Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Oputina - POLYGONUM AVICULARE L.

Sinonimi: Polygonum geniculatum Poir.

Narodni nazivi: dvornik — dvorničica — dusomača — kokošica — krupnik — krupnič — mala travica — pasja trava — poputina — ptičja trava — ptičji dresen — rdesalj — troskavica — troskot — troskotac — troskovec — truskavac — živinska trava.

Oputina

Opis biljke: to je niska i prilegla, dosta neugledna jednogodišnja biljka, vrlo česta u prirodi kao dosadan korov. Puzava stabljika proviđena je crvenkasto-smeđim koljencima, razgranjena je i do vrha snabdjevena malim, eliptičnim do linealno-suličastim listovima koji su sjedeći i po rubu hrapavi. U pazušcima listova nalaze se neugledni cvjetovi bijele ili blijedoružičaste boje.

Oputina

Miris i okus: čitava biljka ima jedva zamjetljiv miris, a okusa je trpka i stežućeg.

Vrijeme cvatnje: od kraja lipnja do rujna.

Stanište: oputina je jedna od rijetkih biljaka koja se susreće na svim kontinentima. Nalazi se kao korov na putevima, dvorištima, oranicama, vrtovima, na ledinama i na zapuštenim mjestima, uopće na mršavim tlima.

Ljekoviti dijelovi biljke: u toku čitavog ljeta, a za lijepog vremena i u ranoj jeseni sabire se čitava biljka (Herba Polygoni) te se osuši u hladu na zračnom mjestu. Biljka se kod sabiranja ne smije čupati s korijenom, niti se smije sabirati na onečišćenim i prašnim mjestima, po jarcima uz ceste i drugdje. Sušenjem na suncu dobije se droga sive boje, puna stabljike, jer se s tako osušene biljke vrlo rado orune sitni i nježni listovi. Dobro osušena biljka mora imati lijepu zelenu boju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: biljka prije svega sadrži kremičnu kiselinu, od toga znatne količine rastvorljive kremične kiseline, nadalje tanin, eterično ulje, taninsku kiselinu i sluz. U eteričnom ulju sadržana je kamforu slična tvar - perzikariol.

Ljekovito djelovanje: poljoprivrednik u oputini vidi samo dosadan korov ali, kao što je to često, ova je prezrena biljka vrijedna ljekovita biljka. Oputina je bila već za vrijeme cara Shin-nonga, 3700. g. pr. n. e. u Kini vrlo cijenjena ljekovita biljka koja se zvala pien-hsii. Već su tada bili poznati mnogi ljekoviti učinci te biljke, naročito njezin učinak u čišćenju mokraće, a i njezino djelovanje na smirenje bolova u trbuhu. Kao vrlo djelotvorna, oputina je opisana kod žutice, čak i kod teških plućnih bolesti. Zanimljiva je činjenica da su osušeni biljni dijelovi i sjeme te biljke pronađeni u Evropi u naseobinama kamenog doba. Nije uzalud već Hieronymus Bock tu biljku označio kao "najkorisniju među svim običnim biljem". Biljka je bila zloupotrebljavana pa je neopravdano pala u zaborav. Kneipp joj je vratio dobar glas i ona se ponovo počela upotrebljavati za liječenje plućnih bolesti, kamenaca i teškoća u bubrezima, gihta, reumatizma, proljeva, krvarenja crijeva, žutice i rana. Oputina djeluje na poboljšanje krvne slike i radi toga naročito pobuđuje stvaranje vezivnog tkiva. Oputina se pokazala vrlo dobrom i kod najrazličitijih krvarenja: krvarenja maternice, želuca, crijeva i pluća. Oputina se uspješno primjenjuje za liječenje čireva na želucu (ulcus ventriculi) kao i proljeva s povraćanjem kod dojenčadi (cholera infantum). Niz autora potvrdio je uspješno liječenje oputinom plućnih oboljenja, npr. plućnog katara, a osjetno poboljšanje i čak ozdravljenje kod plućne tuberkuloze.

Za plućne bolesti preporuča se čajna mješavina od jednakih dijelova oputine, smrdljive koprive (br. 60), poljske preslice (br. 55) i cvjetova jaglaca (br. 112). Piju se 2 do 3 šalice dnevno. Čaj se priprema tako da se najprije oputina i poljska preslica lagano prokuhaju, a smrdljiva kopriva i cvjetovi jaglaca ostave se kao uvarak 5 minuta da odstoje pa se procijede. Nakon što se čaj ohladio na ugodnu toplinu, dodaje se po 1 šalici 1 čajna žlica meda, a čaj se pije polagano, tj. u gutljajima.

Kod kašlja i prekomjerne sluzi pokazala se prikladnom slijedeća čajna mješavina: 3 dijela oputine, 2 dijela podbijela (br. 149) i 2 dijeta trpuca (br. 108). Čaj se priprema tako da se uzme 1 čajna žlica te biljne mješavine za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se 2 do 3 šalice dnevno zaslađene medom. Oputina djeluje na stezanje sluznice crijeva i mjehura te time ograničuje izlučivanje žljezdanih sekreta.

Za pripremu čaja od oputine popare se 2 čajne žlice sitno izrezane droge sa 1 šalicom kipuće vode i ostavi se 5 minuta. Prema potrebi piju se dnevno 2 do 3 šalice čaja.

Primjena u pučkoj medicini: svježe ubrana biljka oputine zgnječi se i polaže na rane radi smirenja krvarenja. Sok od oputine, pripremljen kao rakija, uzima se u malim čašicama radi odstranjivanja glista. Kiselo crveno vino u kojem je kuhana biljka oputine, smiruje proljev, grižu, odstranjuje podrigivanje, prekida vrućinu želuca i trbuha, te smiruje menstruaciju. Sok od oputine dobar je protiv bolnog mokrenja, a pospješuje i izlučivanje kamenaca i pijeska. Kod bijelog cvijeta vrši se ispiranje čajnom mješavinom od jednakih dijelova oputine, hrastove kore (br. 119) listova koprive (br. 150) i cvjetova kamilice (br. 89).


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!