Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Strižuša - SISYMBRIUM OFFICINALE SCOP.

Sinonimi: Chamaeplium officinale Wallr. — Erysimum officinale L.

Narodni nazivi: divlja gorušica — nosan — ognjica — oranj — osak — pariž — pitoma ognjica — rumena žleznica — svinjek — strižica — vranja noga — vranja nožica.

Strižuša

Opis biljke: ime koje se još danas upotrebljava za naziv droge dobivene od strižuše - Herba Erysimi - proizlazi iz latinskog imena te biljke koje joj je dao švedski prirodoslovac Carl Linne (1707-1718), osnivač botaničke terminologije i binarne nomenklature za biljke i životinje. Suvremenik Linnea, botaničar Scopoli, dao je biljci sadašnje ime.

Strižuša

Strižuša je jednogodišnja biljka koja dosegne visinu do 70 cm, uspravna stabljika kao i listovi većinom su ljubičasto nahukani. Listovi s peteljkom krpasto su razdijeljeni sa 2-3 para duguljastih nazubljenih postranih dijelova i suličastim nejednako nazubljenim vršnim dijelom. Mali žuti cvjetovi smješteni su u grozdasti cvat na krajevima izdanaka. Dosta duge komuške su uspravne, zašiljene i položene prema stabljici. Čitava biljka, kao i cvjetovi, imaju veliku sličnost s ostalim krstašicama, a posebno s poljskom rotkvom (br. 120) s kojom se često zamjenjuje.

Miris i okus: biljka miriši osebujno, pomalo oštro, dok je okus gorak i nalik na gorušicu (senf).

Vrijeme cvatnje: svibanj do jeseni.

Stanište: često dolazi u većem mnoštvu na bunjištima, pustim mjestima i uz rubove putova, a i inače strižuša slovi kao dosadan korov.

Ljekoviti dio biljke: sabire se biljka u cvatu, prirezana ne sasvim do zemlje, a i donje - većim dijelom posmeđene listove - treba ukloniti.

Ljekovite i djelotvorne tvari: najdjelotvornija je tvar gorušičino eterično ulje, nadalje je utvrđen glikozid gorušičinog ulja i mirozin. U biljci je dokazan i glikozid koji lagano djeluje na srce, poput digitalisa.

Ljekovito djelovanje: strižuša je nekoć bila vrlo cijenjena ljekovita biljka u bolestima grla i prsiju. U Francuskoj je bila nazvana Herbe auchantre, tj. biljka za pjevače, jer su pjevači rado popili šalicu čaja od strižuše bilo pred nastup, bilo u pauzi između nastupa.

Pojedinačna primjena te biljke navedena je u primjeni u pučkoj medicini.

Primjena u pučkoj medicini: strižuša se vrlo rado upotrebljava u pučkoj medicini za liječenje katara dišnih organa osobito kod upale grkljana te je njezina upotreba hvaljena kao vrlo uspješna. Čaj od strižuše djeluje na rastvaranje sluzi, na suzbijanje grčeva i na umirenje kod svih akutnih ili kroničnih katara grkljana, kod promuklosti, gubljenja glasa, kod bolesti grla i prsiju, kašlja, bronhalne astme, kod prekomjerne sluzi u prsima i kod katara pluća.

Strižuša se nadalje preporučuje kod žutice, katara mjehura, kod bubrežnih kamenaca i skorbuta.

Liječenje se vrši vrućim čajnim oparkom, uzima se 1 čajna žlica osušene droge za 1 šalicu čaja, ostavi se nakon prelijevanja kipućom vodom da odstoji 4 do 5 minuta i tokom dana pije u gutljajima 3-4 šalice.

U liječenju svih navedenih kataralnih oboljenja čaj se može zasladiti medom.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!