Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Pitomi lan - LINUM USITATISSIMUM L.

Narodni nazivi: ćeten — glavičica — keten — kučina — lan — len — pravi lan — predivo — preslej — živica.

Pitomi lan

Opis biljke: lan je jednogodišnja biljka s uspravnom glatkom stabljikom, visine 50 do 70 cm i s naizmjenično gusto smještenim uskim i lancetastim listovima. Cvjetovi su plavi, ponekad bijeli s prašnicima i tučkom modrim kao nebo. Plod je 6 do 8 mm dug, okrugli tobolac sa 8 do 10 sjemenki. Sjeme je glatko, spljošteno, duguljasto, sjajno i svijetlosmeđe boje, a uronjeno u vodu obavija se sluzavim slojem. Sjeme je bez mirisa i sluzava je okusa.

Pitomi lan

Vrijeme cvatnje: srpanj do kolovoza, a sazrijevanje sjemena kolovoz do rujna.

Stanište: lan je jedna od najzanimljivijih i najstarijih kulturnih biljaka. Pradomovina lana nije poznata, no mogao bi vjerojatno potjecati iz Orijenta. U 14. stoljeću pr. n. e. bilo je već prošireno kultiviranje lana u Egiptu, a pri iskopavanju sojenica iz kamenog doba nađeno je sjeme lana i tkanje od lana, a u Bibliji se loša žetva lana ubraja u jednu od sedam nesreća koje su se nadvile nad Egipat. Sjeme lana bilo je u Evropi najstariji izvor masti, a vjerojatno i najstarija ljekovita biljka. Kod nas se lan mnogo više uzgajao nego danas pa je smanjenjem uzgoja vjerojatno smanjena upotreba lanenog vlakna u domaćoj radinosti. Lan nema naročitih zahtjeva na kvalitet zemljišta, no njegov je uzgoj ipak dosta osjetljiv, jer je osjetljiv na vlagu.

Ljekoviti dio biljke je zrelo sjeme (Semen Lini) iz kojeg se dobiva laneno ulje (Oleum Lini) i lanene pogače (Placentes seminis Lini) kao ostatak nakon tiještenja sjemena. Lanena sluz (Mucilago seminis Lini) dobiva se ako se laneno sjeme prelije s pedesetostrukom količinom mlake vode. Nakon 90 minuta stajanja, sluz se izluči iz sjemena.

Za čuvanje bilo lanenog sjemena, lanenog ulja ili lanenih pogača ne smiju se upotrijebiti limene kutije. Za čuvanje su prikladne samo tamne i dobro zatvorene staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari: laneno sjeme sadrži sluz, masno ulje, bjelančevinu, lecitin i nadasve vrijednu linolnu kiselinu, a utvrđeni su i enzimi, sterini i dr

Ljekovito djelovanje: laneno ulje upotrebljava se kod klistira za otvaranje te kod opekotina i to u mješavini od 1/2 količine lanenog ulja i 1/2 količine vapnene vode (Linimentum Calcis).

Za unutarnju upotrebu lanenog sjemena pomiješaju se 1 do 3 jedaće žlice grubo samljevenog lanenog sjemena s vodom ili s nešto jabučnog pekmeza ili s kiselim mlijekom. Ta količina uzima se tokom dana u tri obroka. Za pripremu čaja najbolje je staviti 1 jedaću žlicu sjemena u šalicu hladne vode, kratko prokuhati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Čaj se pije topao. Vrlo je obljubljena tzv. kura s lanenim uljem kod grčeva izazvanih žučnim kamencima, pri čemu se odjednom uzima 50 do 60 g lanenog ulja i legne se na lijevu stranu oko pola sata. Žučni kamenci bezbolno se izlučuju u crijeva i odatle iz tijela.

