Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Ho'Ponopono iscjeljivanje unutarnjeg djeteta - vođena meditacija

DR. HEW LEN - Vođena meditacija na engleskom jeziku:


Dodatno pojašnjenje koncepta unutarnjeg djeteta s pozicije Ho'oponopon-a, također na engleskom:
 


PRIJEVOD NA HRVATSKI JEZIK:

Opustite se i zatvorite oči.

Najvažniji odnos u kreaciji poznat je kao odnos između majke i djeteta odnosno između svijesti i podsvijesti. Majka može ili brinuti o djetetu (uvažavati njegove potrebe) ili dijete ignorirati. Ukoliko premjestimo taj odnos na čovjekov unutarnji svijet uvidjet ćemo da je majka svijest kreacije odnosno čovjeka dok je dijete nesvjesni dio čovjeka (podsvijest). To dijete posjeduje sva sjećanja, sve informacije i utiske cjelokupne kreacije. Ukoliko patite, tu patnju uzrokuju informacije unutar djeteta. To je patnja djeteta unutar vas.

Prvo što biste trebali učiniti jest da se vrlo polagano, pažljivo i nježno obratite djetetu riječima:

„Po prvi put od stvaranja kreacije (početka mojeg postojanja) ja priznajem tvoju prisutnost u sebi.“

To je prvo što trebate napraviti, izjaviti da ste svjesni da se unutar vas nalazi biće odnosno dio kojeg nazivate unutarnje dijete. Potrebno je osjetiti prisutnost djeteta. Dopustite si da se ono pojavi u obliku koji njemu/njoj najviše odgovara.

Sljedeće što biste trebali jest kazati djetetu: „Volim te“, „Ja te volim“.

Postanite svjesni da sve ono što doživljavate kao bol i patnju uzrokuju informacije koje se nalaze u tom djetetu, njegova/njezina iskustva. Kažite djetetu: „Žao mi je. Molim te oprosti mi na svim skupljenim sjećanjima koja si iskusio kao strah, tugu, žalovanje, ljutnju, bol...

Razgovarajte s djetetom. Priznajte djetetu svoju odgovornost za svijet (informacije, emocije, sjećanja, vjerovanja...) u kojem se nalazi to dijete, a kojeg ste Vi stvorili odnosno prihvatili i da bi sada željeli taj svijet rastvoriti.

U ovom procesu jako je važno tražiti djetetovo odobrenje, ne smijete tražiti da dijete nešto napravi a da ga niste prije tražili dopuštenje.

Uputite ove ili slične riječi djetetu: „Molim te dopusti mi da dodirujem (mazim, gladim) vrh tvoje glave (tjeme) s ljubavlju i brigom (pažnjom). Molim te dopusti mi da to učinim.“ Tada to jednostavno učinite, nije potrebno išta zamišljati, stvarati scenarije i sl. Jednostavno to učinite nježno i s osjećajem ljubavi i pažnje. Pri tome izgovarajte „Priznajem tvoje postojanje. Volim te... Molim te oprosti mi za sve negativno što si nakupio u sebi. Oprosti mi.“

Moram ponovo naglasiti da je ovo najvažniji odnos u Vašem životu jer možete naučiti dijete da provodi čišćenje (ho'oponopono) odnosno možete taj proces raditi automatski bez upliva svijesti što je vrlo korisno kada je Vaša svijest zaokupljena drugim zadaćama. Ali to nije moguće ako ne osvijestite taj aspekt vas samih i ako o njemu ne brinete, ako ga zanemarujete.
Znači, gladite dijete po glavi govoreći mu: „Volim te, hvala ti što si dio mene, žao mi je, oprosti mi ako sam te zanemarivao, ako se nisam brinuo o tebi...“ Pokušajte osjetiti patnje djeteta, sve one informacije koje je skupio tijekom života, a koje uzrokuju patnju. Tada kažite djetetu, upitajte ga: „Ako nemaš ništa protiv, ja bih želio otpustiti te informacije (te osjećaje, uvjerenja, vjerovanja, matrice...). Molim te pomozi mi da otpustim te informacije.“

