Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Dragušac - NASTURTIUM OFFICINALE R. Br.

Sinonimi: Cardamine fontana Lam. — Cardamine nasturtium O. Ktze. — Nasturtium aquaticum Wahlend. — Nasturtium fontanum Aschers.

Narodni nazivi: bobovec — bobovnjak — divli hren — derezga — drezga — garbok — gardun — grbak — grbača — krešun — krstovnik — ljuti mokriš — ljutolista derezga — nastruc — potočarka — resnik — sutores — ugas — vodena ločika — vodeni ren.

Dragušac

Opis biljke: dragušac je trajna vodena biljka, visoka 30 do 70 cm. Glavni korijen, raste više vodoravno i bogato je snabdjeven postranim korijenjem, stabljika je šuplja, listovi prstasto razdijeljeni, glatki i tamnozeleni sa 5 do 15 listića. Bijeli cvjetovi poredani su grozdasto, a plodovi su uspravne i nešto nagnute komuške. Miris naribane biljke je oštar, a okus gorak i oštar.

Dragušac

Vrijeme cvatnje: lipanj do rujna.

Stanište: dragušac raste svugdje u potocima, bunarima, izvorima i vodenim jarcima. Često se uzgaja u posebnim vodenim posudama.

Ljekoviti dio biljke je čitava svježa biljka (Herba Nasturtii) koja se može sabirati od ožujka do svibnja, a također i od ljeta do kasne jeseni ako biljka nije u cvatu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: one postoje najvećim dijelom samo u svježoj biljci, pa konzerviranje biljke sušenjem nije moguće. Biljka sadrži u svim nadzemnim dijelovima glukozid gorušičinog ulja - glukonasturtin. Putem fermentacijskog cijepanja (mirozin) daje uz grožđani šećer i eterično ulje u kojem je glavni sastavni dio fenil-etil-gorušičino ulje. Navedeno gorušičino ulje uzrokuje nadražajne pojave na sluznici, a i na koži. Osim velike količine kalium nitrata, željeza, arsena i joda, dokazani su i vitamini A, C i D. U biljci postoje i neznatne količine tanina i šećera.

Ljekovito djelovanje: dragušac je ljekovita biljka koja čisti krv i poboljšava sastav krvi. Ona jača želudac, pobuđuje želučane sokove, djeluje na pojačano izlučivanje mokraće. Osim toga snažno potiče izlučivanje sluzi, tako da se pomoću nje postiže izbacivanje stare gnojne izlučine i stare žilave sluzi. Radi velike količine mineralnih tvari, željeza i joda povoljno utječe na izmjenu tvari i rad žlijezda. Visoki postotak vitamina C čini je prikladnom za suzbijanje pojava skorbutnih bolesti, skrofuloznih bolesnih stanja i gnojne upale zubnog mesa.

Dragušac je najprikladniji kao salata. Vrlo je korisno uživanje dragušca prema kraju zime i na početku proljeća, kada još nema svježeg povrća. Uz pripremu salate moguće je uzimanje i svježeg biljnog soka. Svježeg soka može se uzeti 2 do 3 puta dnevno po 1 punu jedaću žlicu, a sok se razrjeđuje peterostrukom količinom vode. Čisti sok biljke ne smije se uzimati, jer bi moglo doći do upale želuca i ždrijela. Ne treba ga uzimati niti svakodnevno, pa jedno liječenje s prekidima ne smije trajati dulje od četiri tjedna. Žene za vrijeme trudnoće ne smiju upotrebljavati dragušac. Dragušcem se potiče izlučivanje želučanog soka i izlučivanje žuči. Kako se gorušičino ulje najvećim dijelom izlučuje kroz bubrege, nastupa jača cirkulacija krvi u bubrezima, što dovodi do povišenog izlučivanja mokraće.

Konačno je (Leclerc) utvrđeno da se djelovanjem soka od dragušca smanjuje i izlučivanje šećera u mokraći.

Iako dragušac djeluje mnogostrano ljekovito, ipak se mora naglasiti da prevelike doze i preduga upotreba može izazvati upalne i dugotrajne nadražaje bubrega.

Izvana upotrijebljen kao vlažan oblog od soka liječi kožne bolesti i kožne nečistoće. Ispadanje kose u obliku kruga na pojedinim mjestima (alopecia areata), uzrokovano gljivičnim oboljenjem, liječi se vanjskom primjenom soka od dragušca.

Primjena u pučkoj medicini: u prah smrvljeno sjeme dragušca upotrebljava se kao prašak za kihanje kod bolesti spavanja i klijenuti jezika. Početna tuberkuloza pluća može se izliječiti upotrebom dragušca ali s redovitim prekidima. Vrlo je obljubljena u pučkoj medicini upotreba sirupa od dragušca, koji se priređuje iz 1/3 svježe istisnutog soka i 2/3 prokuhane i ohlađene šećerne vode i to kao sredstvo za čišćenje krvi i kao poticaj za odstranjenje suvišne sluzi.

Kao proljetna salata miješa se dragušac s listom koprive (br. 150), listom maslačka (br. 142) i običnom salatom (br. 76). Ta mješavina salate ne može se dovoljno preporučiti!

Zgnječena svježa biljka položena kao oblog odstranjuje sunčane pjege na koži, šugu i kožne nečistoće. Dragušac je najbolja hrana za one koji boluju od vodene bolesti i za oboljele na jetru.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!