Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Brusnica - VACCINIUM VITIS IDAEA L.

Sinonimi: Vaccinium rubrum Dul. —- Vitis idaea punctifolia Gray — Vilis idaea punctata Moench.

Narodni nazivi: borovka — borovnica crvenozrna — brašnjača — brosnica — brusnik — crvena borovnica — gorenk — medveđe grožđe — rdeča borovnica.

Brusnica

Opis biljke: mali, 10 do 20 cm visoki grmić, ima puzavi podanak, zimzelene obrnuto jajaste listove, koji su na rubu nešto uvrnuti, točkasti i blijedozelene boje. Grozdasti cvat smješten je na vrhu izdanaka, a cvjetovi su crvenkasto-bijeli i zvonasta oblika. Bobe su svijetlocrvene i veličine poput borovnice.

Brusnica

Miris i okus: cvjetovi su slabog mirisa, bobe su trpko-kiselkastog okusa i prijatnog mirisa. Listovi su gotovo bez mirisa te gorkog i trpkog okusa.

Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj, a vrijeme sazrijevanja plodova - srpanj, kolovoz.

Stanište: dolazi uglavnom u šikarju suhih šuma, daje prednost staništu borovih i smrekovih šuma, raste na pješčanim, šljunčanim i humusnim zemljištima te naročito u planinama, na dubokim tresetištima.

Ljekoviti dijelovi biljke: u srpnju i kolovozu sabiru se bobe. U kišnim ljetima, a sunčanim jesenima, bobe sazrijevaju iznimno kasno te se sabiranje zrelih boba produljuje sve do druge polovine rujna. Listovi (Folia Vitis idaeae), za razliku od borovnice sabiru se tek nakon sazrijevanja plodova jer su u to vrijeme i najbogatiji važnim ljekovitim tvarima. Listovi brusnice često se zamjenjuju s listovima medvjetke (Arctostaphylos uva-ursi L. Spreng). Oni se razlikuju po tome što su s donje strane smeđe-točkasti i ne izgledaju mrežasti. Listovi medvjetke imaju slabo ispupčenu nervaturu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: listovi sadrže arbutin, erikolin i tanin, a bobe jabučnu, citronsku, oksalnu i jantarnu kiselinu, tanin, šećer, pektin te vitamine A, B i C.

Ljekovito djelovanje: listovi brusnice bili su jednom ranije u službenoj upotrebi radi arbutina, jednog, u većim količinama otrovnog glikozida. Arbutin je odlična ljekovita tvar za liječenje kroničnog katara mjehura i upale bubrežne nakapnice kod amonijakalnog vrenja mokraće. Pošto se u medvjetki nalaze veće količine arbutina, izbačena je brusnica iz popisa ljekovitih biljaka u službenoj upotrebi. Tome je pridonijela i količina tanina u listovima, koja je veća u medvjetke. Ipak ne treba davati preveliku prednost medvjetki. Sasvim je, naime, sigurno da uspjeh liječenja listovima brusnice ni u kom slučaju ne zaostaje za uspjehom u liječenju medvjetkom, pa lagani čajni uvarak od listova mnogo bolje prija bolesnicima, osjetljivim na želudac, nego uvarak od listova medvjetke, koji ima neugodno trpak okus. I manje količine taninske kiseline u listovima brusnice pridonose da ih bolesnik bolje podnosi. Listovi brusnice smatraju se, na žalost, često nadomjestkom za listove medvjetke, iako bi im u stvari trebalo dati prednost i njihovu upotrebu najtoplije preporučiti kod oboljenja mjehura, grčeva u mjehuru, katara mjehura, kod bolnog mokrenja, bolova u mokraćnim putovima i kod noćnog mokrenja.

Čaj od listova brusnice ima vrlo povoljno ljekovito djelovanje kod gihta i reumatizma. Čaj se priprema u obliku laganog čajnog uvarka: 1 puna čajna žlica osušenih i sitno izrezanih listova za 1 šalicu pije se nezaslađen i u gutljajima.

Plodovi ukuhani sa šećerom ne samo da dobro prijaju i osvježuju, nego pobuđuju apetit i djelotvorno su sredstvo protiv proljeva.

Primjena u pučkoj medicini: rakija od plodova brusnice ( 0,25 kg svježih boba stavlja se na močenje kroz 4 tjedna u litru jake rakije ) djeluje osvježavajuće i umiruje najteže proljeve i srdobolju.

Prašak od osušenih boba, rastvoren u vodi, daje crvenkasti napitak koji gasi žeđ u vrućici.

Bobe brusnice ili sok od boba pospješuje mokrenje. Sok od boba, bogat vitaminima A, B i C, može se u steriliziranom obliku spremiti za trošenje u vrijeme kada je hrana siromašnija vitaminima. Isto tako se preporuča i kompot od boba. Da bi se utrošilo manje šećera, može se pripremiti miješani pekmez od 1/3 jabuka ili krušaka, 1/3 mrkve i 1/3 boba od brusnice.

ŠTO JE ČOVJEK VJERNIJI PRIRODI I NJENIM ZAKONIMA, TO DULJE ŽIVI... ( Hufeland )


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!