Lanene pogače su jeftino i obljubljeno sredstvo za kašaste obloge ili kataplazme jer se lan ubraja u bilje koje kao oblog djeluje na smekšavanje. Prah od lanenog sjemena upotrijebljen svjež ili od sjemena iz kojeg je istiješteno ulje primjenjuje se za vruće obloge koji ublažuju bolove kod grčeva uslijed žučnih kamenaca kao i kod drugih oboljenja jetre i žuči. Vrlo je raširena upotreba lanenog sjemena kao sredstva za čišćenje, jer sluzne tvari kao i ulje, sadržano u sjemenu, djeluje u crijevima tako da nabubri, postaje sklisko i pobuđuje peristaltiku crijeva, pa se na taj način sadržaj crijeva smekšava i postiže bezbolno pražnjenje crijeva. Unutarnja upotreba lanenog sjemena djeluje na sprečavanje upale i grčeva. Radi toga uzimanje lanenog sjemena povoljno utječe kod bolnog pritiska na mokrenje. Prema najnovijim saznanjima norveškog biologa prof. Paula A. Owrena na univerzitetu u Oslu, prisutna linolna kiselina u lanenom ulju ima svojstvo sprečavanja stvaranja ugrušaka krvi u arterijama i venama. Treba dnevno uzimati jednu jedaću žlicu lanenog sjemena pa bi ta uljna kura trebala dati djelotvorno sredstvo protiv infarkta srca.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: u prah smrvljeno laneno sjeme, svježe, s medom dobro izmiješano i uzimano čajnom žlicom, odličan je lijek za prsa.

Mljeveno laneno sjeme, pomiješano s medom, uzimamo kao pripravak kašaste konzistencije (elektuarij) čisti prsa od sluzi, umiruje kašalj i ublažuje hrapavost grla.

Ako se laneno sjeme smekša, ono ublažuje i pomaže sazrijevanju svih čireva i oteklina, ublažuje napetost i vrućinu oko čireva i oteklina. Klistir od lanenog sjemena kuhanog u vodi povoljno djeluje kod crijevnih grčeva ili grčeva u maternici.

Svježe laneno ulje piti polako i toplo, dobro je protiv probadanja u utrobi. Kod grčeva u trbuhu kuha se u vodi, kojoj je dodano drvenog pepela, sirova lanena pređa koja se istisne i što je moguće toplije stavi na trbuh. Laneno ulje služi za trljanje bolnih hemeroida kao i za trljanje ispucanih ruku.

Ako se laneno sjeme stavi na vruću ploču od štednjaka i ako se dim uvlaci pomoću lijevka u nos, pomoći će kod hunjavice.

U ružinoj vodi razmočeno laneno sjeme, položeno na opekotine, liječi ih bez ožiljaka.

Vruće laneno sjeme, stavljeno u platnenu vrećicu i položeno na bolesna mjesta, brzo ublažuje bolove kod napadaja gihta ili reumatizma.

Napomena: srodnik pitomog lana je:

LINUM CATHARTICUM L. — divlji lan

Sinonimi: Linum diversifolium Gilib

Narodni nazivi: divje predivo — lanik beli — lan čistilac — predivec.

Ta vrsta lana raste slobodno u prirodi, ima daleko manje listove i cvate cvjetovima bijele boje.

Divlji lan

Biljka nema nikakav poseban miris, a okusa je smolasta, gorka i oštra.

Vrijeme cvatnje: lipanj do kolovoza.

Stanište: raste na sunčanim i suhim mjestima, na pašnjacima, livadama nizinskih i brdskih područja.

Ljekovito djelovanje: u sjeni osušena, ubrana čitava biljka daje drogu (Herba Lim cathartici). Sitno izrezana droga, pripremljena kao čajni oparak (0,5-1 čajne žlice za 1 šalicu čaja), daje dosta dobro i vrlo gorko sredstvo za čišćenje koje se bez loših posljedica pije nezaslađeno. U pučkoj medicini propisuje se biljka s uspjehom protiv vodene bolesti i crijevnih nametnika.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!