Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Zečja soca - OXALIS ACETOSELLA L.

Sinonimi: Oxalis alba Gilib. — Oxys acetosella Scop.

Narodni nazivi: kisela djetelina — kisela ditelina — kiseljak — kiseljača — kisjelača — kisla deteljica — kozji kiseljak — ljuta ditelina — obični cecelj — slanica — sočica — zajčja detelja — zečji kupus — zečja so.

Zečja soca

Opis biljke: trajna biljka s malim puzavim podankom pokrivenim mesnatim ljuskicama. Izravno iz podanka izbijaju djetelini slični listovi s dugom peteljkom, kao i cvjetovi s još duljom peteljkom od listova. Cvjetovi su bijeli i protkani nježnim crvenim žilicama. Listovi se skupljaju uveče i prije padanja kiše.

Zečja soca

Vrijeme cvatnje: travanj do kraja srpnja.

Stanište: zečja soca raste svugdje u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, te se po njoj najpouzdanije ocjenjuje stanište jer, gdje ona uspijeva, tamo je i dobra šumska zemlja.

Ljekoviti dijelovi biljke: za vrijeme cvatnje sabire se čitava biljka bez korijena (Herba Acetosellae). Ona je gotovo bez mirisa, a okusa je svježeg i kiselog što dolazi od oksalne kiseline koja se nalazi u čitavoj biljci.

Ljekovito djelovanje: zečja soca nije biljka koja je u službenoj upotrebi ali je kao ljekovita biljka upotrebljavana još od starog vijeka. Njezina ljekovitost počiva na oksalnoj kiselini koja se u biljci nalazi u priličnim količinama. Zanimljivo je da količina oksalne kiseline prema noći pada, a da se početkom svitanja povisuje.

Ova se biljka upotrebljava samo u pučkoj medicini i to ne s malim uspjehom.

Primjena u pučkoj medicini: s obzirom da biljka nije prikladna za sušenje, gotovo se isključivo primjenjuje svježe ubrana. Oparak se od svježe biljke priprema tako da se šaka ubrane biljke popari litrom vode, ostavi 2-3 minute, ocijedi i pije hladno. Taj napitak, malo zaslađen, ugodan je ljeti jer osvježava i gasi žeđ.

Uz to što gasi žeđ, ovo piće ima i određeno ljekovito djelovanje. Ono otklanja laganije smetnje u jetri i u probavi, kao i često dosadnu žgaravicu. Za piće se preporuča topli čajni oparak kod žutice, upale bubrega, skorbuta, kožnih osipa i kod glista, čaju se pripisuje i djelovanje čišćenja krvi. Često se u pučkoj medicini drugih naroda spominje zečja soca kao ljekovita biljka za liječenje početnog raka na želucu, odnosno, unutarnjih i vanjskih čireva nalik na rak. Istiješteni sok iz svježe biljke pomiješa se s trostrukom količinom destilirane vode ili kišnice pa se to uzima svaki sat po 3 do 5 kapi. Nerazrijeđeni svježi sok stavlja se izravno na zloćudne čireve i otekline.

I kod tzv. Parkinsove bolesti (paralysis agitans) preporuča se istovremena primjena iznutra kao čajni oparak i izvana trljanjem kičme svježim sokom. Razrjeđenja i količina davanja trebaju biti točno dozirana jer inače oksalna kiselina štetno djeluje, a može prouzročiti čak i teške zdravstvene smetnje. U proljeće sabrani listovi zečje soce dodaju se u malim količinama proljetnim juhama od povrća, špinatu ili salati jer pobuđuju apetit, osvježuju i potiču izmjenu tvari. Iskopani podanak zečje soce dobro se opere, ali ga se pri tom ne smije dugo držati u vodi, i s reznom površinom stavlja na rane, što djeluje na stezanje, odnosno, zacjeljivanje rane. Podanak ukuhan sa šećerom daje se djeci u malim količinama kao lagano sredstvo za otvaranje.

Primjena u kuhinji: s obzirom da sabrane biljke nisu prikladne za čuvanje u suhom stanju, mnoge su domaćice već pokušale zečju socu konzervirati sa šećerom kako bi je u zimi upotrebljavale kao začin za juhe.

Primjena u liječenju životinja: oprani podanak služi u liječenju domaćih životinja, isto kao i u liječenju ljudi, kao lijek za rane. Veće količine su škodljive, naročito kod stoke na paši, jer mogu uzrokovati katare želuca i crijeva.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!