Ako ste u tom trenutku svjesni neke patnje odnosno osjećaja tjelesnog ili drugog zamolite dijete da to otpusti: „Svjestan sam da doživljavam ________ (npr. glavobolju, strah, ljutnju, nedostatak novaca, usamljenost, brigu i td.), molim te otpusti taj osjećaj (tu glavobolju, taj strah i sl.). Molim te otpusti sjećanja koja stvaraju to iskustvo. Nije važno da ja znam što je uzrokovalo to iskustvo, ali ti znaš. Molim te, otpusti to iskustvo. Molim te, predaj to iskustvo Božanskom Izvoru.“ Dok razgovarate s djetetom i dalje vrlo nježno gladite njegovu glavu.

Zatražite djetetovo dopuštenje da ga nježno zagrlite. Ne „medvjeđi zagrljaj“ kakav plaši djecu. Nježno zagrlite dijete i kažite mu: „Hvala ti što si dio mene. Volim te i žao mi je što sam stvorio sva ta iskustva koja doživljavaš kao bol i patnju (strah, tugu...) Molim te, molim te oprosti mi.“

Sada zatražite dijete da Vam pruži ruku: „Molim te pruži mi ruku. Bilo koju ruku, koju mi želiš pružiti.“ Nježno prihvatite djetetovu ruku i nježno je dodirujte (mazite, gladite). Ponovo priznajte postojanje Vašem unutarnjem djetetu: „Hvala ti što si dio mene, dio mene na kojeg nisam obraćao punu pozornost. Oprosti mi. Molim te oprosti mi. Volim te. Ja te volim.“
Možete zatražiti dijete da otpustite neku konkretnu situaciju ili matricu (skup) situacija koje Vam uzrokuju bilo kakav oblik patnje, nelagode, nezadovoljstva. Tada djetetu ukratko opišite konkretan problem (situaciju, osjećaj) kojeg želite otpustiti. Možete imenovati problem. Možete tražiti da se otpusti čitav inventar onoga što vas muči. Inventar (skup sjećanja, emocija, iskustava, vjerovanja, matrica...) problema s novcima, s tjelesnom boli, inventar problema koji se javljaju u međuljudskim odnosima i sl.. Na primjer: „Imamo puno dugova, banke nas stišću sa svih strana, imamo problema jer ne znamo s novcima, vjerujemo da su novci prljavi, ne možemo pronaći odgovarajuć posao, izvor zarade i sl.

Tada djetetu kažite: „Ne stvaraš ti TAJ problem u mojem životu, nije u tebi problem. Ja te volim. Problem stvaraju određene informacije i sjećanja koja smo skupili tijekom postojanja. Želio/željela bih da TO otpustiš, molim te otpusti taj problem i sva sjećanja/osjećaje povezane s tim problemom. Ti imaš kontrolu nad tim sjećanjima/iskustvima. Molim te, otpusti TO, predaj TO Božanskom izvoru - sada “.


VAŽNO ZA PONOVITI: Podsjetimo se, uzroci problema u našem životu nisu ljudi koje ne volimo, nisu situacije od kojih strepimo, razni oblici boli i nedostataka koje iskušavamo. Uzroci problema su sjećanja, iskustva (informacije) koja se nalaze u našoj podsvijesti (nesvjesnom) odnosno koje su dio našeg unutarnjeg djeteta. Ta iskustva se ponavljaju u različitim oblicima i kroz različite situacije u životu, sve dok ih ne osvijestimo, očistimo i otpustimo. Možemo ih očistiti putem nježne i obazrive komunikacije s unutarnjim djetetom. Stoga je važno biti u dobrom odnosu s unutarnjim djetetom - u odnosu ispunjenom prihvaćanjem i ljubavlju. To je odnos majke (svijesti) i djeteta (podsvijesti). Ako je voljeno, dijete će pomoći majci u čišćenju.

