Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Evolucije Zemlja u svijetlu NMN modela


(BLISKA PRO┼áLOST I BLISKA BUDU─ćNOST)

ÔÇŽpodrazumeva delovanje Prirode kao sistema sa ure─Ĺenom strukturom hijerarhijski raspore─Ĺenih nivoa i uzro─Źno-posledi─Źnog njenog delovanja i ispoljavanja. U takvom slu─Źaju postoji mogu─çnost ocene njene evolucije u pro┼ílosti i prognoze za kra─çi budu─çi periodÔÇŽ

ÔÇŽKrajem 19. i tokom 20. veka do┼ílo je do promene odnosa posebno pojavom ideja Nikole Tesle i John Worrell Keely koji su svojim radovima i postignutim rezultatima za┼íli u do tada nepoznate oblasti delovanja Prirode u kojima se de┼íavaju procesi i pojave mnogo vi┼íeg energetskog nivoa, ne samo u odnosu na stanje zate─Źeno u to vreme ve─ç i do danas postignutoÔÇŽ

ÔÇŽza┬şhvaljuju─çi ve─çoj ┼íirini i dubini Teslinih istra┼żiva─Źkih projekata u odnosu na Keely-ja koja je zadirala u su┼ítinske domene Prirode i njenog delovanja sa jedinstvom razli─Źitosti nefizi─Źkih i fizi─Źkih veli─Źina i njijhovog delovanja, odnosno jedinstvom duha i materijeÔÇŽ.

1.UVODNA NAPOMENA

Ovaj rad je napisan na osnovu stavova sadr┼żanih u knjizi (L.1) i njihovog kra─çeg prikaza u radu (L.2), a odnose se na novi model Priorde ozna─Źen kao NMN model (Natural Model of Nature ÔÇô NMN model) i poku┼íaj da se na osnovu njegovih stavova da kra─ça analiza nekih procesa na zemlji. Zbog novina uvedenim u pristupu posmatranja Prirode predlo┼żio bih ─Źitaocu da radi lak┼íeg razumevanja ovog ─Źlanka pro─Źita barem kra─çi prikaz u L.2. Su┼ítina novina je uvo─Ĺenje mentalne supstance kao osnovnog energetskog, upravlja─Źkog, kontrolnog i korekcionog sistema u Priorodi na svim njenim strukturnim nivoima. Kroz interakcije komponenti ovih sistema sa odgovaraju─çim fizi─Źkim supstancama (elektri─Źna i materijalna) na svim strukturnim nivoima formiraju se razli─Źiti pojavni oblici od atomskih struktura pa do nebeskih tela i njihovih sistema uklju─Źuju─çi i sve vrste biolo┼íkih pojavnih oblika razli─Źitih karakeristika i nivoa svesti, zaklju─Źno sa homo sapiensom. Uticaj ovih sistema posebno je zna─Źajan za homo sapiensa, njegovu pojavu na sceni Prirode, njegove karakteristike i neprekidni razvoj, ┼íto podrazumeva nepre┬şkidnu njihovu multilateralnu vezu sa pojedinim mentalnim sistemima.

Karakter ovog modela je da podrazumeva delovanje Prirode kao sistema sa ure─Ĺenom strukturom hijerarhijski raspore─Ĺenih nivoa i uzro─Źno-posledi─Źnog njenog delovanja i ispoljavanja. U takvom slu─Źaju postoji mogu─çnost ocene njene evolucije u pro┼ílosti i prognoze za kra─çi budu─çi period, ali pod uslovom da se dovoljno puzdano i detaljno sagleda model njenog delovanja. Cenim da u NMN mo┬şdelu ima dovoljno elemenata koji omogu─çavaju takvu ocenu pa ─çu se upustiti u taj postupak, bez ob┬şzira na skrivene te┼íko─çe koje sadr┼żi ovako slo┼żen sistem kakva je Priroda. Kvalitet te ocene pred┬şsta┬şvlja─çe i izvesnu ocenu valjanosti samog modela.

Potrebno je jo┼í ukazati na jedan stav ovog modela, koji ne─çu ovde detaljnije obrazlagati, a koji se odnosi na usagla┼íenost delovanja kosmi─Źkih mentalnih sistema i biolo┼íkih pojavnih oblika, a pre svega homo sapiensa. Ta usagla┼íenost delovanja zasniva se na potrebi Prirode za postojanjem i razvojem biolo┼íkih pojavnih oblika, jer iz njih crpi dodatne koli─Źine mentalne mase neophodne za neprekidni razvoj same Prirode (L.1).2.OPŠTA OCENA EVOLUCIJE OGRANIČENIH PROSTORA

Kao polazi┼íte u formiranju NMN modela poslu┼żila je slede─ça polazna paradigma:

