Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Kilavica - HERNIARIA GLABRA L.

Sinonimi: Herniaria alpestris Lam. — Herniaria fruticosa Gon.

Narodni nazivi: briskavek — jezerozrnatka — kilavnik — priputnica— sipanica — sitnica — trava od kile — turska trava — turska žitnica.

Kilavica

Opis biljke: dosta rasprostranjena biljka niskog i puzavog rasta čija je do 30 cm visoka i razgranjena stabljika prilegla uz tlo. Listovi su vrlo sitni, nasuprotno smješteni, goli, po obodu cijeli, duguljasto ovalnog oblika i sa slabom nervaturom. Uz list nalaze se po dva mala postrana listića jajolikog oblika. Jedva vidljivi zelenkasto-žuti cvjetovi skupljeni su u pazušcima listova. Crne i sjajne sjemenke imaju oblik leće.

Kilavica

Miris i okus: svježa biljka je bez mirisa, a u osušenom stanju ima miris nalik na kumarin. Okus biljke je opor i slankast.

Vrijeme cvatnje: kraj lipnja do konca rujna.

Stanište: kilavica je na pojedinim staništima vrlo česta biljka. U srednjoj Evropi dosta je raširena na pjeskovitim i suhim poljima, neplodnim tlima i pašnjacima.

Ljekoviti dio biljke: sabire se biljka u cvatu (Herba Herniariae). Sabranu biljku treba pažljivo sušiti na sjenovitom mjestu jer, ako se sušenju ne posveti puna pažnja, droga postaje bezvrijedna. Kako je biljka gotovo sasvim prilegla uz tlo, sabire se uvijek samo po suhom i sunčanom vremenu. Sabiranje za kišnog ili inače vlažnog vremena daje drogu pomiješanu sa zemljom ili pijeskom. Biljka poslije sušenja mora biti čista, bez primjesa zemlje ili pijeska i mora imati ugodan miris na kumarin. Droga se čuva u tamnim, najbolje staklenim posudama, jer čuvanje u metalnim posudama nije prikladno.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz tanin i eterično ulje može se u biljci utvrdili saponinu sličan glikozid, nadalje glikozid herniarin i alkaloid paronihin koji ima odvratan miris. Alkaloid paronihin može kod pretjeranog doziranja uzrokovati uzetost.

Ljekovito djelovanje: kilavica je odličan lijek kod vodene bolesti te u bolestima pluća, bubrega i mjehura. Kilavica se posebno preporuča kod upale mokraćnih putova, kod bolesnog pritiska na mokrenje, bolesnog zadržavanja mokraće (retentio urinae), izlučivanja bjelančevine u mokraći (albuminurija) kao i kod kamenaca i ostalih taloženja u mokraćnim organima. Kilavica djeluje na smanjenje grčeva u bolestima bubrega i mjehura, a kod katara mjehura donosi brzo ozdravljenje. Kilavica se ne smije primijeniti u oboljenjima jetre i žuči, a osobito kod žučnih kamenaca. Ta ljekovita biljka može liječiti i određene spolne bolesti. Način upotrebe i doziranje određuje isključivo liječnik. Biljni čaj se može primijeniti na dva načina i to kao 2 čajne žlice kilavice za pripremu hladnog čaja ili 1 čajna žlica za pripremu vrućeg oparka za 1 šalicu čaja. Čaj se pije dnevno 1-2 šalice i to nezaslađen.

Primjena u pučkoj medicini: u pučkoj medicini kilavica je obljubljena ljekovita biljka za liječenje tuberkuloze pluća bilo u početnom stadiju ili kad je bolest već napredovala. Pučka medicina preporuča liječenje kilavicom i svih ostalih plućnih bolesti, bilo kroničnog kašlja, katara bronha ili prekomjerne sluzi u plućima. Konačno, ta se ljekovita biljka koristi za liječenje rana kao i za liječenje lomova kostiju, pa se u tom slučaju ili primjenjuje izvana stavljanjem svježe biljke ili se od biljke pripremaju topli i vlažni oblozi. Kod lomova kostiju dodatno se preporučuje i uzimanje čajne kure.

Napomena: kao droga dolaze u obzir dvije vrste kilavice i lo već opisana s golim listovima (Herniaria glabra) koja se u našim krajevima pojavljuje južnije i druga s listovima obraslim dlačicama koja dolazi sjevernije (Herniaria hirsuta). Osušena droga s golim listovima više je žućkasto-zelene boje, dok je ona s dlakavim listićima zelenija.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!