Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Ljupčac - LEVISTICUM OFFICINALE KOCH.

Sinonimi: Angelica levislicum Ali. — Levislicum levisticum Karst. — Levisticum vulgare Hill — Ligusticum levisticum L. — Ligusticum officinale Pilg.

Narodni nazivi: jubček — lubčac — lustik — luštrek — Ijubačac — ljubčec — miloduh — selen — selin — trojevac — veleštika.

Ljupčac

Opis biljke: debeli kratki podanak smeđe do svijetlosive boje ima razgranjeno 30-40 cm dugo korijenje iz kojeg izrasle cjevasta, okrugla i uspravna stabljika. Stabljika je visoka i do 2 m i u gornjem je dijelu razgranjena. Donji su listovi veliki, na dugoj su peteljci i imaju široku lisnu plojku. Gornji su listovi, naprotiv, s kraćom peteljkom. Razlikuju se i najgornji listovi koji su bez peteljke, tj. sjedeći. Te tri vrste listova razlikuju se po obliku, jer su najdonji listovi 2 do 3 puta perasto razdijeljeni, gornji su manje razdijeljeni, a najgornji su jednostavni i sjedeći. Cvjetni štici proviđeni su suličastim ovojnim listićima. Mali cvjetovi su žute boje, a krunični su listovi proviđeni finim dlakama i prema vrhu uvijeni.

Ljupčac

Miris i okus: miris je osebujan, oštar, aromatičan, nalik celeru. Ako se biljka i u malim količinama daje stoci u krmu, miris poprima i mlijeko, a i meso. Okus je u početku slatkast, kasnije oštar, mirisan i nešto gorak.

Vrijeme cvatnje: od lipnja do kolovoza.

Vrijeme sazrijevanja sjemena: od sredine kolovoza do kraja rujna.

Stanište: ova se biljka ne nalazi slobodno u prirodi, a ako se i slučajno nađe, tada je u prirodu pobjegla iz seljačkih vrtova, naročito u planinskom području gdje je rado uzgajaju. Veće kulture te biljke postoje u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Ljekoviti dijelovi biljke: u prvom redu sabire se korijen (Radix Levistici ili Radix Ligustici), koji se kopa u proljeće ili kasnoj jeseni. U pučkoj medicini sabiru se i mladi ogranci s listovima (Herba Levistici), a upotrebljava se i sjeme. Svi biljni dijelovi suše se u hladu, a spremaju se nakon sušenja u tamne staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari: korijen sadrži eterično ulje, invertni šećer, saharozu, škrob, tanin, gumu, mast, smolu, jabučnu i angelika kiselinu. I u zelenim biljnim dijelovima ima eteričnog ulja, smole i dr.

Ljekovito djelovanje: već su kod Dioskurida i Plinija bili opisani korijen i sjeme kao vrlo ljekoviti. Biljka prije svega vrijedi kao vrlo dobro sredstvo za želudac kod probavnih teškoća, slabosti želuca i prekomjerne sluzi u želucu. O Ijupčacu je puna hvale i monahinja Hildegarda, a i u Kapitularima je preporučen njegov uzgoj. Njemački naziv biljke "Liebstockel" nema ništa zajedničkog s ljubavi, nego je naziv potekao od staronjemačke riječi koja je zapravo izvedena unakaženjem latinskog naziva za tu biljku. Kao jako aromatična biljka bila je u srednjem vijeku upotrebljavana u ljubavne svrhe pri snubljenju, a to tim više jer je na to ukazivalo i krivo tumačenje samog imena biljke. Ljupčac je sredstvo za izlučivanje vode i pomaže kod vodene bolesti, naročito kod otečenih nogu uslijed te bolesti (dr. Madaus), kod katara mokraćnog mjehura, upale bubrežne nakapnice (pyelitis) i uopće kod bubrežnih oboljenja, poteškoća s mokrenjem, kod bjelančevine u mokraći, a jako se preporuča kod migrene, uzrokovane lošom funkcijom bubrega. Ljupčac je dobro sredstvo za žene za pospješivanje slabe menstruacije. Žene u drugom stanju ne smiju upotrebljavati ljupčac, a općenito se ljupčac ne smije uzimati kod povišenih tjelesnih temperatura.

Vrlo dobri uspjesi u liječenju postižu se nadalje pri nastajanju kamenaca, kod teškoća uslijed reumatizma i gihta, kod izbijanja neugodnog i jakog znoja, i konačno, kod opće živčane slabosti.

Za sve navedene bolesti i teškoće upotrebljava se svježi ili sušeni korijen, usitnjen i pripremljen kao čajni oparak. Kod upotrebe svježeg korijena uzima se pola čajne žlice, a kod osušenog korijena cijela čajna žlica za 1 šalicu čaja, a piju se 2 šalice dnevno, bez šećera i polagano. Može se uzimati i u prah stučeni korijen i to 1-3 vrha noža sa malo vode.

Skuhani korijen jako se preporuča kao dodatak kupeljima za jačanje ženskih organa.

Kupelji, odnosno oblozi, od skuhanog korijena pospješuju ozdravljenje starih i zagnojenih rana.

Primjena u pučkoj medicini: sve navedene primjene liječenja Ijupčacom potekle su prvobitno iz pučke medicine te ih je potvrdila i znanstvena medicina današnjice.

Pučka medicina ima i daljnje mogućnosti primjene te biljke. Jetrene pjege odstranjuje uvarak u prah stučenog korijena. Ako se korijen stavi na močenje u rakiju, taj će pripravak pomoći kod želučanih grčeva, grčeva u crijevima, pospješit će probavu i apetit.

Uvarak od korijena preporuča se u pučkoj medicini kod žutice. Često se i sjeme smatra najdjelotvornijim dijelom biljke. Ako se sjeme ljupčaca zdrobi i jedna jedaća žlica tako zdrobljenog sjemena stavi na močenje u pola litre bijelog vina, i ako se od toga dnevno ujutro i na tašte pije 1 mala čašica, to poboljšava funkciju jetre i slezene. Prema shvaćanju pučke medicine tako pripremljeni ljupčac, pospješit će i izlučivanje kamenaca i pijeska iz bubrega. Iz sjemena ljupčaca se ponegdje tiješti i ulje, te se pije 5-8 kapi toga ulja u gutljaju toplog bijelog vina kod trbobolje i grčeva u trbuhu.VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!