Podrška obrazovanju kod kuće

Kosjenka Petek iz udruge Obrazovanje na drugi način. Škola kakvu danas imamo potječe iz industrijskog doba, kako se ona uklapa u doba budućnosti?

Da li učitelji dolaze u kuću kod modela obrazovanja kod kuće? Je li obrazovanje kod kuće uopće vezano za "kuću"? Pitanje socijalizacije; da li je socijalizacija u školskoj zgradi u grupi od 25 djece jedina moguća i najbolja socijalizacija?

Zbog čega udruga predlaže model obrazovanja kod kuće po uzoru na model u Sloveniji gdje se tako obrazuje stotinjak djece? Zašto alternativne škole u Hrvatskoj (Waldorf i Montessori) zapravo slijede državni kurikulum, a npr. u Sloveniji ne?

Saradadevii Hull Jurković, članica udruge Education Otherwise, živi u Londonu gdje se njena djeca obrazuju van škole (obrazovanje kod kuće, home education).

Podučava li ili facilitira? Kako u Engleskoj demokratiziraju svoj sustav obrazovanja? O čemu se radi kod flexy-schoolinga? Slijedi li državni kurikulum? Što je neformalno, autonomno učenje? Kakav je odnos s roditeljima kod djece obrazovane kod kuće? Što je s disciplinom ako djeca ne moraju slijediti nastavni program i plan i slično? Da li obrazovanje kod kuće osnažuje ili opterećuje emancipiranu ženu?

LINIJA ŽIVOTA- emisija o poboljšanju kvalitete života
Voditeljica i urednica: Alina Čabraja
Tema: Obrazovanje na drugi način
Snimatelj/montaža: Zoran Rački