Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Kokotac - MELILOTUS OFFICINALIS (MED.) LAM.

Sinonimi: Melilotus arvensis Wallr. — Melilotus difussa Koch. — Melilotus pallida Bess. — Melilotus rugosus Gilib.

Narodni nazivi: divlja detela — kokotac žuti — konjska ditelina — nokata trava — noktec — orlov nokat — pitoma detelina — pšeničnica — svinduh — trolista detelina — velika djetelina — vodnika — ždraljika — žućka.

Kokotac

Opis biljke: dvogodišnja je biljka s jakim korijenom visine često i do 1 m. Listovi su trodjelni, a listići su duguljasti i obrnuto jajolikog oblika. Cvjetovi su smješteni u grozdovima, žute su boje te nakon cvatnje postaju bljeđi.

Kokotac

Miris i okus: mirisa je nalik na med, vrlo ugodnog, a okusa sluzava.

Vrijeme cvatnje: srpanj - kolovoz.

Stanište: vrlo je česta biljka koja raste gotovo svugdje u srednjoj Evropi, te se dijelom i uzgaja, a inače raste slobodna u prirodi uz rubove polja, putova, na pustim mjestima i drugdje.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi (Flores Meliloti) kao i čitava biljka u cvatu (Herba Meliloti) s time što se deblji dijelovi stabljike prije sušenja odstranjuju pa se cvjetovi i biljka suše u hladu na prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: eterično ulje, kumarin, melilotova kiselina, tanin, smola, melilotal i mnoge soli.

Ljekovito djelovanje: kokotac je već odavno obljubljena ljekovita biljka te ju je već Hipokrat upotrebljavao za liječenje čireva. Čajni oparak, za kojeg se uzima po pola čajne žlice droge za 1 šalicu čaja, pije se u gutljajima 2 do 3 šalice kod bronhalnog katara, bolesti želuca i mjehura te kod teškoća u utrobi. Doza se ne smije prekoračiti jer veće količine izazivaju povraćanje.

Primjena u pučkoj medicini: za čišćenje crijeva od toksina koji se skupljaju u crijevima pučka medicina preporučuje klistir od lagano prokuhane biljke. Kod nesanice treba primijeniti hladni pripravak droge: 1 čajna žlica droge za 1 šalicu čaja namače se 8 do 10 sali, procijedi se i procijeđeni čaj ugrije. Taj se čaj pije u gutljajima 1 sat prije spavanja. Tinktura od cvjetova upotrebljava se za masažu kod reumatskih bolova u zglobovima. Izvana se kokotac upotrebljava kao mokri i topli oblog za omekšavanje oteklina, čireva i mliječnih čvorova te za omekšavanje stvrdnutih i upaljenih prsiju.

Kod bolesti uha, naročito kod probadanja u ušima i upale srednjeg uha pusti se da djeluju na uho vruće pare od čaja pripremljenog prekuhavanjem droge. U starijoj bilinarskoj literaturi kokotcu se pripisuje dobro ljekovito djelovanje u obliku vlažnih i toplih obloga kod kožnih čireva nalik na rak. Kokotac se, konačno, upotrebljava kao dodatak biljnim kupeljima naročito ako se od tih biljnih kupelji očekuje osvježenje i jačanje.

Primjena u kućanstvu: prije no što su nastala kemijska sredstva za uništavanje moljaca, kokotac se upotrebljavao u tu svrhu.

Napomena: Melilotus altissimus Thuill., sličan je prvoj vrsti, samo je visok do 1,5 m i raste na više močvarnim livadama i čistinama te mnogo jače miriše na kumarin. Ovaj je kokotac slabijeg djelovanja, inače mu je način upotrebe isti. Kod prekomjerne upotrebe mogu, radi veće količine kumarina, nastupiti jake glavobolje, pa čak i pojave klijenuti centralnog živčanog sistema. Ovaj kokotac je inače vrlo dobra pčelinja paša i još jače sredstvo za uništavanje moljaca.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!