Priroda je u neograni─Źenom prostoru Kosmosa ┼íiroko razu┬ş─Ĺeno har┬şmo┬şni─Źno jedin┬şstvo razli┬ş─Źi┬ştosti tri supstance: dve fi┬şzi─Źke (ma┬şte┬ş┬şrijalna i ele┬şktri─Źna) i jedne nefizi─Źke (mentalna) sa svojim sis┬şte┬ş┬şmima i po┬ş┬şlji┬şma. Je┬şdin┬ş┬şstvo koje se odr┬ş┼ża┬şva kroz razno┬şvrsne in┬şte┬şraktivne procese za┬şhva┬şljuju─çi pro┬ş┬ş┬şstorno asin┬şhronim cikli┬ş─Ź┬şkim i rege┬şnerativnim pro┬şmenama i pro┬şcesima na pojedi┬şna┬ş─Źnim lo┬şka┬ş┬şci┬şja┬şma Kosmosa, programira┬şnim i vo─Ĺenim od strane nefi┬şzi┬ş─Ź┬şkih sis┬ştema spo┬şsobnih za samo┬şor┬ş┬şga┬şni┬şza┬şciono delovanje. Ovo je┬şdinstvo se ispoljava kroz procese i po┬şjavne ob┬ş┬ş┬ş┬şlike pri┬şsutne u mno┬ş┬ş┬şgim sis┬şte┬şmima i podsistemima hije┬şrar┬şhijski ras┬ş┬şpore┬ş─Ĺenim na razli─Źitim struk┬ştur┬şnim nivoima u okviru odvo┬şje┬şnih pro┬şstor┬şnih loka┬şcija sa pove─çanom koncentracijom materi┬şjal┬şnih stru┬şk┬ştura kao entiteta razme┼ítenih u prostoru Kosmosa i nazvanim Ograni─Źeni pro┬şstori ÔÇô OP. Nosioci te cikli─Źnosti su periodi─Źne pro┬şgramski odre─Ĺene promene energetskog nivoa ne┬şfi┬şzi─Źkih sistema u pojedina─Źnim OP. Premeravanje Kosmosa i prebro┬şja┬şva┬şnje OP u njemu ne mogu se sma┬ştrati raci┬şonalnim postup┬şci┬şma, obzirom na na┼íe mogu─çnosti uvida u stanje Kos┬şmo┬şsa u celini, pa smatram da se u oba slu─Źaja radi o uslovno neogra┬şni┬ş─Źe┬şnim veli─Źinama.

Svaki od ovih Ograni─Źenih prostora predstavlja jednu po pona┼ínju jedinstvenu materijalnu sredinu u kojoj se neprekidno odvijaju cikli─Źni procesi formiranja i raspada njenih materijalnih struktura sa periodama reda vi┼íe desetina milijardi zemaljskih godina. Inicijativni procesi uspostavljanja i kom┬şplet┬şnog odvijanja ovih ciklusa su posledica delovanja kosmi─Źkih mentalnih sistema. Ove cikli─Źne pro┬şmene, koje imaju u odre─Ĺenoj meri i evolutivni karakter, treba posmatrati sa dva aspekta ─Źija je specifi─Źnost slede─ça:

1. Razvoj pasivnih i poluaktivnih materijalnih struktura u OP koje obuhvata i razli─Źita nebeska tela sa njihovim sistemima. Ovaj razvoj te─Źe po skoro ustaljenoj ┼íemi iz ciklusa u ciklus mentalnih energetskih talasa (MET) koji zahvataju periodi─Źno svaki OP. Skica osnovnog toka ovih cikli─Źnih procesa u OP prikazana je grafi─Źki na Sl.1. Na njoj je za po─Źetak ozna─Źen veliki prasak ozna─Źen sa 1, posle prelaznog perioda nastaje tzv. kvazistacionarni period 2 formiranog OP sa svim pojavnim oblicima, kolapsa materije 3 tokom kojeg se formira crna rupa i period njenog trajanja 4. Mogu─çe su manje promene tog razvoja na osnovu op┼íte analize razvojnog procesa svih OP u Kosmosu i neprekidnog rasta energetskog nivoa kosmi─Źkog mentalnog sistema.

 


