Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Sikavica - CARDUUS MARIANUM L.

Sinonimi: Silybum marianum Gaertn.

Narodni nazivi: badelj — bijeli stričak — bodena neža — divji artičok — gospin trn — magareća salata — ostropec — ošebalj — ošljebad — sjekavica — šarena badeljka — šareni čkalj — trn svete Marije — zmijina trava.

Sikavica

Opis biljke: razgranjena, smeđa sjajna stabljika, bogato je obrasla listovima. Listovi su proviđeni žutim bodljikama i bjelkasto su maljasti. Nešto povijena velika cvjetna glavica ima purpurno-crvene cvjetove.

Sikavica

Vrijeme cvatnje: srpanj, kolovoz, a vrijeme sazrijevanja plodova kolovoz, rujan.

Stanište: prvobitno u stepama sjeverne Afrike; udomaćila se u južnoj Evropi i prodrla u srednjem vijeku u sjevernu Njemačku gdje se još ponekad uzgaja. Uglavnom je udomaćena u zemljama Sredozemlja pa i kod nas dolazi u južnim krajevima s toplijom klimom. Uspijeva u mnoštvu na toplim, suhim i kamenitim položajima, susreće se često na željezničkim nasipima, a ne zaobilazi ni oranice.

Ljekoviti dijelovi biljke: sikavicu su u srednjem vijeku bilinari visoko cijenili, a upravo je postala glasovita zaslugom narodnog liječnika Rademachera, koji ju je s mnogo uspjeha primijenio kao lijek kod kroničnih bolesti jetre i slezene, kod kašlja, kod krvavog izbacivanja sputuma, kod žutice i grčeva uzrokovanih žučnim kamencima.

Ljekoviti su dijelovi biljke plodovi (Fructus Cardui mariani ili Fructus Silybi) i biljka u cvatu (Herba Car dui mariani ili Herba Silybi). Neposredno prije sazrijevanja sakupljaju se cvjetne glavice te se objese ili stavljaju na zračni i suhi prostor radi naknadnog dozrijevanja. Nakon toga se sjeme sakupi istresanjem iz cvjetnih glavica.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u sjemenu su utvrđeni tanin, masno ulje, gorke tvari, amini, bjelančevina, nadalje tiranin, histamin i agmatin.

Ljekovito djelovanje: sjeme sikavice navodi se kao izvrstan prirodni lijek kod bolesti žuči i jetre, osobito kod oteklih jetara, upale jetre (hepatitis), kod bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca.

Upotrebljava se ili u obliku čaja, 1 puna čajna žlica droge za 1 šalicu, a pije se 2-3 šalice tokom dana nezaslađeno i u gutljajima ili se uzme 1 čajna žlica fino stucanog sjemena 4-5 puta dnevno, nakon čega se zalije s nešto vode ili 15-25 kapi tinkture od sikavice, također 4-5 puta dnevno.

Primjena u pučkoj medicini: uz već navedenu primjenu sikavica se u pučkoj medicini primjenjuje još kod čireva potkoljenice (ulcus cruris), kod opakih izjedajućih čireva kože (ulcus rodens) i kod proširenih vena (variccs). Primjenjuje se dijelom posipanjem bolesnih mjesta prahom od sjemena ili oblozima pripremljenim od čaja sikavice, odnosno, kurama čaja.

VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!