Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Smrdljiva kopriva - GALEOPSIS SEGETUM NECK.

Sinonimi: Galeopsis dubia Leers — Galeopsis ochroleuca Lam.

Narodni nazivi: konopljenka — mrtva kopriva — ranjenica — zebrat.

Smrdljiva kopriva

Opis biljke: jednogodišnja, do 50 cm visoka i jako razgranjena biljka sa četverobridnom stabljikom koja na koljencima nije odebljana. Stabljika je u svojim donjim dijelovima često crveno nahukana i po čitavoj svojoj dužini obrasla dlakama. Listovi su jajastog do lancetastog oblika, obrasli svilastim dlačičama, s dugim dlakavim peteljkama. Žuto-bijeli usnati cvjetovi imaju napadno žutu mrlju i obrasli su mekanim dlakama. Na donjoj usni cvijeta zapaža se crveno-ljubičasti ris.

Smrdljiva kopriva

Miris i okus: miris biljke je svojstven, slabo balzamičan, a okus je bljutav i pomalo gorak i slan.

Vrijeme cvatnje: srpanj do rujna.

Stanište: biljka izbjegava staništa s vapnenom podlogom, a inače često dolazi u velikom mnoštvu među stijenama, kamenolomima, na pješčanim i šljunčanim tlima, na pješčanim livadama, uz rubove putova, a rijetko na poljima.

Ljekoviti dio biljke: sabire se čitava biljka (Herba Galeopsidis) za vrijeme cvatnje i to tako da se odreže iznad zemlje i suši u hladu na prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: biljka sadrži inače uobičajene tvari koje se nalaze u biljkama, jedino sadrži u većim količinama kremičnu kiselinu, te fitosterin, mast, šećer, tanin, gorki fruktozid, saponin i pektin.

Ljekovito djelovanje: teško je tvrditi da li je ova biljka koju je opisao Dioskurid upravo ova biljka, iako bi joj primjena u to vrijeme u liječenju pluća bila odgovarajuća. Mattioli (1565) ju je ubrajao među koprive, tako da se nalazi pod imenom "žuta mrtva kopriva" kako u njegovom djelu tako i u djelima drugih autora.

Početkom 19. stoljeća s tom su se biljkom pravile mnoge reklame kao s univerzalnim čajem koji praktično liječi sve bolesti pa čak i tuberkulozu pluća. Tako se na tržištu pojavio čaj s vrlo zvučnim nazivima, s nepoznatim mješavinama, pa su radi takvog šarlatanstva morale biti izdane čak i službene zabrane. Značajna je činjenica - kao što i danas biva - da je taj čaj kao "uvozni" bio naročito dobro primljen i prodavan po basnoslovnim cijenama. Kada je prijevara otkrivena, propala je i prava vrijednost biljke i nitko nije o njoj kao "sljeparskoj biljci" htio više čuti. Ljekovito bilje nikada ne kupujte od nepoznatih kramara i nadriliječnika, nego ga uvijek nabavljajte u ljekarni, drogeriji ili stručnoj radnji, ako ga ne možete sami ispravno sabrati i konzervirati.

Kada bi se smrdljiva kopriva s naučnom temeljitošću istražila, moralo bi se priznati da je ona vrijedna ljekovita biljka, od koje, međutim, kao niti od svake druge ljekovite biljke ne treba očekivati "čudo", a najmanje onda, ako je bolest postala kronična ili, ako su najvažniji životni organi već teže napadnuti bolešću.

Slično kao i kod poljske preslice (br. 55) prouzrokuje rastvorljiva kremična kiselina smrdljive koprive u zajednici sa saponinima omekšavanje i izlučivanje nakupljene sluzi u plućima. Tim izlučivanjem bronhalne sluzi ne stvara se samo olakšanje, nego bez sumnje nastupa i poboljšanje općeg stanja, tako da ponovo dobivanje apetita uzrokuje i porast tjelesne snage. Jednako kao i kod poljske preslice i smrdljiva kopriva utječe povoljno na poboljšanje i obnovu krvi, tako da se od sva tri ovdje udružena bitna ljekovita faktora - rastvaranje sluzi, porast apetita i poboljšanje sastava krvi - zaista može očekivati uspjeh u liječenju kod akutnih i kroničnih katara, kod osjetljivih pluća, katara plućnih vršaka kao i kod infekciozno-gripoznih pojava. Pošto je prema Bohnu smrdljiva kopriva među biljkama po sastavu mineralnih tvari najbliža sastavu ljudske krvi, može se ta biljka preporučiti kod slabokrvnosti i kod oboljenja krvi i slezene.

Čaj od smrdljive koprive priprema se tako da se 2 čajne žlice preliju 1 šalicom vruće, ali ne kipuće, vode i da se ostavi 5-10 minuta da odstoji. Čaj se pije zaslađen medom i 2-3 šalice dnevno u gutljajima. Povećanje količina dozvoljeno je u posebnim slučajevima ali samo po liječničkoj uputi i pod liječničkim nadzorom.

Primjena u pučkoj medicini: nabrojene primjene potječu iz prakse pučke medicine, koje su našle i naučnu potvrdu. U pučkoj medicini biljka je hvaljena i kao sredstvo za izlučivanje vode.

Preporuka da se uzima čaj kod pojave čireva (furunkuloza) ima svoje opravdanje, jer će svojstvo smrdljive koprive da čisti i obnavlja krv sigurno ovdje doći do izražaja.


VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!