Sl.1. Periodi ciklusa stanja materijalnih struktura u jednom OP

Sam proces formiranja ovih struktura je relativno dug i iz prvobitno stohasti─Źkih dinami─Źkih procesa tokom raspada crnih rupa prelazi u programirane, kada se od oslobo─Ĺenih komponenti crnih rupa prelazi prvo na programsko formiranje atomskih i osnovnih molekularnih struktura, da bi se zatim pre┼ílo na formiranje nebeskih tela i njihovih sistema. Integracioni procesi u zavr┼ínoj fazi razvoja stanja navedenih materijalnih strukstura u OP odvijaju se pod isklju─Źivim uticajem programa mentalnih sistema i subsistema koji se oslanjaju i na uspostavljeno stanje na pojedinim lokacijama u OP posle stohasti─Źkog pona┼íanja oslobo─Ĺenih ─Źestica i relativnog pada njihove brzine udaljavanja od crne rupe i njene lokacije. Zbog pada brzine i kineti─Źke energije oslobo─Ĺenih ─Źestica kod njihovog udaljavanja od lokacije crne rupe proces formiranja ve─çih materijalnih strukstura nije ujedna─Źen u OP ve─ç je prostorno i vremenski fazno pomeren od sloja do sloja prostora oko crne rupe. Mi nemamo uvid u tok ovih procesa jer su se za nas oni desili u davnoj pro┼ílosti, a ve─çina od njih su bili na nedohvatljivim odstojanjima u odnosu na na┼í polo┼żaj. Zbog toga su na┼ía saznanja o doga─Ĺanjima u sistemima nebeskih tela ┼íirom OP samo delimi─Źna, a ─Źesto i pogre┼ína.

2. Druga faza obuhvata razvoj svesnih biolo┼íkih pojavnih oblika na pojedinim planetama na kojima su u toku periodi povoljnih uslova za formiranje i razvoj biolo┼íkih pojavnih oblika posebno tipa homo sapiensa sa postignutim zna─Źajnim nivoom svesti. Ovaj razvoj nije samo rezultat delovanja jednozna┬ş─Źnih prirodnih zakona ve─ç je delimi─Źno uslovljen interakcijom op┼ítih mentalnih sistema, postignutim nivoom pojedina─Źne i kolektivne svesti i anga┼żovanjem dodatnih posebno programiranih mentalnih struktura koje je uslovljeno postignutim stepenom usagla┼íenosti delovanja homo sapiensa i uspostav┬şljene prirodne ravnote┼że svih biolo┼íkih pojavnih oblika na posmatranoj lokaciji, kao i op┼ítih plane┬ştarnih uslova na njoj. Nesklad izme─Ĺu tih delovanje uti─Źe na tempo razvoja sposobnosti homo sapi┬şensa ili, u slu─Źaju ozbiljnog ugro┼żavanja osnovnog programa razvoja Prirode u celini, mo┼że izazvati odre─Ĺene korektivne mere koje mogu biti i veoma drasti─Źne po biolo┼íke pojavne oblike nosioce te neuskla─Ĺenosti. Time Priroda posredsvom svog svesmenskog mentalnog sistema obezbe─Ĺuje pozi┬ştivni globalni trend svog razvoja, ┼íto je jedno od njenih obele┼żja bez obzira na povremeno mogu─çe negativne efekte tog razvoja na pojedinim lokacijama.

Kombinacija ova dva aspekta razvoja Prirode neprekidno je prisutna na pojedinim planetama tokom kvazistacionarnog perioda MET kada se na njima steknu povoljni uslovi za formiranje i razvoj razli─Źitih vrsta biolo┼íkih pojavnih oblika. Ocenu tog toka razvoja, kao i eventualnu procenu potrebe nje┬şgove korekcijem vr┼íe odgovaraju─çi segmenti svesmenskog sistema na osnovu kriterijuma formi┬şranih kroz mnoge dosada┼ínje cikluse razvoja svih OP u Kosmosu.

Evolucija biolo┼íkih pojavnih oblika tipa homo sapiensa predstavlja bitan element razvoja Prirode na pojedinim planetama i cele razvijene strukture OP. U skladu sa tim Priroda stimuli┼íe i usmerava njihov razvoj tokom dela ciklusa sa povoljnim uslovima za njihov opstanak i razvoj. Naime, radi se o to┬şme da su periodi povoljni za razvoj biolo┼íkih pojavnih oblika relativno kratki i da se ne javljaju is┬ştovremeno na svim planetama pogodnim za razvoj hominida, te da je potrebna povremena njihova migracija sa jedne planete,na kojoj su uslovi postali nepovoljni, na neku drugu planetu gde su se takvi uslovi uspostavili. Mogu─çnosti za to ne pru┼żaju raspolo┼żiva na┼ía savremena klasi─Źna sredstva sa koji┬şma se prave poku┼íaji posete pla┬şnetama u na┼íem sun─Źevom sistemu, a koja se svode na kori┼í─çenje materijalnih energetskih izvora i klasi─Źnog fizi─Źkog kretanja kroz prostor. Osim toga takva migracija zahteva odgovaraju─çe obimne pripremne radnje na odabranoj lokaciji. Mogu─çnosti koje Priroda mo┼że da pru┼żi u takvim situacijama daleko prevazilaze sve ono sa ─Źim danas raspola┼że ova populacija ho┬şmo sapiensa i ┼íto se mo┼że o─Źekivati u bliskoj budu─çnosti. Radi se o za na┼íe pojmove neverovatnim energitskim potencijalima i metodama njihovog kori┼í─çenja, ─Źijim kori┼í─çenjem se tek mogu ste─çi pred┬şuslovi za ovakvu vrstu migracije. Dovoljno je pogledati odnos gustine potencijalne energije elektrona i osnovne subelemen┬ştarne elektri─Źne ─Źestice pelsiona koji je reda oko 6,3ÔłÖ1078 u korist pelsiona [L.1]. Zna┬ş─Źajno je ┼íto je upravljanje tom energijom putem mentalnih sistema skoro trenutno i mo┼że biti ne┬şlo┬şkal┬şno, pa, kada se koriste sposobnost mentalnih sistema za formiranje razli─Źitih replikacija mate┬şri┬şjalnih struktura na odabranoj lokaciji, nagove┼ítava mogu─çnosti koje bi mogli uslovno ozna─Źiti kao po┬şstupak njihove teleportacije, ili bi bio povoljniji termin teleprojektovanje.

