juhu od zeleni uzimao je svake godine u proljeće kroz 2-3 tjedna dnevno prirodoslovac Alexander von Humboldt (1769—1859) i on je za tu juhu imao slijedeći recept: dvije šake ili više svježe sabrane biljne mješavine koja se sastoji od dobričice, stoIisnika (br. 1), tratinčice (br. 29), dragušca (br. 94), krasuljice (br. 16), koprive (br. 150) i trpuca (br. 108); ispere se prethodno i brzo u vodi, sitno se izreže, stavi u hladnu vodu i sasvim malo prokuha. Juha se pripremi s laganom zaprškom na maslacu i servira sa crnim prženim kruhom i bijelim lukom.

U pučkoj medicini upotrebljava se svježi sok od dobričice, koji sadrži kremičnu kiselinu, zajedno s kurom sirutke kao prirodni lijek protiv slabosti pluća i plućnih krvarenja.

Primjena u liječenju životinja: dobričica se uglavnom primjenjuje kod konja za odvođenje otrovnih tvari iz tijela. Pranja čajem od dobričice pomažu u liječenju krasta, šuge i ostalih kožnih osipa, a i kod oboljenja žlijezda domaćih životinja. Zanimljiva je činjenica da seljanke u nekim područjima još danas ispiru posude s mlijekom pripravkom od dobričice kako se mlijeko nebi brzo ukiselilo.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!