Ne samo to, s vremenom, dijete će dobiti sposobnost da upozori majku na određene stvari, događaje, situacije, ljude i sl. Kada je majka zaokupljena drugim aktivnostima (npr. poslom, spavanjem, učenjem, vođenjem ljubavi, radom u vrtu...) dijete će biti u mogućnosti obavljati određene zadaće umjesto majke, poput npr. prakticirati Ho'ponopono-a. Mogućnosti su brojne.
Isto ponovite i s drugom djetetovom rukom. Nježno zatražite dijete da Vam pruži svoju drugu ruku: „Molim te pruži mi svoju drugu ruku. Nježno prihvatite djetetovu ruku i nježno je dodirujte (mazite, gladite)“. Zapitajte se ŠTO SE NALAZI U VAMA, a što uzrokuje te probleme. Možda nećete znati odgovor na to pitanje. Moguće je da ćete samo osjetiti neku emociju povezanu s problemom ili iskusiti neku sliku, unutarnju predstavu i sl. Nije važno znati što je to što u Vama uzrokuje taj problem. Koji god uzrok bio, on se sastoji od određenih sjećanja, iskustava, informacija u Vašoj bazi podataka - u Vašem unutarnjem djetetu. Zatražite dijete da TO otpusti. Ponovite djetetu: „Volim te, hvala ti.“

Zatražite djetetovo dopuštenje da položite ruke na njezina/njegova ramena: „Molim te, dopusti mi da položim ruke na tvoja ramena“. Tada jednostavno položite ruke na djetetova ramena i kažite: „Ja te volim, hvala, hvala ti što si dio mene. Zahvalan sam na spoznaji da se ti nalaziš u meni. Molim te oprosti mi što nisam brinula/brinuo o tvojim potrebama, što sam ti nanijela/nanio patnju, bol i tugu. Molim te dopusti mi da ti pružim bezgraničnu i bezuvjetnu ljubav“. Cijelo vrijeme gledate u djetetove oči, šaljete njoj ili njemu ljubav i priznanje. Bitna je iskrenost. Možete ponoviti djetetu: „Ja te volim, volim te. Molim te oprosti mi što nisam brinula/brinuo o tvojim potrebama, što sam ti nanijela/nanio patnju, bol i tugu. Hvala ti što si dio mene. Hvala ti što voljan/voljna (što želiš) otputiti sjećanja koja nam nanose patnju kako bismo oboje postali slobodni. Kako bismo oboje mogli u potpunosti iskusiti Božanstvo, Svijetlo i Blagostanje.

Sada promijenite poziciju percepcije i osjetite sebe kao to dijete. Znači sada više niste u ulozi majke (svijesti ega) koja se obraća djetetu (podsvijesti), sada ste u ulozi samog djeteta. Onog djeteta s kojim ste dosada razgovarali. Osjetite sada sebe u poziciji Vašeg unutarnjeg djeteta. Osjetite kako unutarnje dijete i majka poprimaju poziciju božanskog izvora. Osjetite (osvijestite) sebe u poziciji djeteta koje se zajedno s majkom smiješi Božanskom Izvoru i Izvor njima. Osjetite kako se Božanski Izvor i majka smiješe Vama (unutarnjem djetetu). Majka, unutarnje dijete i Božanski Izvor postaju jedno. Prepustite se svijetlu, ljubavi, sigurnosti, blagostanju i radosti tog jedinstva. Osjetite ljubav Vaših kozmičkih roditelja, Božanskog Izvora (oca) i majke (svijesti). Oni Vam pomažu otpustiti informacije, iskustva i sjećanja koja uzrokuju patnju. Ostanite u tom iskustvu onoliko dugo koliko želite.

Možete provoditi ovu meditaciju ujutro ili navečer. Možete si uzeti par minuta de se nanovo povežete s unutarnjim djetetom. Što češće razgovarate s unutarnjim djetetom, ono će sve više postajati Vaš prijatelj i partner u igri života, u svim njenim aspektima.


Više info o Ho'oponopono-u možete pročitati u već odavno objavljenom ovom članku.