Sa ta─Źke gledi┼íta Prirode ove mogu─çnosti mogu biti ograni─Źavaju─çi ─Źinilac u razvoju homo sapi┬şensa, posebno njegovih mentalnih sposobnosti, prirodne svesti i potencijala koje odre─Ĺuju njegovo pona┼íanje u re┬şal┬şnim uslovima sada┼ínjosti. Dovoljno je pogledati ┼íta smo uradili sa atomskom ener┬şgijom ─Źiji su poten┬şcijali zanemarivo mali u odnosu na one koji se nalaze na subelementarnom struk┬şturnom nivou i pogotovo u kosmi─Źkom mentalnom sistemu, a koji su podlo┼żni upravljanju men┬ştalnim putem. Prva njena upotreba bila je namenjena uni┼ítavanju ljudi, a u daljoj primeni ugro┼żava uslove opstanka homo sapiensa i ostalih biolo┼íkih pojavnih oblika na ovoj na┼íoj planeti. I jedan i drugi slu─Źaj ┼ítetnih posle┬şdica mogu se na─çi u doga─Ĺanjima u Japanu. Nivo pri┬şrodne svesti koji pri tome ispoljava┬şmo predstavlja upozorenje Prirodi i uti─Źe na tempo i kvalitet na┼íeg razvoja.

Ove mogu─çnosti i odnosi deo su NMN modela i smatram da mogu poslu┼żiti za druga─Źiji pogled na doga─Ĺaje u bliskoj pro┼ílosti pa, ─Źak, i za kra─çu prognozu bitnih doga─Ĺanja u neposrednoj budu─çnosti. Ovo poslednje se logi─Źno name─çe pod pretpostavkom da postavke na kojima se ovaj model Prirode zasniva odra┼żavaju realne odnose u njoj i barem delimi─Źno uva┼żavaju zakone po kojim ona deluje. Osim toga takva ocena mo┼że poslu┼żiti kao potvrda barem nekih od stavova ovog modela.

Pri tome se mora imati u vidu programsko delovanje Prirode u celini i korekcije koje ona vr┼íi kada razvoj doga─Ĺaja na nekim lokacijama odstupaju od programiranog toka, a ugro┼żavaju planiranu pri┬şrod┬şnu ravnote┼żu na njima. Mi neznamo granice te tolerancije, ali ne bi smeli sumnjati u njihovo posto┬şjanje. Treba se samo prisetiti stampeda bizona niz litice ili migraciju mrava i skakavaca kada do─Ĺe do naru┼íavanja prirodne ravnote┼że na njihovoj lokaciji. Rezultat toga je tragi─Źan za taj deo njihove populacije, a o njimu nije odr┼żan referendum ve─ç je bio posledica pri┬şrodno nametnutog unutra┼ínjeg poriva. Bitno je da je pri tome odr┼żana prirodna ravnote┼ża bilo┼íkih po┬şjavnih oblika na posmatranoj lokaciji. Logi─Źno je zaklju─Źiti da taj damaklov ma─Ź visi nad glavom svake populacije koja u svom pona┼íanju prekora─Źi tu granicu tolerancije razli─Źitu za njihove pojedine vrste. Takva mogu─çnost je ugra─Ĺena u osnovni koncept NMN modela.3.OCENA NEKIH DOGA─ÉANJA U BLI┼ŻOJ PRO┼áLOSTI

Ova ocena odnosi se na bli┼żu pro┼ílost kada se posmatranju Priroda po─Źelo prilaziti ne samo sa religiozne ta─Źke gledi┼íta ve─ç se po─Źeo razvijati pristup koji je mogao poneti epitet prirodni. Po─Źelo se sa promenom shvatanja pojava i procesa u kosmi─Źkom okru┼żenju zemlje, a nastavilo se sa sve dub┬şljem poznavanju prirodnog okru┼żenja i zakona njegovog pona┼íanja i delovanja, kojem je bio izlo┼żen i homo sapiens. Promene su bile postepene i sadr┼żale su kako materijalno i tehni─Źko ispoljavanje Prirode, tako i njenu nematerijalnu stranu ┼íto je kod homo sapiensa predstavljalo promena njegove prirodne svesti.

