Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Amaterski snimak ruba svemira iz meteorološkog balona

Amaterski snimak ruba svemira iz meteorološkog balona. Evo članak kojeg prenosimo sa stranica Večernjeg Lista.

Amerikanac Luke Geissbuhler i njegov sin Max neobičnom su metodom "uradi sam" uspjeli snimiti naš planet s visine od oko 30 kilometara. Za eksperiment su koristili iPhone 4 i HD kameru koje su smjestili u malu kutiju od stiropora koja se koristi za pakiranje predmeta u pošti.

Na kutiju su pričvrstili meteorološki balon napunjen helijem. Posao snimanja odrađivala je HD kamera, a iPhone je služio za GPS navigaciju. Naprava je lansirana iz Newburgha u državi New York, a visinu od 30 kilometara postigla je za oko sat vremena.

Na toj visini balon od helija je pukao, ali tada se otvorio padobran i ovaj improvizirani sustav uspješno vratio na zemlju. Let je trajao 100 minuta, a oprema je zbog GPS-a pronađena 50 kilometara od mjesta lansiranja.

Ovu zanimljivu vijest prenijela je većina svjetskih medija jer ne događa se često da netko obični mobilni telefon i kameru pošalje u svemir. Nije ovo nikakav poseban uspjeh iPhonea ni dokaz njegove superiornosti jer je snimke ionako načinila HD kamera, a GPS koji ima iPhone danas se može naći na svakom bolje opremljenom mobilnom telefonu.

U ovoj se priči iPhone samo našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kako je sve izgledalo, pogledajte u videu.