Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Ivanjsko cvijeće - GALIUM VERUM L.

Sinonimi: Galium praecox Lang

Narodni nazivi: broćac — broćika žuta — divji lan — dremovka — gospini prostirač — ivan-cvet — ivanova trava — ivanjsko cveće — prava broćika — rumena lakota — sirište — sirištica.

Ivanjsko cvijeće

Opis biljke: ta se biljka od ranije opisane priljepače (br. 61) razlikuje što joj stabljika ima četiri ispupčane linije, nadalje listovima čiji su rubovi uvrnuti i, konačno, po gustim cvatovima zlatno-žute boje te što biljka nije penjačica.

Ivanjsko cvijeće

Miris i okus: biljka, a naročito cvjetovi, imaju jak miris poput meda, samo nešto napadniji. Okus je kiseo i trpak.

Stanište i vrijeme cvatnje: u našim krajevima vrlo rasprostranjena biljka koja raste po više suhim staništima, livadama, uz putove i drugdje. Cvate čitavo ljeto.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se biljka u cvatu (Herba Galii veri). S obzirom da su donji dijelovi biljke tvrdi i slabije ispunjeni listom i cvijetom, to se kod sabiranja reže samo gornja polovina biljke, a sušenje se vrši u hladu i na prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uglavnom su iste kao i kod priljepače, no s izuzetkom može doći do malih kolebanja u sadržaju, što se pripisuje staništu na kojem biljka raste.

Ljekovito djelovanje: ivanjsko cvijeće može se upotrebljavati kao i priljepača, no ljekovito djelovanje je jače. Poznati bilinar Kunzle bio je veliki pristalica te biljke te je smatrao da je najpouzdaniji lijek protiv svih bubrežnih bolesti pa čak i u onim slučajevima kada bi sva druga sredstva zakazala. Linne ju je hvalio kao lijek kod dječje padavice.

Ivanjsko cvijeće bilo je kod starih Germana posvećeno božici Freyi kao božici plodnosti, ljubavi i braka. Narodna imena te biljke u njemačkom jeziku dolaze od toga što je u staroj narodnoj predaji ta biljka smatrana kao biljka koja otklanja zračenje zemlje pa još i danas u tim područjima na selu, ženama prije poroda stavljaju ivanjsko cvijeće pod plahtu kao krevetnu slamu koja otklanja zračenje zemlje.

Napomena:

a) GALIUM MOLLUGO L. — obična broćika

Sinonimi: Galium erectum Huds

Narodni nazivi: bela dremota — broćac — broćika — mekušica — divlji broć — ivanjsko cvijeće bijelo — mekušica — mehka broćika — prikrp.

Obična broćika

Obična broćika ima sitno nazubljene listove koji na vrhu imaju kratku bodljiku kao i bijele ili žućkasto-bijele cvjetove. Biljka ima jednake ljekovite i djelotvorne tvari kao i već opisane broćike s time što sadrži još i oksalnu kiselinu te smolu i vosak, a ljekovito joj je djelovanje jednako kao i kod priljepače.

b) GALIUM PALUSTRE L. - iz roda broćika nije ljekovita biljka.

Neljekovita broćika

Ona raste više na močvarnim livadama, a vrlo se lako raspoznaje od ostalih vrsta, među ostalim, i po tome što pocrni kratko vrijeme nakon što je ubrana.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!