U narednih nekoliko vekova pojavila se plejada pojedinaca koji su unosili zna─Źajne novine u shvatanju Prirode i njenih zakona, ─Źesto pra─çene nizom novih tehni─Źkih i tehnolo┼íkih re┼íenja ┼íto je ozna─Źeno kao industrijska revolucija koja je u tom periodu do┼żivela nekoliko kvalitativnih skokova. Zagovarane ideje nisu lako prihvatane, ali su tokom vremena postale nezaobilazni deo stila ┼żivljenja na zemlji, mada su neki od njihovih zagovrnika platili glavom za svoje stavove. Posmatranjem tog perioda postavlja se pitanje njihove pojave. Ideje koje su zastupali bile su izvan vremena u kojem su ┼żivelim, a i genetski nije bilo podloge za njihovu pojavu. Smatram da bi bilo naivno njihovu pojavu pripisati slu─Źaju, pogotovo ┼íto su se ti slu─Źajevi ponavljali sve ─çe┼í─çe. Prema NMN modelu njihova pojava i neki sli─Źni doga─Ĺaji upu─çuju na zaklju─Źak da bi ona morala biti deo programiranog delovanja mentalnog sistema u sklopu razvoja odnosa tokom ciklusa MET u OP i na zemlji kao delu tog pro┬şstora. ─îitav period do pred kraj 19. veka mo┼że se ozna─Źiti kao period sve organizovanijeg svestranog prosve─çivanja ve─çih delova generacija homo sapiensa i podizanja op┼íteg nivoa ┼żivljenja na planeti zahvaljuju─çi ostvarenom tehni─Źkom i tehnolo┼íkom napretku. Prate─ça negativna pojava bila je promena svesti dela populacije koja je sve vi┼íe imala obele┼żje bezskrupulozne egocentri─Źnosti i borbe za bezobzirno sticanje materijalnih dobara i vlasti pojedinaca i njihovih organizovanih grupa.

Krajem 19. i tokom 20. veka do┼ílo je do promene odnosa posebno pojavom ideja Nikole Tesle i John Worrell Keely koji su svojim radovima i postignutim rezultatima za┼íli u do tada nepoznate oblasti delovanja Prirode u kojima se de┼íavaju procesi i pojave mnogo vi┼íeg energetskog nivoa, ne samo u odnosu na stanje zate─Źeno u to vreme ve─ç i do danas postignuto. Smatram da je za bolje razu┬şme┬şva┬şnje njihovog rada neohodno dati jedno dodatno obja┼ínjenje koje proizilazi iz stavova NMN modela. Radi se o tome da na nekom po─Źetnom strukturnom nivou odvojeno egzistiraju elektri─Źna i materijana masa koje se sjedinjuju tek na atomskom i molekularnom strukturnom nivou. Ta okolnost, uz jedin┬şstveno va┼że─çe prorodnih zakona, zna─Źi da se po─Źetni sistemi formirani od ovih supstanci pona┼íaju sli─Źno i da su nosioci odvojenih dinami─Źkih talasnih procesa ozna─Źenih kao masodinami─Źki i elek┬ştro┬şdinami─Źki talasi. Dok se radi o procesima na tom po─Źetnom subelementarnom nivou ovi talasi se pobu─Ĺuju i prostiru kao samostalni procesi. Zalaskom u atomske i molekularne sisteme i strukture slo┼żene od ─Źestica obe ove supstance dolazi do me┼íanja njihovog delovanja pa se istovremeno u dinami─Źkim procesima pubu─Ĺuju obe vrste ovih talasa (ovde ne─çu ulaziti u detalje njihovih nosilaca, njihovog pobu┬ş─Ĺi┬şvanja i prostiranjam, a oni mogu biti transverzalni i longitudinalni, ve─ç ─çu se samo zadr┼żati na konstataciji da izlaze iz okvira va┼że─çe koncepcije po kojoj su fotoni nosioci talasnih procesa). Pri tome se Keely bavio masodinami─Źkim talasima a Tesla prete┼żno elektrodinami─Źkim, uz napomenu da se Keely mogao orijentisati samo na prve dok su se kod Teslinih istra┼żivanja javljali i dodatni maseni efekti.

Poseban zna─Źaj tih rezultata bio je ┼íto su postizani uz pove─çano u─Źe┼í─çe mentalnih struktura u njihovom pobu─Ĺivanju i tehni─Źkoj rea┬şli┬şza┬şciji. Energetski nivo i priroda prate─çih procesa bili su takvu da su dobijeni rezultati primani sa neve┬şricom pa su ─Źak osporavani, omalova┼żavani i skinuti sa spiska nau─Źnih tema interesantnih za dalja nau─Źna istra┼żi┬şvanja. Su┼ítinski, pak, ove ideje i njihova realizacija predstavljala su zna─Źajan kvalitiativni skok u primeni postoje─çih prirodnih resursa, fizi─Źkih i nefizi─Źkih, ─Źija primena je trebala da omogu─çi anuliranje nepovoljnih efekata primene do tada razvijenih tehni─Źkih i teh┬şno┬şlo┼íkih re┼íenja pra─çenih naru┼íavanjem prirodno programirane ravnote┼że pojavnih oblika u zemaljskim uslovima i ugro┼żavanje postoje─çih ne┬şob┬şnovljivih materijalnih i energetski resursa. Ovi pra┬şte─çi efekti pretili su da u du┼żem periodu, ali jo┼í uvek u periodu prisutnih generacija homo sapiensa koji se mo┼że ozna─Źiti kao bli┼ża budu─çnost, one┬şmo┬şgu─çe njihov dalji opstanak na zemlji zbog izme┬şnje┬şnih op┼ítih ┼żi┬şvotnih uslova i utro┼íenih materijalnih i energetskih resursa. U oba slu─Źaja radilo se o do tada nepo┬şznatim energetskim resursima ─Źija primena bi ne samo zamenila postoje─çe vidove energije ve─ç bi uz njihovu primenu do┬şpri┬şnela napu┼ítanju postoje─çih tehnologija i tehni─Źkih re┼íenja sa profitima koji su proisticali iz njiove primene. Upravo je ova okolnost, koja je upu─çivala na besplatne i neogra┬şni─Źene energetske resurse, bila jedan od motiva zanemarivanja rezultata koje su ova dva nu─Źnika postizala.

Njihovi rezultati verovatno su dobrim delom posledica intuicije ili informacija koje su im bile dostupne preko mentalnih sistema i subsistema zahvaljuju─çi ostvarenim mentalnim vezama sa tim sistemima. Ova mogu─çnost da se naslutiti iz vi┼íe izjava Nikole Tesle za┬şhvaljuju─çi ve─çoj ┼íirini i dubini Teslinih istra┼żiva─Źkih projekata u odnosu na Keely-ja koja je zadirala u su┼ítinske domene Prirode i njenog delovanja sa jedinstvom razli─Źitosti nefizi─Źkih i fizi─Źkih veli─Źina i njijhovog delovanja, odnosno jedinstvom duha i materije. Ma koliko su njihova istra┼żivanja i dobijeni rezultati delovali nerealno, pa ─Źak i misterizno, oni su bili realni i objedinjavali su u sebi fizi─Źku i nefizi─Źku ili mentalnu re┬şalnost sa odre─Ĺenim realnim karakteristikama nosilaca njihovog delovanja. Nepoznavanje te dvo┬şstruke realnosti i dubine subelementarnih struktura bilo je uzrok neshvatanja tih procesa i dobijenih efekata njihovog delovanja. Na┼żalost, dobar deo toga nepoznavanja prisutan je jo┼í uvek u aktuelnoj nau─Źnoj javnosti (barem zvani─Źno zastupanoj). Njeno upoznavanje i barem delimi─Źno njenim ovladavanjem cena su ne samo na┼íeg napretka ve─ç i opstanka na ovoj planeti, koju ─çe mo┼żda neke budu─çe na┼íe generacije biti u stanju napustiti i na─çi novu za svoje prebivali┼íte dok se neumitni ciklus MET-a ne zavr┼íi.

Keely nije do─Źekao dvadeseti vek pa se ne mo┼że govoriti kakvo bi mu pona┼íanje bilo u tom veku. Interesantno je, me─Ĺutim, posmatrati pona┼íanje Tesle u njemu. Njegova javna inovativna delatnost prete┼żno je vezana za prvih deset-dvadeset godina dvadesetog veka kada su se po─Źeli javljati problemi finansiranja njegovih projekata. Ipak se on i dalje ogla┼íavao o mogu─çim daljim inovacijama ─Źesto ne┬şshvatljivih karakteristika, ali bez nu─Ĺenja konkretnih tehni─Źkih re┼íenja za njih. Iz raspolo┼żive doku┬şmentacije da se zaklju─Źiti da je i dalje bio aktivan. Bilo bi interesantno po┬şku┬ş┼íati odgonetnuti uzroke njegovog povla─Źenje sa aktivne nau─Źnoistra┼żiva─Źke scene. Mo┼że se postaviti vi┼íe pretpostavki takvog pona┼íanja. Mo┼że se smatrati da je problem finansiranja bio jedan od njih, ali ja bih po┼íao od stava va┼że─çeg nau─Źnog establi┼ímenta, sa jedne strane, ali i visogkog nivoa humanizma u njegovim stavovima i nivoa prirodne svesti koje je ispoljavao u svim svojim nastupima. Dovoljno je pogledati njegovu koncepciju novog svetskog poretka, suprotstavljenog konceptu vladaju─çih krugova na svet┬şskoj sceni. To je moralo ostaviti traga na njegovo pona┼íanje i uzdr┼żanost u upoznavanju javnosti sa rezultatima svojih istra┼żivanja. Pri tome je sigurno bio svestan opasnosti da se ovako visoki ener┬şget┬şski resursi i mogu─çnosti de┬şlo┬şvanja stave na raspolaganje sredini koja jo┼í nije postigla odgovaraju─çi nivo prirodne svesti. Ve─ç u pr┬şvoj polovini pro┼ílog veka ta se opasnost ispoljavala u sve o┼ítrijem obliku sa tendencijom daljeg porasta. Danas je ona vi┼íe nego prisutna delimi─Źno zahvaljuju─çi i reaktiviranju nekih od Teslinih ideja izvu─Źenih iz arhiva i usmerenih na primenu koju ne bi mogli ozna─Źiti kao huma┬şnu i uskla─Ĺenu sa delovanjem Prirode.

Ova varijanta, ma koliko nekome mo┼że izgledati malo verovatna, nalazi odre─Ĺeno upori┼íte u dokumntaciji posve─çenoj Nikoli Tesli, ali i u poje┬şdinim stavovima NMN modela, koji, pored ostalog, mogu poslu┼żiti i za prognozu doga─Ĺanja u bliskoj budu─çnosti.

Kada je u pitanju ostav┼ítina Nikole Tesle treba imati u vidu da je javnosti dostupan samo njen jedan deo. Ve─çim delom su dostupni rezultati eksperimentalnih istra┼żivanja iz prve dve tri dekade njegove aktivnosti. Oni su prete┼żno bili rezultat negove intuicije i inventivnosti, bez detaljnije teorijske analize prirodne i fizi─Źke podloge na kojoj su ta re┼íenja po─Źivala. ─îak i sam, pored tvrdnje da je otkrio sve tajne zakona Priorde, ipak priznaje da mu je jezgro iz kojeg sve dolazi ostalo nepoznato mada ose─ça njegovo delovanje. Mi neznamo da li je kasnije daleko od o─Źiju javnosti uspeo da razre┼íi tajnu tog jezgra i da li je ona oti┼íla sa uklonjenim delom negove zaostav┼ítine, ali je ─Źinjenica da javnost nema uvid u nju ako postoji. Do pove─çanog ineresaovanje za Tesline pronalaske je do┼ílo krajem pro┬ş┼ílog veka ali za sada je utisak da se jo┼í uvek radi o ponavljanju njegovih eksperimenata i is┬ştra┬ş┼żi┬şva┬şnji┬şma mogu─çnosti njihove primene u praksi, sa naglaskom na aspekte te primene kojih se Tesla izgleda po─Źeo pribojavati. Iskreni pobornici Teslinog dela morali bi, pored ponavljanja njegovih eks┬şpe┬şri┬şmen┬ştal┬şnih rezultata, poku┼íati de┼íifrovati nagove┼ítene teorijske podloge njegovih patenata koriste─çi se saz┬şna┬şnjima ste─Źenim u me─Ĺuvremenu i odu┼żiti mu se za sve ono ┼íto nam je ostavio. Pri tome bi tebalo voditi ra─Źuna o dve stvari:

1. Rezervi koji je Tesla pokazivao prema teorijama plasiranim po─Źetkom pro┼ílog ve┬ş┬şka, a koje jo┼í uvek predstavljaju su┼ítinu stavova zastupanih od strane zvani─Źnog nau─Źnog esta┬şbli┬ş┼í┬şmenta.

2. Svi rezultati koje je postizao su realni kao i polazne veli─Źine na fizi─Źkom i nefizi─Źkom nivou koje stoje iza njegovih rezultata istra┼żivanja. Prisustvo tih veli─Źina mogu uo─Źiti ─Źak i obi─Źni predstavnici homo sapiensa bez visokoumnih teorija, samo na osnovu nekoliko obi─Źnih logi─Źnih pitanja i odgovora na njih.

Ako bi se to uspelo to bi, zbog slike su┼ítine Priode na kojoj je Tesla insistirao, bio pravi do┬şpri┬şnos sagledavanju njegove veli─Źine, ali i ┼íansa za izbegavanje o┼ítrijeg sukoba sa Prirodom i njenim zakonima.4.PROGNOZA NEKIH MOGU─ćIH DOGA─ÉANJA U BLISKOJ BUDU─ćNOSTI

Ukoliko se navedeni pristup oceni evolucije zemlje i njene sada┼ínje populacije primeni i na kratko┬şro─Źnu prognozu budu─çeg razvoja mo┼że se pretpostaviti da ─çe se on odvijati u slede─ça dva pravca:

1. Nastavak teku─çeg procesa uspostavljanja novog svetskog poretka sa sve izra┼żenijim raslo┬şja┬şvanjem i dru┼ítvenih slojeva i smanjenjem brojnosti njihovog ni┼żeg nivoa. U tom procesu sve se vi┼íe ko┬şriste mnoge tekovine savremene nauke i, na ┼żalost Tesle, neki od njegovih inovacija posebno u do┬şmenu delovanja specifi─Źnih talasnih podru─Źja na biolo┼íke pojavno oblike i homo sapiensa. Ve─ç je uveliko prisutna primena nehumanih mo┬şgu─çnosti farmaceutske industrije, genetskog in┼żenjeringa i genetski modifikovana hrana, koji ┼íto zbog nedo┬şvoljne istra┼żenosti, a i planski, mogu ostaviti ozbiljne o┼żiljke ne samo na generacijama homo sa┬şpi┬şensa ve─ç svih biolo┼íkih pojavnih oblika. Jedna od njihovih mogu─çih uticaja ─Źije prisustvo se ve─ç uo─Źa┬şva, je i n┬şe┬şga┬ştivan uticaj na mentalni sklop ljudi ┼íto bi se moglo nazvati njihovom robotizacijom.

Ovakav trend razvoja odnosa na zemlji u dobroj meri ugro┼żava uspostavljenu prirodnu ravnote┼żu sa za nas neprocenjivim mogu─çim negativnim posledicama. On bi se mogao ozna─Źiti kao rezultat ve─ç upostavljenog procesa raslojavanja u dru┼ítvu i njegovo dalje potenciranje.

2. Drugi pravac bi bio vezan za spremnost i sposobnost Prirode na korektivne mere zbog porasta neus┬şkla┬ş─Ĺenosti odnosa na relaciji homo sapiens ÔÇô Priroda. Prema navedenom modelu prirode ona ras┬şpola┼że mogu─çnostima za korekciju takvih neuskla─Ĺenih odnosa. Da pomenim samo neke od njih.

Na osnovu arheolo┼íkih I paleontolo┼íkih istra┼żivanja da se zaklju─Źiti da je na zemlji bilo poku┬ş┼ía┬şja uspostavljanja vi┼íe civilizovanih populacija koje su nestajale najverovatinije kroz odgova┬şraju─çe katasrofalne poreme─çaje na zemljinoj kori ogromnih razmera. Ne treba sumnjati da ovako modelirana Priroda raspola┼że sli─Źnim programima korekcionog delovanja i da ti doga─Ĺaji ne moraju uvek biti stohasti─Źke prirode.
Delovanje mentalnih sistema na promenu prirodne svesti kod sve zna─Źajnijeg dela teku─çih i narednih generacija homo sapiensa u smislu uspostavljanja prirodnih odnosa izme─Ĺu sebe i prema Prirodi, uz odgovaraju─çe neprihvatanje i odbojnost prema onom ┼íto name─çu vla┬şdaju─çe strukture.
Pove─çane inventivnost pojedinaca u smislu razvoja tehnologija i procesa, posebno recikla┼żnih, kojima bi se ubla┼żili i le─Źili o┼żuljci koje ostavljamo na Prirodi.

U okviru ovog drugog pravca mogla bi se o─Źekivati pove─çana aktivnost na pomenutom de┼íifrovanu Teslinih stavova ─Źesto nerazumljivim nau─Źnoj javnosti.

Kroz kakav proces mo┼że do─çi do potrebnih promena u na┼íem globalnom i uzajamnom pona┼íanju te┼í┬şko je re─çi, ali mo┼że se o─Źekivati da on ne─çi biti ne┼żan imaju─çi u vidu kakve pripremne mere vla┬şda┬şju─çe strukture ve─ç obavljaju. Bilo bi lepo kada bi se sve zavr┼íilo promenom svesti i trans┬şfor┬şmacijom u globalno humano i prirodoljubivo dru┼ítvo. Samo ┼íto ispoljena egocentri─Źnost i bezskrupu┬şloznost vla┬şdaju─çi krugova ne deluje ohrabruju─çe. Bila bi olak┼íavaju─ça okolnost kada bi promena svesti zahvatila i dobar deo populacije prisutne u vladaju─çim krugovima jer su oni tako─Ĺe deo te Prirode i izlo┼żen delo┬şvanju prirodnih zakona i uticaja.

Voleo bih da je ova procena, posebno ona koja se odnosi na prvu varijantu bliske budu─çnosti, bila pogre┼ína, ali se ne mogu osloboditi odre─Ĺene skepse u odnosu na tu mogu─çnost. Ipak,mo┼żda Priroda ima u rukavu jo┼í nekih aduta, ┼íto nas ne bi trebalo ─Źuditi. Pitanje je samo VREME.[L.1] Milo┼í Abad┼żi─ç: Prirodni model prirode ÔÇô NMN model (u dva toma), izlazi iz ┼ítampe tokom 2013 godine, PROMETEJ Beograd.

[L.2] Milo┼í Abad┼żi─ç: Osnovne postavke mogu─çeg novog modela Prirode, KPV br.18, 08.8.2013Prof. dr. Milo┼í Abad┼żi─ç

Preneseno sa: http://kpv.rs/?p=2885